Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HIOFROWA

kiedy jechać do szpitala - szybko pliss

Polecane posty

Odejście czopa przed porodem jest normalne. Mi odszedł dwa dni przed porodem. Jeżeli nie masz regularnych bóli, nie odchodzą Ci wody i czujesz ruchy dziecka to moim zdaniem nie ma potrzeby jechania. Bo odleżysz Swoje w szpitalu albo odeślą Cie do domu.

Gość Tym bardziej
wiesz ja miałam 8 cm rozwarcia i zero skurczy...i to mi powiedzieli na porodówce dzień wcześniej byłam u swojej gin to tyły 2 cm.

Gość bardzo fajna z niej babka
znajoma też czekała do ostatniej chwili urodziła w samochodzie w drodze do szpitala

Gość mozliwe że się zaczeło ale
hmmm ja przy 2 porodzie miałam taka sytuacje, w 38 tyg czyli tuz przed terminem zaczęłam mieć bóle - już były regularne co 20 min.... też spanikowałam, bo to było na wieczór i akurat byłam sama ze starszym dzieckiem, nie chciałam mu fundować nocy na porodówce i ostatecznie nie pojechałam do szpitala, bóle ustąpiły o 2 w nocy i bardzo dobrze zrobiłam ze nie pojechałam, bo dzidziuś urodził się dokładnie tydzień później bez żadnych problemów... a tak by mnie pewnie zatrzymali, bo już było rozwarcie i zaczęli wywoływać i pewnie by jeszcze coś spieprzyli.... a tak dziecko urodziłam idealnie w terminie, bez żadnych kombinacji.... ...więc ja uważam, że jak kobieta dobrze się czuje to nie ma co przesadzać ze szpitalami .... nadgorliwość gorsza niż faszyzm!

Gość Mamulna number one
Nie jedź nie jedź,taka z Ciebie mądralińska, a 2 moje kolezanki, jak im odszedł czop podbarwiony krwią od razu biegiem do szpitala jechały i kilka godzin później miały dziecko przy piersi. Jak jest krew to zawsze trzeba jechać, jeśli już o o to się spieramy. Widzę, że to Ty jesteś kiepską znawczynią.

"Do ostatniej chwili" - czop nie jest oznaką porodu. Może odejść nawet dwa tyg przed. Co innego skurcze czy odejście wód.

no może nie straszmy autorki od razu przyduszonymi dziećmi, bo odejście czopa wydaje mi się nie zwiastuje tego, że z dzieckiem dzieje się coś złego. Autorko wiesz co to czop śluzowy prawda? Wiesz jaką funkcję pełni? Jego odejście mówi tylko, że jesteś gotowa do porodu, który może zacząć się nawet za dwa tygodnie. Jeśli nie masz skurczy, nie sączą ci się wody, nie masz powodu do paniki. Ja urodziłam tydzien po odejściu podkrwawionego czopa. Teraz jak pojedziesz napewno cię zbadają, powiedzą że poród może się zacząć na dniach i każą jechać do domu. A jeśli będziesz miała mniej szczęścia to poczekasz w kolejce do ktg. Tyle.

Gość Mamulna number one
Zresztą same widzicie, tutaj tylko spór, jedna twierdzi to, inna coś innego, nie lepiej będzie Ci autorko zapytać się kogoś , kto fachowo zna się na porodach, a nie zwykłych babek z forum ?

Gość Mamulna number one
No właśnie to jest różnie, nie można zakładać, że jak odszedł czop podbarwiony krwią, to poród będzie za tydzień., bo są kobiety, u których to oznacza, że poród będzie za chwilę.Moje koleżanki tak właśnie miały, nagle zaróżowiona wydzielina w majtkach, pojechały do szpitala, a tam rozwarcie na 4 cm i 2 godzinki i dziecko na świecie. Tak że dlatego lekarz powinien oceniać takie rzeczy, nie my, bo każda kobieta ma inaczej. I to, że w książkach piszą, że czop oznacza to, a krew tamto, to tylko umowny schemat, od którego dana kobieta może mocno odbiegać.

Gość HIOFROWA
nie mam daleko do szpitala, jak się zacznie coś dziać to jestem tam w 15 minut; ruchy dziecka czuję cały czas; jak nic się nie zacznie dziac, to pewnie wieczorem pojadę żeby mi ktg zrobili z nadzieją że mnie do domu odeślą; nie mam powodu, żeby dziecko było przyduszone, bo wody mi się nie sączą; a u nas w szpitalu jest tak, że jak sięnic nie dzieje to do szpitala przyjmują dopiero tydzień po terminie; można pojechać w międzyczasie na ktg jak cię cos niepokoi, ale to jest twoje życzenie a nie zalecenie lekarza.

