Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ada ;DD

Szpara Międze zębami - Diastema

Polecane posty

Gość Ada ;DD

prosze ludzie pomóżcie . Mam 12 lat i szpare 3 mm. na górze między jedynkami . CHce aparat ale ortodonta powiedział że za rok mam sie do niego udac. Sie wkurzyłam. I niewiem czy mi da ten aparat czy nie ! Jest mi z tym zle bo nie tylko ja jedna jestem która uważa że jestem z tym brzydka . I jak były szkolne zdjęcia to zdjęcie wywaliłam do śmietnika bo niechcąca sie uśmiechnełam z zębami i wyszło fatalnie. Co zrobić jesli dentysta nieda mi aparatu ?

Gość Juusssssta
a z jakiej racji za rok?

Gość asienkaaaaaa
Hej, również mam diasteme :) Jakies 3-4 lata temu (mam teraz 18) strasznie mnie denerwowała. Też chodziłam do dentysty i ortodonty na zmiane probujac znaleźć odpowiedni sposob na zwalczenie jej. Caly czas mnie odsylano i mowiono ze jezeli aparat (albo jakiekolwiek inne dzialanie) musze poczekac az wyrosna mi wszystkie zeby ( w tym przypadku niecierpliwie czekalam na osemki). Teraz szpara trochę mi się zmniejszyła i szczerze? Przestała mi przeszkadzać. Nie usmiecham sie szeroko do zdjęć, juz sie przyzwyczaiłam. Choć myslę, że juz bym nie płakała gdyby takie powstalo :). Ale sposoby jakie mi polecano i mojej kolezance (bo tez ma) to m.in.: - aparat (choc nie gwarantowali ze to zniknie) -wypelnienie (np. jedynek jezeli nie masz za duzych, ewentualnie scisniecie jedynek i powiekszenie dwojek) - scisniecie wszystkich zebow z gornej szczeki ( to zaproponowano kolezance). Ale ja bym sie na Twoim miejscu nie zamartwiala - zobacz ile gwiazd ma diasteme i choc maja kase nie pozbywaja sie jej :) Karolak, Madonna.. Długo wymieniać, naprawdę! Poszperaj sobie w necie to może się dowartosciujesz, ze inni maja wieksze :) Pozdrawiam!

Gość gość
Karolak usunął :)

Gość gość
Na diastemę najlepiej założyć kompozyt. :) Szybciutki zabieg, godzinka i po kłopocie. To taki materiał jak plomba. Też miałam kompleks, ale szybko się wyleczyłam. Robiłam to w http://dentalservice.pl/ . Znakomita klinika! Zdecydowanie polecam każdemu, kto ma jakieś kompleksy związane z zębami. Po tym wybielałam i też wszystko zrobili ładnie, profesjonalnie. :)

Diastema, czyli szpara pomiędzy górnymi jedynkami, przez większość jej posiadaczy uważana jest za problem. Tak jest też w Twoim przypadku. Choć są osoby, dla których jest ona wyjątkowym znakiem rozpoznawczym. Dla tych, którym diastema przeszkadza, jest kilka metod jej usunięcia. Są one oczywiście dobierane indywidualnie przez lekarza stomatologa czy ortodontę. Zazwyczaj zamyka się diastemy, których szerokość przekracza 2 mm. Można ją usunąć zakładając korygujący aparat ortodontyczny. Pierwsze efekty widoczne są po kilku miesiącach. Po jego zdjęciu należy poddać się leczeniu retencyjnemu, które ma zapobiec cofnięciu się osiągniętych zmian. Aby pozbyć się diastemy można też zdecydować się licówki. Są to cienkie, 0,5 mm, porcelanowe płytki przyklejane do zębów. Ich trwałość to nawet kilkanaście lat. Kolejnym sposobem jest zamknięcie diastemy za pomocą kompozytu, tzw. bonding. Przypomina zakładanie plomby. To najmniej inwazyjny i najszybszy ze sposobów. Jeśli w przyszłości chciałoby się powrócić do uśmiechu z diastemą, wystarczy usunąć wypełnienie. Zaufany dentysta pomoże dobrać najlepszą metodę zamknięcia diastemy.