Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

betta1

Mamy z Katowic - poznajmy się!

Polecane posty

bunia to zycze szybkiego powrotu do zdrowia :) My juz po wizycie u pani dr.. :) Na kupke to powiedziala ze to normalne u tak malych dzieci i czasami trwa kilka dni a czasami nawet 2 tygodnie takze zebym sie nie martwila :) musi sie maluszek nauczyc sam robic kupke i zeby tam wszystko w srodku mu sie ladnie przystosowalo :) Mleka mi nie zmieniala dalej karmie bebiko z czego bardzo sie ciesze. Poza tym dziewczyny mam do was kilka pytan, mianowicie dotyczacych szczepien... czy te podstawowe szczepiania bralyscie darmowe czy placilyscie za te 5 w 1?? Poza tym czy szczepilysie maluchy na te rotawirusy, pneumokoki itd?? Pani dr wszystko mi powiedziala i napisala ceny itd.. i chcialabym poznac wasza opinie na temat tych szczepien??

Hej! Agula, super, że wszystko w porządku z Twoim Kacperkiem :) Gdzieś wyczytałam, że noworodki, z racji tego, że jeszcze nie potrafią cisnąć, potrafią nawet bardzo płakać przy robieniu kupki. I rzeczywiście, mój na początku też wrzeszczał, a teraz ładnie ciśnie z wyrazem skupienia na twarzy i dyskretnym "yyyy" i jest przy tym przezabawny, szczególnie, kiedy sukces wieńczy uśmiechem od ucha do ucha :) Poczekaj 2 miesiące i Kacperek też się nauczy :) SZCZEPIENIA - temat rzeka. Zacznę od dodatkowych, bo z tym mieliśmy największy dylemat. Przeprowadziliśmy wywiad wśród dzieciatych znajomych i się okazało, że większość nie szczepiła dodatkowo, nie tylko ze względów finansowych. Jednakże najbardziej do mnie przemówiła opinia mojej szwagierki, która pierwszego synka zaszczepiła na wszystko, drugiego natomiast powiedziała, że szczepi jedynie na obowiązkowe i nie ze względów finansowych, ale jak się naczytała opinii o tym, co zawierają te szczepionki, to spasowała. Więc podjęliśmy decyzję, że szczepimy tylko na podstawowe. Wahałam się jeszcze nad pneumokokami (ta szczepionka nie zawiera żywego wirusa), ale w poniedziałek moje obawy rozwiał pan doktor urolog dziecięcy (ordynator urologii GCZD, a więc konkretny lekarz), że on też jest zdania, że z tymi szczepionkami to loteria - zaszczepisz na 50 szczepów, a dziecko złapie 51. Poza tym, jak sobie pomyślę o dodatkowych wkłuciach, to aż mi skóra cierpnie. No to teraz o wkłuciach. My wzięliśmy 6 w 1 - jedno wkłucie i po wszystkim. Mały nie miał ani gorączki, ani śladu po szczepieniach, a zanim dojechaliśmy do domu, to już nie pamiętał, co było i się zachowywał jak zwykle. Dr Wolska skomentowała to "jak to dobrze, że wymyślili skumulowane szczepienia". Mój wniosek, że te oddzielne mogą powodować więcej komplikacji (ale to tylko moje przypuszczenie). Inna rzecz - wkłucia. Za pierwszym razem Mały tak zaczął płakać, że mnie leciały łzy po policzkach i na pewno za nić w świecie nie pozwoliłabym wówczas ukłuć go jeszcze drugi czy trzeci raz. Jest to dość droga impreza, ale ja nie żałuję, że zdecydowaliśmy się na 6 w 1.

Monia dzieki za konkretne informacje :) Co do tych szczepien obowiazkowych to my chyba zdecydujemy sie na te 5 w 1 ze wzgledu na finanse , mam nadzieje ze przezyje te 2 wklocia.. Co do tych dodatkowych to slyszalam opinie mojej kuzynki ktora wyladowala z malym w szpitalu i byla tam masa dzieci ktore byly szczepione na te wszystkie go*** a i tak lezaly w szpitalu wiec tak jak piszesz jest to loteria... Ja musze jeszcze z chlopakiem pogadac na ten temat i zobaczymy wtedy co zdecydujemy. :)

hej;0 u nas juz owiele lepeij zmienilismy antyb iotyk i jak reka odjoł:0 Agula ja brałam podstawowe szczepienia

bunia ciesze sie ze juz czujecie sie duzo lepiej;) fajna pogoda jest i szkoda siedziec w domu i chorowac :) Ja tez bede brala chyba tylko te podstawowe szczepienia :) Poza tym dziewczyny jakich pampersow uzywacie??

