Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

celestia1

Kto ma mieszkanie ze ślepą kuchnią?

Polecane posty

Mam mieszkanie w kamienicy, ze ślepą kuchnią. Zastanawiam się ile osób, które taką kuchnię mają łączy ją z pokojem, by zyskać światło, okno, robiąc tzw aneks, a ile osób woli mieć ślepą na korzyść oddzielnego pokoju?

Gość haha zabawne
Ja mam ślepą kuchnie. Bardzo bym chciała zrobić sobie aneks, ale nie mogę wyburzyć ściany, ani nawet zrobić małego okienka, bo w tym miejscu jest komin i ściana ma 1,5 metra grubości.

Wszyscy moi znajomi mają w takiej sytuacji aneks kuchenny, ślepe kuchnie zostawiają tylko osoby w podeszłym wieku.

Wcale nie zostawiają ślepych kuchni osoby w podeszłym wieku, bo w mojej kamienicy dużo takich mieszkań i wręcz właśnie młode osoby z dzieckiem, czy dziećmi mają ślepe kuchnie, by nie robić z dużego pokoju "przechodniego", by dzieci nie zaglądały z kuchni do rodziców np jak śpią... A właśnie starsze małżeństwa co już same mieszkają bez dzieci mają połaczony duży pokój z kuchnią i wtedy w drugim pokoju śpią. Ja na razie mam cały czas też ślepą kuchnię, też przeważa tu fakt,że jest to oddzielny pokój teraz, osobne wejścia do kuchni i pokoju, nie widać np zmywania w zlewie, czy przygotowań obiadu jak ktoś wejdzie... Mając aneks byłoby to widać... Dlatego właśnie nie wiem czy sens robić aneks...

Gość moja była ślepa
ale tera ma ukulary :)

Ja się zastanawiam głównie z tego powodu, że niby w modzie te anesky ale jak ktoś ma dziecko/dzieci w drugim pokoju i musi sam spać w tym z aneksem to chyba tak fajnie nie jest, jak dzieci do kuchni się kręcą, czy goście widzą zmywanie w zlewie.... Ciekawi mnie kto z własnego wyboru zrobił taki aneks z pokojem i musi spać w tym pokoju, bo w drugim śpi dziecko/dzieci??? Bo wioadomo,że jak ktoś bez dzieci to ma inną nieco sytuację...

moi znajomi mieli właśnie 1 pokój i małą kuchnię bez okna. Wyburzyli ścianę między pokojem a kuchnią i wstawili tam ladę. Inną część tego pokoju odgrodzili ścianą. W rezultacie powstał im salonik z aneksem kuchennym i sypialnia. Jest o niebo lepiej, bo wcześniej jak ktoś przychodził to siedział w tym jednym pokoju, który był i sypialnią i salonem. Teraz mają już gdzie gości przyjmować. Może tak pokombinuj - zależy jaki rozkład okien masz.

Gość moja kuzynka ma
takie mieszkanie 2 pok ze ślepą kuchnią, nie robili aneklsu bo wolą mieć oddzielne wejścia wszędzie. mają owalne okienko w ścianie do dużego pokju, ciekawą firankę do tego i nawet oryginalnie to wygląda, zawsze można zasłonić to połączenie, a też i przewietrzyć w kuchni.

Gość gość
ja mam kuchnię bez okna i jest masakra :(

Ja mieszkam w bloku i niestety mam kuchnię bez okna. Wcześniej mieliśmy tutaj brązowe meble i rzeczywiście było za ciemno i ogólnie niezbyt przytulnie. Niedawno zrobiliśmy remont i zdecydowaliśmy się rozjaśnić to pomieszczenie przede wszystkim wybierając białe meble kuchenne i jasne płytki. Poza tym zamontowaliśmy więcej lamp i teraz wszystko wygląda bardzo dobrze - kuchnia jest przestronna i jasna. Podeślę jeszcze artykuł w którym jest sporo przydatnych wskazówek jak rozjaśnić kuchnię bez okna - https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/ciemna-kuchnia-czyli-jak-rozjasnic-kuchnie-bez-okna-1531.html co myślicie o tych metodach? :)