Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zniesmaczona przyszła mama...

Mąż nie zgadza się na imię, które wybrałam dla córki.

Polecane posty

Odwieczne problemy z imieniem dla dziecka nie ominął także mnie i mojego męża. Zawsze marzyłam o tym żeby mieć córeczkę Hanie lub Agatkę i mąż doskonale o tym wiedział. Przed poznaniem płci dziecka ustaliliśmy, że imię dla chłopca wybiera on, a dla dziewczynki ja. I było dobrze do momentu, kiedy mój mąż był święcie przekonany, że zostanie ojcem Tadeusza ( po jego dziadku) ja z ulgą przyjęłam ulgę o tym, że jednak do następnej ciąży mam czas wyperswadować mężowi to imię z głowy. Kiedy tylko okazało się, że na świat przyjdzie dziewczynka moja teściowa ( długo by o niej pisać...) oburzyła się na tak pospolite imiona, które wybrałam. Jej ojciec ( oczywiście dziadek mojego męża - Tadeusz) miał przecież żonę o imieniu Marianna i dla niej było jasne jak powinna mieć na imię jej wnuczka. Nie powiem, żeby imię było jakieś bardzo brzydkie jednak nie planuje nadać go mojej córce. Oczywiście mąż podchwycił temat " pospolitości" Agatki i Hanny i powiedział, że jego córka będzie wyjątkowa( tak jak by imię świadczyło o człowieku...). I tak kłóciliśmy się o to prawie miesiąc, a kiedy już prawie wytłumaczyłam mężowi to i owo teściowa ruszała do ataku . Już właściwe to ja powoli jestem skłonna poddać się bo zaczyna mnie ta cała sytuacja męczyć. Miałyście Panie też takie problemy z nadaniem imion dziecku czy tylko ja mam taki z tym cyrk?

Gość dareczka 6387
Agata i Hanna to bardzo ładne imiona, nie poddawaj się, to twoje dziecko

Gość wyszlas za pojeba
z pojebana matka:o zeby mi jakas pizda mowila jak mam dziecko nazywac to bym powiedziala zeby spierdalala na drzewo,a temu pojebowi twojemu mezowi powiedzialabym ze zgodnie z ustaleniami nazwe corka Hania Lub Agatka i ma sie odpiwrdolic,bo przy ostatnim badaniu gin powiedzial ze jak tak beda ciebie z mamunia wkurwiac to grozi to przedwczesnym porodem!🖐️

Gość KAŚIKA
Ja nie mam jeszcze dzieci ale powiem Ci jak było z moim imieniem. Moja mama bardzo chciała mnie nazwać Dawid ponieważ sądziła że będę chłopcem. W rezerwie trzymała imię Paula gdybym jednak była dziewczynką. No i urodziała sie dziewczynka, mój tatus polecial od razu z nowiną do swojej mamusi i oswiadczył jak będę się nazywała. Na co moja babcia się strasznie oburzyła że to takie brzydkie imię i kazała ojcu zapisac mnie jako Katarzyna ( bez wiedzy mojej mamy) Mam dowiedziała sie po fakcie, ale tak jak Ty zamierzasz to zrobić chociaż zdenerwowana odpuściła. Przez całe moje życie a mam lat 24 wiem że ona tego imienia nie lubi i zawsze wymysla jakieś dziwne zdrobnienia tak aby nie wołac do mnie po imieniu. Nie poddawaj się, nie ulegaj. Mąż niech liczy się z Toba a nie z mamusią!!!

Wyszłam za maminsynka, ale jak w większości przypadków przed ślubem cieszyłam się, że kocha matkę i ma do niej szacunek, a po ślubie no cóż kocha matkę i szanuje, ale nie odciął od niej pępowiny.

Gość Angelica cyca cyca
powiem ci że wszystkie imiona agata hania i marianna sa denne, nazwij córeczkę adolf

Gość dobrze ci radza
powiedz zeby sie odpierdolili bo ci to na zdrowie sieda,a corke nazwij jak chcesz

Mojemu ojcu nie podobały się żadne imiona, jakie moja matka wybrała dla mnie i mojego rodzeństwa i zawsze postawił na swoim, bo zanim mama zdążyła wyjść po porodzie ze szpitala, on juz zdążył załatwić w USC wszystkie formalności związane z urodzeniem dziecka i imieniem, oczywiście.. Mamy propozycje to nasze drugie imiona.

Wiem tylko obawiam się, że będzie tak jak pisała tu Katarzyna. Mąż pójdzie zapisać dziecko, ja będę leżała w szpitalu i tak czy tak wyjdzie na jego:(. Teściowa jest bogatą osobą i przez to myśli o sobie prawie jak o arystokratce ( ma tam jakieś korzenie rodzinne) i twierdzi, że to iż ja pochodzę jak to ładnie określa z plebsu nie upoważnia mnie do tego, by dawać takie pospolite imię jej córce ( sama ma na imię Henryka i uważa to imię za świadectwo jej wyjątkowości) naprawdę o niej mogła bym książkę napisać;/

Gość zagroz ze jak to zrobi
a dalej beda cie wkurwiac to sie znajdziesz w szpitalu i ze tak powiedzial gin! i zadnego wiecej dzieciaka mu nie urodzisz🖐️

Gość tak to jest jak
Jak sie dajesz debilowi zaplodnic:o

Gość żółtek
Nie kłóć się z teściową tylko, przy okazji, stanowczo jej powiedz, że jak ona rodziła dziecko, to ona wybierała mu imię. Teraz Ty rodzisz i Ty wybierasz. Bez dyskusji! A mężowi przypominaj o obietnicy (umowie).

