Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podznakiemzapytania

CZY ŻYCIE ZMIENIA SIE NA LEPSZE GDY CHODZI SIE DO KOSCIOŁA?

Polecane posty

Gość jedno mnie ciekawi
ma jeśli nie chcesz odpowiedzieć :p

Gość jedno mnie ciekawi
No i teraz: do katolików Bóg mówi że chodzenie na mszę jest ważne a do ciebie porotestantki że ważniejsze jest czytanie Pisma i modlitwa?

jeśli wiara katolika czy protestanta przejawia sie tylko poprzez " chodzenie do kościoła " to czym napeawdę ona jest ? ja nie twierdzę ,zę chodzenie do kościoła czy zboru jest nieważne . Mówie tylko ,ze samo chodzenie tam , bez wiary , bez głębszej refleksji nikomu do niczego nie jest potrzebne . A najmniej Bogu .

Gość jedno mnie ciekawi
no ale może w kościele zrodzi się w kimś głębsza refleksja, czy twoim zdaniem to nie jest możliwe?

oczywiscie ,zę jest możliwe i nawet często tak się zdarza . Nie mniej jednak samo " chodzenie do kościoła " , bo wszyscy chodzą , bo tak wypada , bo taka jest tradycja rodziny - czy to jest wiara ?

Gość jedno mnie ciekawi
a czytanie Pisma i modlitwa bo taka jest tradycja rodziny, bo tak mnie nauczyli w zborze - to jest wiara?

wiara bierze sie ze słuchania , z czytania Pisma - tak mówi Biblia . Ja Jej wierzę wieć , tak - to jest wiara :) a modlitwa ,zęby była skuteczna a nie była tylko zlepkiem słów musi być " poparta " wiarą :)

Gość jedno mnie ciekawi
Biblia opowiada też o tym jak Chrystus Maryja i Józef chodzili do świątyni, a św. Paweł pisze "nie opuszczajcie wspólnych zebrań".

Gość plastik fantastik
Fatima , kibeho , Medjugorie podczas tych objawień matka boska prosiła o pokutę i modlitwę za pokój ludzie nie usłuchali Fatima - 2 wojna światowa kibeho - rwanda wojna domowa Rwandzie w ciągu około 100 dni od 6 kwietnia do lipca 1994 roku. Jej ofiarą padło, według szacunków, od 800 000 do 1 071 000 ludzi. Medjugorie - wojna domowa 1991-1995

Św Paweł był jak najbardziej za wspólnymi zebraniami wierzących i podawał ku temu powody i korzyści jakie może wynieść stamtąd wierzący . Ale ludzie nie chodzili wtedy do kościoła dla samego chodzenia i to miał na myśli Paweł .

Gość jedno mnie ciekawi
a skąd ty wiesz czy i kto chodzi dla samego chodzenia???

Gość plastik fantastik
NOWY ORLEAN- 2 DNI PO POWODZI MIAL SIE ODBYC NAJWIEKSZY. MARSZ GEJOW TO SWIATOWA STOLICA HOMOSEKSUALISTOW. ... TO KARA BOZA ALE KTO MADRY POJMIE W LOT GLUPIEMU CZASEM NIEWYSTARCZY MLOT. ...zniszczonych zostało między innymi pięć klinik, gdzie przeprowadzano aborcje, oraz domy publiczne". orlean był też słynny z voodoo 2.SRI LANKA TSUNAMI - MALO KTO WIE CZYM TAK NAPRAWDE JEST TO MIEJSCE TO SWIATOWA STOLICA NIERZADU WSZYSCY Z CALEGO SWIATA TAM JEZDZA TYLKO W JEDNYM CELU TO DUZO BARDZIEJ POPULARNE MIEJSCE NIZ IBIZA ITP. Haiti religia tam voodoo napisy na Titanicu "Nawet sam Bóg nie zdoła go zatopić"- Titanic, Na spodniej części statku był napis: „Ani Boga, ani Pana Na jednej z burt Titanica był następny napis :„Ani sam Chrystus nie zatopi tego okrętu Skąd wzięła się śmiałość kolejnego napisu na burcie który brzmiał: „Nie ma Boga któryby zdołał ten okręt w odmętach morskich pogrążyć Irving Moore Bud Feldkamp III cała rodzina zginęła http://dzieckonmp.wordpress.com/2010/01/18/katastrofa-o-ktorej-nie-pisza-wielkie-media/

Gość jedno mnie ciekawi
wiesz o co chodzi Bogu i wiesz o co chodzi człowiekowi którego nie znasz, a może po prostu dużo ci sie wydaje i imputujesz innej osobie to co ci sie w głowie uroiło.

