Gość sama już nie wiem który Napisano Lipiec 28, 2011 Ostatnio zauważyłam,że jemy sporo żółtego sera. Tak się zastanawiam,który z serów jest dobry w smaku i nie za drogi? Jaki ser Wy kupujecie i ile płacicie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jak to jaki???????? Napisano Lipiec 28, 2011 najlepszy ser zólty to najdroższy ser zółty wszystko inne to masa serowa bez wartosci odzywczych z masa chemii ....niestety Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Skiti 0 Napisano Lipiec 28, 2011 od 1,5 roku mieszkam w szwajcarii - polskie sery to niestety kolo sera nawet nie lezaly.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Lipiec 28, 2011 ze zwyklych kanapkowych serow zotlych to najbardziej smakuja mi produkowane w krajach skandynawskich - maja taki czysty, mleczny smak. z polskich serow lubie np. podlaski, morski ... ale one nie zawsze tak samo im wychodza ;) nie lubie serow slodkawych, np. krolewski. ale wszystko zalezy do czego, np. do kanapek z takim czy innym miesem lubie odpowiednie inne sery. gruyere jest swietny do zapiekanek, omletow. cheddar do grzanek chlebowych. cale szczescie, ze jest w czym wybierac ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Lipiec 28, 2011 ps. jezeli zolty ser jest niedrogi, to wcale nie znaczy, ze to koniecznie sztuczna masa serowa (czyli to samo, co 'serki' topione, tylko bardziej utwardzone). tanie sery moga byc tanie, bo sa produkowane w duzych ilosciach i bez wiekszej pieczolowitosci odnosnie sposobu dojrzewania itd., ale nadal sa naturalne i zjadliwe, tyle, ze mniej ciekawe i urozmaicone w smaku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sama już nie wiem który Napisano Lipiec 28, 2011 Jakie sery najczęściej kupujecie ? Ja najczęściej sięgam po ser królewski. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja z polskich Napisano Lipiec 28, 2011 z polskich najbardziej lubię Edam Rycki, kiedyś był dużo lepszy moim zdaniem, ale kupuję z przyzwyczajenia, wszystkie inne smakują mi dużo mniej. Ciekawe są rozmaite sery kozie, ale one są dostępne tylko lokalnie, najlepiej u gospodarzy, którzy mają i hodowlę i przetwórstwo. Ja mam okazję kupić je tylko przy okazji jakichś kiermaszów z regionalnymi produktami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja z polskich Napisano Lipiec 28, 2011 tzn. chciałam napisać, ze najczęściej są dostępne tylko lokalnie, może ktoś ma szczęście i do jego sklepu dowożą takie pyszne ozie sery :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Lipiec 28, 2011 ja bym chyba ciagle kupowala morski, bo istnieje od zawsze i w czasach dziecinstwa jak mnie mama wysylala, zeby kupic ser, to zawsze bralam morski, zeby sie nie zastaawiac ktory :D i do dzis mi smakuje. moze ma w sobie cos 'skandynawskiego' ;) albo moja pomorska krew tak ten ser uwielbila :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja z polskich Napisano Lipiec 28, 2011 To może spróbuję ten morski, skoro tak zachwalasz :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Lipiec 28, 2011 a sprobuj :) ale nie szykuje sie na zadna rewelacje, bo w sumie te wszystkie fabryczne sery sa do siebie dosc podobne. dla mnie jest on po prostu przyjemny, ma wartosc sentymentalna ;) jezeli lubisz sery mieciutkie i delikatne, typu edam, to morski bedzie troche bardziej twardy i slony. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miśka 1308 0 Napisano Lipiec 28, 2011 ja lubię królewski z dużymi dziurami:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Quis leget haec? 0 Napisano Lipiec 28, 2011 lubię marmurkowy z turku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja z polskich Napisano Lipiec 28, 2011 Ja lubię prawie wszystkie :) Poza wybitnymi śmierdzielami. Ja z kolei polecam Ci ser Carski z Hajnówki, on mi trochę przypomina parmezan włoski :D Zazwyczaj kupuję kawałek, podsuszam w lodówce i potem robię sobie wiórki do sałatek (pyszny z pomidorami, kolendrą i słodką cebulą), do kanapek rzadziej, ale czasami i takiego mam smaka. Rzadko udaje mi się go kupić, a ostatnio widziałam nawet jakiś ser carski w lidlu paczkowany, ale to nie ten sam. Ten mój jest ciemny dość, w ciemnej otoczce, kupowałam go w piotrze i pawle, ale ostatnio nie było :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja z polskich Napisano Lipiec 28, 2011 To było zwłaszcza do Konczity :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Lipiec 28, 2011 no to widze, ze krolewski ma do tej pory najwiecej glosow ;) zupelnie nie moj typ jednak (nie jest to komentarz co do jakosci, tylko mojego osobistego smaku, bo jakosc krolewskiego jest bardzo wysoka). