Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna mama..

ciąża na wychowawczym...miałyście tak? zna się ktoś ? może ktoś mi podpowie?

Polecane posty

Gość taka jedna mama..

mam urlop wychowawczy do końca sierpnia 2012 roku, a do końca 2013 umowę na czas określony...moje dziecko ma 22miesiące i chciałabym się teraz postarać o drugie, żeby była między nimi nieduża różnica wieku...co będzie jak zajdę na wychowawczym w drugą ciążę? oczywiście chorobowego nie ma, a co z płatnym urlopem macierzyńskim i co z powrotem do pracy, ewentualnym zwolnieniem mnie, jak to wygląda? proszę o podpowiedzi:)

Gość hej a wiecie moze
chorobowy jest jak najbardziej, zglaszasz ze wracasz do pracy a przynoisisz zwolnienie;) powodzenia ja tez tak zrobie;)

moja siostra po macierzyńskim ciągneła zwolnienie żeby nie iść na wychowawczy no i zaszła w 2 ciąże i miała normalnie płatne zwolnienie i macierzyński potem, myśle że jak jesteś na wychowawczym to po prostu musisz z niego zrezygnować odkąd lekarz da ci zwolnienie i będziesz miała płatne, tak mi się wydaje

Gość taka jedna mama..
ale jak wrócę do pracy to w ciągu 2 tygodni mogą mnie zwolnić, bo nie jestem chroniona:/

Gość taka jedna mama..
a pomijając to chorobowe to jak urodzę dostanę normalnie płatny urlop macierzyński? a po nim co dalej? będę mogła być na wychowawczym dopóki mi się ta umowa nie skończy? jak to jest?

Gość ....D....
ja jestem w drugiej ciąży w lipcu kończył mi sie urlop wychowawczy... i teraz przeszłam na chorobowe. zgłaszasz w pracy że jesteś w ciąży i tyle a chorobowe przynosisz dopiero po wychowawczym . możesz dac prędzej jak jesteś jeszcze na urlopie wych. ale nie będziesz mieć płacone za to ... dlatego z końcem wych. dajesz chorobowe

Gość taka jedna mama..
jaba daba du, serio tak jest? że jak siedzisz na wychowawczym i nie pracujesz to należy się chorobowe do dnia porodu? i kto to wtedy wypłaca? ZUS?

Tak, pracownicy przysługuje prawo przejścia z zasiłku wychowawczego na zwolnienie chorobowe w związku z powtórnym zajściem w ciąże.

Gość ....D....
pierwszy miesiąc jest że praca a potem przechodzi to na zus.. ( jak się nie mylę) i normalnie ci przysługuje macierzyński i możesz się starac o wychowawczy...

Gość taka jedna mama..
....D.... - aha, rozumiem, ale ja dopiero planuję zajść w ciążę, a wychowawczy mam aż do końca sierpnia 2012, czyli jeszcze rok z hakiem...więc jakbym zaszła w ciążę to będąc na nim nie dostanę chorobowego tylko dopiero macierzyński po urodzeniu, a co później z powrotem do pracy? bo umowę mam do końca grudnia 2013 tylko, więc hipotetycznie zakładając, że urodziłabym pod koniec przyszłego roku, wykorzystała macierzyński i zostałoby mi do końca umowy zaledwie kilka miesięcy to mogłabym być na wychowawczym tylko do końca jej trwania?

Gość no nie tak
nie ma L4 podczas wychowawczego. Trzeba złożyć wniosek o przerwanie wychowawczego i wrócić do pracy. A wtedy dajesz zaświadczenie o ciąży i L4 i jesteś na chorobowym. A nie na wychowawczym.

Gość ....D....
no nie dostaniesz chorobowego jak jesteś na wychowawczym...możesz dac je ale że masz umowę zgodę na wychowawczy to ci to teraz przysługuje

Gość ....D....
chorobowe na wychowawczym nie jest płatne byłam w pracy i z kierownictwem rozmawiałam ... i mi wszystko wytłumaczyli

Gość teraz to zakrecilyscie
kazda pisze cos innego:o

Gość ....D....
w dodatku mam kuzynkę w ZUS-sie i mi się dowiadywała

ja się będe upierać. nie masz chorobowego na wychowawczym gdy masz grypę itp ale ciąża to co innego i przysługuje płatne zwolnienie

Gość ....D....
jak nie byłaś w takiej sytuacji to nie mozesz się wypowadac ...jak te nie wiesz

Gość taka jedna mama..
no to jak jest wreszcie? :)a ten wychowawczy po macierzynskim bedzie trwal tylko do konca umowy tak? a potem normalnie mnie zwolnia?

Gość no nie tak
Ze strony ZUS: "Urlop wychowawczy wyklucza możliwośc pobierania tak wynagrodzenia, jak i zasiłku chorobowego. Nie jest to żadne widzimisię Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, ale wynika to z zapisów Ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby lub macierzyństwa. Jeżeli jednak choroba, a co za tym idzie niezdolność do pracy trwa nadal po ustaniu urlopu wychowawczego, wówczas zasiłek, bądź wynagrodzenie chorobowe już się należy. Wysokość świadczenia zależy od tego, czy urlop wychowawczy trwał dłużej, czy krócej niż okres, z którego wynagrodzenie uwzględnia się w podstawie wymiaru świadczenia. Jeżeli jednak choroba, a co za tym idzie niezdolność do pracy trwa nadal po ustaniu urlopu wychowawczego, wówczas zasiłek, bądź wynagrodzenie chorobowe już się należy. Wysokość świadczenia zależy od tego, czy urlop wychowawczy trwał dłużej, czy krócej niż okres, z którego wynagrodzenie uwzględnia się w podstawie wymiaru świadczenia. W pierwszym przypadku podstawę wynagrodzenia (zasiłku) za czas choroby stanowi wynagrodzenie pracownika za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Wynagrodzenie to jest uwzględniane w wysokości zapisanej w umowie o pracę. Jeżeli natomiast pracownik otrzymuje wynagrodzenie zmienne, wówczas przy ustalaniu wysokości zasiłku należy wziąć pod uwagę pensje pracowników na stanowisku identycznym, bądź podobnym. Gdy pracownik korzystał z urlopu wychowawczego przez część okresu, z którego wynagrodzenie uwzględnia się w podstawie wymiaru świadczenia to pod uwagę bierze się wynagrodzenie za miesiące, w których pracował przez cały obowiązujący go czas pracy lub przez jego połowę. Wyłączane jest natomiast wynagrodzenie z miesięcy, w których nie przepracował przynajmniej połowy obowiązującego go czasu pracy. " http://rzecznikzus.blog.onet.pl/Urlop-wychowawczy-a-zasilek-ch,2,ID401008426,n

Gość no nie tak
zalinkowana strona przez jaba daba du dotyczy firm.

Gość taka jedna mama..
no dobra, a podam taki przykład, zachodzę w ciążę 2 miesiące przed końcem wychowawczego i jak mi się on skończy nie chcę wracać do pracy tylko iść na chorobowe - ale po powrocie do pracy szef może mi wręczyć wypowiedzenie i co wtedy?

Gość no nie tak
no nie moze cię zwolnić -dajesz zaświadczenie o ciąży choćby dał ci wypowiedzenie to musi je cofnąć. Jesteś chroniona.

Gość no nie tak
zresztą gwoli ścisłości w artykule jest sformułowanie: czy pracownica może przejść z zasiłku wych. na zasiłek chorobowy. Przejść czyli zrezygnować z jednego na rzecz drugiego. Powrót do pracy i od razu chorobowe to właśnie takie przejście.