Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

betta1

Mamy z Katowic - poznajmy się!

Polecane posty

hehe zorganizujmy spotkanie i odrazu dajmy jakas rezerwacje na jakis plac zabaw:D

Greys, ja tam jestem za , tylko niech moze dojda jeszcze jakies mamy :) ja kiedys pisalam na slubnym ale pod innym nickiem i spotkalam sie z kilkoma dziewczynami :) do dzis utrzymujemy kontakt, ale na slubnym juz nie piszemy bo pomarancze nam zezary topic...

Bunia same mamy :P bez dzieci tak co "herbaty" sie bedzie moznabylo napisc :D

a propos placu zabaw to poza 1000leciem macie jakis fajny namiar? ostatnio chcialam sie wybrac ale kurde wszystkei te place takie nieciekawe szare zwyczajne... to samo z basenem, mam pytanie byla ktoras w paniowkach? wybieram sie na dniach i ciekawa jestem jakiejs opinii

plac mi buduja na osiedlu ale poki co sie nie zapowiada na otwarcie :o co do basenu ja chcialam kiedys na zelazna jechac, to jest kryty a odkryty nie wiem, jakos ostatnio wole omijac odkryte baseny, jezdzimy na dzialke tam mamy basen prysznic i zero syfow ;)

Ja tak naprawdę znam tylko ten w parku kościuszki, ale Zuzia dopiero odkrywa i to bardzo powoli przyjemność płynącą z placu zabaw. Póki co - choć ma 9 miesięcy, dopiero od tygodnia siedzi sama. Wcześniej nie chciała siedzieć, za to pełzała po całym mieszkaniu za mną, za psinką, za różnymi dźwiękami i nieraz musiałam ją gonić. Teraz czekam na czworakowanie, ale ona znowu po swojemu - próbuje wstawać. No nic, niech sobie robi jak chce póki jest to w granicach normy :) A co do spotkania - ja jak najbardziej jestem za. A, jeszcze jedno, jeśli będziecie miały okazje to z całego serca polecam wodny plac zabaw w Tychach na paprocanach. Po prostu rewelacja, a i normalne place zabaw są na terenie tego ośrodka super :) Ostatnio byłam tam z siostrą i Zuzia jak Zuzia, ale ja nie chciałam stamtąd wracać :p

Hehe, znowu temat stoi :) jak tam dziewczyny znosicie upały? w końcu trochę lata raczyło się pojawić :)

Gość greys11
Ja dopiero zapoznaje się z miastem, ale chyba fajny placyk jest na Trzech Stawach. Mój mops jest jeszcze za mały na placyki, ale spacery w tamtym miejscu są bardzo przyjemne. W upały, dajemy radę. Tylko jakaś dziwna wilgoć jest w powietrzu... tutaj zawsze tak? Pozdrawiam Was serdecznie

ja 2stawow nie lubie z uwagi na ogromny tlok ludzi i halas z lotniska :/ ale nasz piotrowicki las nie jest zly

co do wilgoci to mi to odpowiada .ja znowu suchego powietrza nie znosze bo od razu chora jestem .przez cała ciaze byłam zdrowa tylko weszłam do sz[pitala a tak ogrzewanie centralne odrazu mnie gardło bolało i katar miałam i musiałam posciel mokra dawac na kaloryfery,a jak poszłam rodzic to lekarz przyszedł i stwierdził teraz zamiast gardla co innego bedzie pania bolec:D a dolina tez jest super zawsze zaczynam tam spacer od str lotniska

ja nie wiem jak jest gdzie indziej, ale wiem na pewno, że kiedy wyjeżdżam gdzieś gdzie jest czystsze powietrze to kręci mi się w głowie i boli mnie głowa, za to z czasem znacznie lepiej się czuje np. nad morzem albo w górach :) mnie najbardziej w katowicach przeszkadza nieustanny ruch i tłum ludzi :(

Gość iga55
cześć dziewczyny, dopiero znalazłam Wasze forum i mam od razu mega prośbę o pomoc Błagam powiedzcie czy wiecie coś na temat żłobka na Ligonia i na Ordona??

Gość iga55
proszę jeżeli coś wiecie na temat tych żłobków to napiszcie ja jestem od niedawna mieszkanką Katowic i nie mam kogo zapytać a muszę wybrać któryś z tych żłobków dla mojej córeczki i to jak najszybciej...;(

witaj, bardzo mi przykro, ale niestety nie wiem nic na temat żłobków - a czy w necie nie ma żadnych opinii na ten temat?

