Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość und und und

W jakim ciekawym kraju byliście

Polecane posty

Gość und und und
UP:)

Gość und und und
UP:) Ludzie , piszcie gdzie podróżujecie:)

Gość bvngbn
w tamtym roku bylam w iranie

Gość und und und
ooooooooo i co powiesz o tym kraju? Jak oceniasz swoj wyjazd? :)

Gość Ja lubie miejsca, gdzie malo
panuje podróz zgrubsza,raczej w ostatnim momencie, bo nigdy nie wiadomo, czy sie nie trafi na jakies kataklizmy. Szczególowo pierwsze pociagi/samolot czy autobus i - jesli juz cos postanowie- co warto tam zwiedzić. Co do noclegow badam mniej wiecej w necie szanse, a potem na spontana . W ostatnim momencie na miejscu jest zawsze taniej, a nigdy nie jest tak, zeby sie nie dało przenocować. Kiedys sie przejmowalam, planowałam, a potem stwierdzilam,ze szkoda na to czasu, lepiej jezdzic troche na wariata. Czasem decyduje jakas fajna promocja samolotowa. Jesli wyjade to nie wczesniej, niz wrzesien - pazdziernik- listopad, jeszcze bez konkretnych planow. Cała moja rodzina jest "jeżdzaca", wiec na razie słucham kolejnych opowiesci. Moze Syberia, ale jesli, to do polowy wrzesnia, bo potem sie robi zimno.

Gość und und und
swietnie:) A moze wrzucic tu jakies zdjecia z podrozy:)

z zasady nie wrzucam swoich zdjęć do neta, nawet na f-b, lubię anonimowość. Ale jak Cie jakis kraj konkretnie zainteresuje, a może akurat go znam, moge coś doradzic.

Gość und und und
ok,rozumiem i szanuje to. szkoda, bo fajnie popatrzec na piekne widoki, cudowne zdjecia z podrozy:) robie rozeznanie w krajach, gdzie warto,a gdzie nie warto jechac... :)

w zasadzie wszedzie warto jechac, bo wszedzie sie znajdzie cos ciekawego. Raczej nie warto tylko w centra turystyczne , bo one sa na calym swiecie podobne - deptaki, dookola sklepy albo stragany z pamiatkami i ciuchami i drożyzna. TZn mozna i tak, ale to raczej zupelnie wypoczynkowo, zdazysz na emeryturze. Jak nie masz wprawy, zacznij od jakiejs promocji samolotowej niezbyt daleko (tylko sprawdz dojazd z lotniska) , zaklep sobie na 2 doby nocleg przez neta. I tak stopniowo mozesz zataczac coraz szersze kregi. Nie jedz sama od razu w tropiki, bo mozesz miec klopot z dostosowaniem sie do klimatu. W Europie zachodniej lepiej miec zaklepany nocleg, bo generanie jest duzo drozsza niz reszta swiata, lepiej znalezc cos wczesniej. Jeśli jedzisz w bardziej egzotyczne kraje, mozesz jechac sama, bo na ogól zawsze spotkasz podobnych do ciebie ludzi z plecakami , roznych narodowosci i mozesz odcinki podrozy spedzic w ich towarzystwie, razem w pociagu, razem szukac noclegu, a nic cie z nimi nie wiaze i w kazdej chcwili mozesz sie odłaczyc. W wiekszej grupie jest czesto problem, bo kazdemu sie chce robic cos innego, a lepiej byc panem swego czasu.

Gość und und und
No wlasnie, mysle,ze Europa Zachodnia- to plaże, błękitna woda itd. A ja wolalabym zobaczyc i przezyć cos innego (plaże zostawie sobie na emeryturze;) ). Mysle o terenach byłej Jugosławii, na dobry początek... Nie mam doświadczenia dużego w podróżowaniu, dlatego tak podpytuję.

a co do zdjec- nawet specjanie duzo nie robie, bo widoki znajde w necie na pocztówkach czy w albumach , jesli juz, to raczej charakterystyczne scenki z ulicy, czy domy ludzi, ktorych odwiedzam. Mnie najbardziej interseuje , jak ludzie gdzie indziej zyja na co dzień, co jedza, jak mieszkają.

W Europie szczerze i z całego serca polecam Rumunię. Na mnie dotychczas wielkie wrażenie zrobiła Japonia, Australia i Argentyna.

Zapomniałam dopisać, że bardzo ciekawy, pełen przyjaznych ludzi jest Iran. Znajomi, którzy odbyli podróż dookoła świata, twierdzą, że wywarł na nich największe wrażenie.

Gość und und und
Anouk- to z Ciebie taka podrozniczka?:D Ja lubie miejsca, gdzie malo- od ilu lat podrozujesz?