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość LajzaMinelli Napisano Lipiec 28, 2011 Ser Holender , do kupienia w Kauflandzie i Intermarche ma tylko 17 % tłuszczu!!!!! I jest bardzo smaczny! Polecam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Lipiec 28, 2011 nie spotkalam sie z tym serem carskim. ale brzmi atrakcyjnie :) to jest owczy ser? ja tez lubie wszystkie sery, nawet smierdziele, chociaz takich najgorszych z najgorszych chyba jeszcze nie jadlam ;) najbardziej smierdzacy do tej pory to byl wloski tallegio, szok, a talerze po nim w zmywarce na drugi dzien to juz smierc na miejscu :D tak lubie sery, ze nawet sztuczne seropodobne produkty typu serki topione, albo krowy smieszki, albo nawet kwadratowe plastry w folijkach chetnie zjem, jak mi ktos da :D (chociaz sama nie kupuje). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja z polskich Napisano Lipiec 28, 2011 Nie, nie jest owczy. Robi go osm hajnówka, ale jak byłam w Białowieży to nigdzie nie mogłam go dostać (najciemniej pod latarnią :o). Ale chyba coś pieprznęłam z tym parmezanem, bo zaraz pomyślisz że tak smakuje. Smak ma inny, ale jakoś tak mi się kojarzy, nie wiem jak to określić :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sama już nie wiem który Napisano Lipiec 28, 2011 Ja kupuję królewski bo mieszkam w małej mieścinie i u mnie to najlepszy ser jaki mogę u siebie dostać. Nie mam dużego wyboru. Patrząc na jego cenę myślałam,że kupuję ser dobrej jakości ale jak to z jego jakością jest to do końca nie wiem ;/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja z polskich Napisano Lipiec 28, 2011 A co do śmierdzieli to w czasach gdy jeszcze tanie latanie nie istniało i wszędzie jeździło się autokarami dostałam przywieziony z Francji jakiś śmierdziel, po dwudziestu kilku godzinach podróży walił tak, że jak otworzyli luk bagażowy, to myśleli, że wiozą trupa. Trzymałam go dwa dni na balkonie, po czym nie odważyłam się zjeść i wywaliłam, ale zapakowałam w kilka foliowych worków i pudełko :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja z polskich Napisano Lipiec 28, 2011 do sama już nie wiem który - jeśli jest to ser królewski z sierpca, to wiesz... miałam trochę do czynienia z tą firmą (nie pracowałam tam, od razu mówię) i szczerze mówiąc - nie kupię tego sera, nie twierdzę że coś z nim jest nie tak, ale moim zdaniem uczciwa firma jest uczciwa od a do z, a tu nie do końca tak jest. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Lipiec 28, 2011 nie wiem dlaczego mi sie tak skojarzylo, ze jak ser z gor to zaraz owczy ;) bo jak by byl owczy, to by pewnie byl podobny do peccorino (owczy odpowiednik parmezanu, mniej wiecej). no i w ogole chyba lubie owcze sery najbardziej, ale kozie tez, tylko na innej zasadzie ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kaliope39 Napisano Lipiec 28, 2011 Złoty Mazur :) nie wiem gdzie go produkują ale jest bardzo dobry Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sama już nie wiem który Napisano Lipiec 28, 2011 Nie wiem czy ten ser jest z Sierpca ale sprawdzę to w sklepie ;-) Słuchaj a co jest nie tak -z serem coś czy z firmą ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość konczita nie kompromituj się Napisano Lipiec 29, 2011 Od kiedy Hajnówka jest w górach?????? Mój Boże :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość chorwacja 8-dniowy Napisano Lipiec 29, 2011 ja najbardziej lubie sery z Sierpca wlasnie- edamski, gouda, krolewski. Edam rycki tez jest niezly Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ilcia85 0 Napisano Lipiec 29, 2011 a ja lubię masdamera firmy hochland :) morskiego nie lubię bo jest za słony jak dla mnie, królewski też jest dobry Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość latający Holender Napisano Lipiec 29, 2011 Jesli mówimy o serach przemysłowych to tu są godne uwagi : http://www.oldpoland.pl/ Dorzuciłabym do nich Starego Olędra i wspomnianego tu Carskiego z OSM Hajnówka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ruda22 0 Napisano Lipiec 29, 2011 Prawde mówiąc cieżki temat- teraz jak jade do super-hiper marketu i szukam sera z dużymi dziurami, najczęściej jest zjadliwy :) Choć czytałam, ze i te dziury można wyprodukować sztucznie, wiec gwarancji nie ma. Z tych całkiem zwyklastych to lubię morski i wędzone, Radamer o ile sie nie mylę. Niemniej jednak znudziły mi sie bo podobne jeden do drugiego, wiec ostatnio jade na domowym smalcu (mój debiut :) ) i domowych ogóreczkach kiszonych :) Hajnówka jest to miasto w woj podlaskim, przy samiuśkiej Puszczy Białowieskiej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach