Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sympozjum dotlenione

Zazdroszczę tym co są z rocznika 70' w dół. Piszę to z ręką na sercu.

Polecane posty

Gość magister pedegogiki na kasie
oj tak.......

Gość rocznik 64
My sie nie rozumiemy , ja nie twierdze , ze w tym temacie jest inaczej niz było !! a o tym ze wykształciła cie komuna jak by nie było .

Gość germanotta niezalog
i druga sprawa , zawodówkę skónczyłeś w komunie , prawda? a kiedy założyłeś firmę?? w komunie ? ( nie mówię o fuchach na lewo)

Gość germanotta niezalog
tak , komuna mnie wykształciła , pierwszy sekretarz dawał mojej matce na książkii na jedzenie dla minie i na akademik , a i tłumaczył mi po zajęciach biochemię

Gość rocznik 64
tu masz racje ! ale moje pisanie zmierza do tego , ze za komuny nie musiałem zakladac firmy , bo z wypłaty normalnie dobrze zyłem ! po zmianach sie wszystko rypło i trzeba było zacząc kombinować - stad firma .

Gość rocznik 64
a co matka dawała mu w zamian :)

Gość rocznik 64
jak juz wspomnialem , bieda była i bedzie , ale nie mozna miec o to pretensje do komuny , bo w takim razie dzisiejsza bieda do kogo ma miec pretensje ?

KOMUNO WRÓC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość rocznik 64
ile dzis w tym dobrobycie zarabia kasjerka w tesko ? jak jest traktowana ? i w podobnych zawodach - kiedys traktowanie takie ludzi nie do pomyslenia

Gość germanotta niezalog
dobrze żyłeś z wypłaty bo byłeś klasą robotniczą , którą system uwielbiał...niewykształconą masą której płacił więcej żeby siedziała cicho ! inteligencja MYŚLAŁA i była niebezpieczna , trzeba było ją tłamszyć żeby nie zagrażała... takie proste rzeczy muszę ci tłumaczyć

sprzedawca robi za 900 zł w tym kraju mlekiem i miodem płynacym

Gość rocznik 64
na koniec by nie było , ja komune chwale , bo mialem sie dobrze i mimo , ze dzis też mam sie dobrze widze ze czasy tamte mimo wad oczywistych były lepsze ! to ze ktos tam kozaczków nie miał i sny ma okropne nie jest zadnym wyznacznikiem . DZIS są tez ludzie co kozaczków nie mają , a niby zmieniło sie na lepsze ...

ale przynajmniej placili tym robola uczciwie i godziwie. Rece sa potrzebne do robienia a nie do madrzenia

Gość germanotta niezalog
kasjerka zarabia tyle ile powinna zarabiać , tzn tyle ile ktoś chce jej zapłacic a on asię na to godzi , wolny rynek idę spać , a twój ciężki żarcik na temat mojej matki świadczy o Twoim poziomie , ale wybaczam , zdziwona nie jestem

Kogo komuna wykształciła to widać po wynikach wyborczych. Na przykład 2 kadencje partyjnego aparatczyka. Nikt się w Polsce nie prosił, aby go komuna kształciła, sami się tu zainstalowali w 44 i jeszcze oczekują wdzięczności :D Szkoda, że tej sowieckiej agentury nie rozstrzeliwano przed wojną, tylko dawano im jakieś śmieszne wyroki po kilka lat.

Gość rocznik 64
a.... to Ty bys chciała by było odwrotnie ? tu cie czyzby bolało ? znasz złoty srodek ? Zobacz co sie dzieje dzis ? wykształconych ludzi mnustwo , nie ma gdzie ich juz upchac , a kogo brakuje ? fachowców ! budowlanców , mechaników , operatorów maszyn itd. i inzynierów po studiach technicznych , bo te skonczyc to juz troche wyzsza szkoła jazdy - czyz nie ! ?

