Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczotkapastakubekciepławoda

Szczotkowanie zębów u roczniaka

Polecane posty

Gość gasznek
Ale u nas pasta bez fluoru jest na stałe - używamy i my i dzieci. Zęby wszyscy mamy zdrowe i w bardzo dobrej kondycji, tak więc wydaje mi się, że to był zdecydowanie dobry pomysł. Mam rację?

Gość hambatek
Oczywiście bez fluoru. Szczoteczka powinna być miękka. Starajcie się jednocześnie zadbać o odpowiednią systematyczność i wtedy macie problem całkowicie z głowy. Innego scenariusza nie ma.

Gość kalanszek
Po prostu systematyczność, solidne podejście i wtedy zadowalające efekty nadejdą. W moim przypadku to się udalo. Nie twierdzę, że od razu było ok, ale efekty dobrego szczotkowania jak najbardziej widzę.

Gość gość
Mojemu synowi pierwszy ząb wyszedł na roczek. Jak go przekonać do szczotkowania zębów? wypycha szczoteckę językiem, wykręca się..juz nie wiem co robić. nie dostaje słodyczy, ale przecież w owocach też jest cukier..

Gość hosnek
Miękka szczoteczka dla dzieci i szczotkowanie od pierwszego ząbka. Jeśli chodzi o odpowiednie pasta to zdecydowanie bez fluoru. Małe dziecku połyka pastę - fluor po prostu może mu zaszkodzić.

Gość kebrel
Kupujesz taką mała szczoteczkę na palec i w zasadzie szczotkujesz zęby nawet bez użycia pasty. To jest bardzo proste - a uwierzcie mi, że najlepiej zabrać się za to od pierwszego ząbka.

Gość szczotkująca
Szczoteczka na palec to od 6 miesięcy. Później już szczoteczki z trzonkiem dobrane do wieku dziecka. Pasta bez fluoru, najlepszy Nenedent, Ziajka tez ma, jeśli ktoś chce tanio.

Gość kermer
Są takie specjalne szczoteczki na palec. Na razie bez pasty. Wystarczy ajona, systematyczność, dobre podejście do szcztkowania - ale to już poźniej. Generalnie niech pasta będzie bez fluoru, a szczotkowanie metodą wymiatania.

Gość trosters
Od samego początku - są takie specjalne szczoteczki na palec i one rozwiązują problem. Generalnie to właśnie dzięki nim udało mi się zęby doprowadzić do zdrowia - są w odpowiedniej kondycji, pozytywnie odmienione.

Gość gorter
U nas to były wprawdzie 4 zęby, ale dbaliśmy o zęby, teraz są ładne i zdrowe, ale to dopiero syn ma 3 lata. Liczę, że jednak będąc większy tym bardziej zauważy zmiany w szczotkowaniu.

Gość gość
Podobnie. Na razie wszystko zalezy od was. Gdzieś po pół roku zęby będą już wymagały całkiem innego podejścia. Żeby utrzymać je w zdrowiu, będziecie musieli swoje dzieci uczyć systematyczności. Niech mają pastę bez fluoru - będzie ok.

Gość gość
Akurat na ttym etapie jest to proste. Kwestia odpowiedniej szczoteczki i systematycznego szczotkowania. Problem pojaiw asię dopiero wtedy, kiedy dziecko ma swoje zęby myć samodzielnie. Wtedy już tak różowo nie jest ;-)

Gość gość
Myjcie te ząbki od samego początku - jeśli to zaniedbacie, to dziecko może mieć później spore problemy z utrzymaniem ich w zdrowiu. Mleczaki mają przecież bardzo duży wpływ na późniejsze zdrowie docelowych zębów.

Gość gość
Nie ma jeszcze za bardzo co szczotkować, ale zdecydowanie trzeba to robić - od pierwszego ząbka, najlepiej pastą bez fluoru, robiąc to na maksa systematycznie i wtedy te zęby docelowo powinny fajnie się odmienić. Z dnia na dzień o taką zmianę ciężko.

Gość gość
Chodzi głównie o podstawy. Wiele daje ajona i systematyczne szczotkowanie, ale nie oczekujcie, że jakoś natychmiast będzie idealnie. Napracowałam się nad zakładanym efektem, ale w tym momencie po prostu wygląda to w porządku.