Ja pojechałam na porodówkę gdzie ewidentnie sączyły mi się wody. Leciało po nogach a położne z mordą, że po co, że to na pewno czop. Choć wiedziałam, że czop odszedł wcześniej a teraz leją się wody. Zresztą jeżeli to Twoje pierwsze dziecko to raczej w 10 minut i tak nie urodzisz i podejrzewam, że nawet jak się zaczną skurcze to będziesz miała jeszcze sporo czasu.

Gość Mamulna number one
Moja koleżanka np, miała tylko taki nieregularny ból jak na miesiączkę i w łazience zauważyła krew i pojechali do szpitala, a tam już spore rozwarcie i akcja porodowa zaczęła się na dobre, więc nie wmawiajcie mi, że jak jest krew to można sobie siedzieć spokojnie w domu i czekać.

Gość Mamulna number one
Rób jak chcesz, ja bym na Twoim miejscu podjechała do tego szpitala sprawdzić.

Gość autorkoo mm
autorko, wygoogluj sobie " czop śluzowy" . Jest sporo portali internetowych, poradników, które o tym piszą, w każdym ale to w każdsym napisane jest że czop jest oznaką tego że poród się zbliża ale moze to nastapic nawet za dwa tygodnie. wszedzie tez jest napisane ze sluz moze byc bezbarwny jak i podbarwiony krwią, ale nie jest to absolutnie żaden powód do obaw. Wiem że to tylko poradniki internetowe, ale bardziej wierzę im niż forowym znawczynią, bo jednej piętnaście koleżanek urodziło w minute po odejściu a innej trzydzieści koleżanek urodziło dwa tygodnie po.

no tak ale tu jest sytacja, że autorka dobrze się czuje, za to nie ma męża i problem z dojazdem do szpitala.... więc moim zdaniem sianie paniki nieuzasadnione.... jak nic sie nie będzie działo więcej, to niech poczeka na męża i pojada popołudniu na spokojnie.... ...ja po tej nocce co pisałam, oczywiście byłam u lekarza, ale w dzień jak maż wrócił.... i też miała już rozwarcie - nie pamiętam na ile dokładnie, ale było na pewno, a mimo to chodziłam jeszcze tydzień i nikt mi nie kazał leżeć plackiem w szpitalu.

Gość HIOFROWA
wiem, ja to wszystko wiem, czytałam w x róznych artykułach ale wiecie jak to jest, jak przychodzi co do czego to człowiek wpada w lekka panikę; dlatego tu napisałam

Gość do manualnej
ty to masz sporo koleżanek z przejściami normalnie. jak by sprawa tyczyła się prostaty to też twoja koleżanka miałaby przerost nie?

Gość Tym bardziej
mi też wody się nie sączyły..

wogóle przede wszystkim nawet nie myśl o przyduszonym dziecku itp, bo nie ma powodu do takiego myślenia :):):):):):):) zdarzyła się najnaturalniejsza rzecz na świecie, odszedł Ci czop śluzowy. Wszystko jest w najlepszym porządku, wody się nie sączą, ruchy czujesz. Czop oznacza że szyjka się nieco rozwiera, ale nie musisz od razu urodzić :) Są kobiety którym szyjka rozwiera się od 7 miesiąca i wcześniej ;) wiesz co, chodź na herbatę :):):):)

Jeżeli nie masz regularnych skurczy, nie odchodzą Ci wody, dzidziuś się rusza to ja bym nie jechała. Mi zaczęły wody odchodzić, pojechałam w panice a urodziłam po 14 godzinach. A czop tak jak dziewczyny piszą nie jest oznaką porodu tylko tego, że Twoje ciało jest już na niego gotowe.

Gość Mamulna number one
Nie, ja chcę tylko pokazać, że przypadek każdej kobiety jest inny i nie można się ślepo kierować poradami z internetowych artykułów na temat czopa.Bo to, że którejś poród zaczął się 2 tygodnie po odejściu czopa, nie oznacza, że z każdą tak musi być. Ja np. w dniu porodu byłam na badaniu u lekarza, nie było żadnych oznak porodu, zero rozwarcia najmniejszego, wszystko pozamykane, a kilka godzin po badaniu leżałam już na porodówce. ja chcę tylko autorce uzmysłowić, że nie ma patrzeć na rady, artykuły z neta i schematy , tylko iść do lekarza, który ją zbada tu i teraz w konkretnej sytuacji. A autorka gdyba i bawi się w lekarza sama, twierdząc,że dziecko na pewno się nie udusi, bo ona wie. A skąd wiesz, jesteś lekarzem ? To lekarz powinien decydować o tym , czy poród się zbliża czy nie, a nie artykuły z netu czy babki z forum.