Gość polciaizuza
Otóż my teraz dyskutujemy tu nad tym wszystkim, a świat tymczasem przewraca się na głowę http://sites.google.com/site/753nwes wymieniać się żonami nie jest już grzechem! Naprawdę do końca świata niedaleko

nie mówimy o życiu innych ludzi a tylko o tym jednym aspekcie , o którym zresztą oni sami piszą . Nie ma w tym żadnej magii :) A Bóg staje sie bardziej zrozumiały i klarowny jeśli poświecasz czas na poznanie Go .

Gość plastik fantastik
Dlaczego wielu z nas kiedy prosi ,otrzymuje tak niewiele albo prawie nic By na te pytania odpowiedzieć, warto najpierw zacytować słowa Jezusa skierowane do jego uczniów: „I otrzymacie wszystko, o co na modlitwie z wiarą prosić będziecie (Mt 21,22). Warto zwrócić uwagę na akcent postawiony w powyższej wypowiedzi, który dotyczy wiary. Ze słów Chrystusa wynika, że wiara jest tym niezbędnym czynnikiem, który warunkuje wysłuchanie naszych próśb. W tekście poprzedzającym wyżej cytowane słowa jest mowa o nieurodzajnym drzewie ligowym, które na słowa Chrystusa: „Niechże już nigdy nie rodzi się z ciebie owoc (Mt 21,19), natychmiast uschło. „A uczniowie, widząc to, pytali ze zdumieniem: >>Jak mogło drzewo figowe tak od razu uschnąć?Wierzycie, że mogę to uczynić?>Tak, PanieWedług wiary waszej niech wam się staniePrzymnóż nam wiary>... Jeśli możesz co, zlituj się nad nami i pomóż namJeśli możesz? Wszystko możliwe jest dla tego, kto wierzyWierzę, zaradź memu niedowiarstwu

Gość jedno mnie ciekawi
każdy odtwarza to co ma wgrane: protestat, świadek jehowy, prorok od końca świata, prorok od kary Boskiej, ale nikt nie zadaje sobie trudu żeby czasem przewietrzyc swoje myślenie.

Gość plastik fantastik
Wytrwałość pokora gorliwość a sekret to plagiat słw ewangeli tylko ze ona zboga zastapiła kosmosem i wyobraznia a wystarczy sama wiara

Gość takasiakaiowaka
Nie, tylko słuch się pogarsza od wycia babć, które za tobą siedzą

a Tobie sie pewnie wydaje ,zę w swojej negacji jesteś taka oryginalna i indywidualna ?:) Pewnie nie uwierzysz ,ale wszystko cokolowiek wymyślisz już wcześniej ktoś powiedział :) Tak ,że tekst o przewietrzeniu poglądów odnosi sie takze do Ciebie :) ja wolę wierzyć w Boga , który mozę zmieniać ludzkie serca i wiele takich zmian widziałam :) niż szukać o omacku nie wiadomo czego , w imię pseudo-oryginalności :D

Gość sajderwa panna
bellaforma madrze piszesz, ja jestem katoliczka i staram sie chodzic co niedziele do kosciola, ale wiem, ze samo chodzenie nic nie da jesli nie wprowadzimy tego co slyszymy w kosciele w nasze zycie, wielu ludzi chodzi na msze i nawet nie ma pojecia o czym jest kazanie czy czytania, wiec po co ida? albo pojda do kosciola a zaraz po mszy obgaduja, kloca sie itp,

Gość takasiakaiowaka
Haha, nam do bierzmowania pan Sz robił kartkówki z Ewangelii, co były w niedzielę

Gość jedno mnie ciekawi
nie wszystko juz zostało powiedziane, gdyby tak było nie rozwijałaby się zadna nauka w tym teologia, dlatego warto stawiać pytania a nie tylko bezmyślnie powtarzać to co pastor głosił w zborze a ty sie nauczyłaś na pamięć :)

Gość gzymsik
A mnie najbardziej smiesza tzw. pseudo ateisc, ktorzy zagorzale prostestuaj przeciwko kosciolowi, zaprzeczaja istnieniu Boga, a jak co do czego przyjdzie to biora slub, chrzszcza dzieci, chowaja swoich bliskich...bo sie wstydza rodziny lub znajomych

Gość jedno mnie ciekawi
guzik wiesz o moich poglądach więc się o nich nie wypowiadaj.