Od urodzenia;) Miałam trzy lata, gdy zaczęłam jeździć. I sporo miejsc już zobaczyłam;)

Gość und und und
Gdzie bylas i gdzie chcialabys pojechac? Jezdzisz sama czy z rodzina?

Teraz z mężem. Wcześniej ze znajomymi, z przyjaciólką, z rodzicami. Byłam na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy;) Wystarczy;) Nawet wyjazdy służbowe staram się łączyć z przyjemnościami zwiedzania;)

Byla Jugoslawia - super. Tylko raczej szybko omiń Chorwacje, chociaz piekna- droga ( spanie, jedzenie), bo duzo turystow . Serbowie , Czarnogórzanie , Macedończycy sa supersympatyczni i goscinni. Obcy ludzie moga ci zaproponowac nocleg, ale jako dziewczyna lepiej sama z czyjegos domu nie korzystaj,(choc byc moze bezpiecznie) lepiej sie podłacz pod jakich innych turystów, jak staniecie z mapa to zaraz tłum zacznie ci pomagac, karmic, gadac, radzic. Piekne jest Kosowo i ludzie fajni. Najmniej sympatycznie jest w Bosni- Hercegowinie , tam duzo nacjonalistow, troche takich skinów, jak u nas. Z b. Jug mozesz sie przepcac przez Bułgarie do Turcji, ale ,Bulgarie raczej biegiem nie tak fajnie i miło, chyba ,ze cos sie nastawia na plaze, tyle,ze stamtad mozesz znalezc niedrogi lot. Pociagi w tych rejonach niestety czesto sie spozniaja, wloka, lepsze autobusy.W Turcji autobusy sa luksusowe, kawa , herbatka , stewardessa, ale dosc drogie.Z mlodymi wszedzie sie dogadasz po angielsku, ze starymi, zwłaszca Serbami, po rosyjsku. Jedzenie i tansze niz w Polsce, noclegi na ogól tez,wyjatek - Chorwacja.

Jeśli chodzi o Azję, to przede wszystkim Chiny chciałabym zobaczyć. A w Rumunii po prostu mi się podobało, bo ludzie mili, moim zdaniem podobna ta Rumunia do Polski :P no i widoki ! naprawdę piękne widoki! szczególnie trasa Transfogarska :)

Gość und und und
o wlasnie, tak bym zrobila. Chorwacji i Bułgarię bym zostawila. Myśle o Bośni i Hercegowinie, rumunii, Kosowie, Czarnej Górze. Sama nie chce jechac i to jest ten problem,ale mam nadzieje, niedlugo znajde kogos kto bedzie chetny by przezyc przygode zycia:) Te tereny znasz jak wlasna kieszen widze:)

Gość und und und
Chiny- bardzo popularne ostatnio sie staja:)

Gość zosiaemilka
Do tej pory podróżowałam tylko po Europie, generalnie nic odkrywczego i egzotycznego, standartowo Paryż, Londyn, Barcelona i kilka innych europejskich miast. Za kilka tygodni lecę do USA, a dokładnie do Chicago :) Spędzę tam miesiąc. To będzie moja pierwsza tak daleka podróż, pierwszy raz w życiu opuszczę Europę :) A jeśli chodzi o moje marzenia podróżnicze, to chciałabym pojechać do: -Australia i Nowa Zelandia -Ameryka Południowa - najlepiej cała, wzdłuż i wszerz :) -Afryka - najlepiej Kenia i RPA -Malediwy -Polinezja Francuska Zresztą chciałabym zwiedzić cały świat, kocham podróże :)

Gość und und und
zosiaemilka- plany i marzenai piekne:) Ale super:) Tyle juz widzialas Mi sie marzy podroz dookola swiata... mmm:) MARZENIA:)

Gość und und und
nauzykaa- wszedzie bys chciala, jak ja:D

Chorwacja jest do bólu skomercjalizowana. Czarnogóra jest bardzo fajna, ale co raz więcej tam Polaków. Zresztą wybrzeże jest krótkie. Można też wybrać się do Albanii, inny świat, w miarę jeszcze tanio, okropne drogi, ale fajny klimat. Bośnia jest rozdarta, tak bym ją określiła. W ogóle Bałkany są fajnym miejsce na wakacje. Podobnie jak Skandynawia, szczególnie teraz w czasie białych nocy i gdy dzień wydaje się nie mieć końca. Tylko zimno!

To dlaczego ich nie realizujesz? Najlepszy moment na podróż dookoła świata to studia, ewentualnie rok po studiach.

Gość und und und
Anouk, bo nie mam z kim:( Anouk, a Ty co rok wyjezdzasz? Skad kasa? -pracujesz?

Gość und und und
i jezdzisz na zorganizowane wycieczki, czy sama wszystko planujesz?