Gość KAŚIKA
Jeśli wyciął by mi mój mąż taki numer i poszedł zapisać dziecko tak jak on albo o zgrozo jego mamusia chce to chyba bym eksplodowała. Ty lepiej dowiedz się jak to jest, czy w razie czego można zmienić imię. Mówię poważnie bo jak ta teściowa taka wariatka to nie wiadomo do czego namówi synka. A swoja droga jak Ty to wytrzymujesz, życie z takim maminsynkiem???

Gość jjjkkk
Ze mna bylo tak samo. Jak sie urodzilam to mieszkalismy u babci jeszcze. Cala trojka (ojciec, matka, babka) chciala inne imie. Mama chciala Marte, babka se wymyslila Marceline a ojciec sie wkurwil i bez wiedzy poszedl i zapisal Ewe. I tak od 24 lat jestem Ewa.

Gość jjjkkk
zniesmaczona przyszla mama - masz na imie Anna?

Gość pollllkaaaa
imię spokojnie możesz potem zmienić zwalając na męża w urzędzie, że podał drugie imię jako pierwsze :P Mój szwagier pojechał do urzędu, miała być Wiktoria a on ze stresu podał Weronika, no i potem jechał to zmieniać, bo siostra za nic nie chciała Weroniki :P :) Serio:)

Gość żabażaba
A mój tata upierał się, że musi być Dawid. Jednak mama postawiła na swoim i jestem Małgosia :)

moja kolezanka miala byc Karolina Aneta ale jej ojciec w urzedzie radosnie wpisal Aneta Karolina . od blisko 30 lat dziewczyne w domu wolaja Karolina a reszta ludzi i znajomych Aneta :) Autorko rozmawiaj z mezem. a jak nie to naprawde upewnij sie ze bedziesz mogla to zmienic w razie czego

Gość KAŚIKA
o widzisz to jednak można zmienić, jak wywinie Ci taki numer pokaż że tez masz jaja jedź i zmień, a co !!!

Gość Ifigeniaa
A u mnie ojciec ze stresu pomylił się w urzędzie i tak moje planowane pierwsze imię stało się drugim i na odwrót :D mama mi dopiero niedawno powiedziała, w sumie coś w tym jest bo drugie zawsze mi się bardziej podobało. a jak się nie możecie dogadać to proszę: http://magiaimion.pl/wybor,imienia,dla,dziecka internet pomoże na wszystko :D

Gość KAŚIKA
nie działa ten link ;(

Gość tesciowa zalatwila moja mame
To ja ci powiem co wyciela tesciowa (moja babcia) i moj ojciec mojej mamie. Gdy urodzila mojego brata byla mloda (23 lata) chciala sama nadac mu imie, a gdy lezala w szpitalu babka namowila ojca, zeby nazwac mojego brata po chrzesnym, pojechali oboje do urzedu i wpisali Eugeniusz bez wiedzy i pozwolenia mojej mamy. Potem ojciec bal sie powiedziec mamie co zrobil, a gdy w koncu sie dowiedziala to ojciec dostal opierdol, a z babka to podobno nierozmawila bardzo dlugo, ze jej takie swinstwo mogla zrobic i bez jej wiedzy nadac imie dziecku. I tak moj brat juz 35 lat nosi to "piekne" imie i jedynie sie pociesza, ze jest rzadkie i prawie nikt takiego nie ma, ale tak na prawde go nieznosi, a to wszystko dzieki kochanej babuni.

Gość niekonieczny
mój ojciec jak poszedł do urzędu mnie zapisać to zapomniał jakie mam mieć imię. Więc wybrał z kalendarza koło daty urodzin i tak mam :(

powiedz tej kochanej teściowej, że ona nazwała swoje dzieci tak, jak chciała..a ty nazwiesz swoje dzieci tak, jak ty chcesz, tak, jak uzgodnicie z mężem (przyciśnij go jakoś) i ona już możliwość wyboru miała więc niech się nie wtrąca, bo to wasze dziecko nie jej!

Gość rzygurzyg
generalnie to się trzeba nauczyć linki wklejać jak się chce jakimś w sieci zabłysnąć a nie kazać innym jakieś spacje kasować. Po linku enter!

mój ojciec jak poszedł do urzędu mnie zapisać to zapomniał jakie mam mieć imię. Więc wybrał z kalendarza koło daty urodzin i tak mam nie wierze :D

Gość AgataAgatkaAgatonek
Autorko ja mam na imię Agata:) I jak tak sobie myślę, to w całej mojej edukacji w szkole w moim wieku była jeszcze tylko jedna dziewczyna o tym imieniu:) Imię wybrała mi mama, choć babcia nalegała na inne(które dostałam na drugie, ale mi się nie podoba). Sama chciałabym dać córce na imię Małgorzata, bo uważam je za imię "dostojne", które można skracać na wiele sposobów gdy dziecko jest małe i jest odpowiednie dla dorosłej kobiety, a obecnie mało spotykane wśród małych dzieci, gdzie prym wiodą Nikole, Olivki i inne Amelki. Nie wiem czy to pewne, ale gdzieś wyczytałam kiedyś, że imię dziecku można zmienić w ciągu 7 dni. Poszukaj przepisów:) I nie daj się :)