Gość greys11
Witaj Iga, Ja mieszkam zaraz obok żłobka na ligonia i z tego co już się dowiedziałam to wszystko jest ok.Na temat tego drugiego nic nie wiem...niestety. Też jestem nowa w Katowicach.

na ordona moja kolezanka pracowała i tez jest okey ;) ale mój syn do dnia dzisejszego sie nie dsotał:) a ja uwielbiam własnie ten tłum ludzi teraz akurat przebywam na chorzowie i tu sie nic niedzieje kompletnie zadnego parku nic

Gość kkkkkooolllaaa
jak to nie ma parku w Chorzowie? a Wojewódzki Park Kultury i Wypoczynku to co? :)

ordona jest fajny przynajmniej ze 2-3 lata temu byl, tylko ze lapowkarze okropni :( moje dziecko po 1,5 roku dostalo sie na zadole i od czw idzie zobaczymy jak bedzie :)

dziewczyny, z tymi żłobkami naprawdę aż tak ciężko w kwestii dostania się? to kiedy trzeba zacząć zapisywać dziecko, zaraz po urodzeniu? :/

Gość greys11
Jak ja urodziłam Miłosza, to na tej samej sali leżała kobieta, co swoje 1-dniowe dzieciątko zapisała do przedszkola! To był Wrocław, ale pewnie w tym względzie sytuacja jest podobna w całym kraju. Ogólnie brakuje miejsc w państwowych żłobkach i przedszkolach. Ja bym nie popadam w przesadę i noworodka do przedszkola nie zapisałam, ale fakt, trzeba to załatwiać dużo wcześniej.

Gość iga55
dziękuję Wam bardzo za odp. My zapisaliśmy Małą jak się urodziła teraz ma 13 miesięcy i dopiero teraz dostała miejsce ale najgorsze jest to że w obu naraz i jestem w strasznej rozterce bo nie wiem gdzie ją dać (choć najchętniej zostawiłabym ją w domu ale tak się nie da;( boję się żeby nie podjąć niewłaściwej decyzji bo gdyby jej tam było źle to ja już nie będę miała żadnej alternatywy a na nowe miejsce w innym żłobku musiałabym czekać kolejny rok..... a co do parku to ten chorzowski jest super tylko my lubimy chodzić tam w tygodniu najbardziej bo jest najmniej tłoku wtedy, w niedzielę jest tyle ludzi i taki hałas że trudno się przebić

hm.. to ja chyba też niedługo muszę się tym zająć, Zuzia zaraz skończy 10 miesięcy.. jeśli obydwa żłobki mają dobre opinie, to ja bym zapisała tam, gdzie jest bliżej. zawswze to jakieś rozwiązanie.. tak naprawdę dopóki nie oddasz własnego dziecka w obce ręce i nie przekonasz się sama, to nie wiesz czy to był dobry wybór, niestety. ja też nie mam tu koleżanek, które już oddały swoje dzieci do żłobka i będę musiała się kierować... sama nie wiem czym, intuicją? pierwszym wrażeniem? tylko jeśli już teraz zapiszę Zuzię, to za rok może być tam zupełnie inaczej... ciężka sprawa z tymi żłobkami. oddawanie dziecka pod opiekę komuś innemu to dla mnie horror, wiadomo - nikt n ie zastąpi mamy czy taty. ale niestety nie ma wyjścia.. niby najważniejsze to nie przesadzać i nie panikować. ale gdy w grę wchodzi dobro dziecka - nie ma o czym nawet mówić. pewnych rzeczy nie da się uniknąć - dziecko przyniesie złe nawyki, których nauczy się od innych dzieci, złapie jakieś choroby - to niestety standard. ale w tym wszystkim najważniejsze dla mnie jest to, że ono nie jest zaniedbywane... a tego nie wiemy dopóki same się nie przekonamy. chcę wierzyć w to, że czasy zaniedbania odchodzą bezpowrotnie, ale sama wiara nie czyni dobrego żłobka :/

ja na ordona zapisalam tadzia jak mial ok miesiaca i dostalam miejsce od wrzesnia czyli po ok pol roku po tzw kopercie, a teraz zapisalam pzremka na zadole jak bylam w 2/3mcy ciazy i teraz sie od wrzesnia dostal wiec po 1,5 roku, bez kopert itp :) niestety ale tak juz jest z panstwowymi ze czeka sie bardzo dlugo, a poetm wymyslaja cuda byleby sie popzbyc do pzredszkola nie mozna w katowicach zapisac na 2 lata wstecz bo zapisy sa w kwietniu na dany rok ale pzredszkole to pikus w porownaniu ze zlobkiem wystarczy ze oboje rodzice pracuja i to juz jest plus, moj sie dostal za pierwszym podejsciem