Hej! Pampers - teraz Active baby, a kiedyś Newborn, ale Active baby są o wiele lepsze. Newborn przeciekały, nie wiem jak, chyba jakoś bokiem, bo Synuś się budził w nocy z mokrą jedną stroną, a z tych nic się nie wylewa, choć Mały teraz śpi w nocy nawet do 9 godzin! Innych marek nie próbowałam, bo znajomi mnie ostrzegali, że to wyrzucanie pieniędzy w błoto - jedne przeciekają, inne odparzają albo jedno i drugie. Aha, i nie ma różnicy między polskimi i niemieckimi Pampersami Active Baby (mąż kiedyś przywiózł paczkę z delegacji dla wypróbowania), więc nie warto przepłacać na necie.

Aha ja pytam bo uzywam pampersow z rosmanna babydream i nic im nie brakuje :) jestem bardzo zadowolona. A dostalam od kolezanek pampersy miedzy innymi z tesco i z lidla i uczulaja malego... i chcialam je sprzedac dlatego pisze hehe ;)

Jasne, lepiej nie eksperymentować :) Ja też na razie nie będę :) A ja właśnie ślęczę nad artykułami o wprowadzaniu stałych pokarmów... Hm, na razie dla mnie to jakaś wyższa szkoła jazdy :(

Hej! Dziewczyny, mam pytanie - jakich kremów ochronnych do twarzy na okres jesienno-zimowy używacie? Pozdrawiam!

witam:) Chyba zaczyna sie prawdziwa jesien jakos tak szaro wszedzie Agula ja uzywam dady z biedronki ewentualnie babydream z rossmana Monia ja polecam krem na kazda pogode z nivei

Bunia, dzięki za podpowiedź. Przyglądałam się mu, tylko coś mi się w składzie nie podobało (chyba jakieś pochodne parafiny, a różne opinie o nich krążą). A co do pieluch, to czy te z Biedronki nie przeciekają? Mam ochotę je wypróbować.

Gość mirabelka......
bunia ale superowy wpis" monia mi ani razu nie przeciekły " juz potrzebujesz?????? prosze sie nie obrazcie ,ale po przczytaniu tej wypowiedzi tak sie poprawil mi humorek....

Gość siema ziom
bunia i monia mam do was pytanie czy wy zyjecie ? bo ja nie!

Hej kochane mamy, co slychac u was ciekawego? Moj mały rosnie hi ma juz skonczone 2 miesiace wiec zaczyna sie 3 miesiac :) Napiszcie mi kochane co wasze maluszki potrafily juz robic w 3 miesiacu zycia? Moj maly usmiecha sie jak tylko ktos do niego cos mowi lub spiewa. :) jest przekochany. Poza tym mecza nas kolki, ale podaje infacol i powoli sa coraz to slabsze... :) No nic napiszcie cos ciekawego :) pozdrawiam

Witam! Ale pytanie teraz postawiłaś... U mnie minęło zaledwie 3 miesiące, a już mi się wszystko nakłada :D Pamiętam, że w tamtym czasie chyba najfajniejsze były początki gaworzenia :) Agu, agi, che itp. No i pierwsze uśmiechy, nie będące rezultatem gazów w jelitach (to gdzieś wyczytałam o uśmiechach noworodków :)) Ale przyznaję, że z każdym miesiącem jest coraz fajniej i ciekawiej :) My od 2 tygodni chodzimy na rehabilitację. Niby nic poważnego, ale Mały lubi te ćwiczonka, a dla mnie to jakieś urozmaicenie codzienności. Ale jak się napatrzę, na niektóre dzieciaczki, które aż przez ramię lecą, jak są trzymane na rękach, to serce ściska :( Pozdrawiamy! PS Mam na zbyciu jedno nienapoczęte opakowanie Sab Simplexu, jakbyś była zainteresowana.

Gość gość
Serdecznie zapraszam na spotkania Świadomej Mamy! Możliwość zdobycia cennej wiedzy oraz mnóstwo atrakcji dla naszych pociech. I wszystko bezpłatnie! Najbliższe spotkanie 29.06.2016 w Katowicach. https://www.facebook.com/events/889987904432292/