Gość rocznik 64
zarcik ? wiesz ... znam tamte czasy doskonale i choc moge sie mylic , to jednak nic za darmo nie było

Gość rocznik 64
wszystkiemu oczywiscie winna jest komuna do dzis i jeszcze długo długo :)

Gość rocznik 64
germanotta niezalog kasjerka zarabia tyle ile powinna zarabiać , tzn tyle ile ktoś chce jej zapłacic a on asię na to godzi , wolny rynek a kto tam pisał o mamie nauczycielce i jej pensji jak i emeryturze ? Ty , czy ktos inny ? wiec masz dokladnie to samo . mama zarabiala tyle ile powinna , tyle ile ówczesny rząd jej zapłacił a ona sie na to godziła ... zawsze mogła robic cos innego

Idę już spać i tylko tyle wam powiem, że nie można przedstawiać takich czy innych zalet danego systemu, bez ukazywania jego wad. A wadą wrodzoną prlu było programowe zniewolenie Polski i Polaków. Po 44 setki tysięcy ludzi było więzionych, mordowanych, prześladowanych. Wyniszczano zdolnych, uczciwych promując prymitywizm i kombinatrostwo. Jako taka stabilizacja socjalna była też złudzeniem. Ciekawe skąd się wzięły protesty w 56, 70, 76, 80/81, 87, 88 ??? Chyba, że przychylimy się do ulubionej wersji perelowskich propagandystów o wywrotowej ekstremie za pieniądze cia. Teraz też jest syf, tylko, że innego rodzaju. Jest zdecydowanie większy zakres wolności, politycznej i ekonomicznej ale jest ona dozowana, reglamentowana. Dawny perelowski establishment trzyma na wszystkim łapę i dawkuje dostęp do możliwości rozwoju, tłumiąc wszystko co mogłoby mu zagrozić. Nie należy gloryfikować parszywej przeszłości bo dziś jest także nie tak jak powinno być.

Gość rocznik 64
masz racje , ale - kazda sroka swój ogon chwali. Ja zyłem w latach 64 w góre i wspominam dobrze te czasy - to co i mam pisać o czyms co wiem , ale mnie nie dotyczyło ? To tak jak bym dzis pisał o bezrobotnych

Gość rocznik 64
ale temat nie o tym ! a o tym , ze ludziom pracy zyło sie lepiej niz dzis . Cała reszta to juz postep, a nie wina komuny . Co robią dzici dziś , a co kiedyś , ich zabawy i zajecia ... kiedys , zabawy na podwórku , w szukanie , podchody itd. dzis ..na podwórkach pusto , dzieci siedza na internecie io graja w gry gdzie szerzy sie przemoc , ogladaja strony ktorych nie powinni - cenzura w TV nie istnieje ! zachód sprzedaje nam syf i kazdy moze to obejrzec

rozumiem obie strony. kazdy z was ma po czesci racje. zastanawiam sie tylko jak ta komuna dawala sobie rade z gospodarka bez zagranicznych kredytow? dlug byl kilkunastokrotnie mniejszy. przedsiebiorstwa nalezaly do panstwa, nie do chinczykow czy innych hindusow. budowalo sie mieszkania, szkoly. teraz sie je zamyka. mielismy przemysl motoryzacyjny. dzis nie ma samochodu z polskim znaczkiem na masce. kopalnie pozamykane. stocznie sprzedane za psi grosz. obecnie juz chyba nic nie mamy polskiego w polsce a dlug taki, ze nasze prapraprawnuki nadal beda sie z nim borykac. polska idzie na dno. mowia, ze historia sie powtarza. oby nie ta najgorsza.

Gość rocznik 64
rodzic sie na to godzi bo boi sie , ze przebywanie dziecka na podwórku moze spowodować iz wadnie w nałogi narkotyku , albo pzremocy sexualnej - tabletki gwałtu i inne badziewie i badziewne zachowania innych

Gość rocznik 64
Dobre alez to wina wszystko komuny :)

Gość rocznik 64
dlatego dawala sobie rade bo stawiala na robotnika - pomozecie !? pomozemy :) i sie działo - dzis ? nie do zrealizowania