betta choroby to masz pewne, co do zachowan nieuniknione wczesneij czy pozniej, zaniedbanie oczywiscie ze tak ale to dziecko bardzo hartuje :) no i zalezy co ty nazywasz opieka wlasciwa, ja sie dziecmi nei pzrejmuje za bardzo i dla mnei zlobki sa git ale wiele osob ma ogromne ale o metody spania czy karmienia w zlobkach panstwowych gdzie jedna kobieta ma gromadke kilkunastu dzieci pod soba, zero spzretow do pomocy itp.. tak na prawde to budynek na ordona 2 lata temu byl w rozsypce, brakowalo wszystkiego :/ ale babki byly w miare ok, najgorszy zlobek jaki pzrerobilam to prywatny za zawodziu przytulny kacik, teraz mlody chodzi w mikolowie do zlobka i jest swietny no ale kosztuje wiecej, na razie powiedzialam ze zobacze jak bedzie na zadolu we wrzesniu i jakby co to mzoemy tam wrocic

kola masz racje jest ale mi chodzi głównie o chorzów batory:) ja od marca skąłdam wnioski do przedszkoli i sie okaze jak ot bedzie tym bardziej ze ja nie pracuje tzn bede chyba musiała podjac prace juz od lutego bo inaczej małego pod uwage niewezma bo stwierdza ze jak jedne rodzic jest w domnu to ma z kim zostac Iga zapisz mała tam gdzie masz blizej;)

Gość iga55
myszsza rozumiem że Twój synek chodził do żłobka na Ordona - jakie masz wrażenia, byłaś zadowolona??

tak moj chodzil pol roku na ordona i bylam zadowolona ale z uwagi na to ze ciagle chorowal a na dodatek ja stracilam prace i panie kiedy to zweszyly chcialy koniecznei go wykreslic dopiely swego i zrezygnowalam :( mialma pojedyncze zatzrezenia ze np o godz punkt 17 jak mnei nei bylo dzwonily do mnei ajk na sraczke i mimo ze powiedzialam ze stoje w korku to zadzwonily na policje, drugi raz byl okropny mroz minus 20 st i jechalam autobusem bo auto mis ei zepsulo i autobus sie spoznial mial byc na katowickiej o 16.56 a przyjechal o 17 z minutami i tez byla awantura, czesto maily pretensje ze tak pozno odbieram dziecko bo pracowalam do 16tej plus dojazd i bylam na 16.30 a one juz ubrane pogaszone swiatla i czekaly na mnei bo tadziu byl jedynym dzieckeim do tej godz, reszte dzieci zwykle dziadki i rodzice odbeirali kolo 13tej :/ no i wielki problem byl jak 10 listopada tadzia chcialam przyprowadzic do zlobka, albo 23 grudnia, bo dla nich to juz wolne a jak jest min 1 dziecko to musza pzryjsc do pracy poza tym problem jest z tymi najmlodszymi dziecmi jesli chodzi o spacer bo nie wychodza, dopiero takei co same chodza to tak

witam :) widze mowa o złobkach i przedszkolach, no moj ma 2 lata i raczej zaczynam o przedszkolu myslec, ja mieszkam na witosa i mam straszny dylemat bo nie znam tutaj nikogo, ja tez tu przyjechalam z innego miasta, znam ligote, piotrowice, ale poki co mieszkamy na witosa i nie znam opini na temat tutejszych przedszkoli :( gdybym mieszkala u mojej mamy to bym nie powiem miala zalatwione, ale tutaj poki co nikt zadnych znajomosci nie ma :( a przedszkola sa przepelnione nie ma mijesc teraz dla 2 latkow, ja naprawde nie wiem gdzie mlodego zapisac, przeraza mnie to... Bunia nie musisz isc do pracy wystarczy ze zarejestrujesz sie w UP i masz prawo zeby zapisac i dac dziecko do przedszkola, wiem bo juz sie interesowalam :) tylko ja poki co sie nie rejestruje bo szukam pracy na wlasna reke, ale jak przyjdzie co do czego to bede musiala sie zarejestrowac... teraz mlody ma 2 lata wiec i tak do przedszkola mi go nie wezma, dopiero po nowym roku mysle... no i zreszta oduczamy sie pampersow ;) wiec jeszcze troche nauki przed nami zanim sie do przedszkola wybierze :)

yelonek no napewno sie zarejestruje i tak i tak bo moze oni mi tez znajda jakas prace i tez tak jak ty na własna reke poszukam.Ale dzieki ze mi powiedziaals bo nawet tego niewiedziałam