Gość HIOFROWA
jak się jest w ciąży to poród się raczej zbliża a nie oddala i nie trzeba być lekarzem żeby to stwierdzić;/

Ja miałam w 35 tygodniu rozwarcie na 2 palce. Lekarka w panice, zebym do następnej wizyty dotrzymała. Dotrzymałam. Potem, że tylko cudem nie urodzę w tygodniu, nie urodziłam. Urodziłam w 39tym tygodniu a jak mnie przyjmowali na porodówkę to dalej miałam te dwa palce:P Nie siejcie paniki. To, że odchodzi czop to jest naturalna rzecz. Prawie każda tak ma. A jak zacznie rodzić od razu (w co nie wierzę) to są karetki, ludzie, którzy mogą odebrać poród w domu. Nie żyjemy w XVI w.

Gość Mamulna number one
Poza tym takie jesteście obeznane, a przeczytałam choćby przed chwilą, że sam czop jest bez krwi i jego odejście oznacza, że poród będzie za tydzień, dwa, a jeśli jest już w czopie krew,oznacza to, że poród może być za kilka godzin, bo szyjka już się rozwiera i czas do szpitala.

jak ją zbada o 15 to chyba wystarczy, skoro nic się nie dzieje? mamula, ty znowu radzisz postawić całą rodzinę na nogi, bo czop odszedł? mąż też się pewnie ze stresuje, w pracy nie będzie mógł się skupić, szwagier wkurzony, ze musi gdzieś jeździć i ma dzień zrąbany, a jej tylko zrobią KTG i odeślą do domu...

Gość Mamulna number one
"Zwykle poród zapowiada odejście z pochwy czopu śluzowego, czyli gęstej wydzieliny, która dotąd zamykała szyjkę macicy. Korek z gęstego śluzu w okresie ciąży chronił maleństwo przed infekcjami. Teraz, przed porodem, czop śluzowy zostaje wypchnięty z szyjki macicy, by zrobić miejsce rodzącemu się dziecku. Jeśli czop (przypominający gęstą kulkę śluzu) jest bezbarwny lub białawy, zwykle poród następuje za kilka dni. Jeśli podbarwiony krwią w ciągu 24 godzin. Zatem jedź do szpitala. Każde krwawienie warto skonsultować ze specjalistą." Proszę bardzo, wkleiłam pierwszy lepszy artykuł na temat czopa.Wyraźnie piszą, że lepiej skonsultować to ze specjalistą.

Gość Tym bardziej
Wiadomo,ale jest wiele innych przyczyn.Jak w moim przypadku nie odczuwalnych.

Odejście czopu śluzowego Przez całą ciążę ujście szyjki macicy zamyka warstwa gęstego, zbitego śluzu, która tworzy coś w rodzaju korka. Czop ten szczelnie chroni wnętrze macicy przed zanieczyszczeniami, bakteriami, wirusami. Kiedy szyjka macicy zaczyna się rozwierać, czop śluzowy odchodzi i zostaje wydalony na zewnątrz. Być może zauważysz kłaczek zbitego śluzu na bieliźnie albo poczujesz większą niż zwykle wilgotność w pochwie. Odejście czopu, choć nastąpi na pewno, nie znaczy jednak, że poród jest blisko, bo może się to zdarzyć zarówno na kilka godzin przed rozwiązaniem, jak i kilka dni nawet do 2 tygodni. Uwaga: śluz zamykający szyjkę zwykle jest bezbarwny, ale może być też brunatny, podbarwiony krwią. Nie jest to powód do obaw. bedziemy się licytować na cytaty ? :) manualna, wiem że może chcesz dobrze, ale stać się może tylko coś przez twoje gadanie i podawanie milionów przykładów z twojej bliższej i dalszej rodziny, pociotków kuzynek i koleżanek :) No pomyśl że dziewczyna się stresuje jak czyta o jakichś przyduszanych dzieciach :)

Gość Mamulna number one
Tym bardziej - no właśnie próbuję im uzmysłowić, że różne są przypadki, różne objawy i lepiej dla spokoju iść do lekarza, a nie gdybać samemu i wmawiać sobie ślepo, że jak jest czop to nigdzie nie muszę na pewno iść.Bo jedna owszem, nie będzie musiała iść i urodzi za tydzień, a innej może się już poród zaczynać.