Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomóżcie błagam was

ja juz nie wiem czy karmić butelką ? czy piersią ??

Polecane posty

Gość pomóżcie błagam was

moja córka ma 4 tygodnie dziś byliśmy u pediatry ponieważ mała ma wysypkę na twarzy i stwierdził że to skaza białkowa i kazal wyeliminować z mojej diety nabiał (pozwolił jeść jogórty pić kefir jeść serki) ale ja jednak zaproponowałam aby przepisał mi mleko mm i nakarmiłam małą już 2 razy tym mlekiem mała nie miała żadnych oporów jadła go ze smakiem... i nie wiem teraz co mam robić czy dawac jej to mleko aż wysypka zginie czy raczej dawać jej tą pierś ? dziś zjadłam kanapki z chlebem razowym i delmą i szynką i ziemniaki z szynką :) i piję wodę z sokiem malinowym. to raczej nie powinno zaszkodzić prawda ? proszę o odp

Gość pit z zusu
jeżeli chcesz nadal karmić, i jesteś w stanie przejść na dietę, to pierś, jeżeli nie to butla.

Gość agnies121
dawaj jej pierś , bo te bebilony pepti i inne specyfiki to jednak straszny syf jest...

Gość fala dunaju
Ja mialam podobny problem..Do 4 miesiecy pomeczylam sie z karmieniem mieszanym,a pozniej przeszlam na mleko receptowe,teraz corka ma 20 miesiecy i skazy ani sladu u niej..

Gość pomóżcie błagam was
fala dunaju to twoja mała miała skazę ?

Moja pediatra stwierdzila ze przy zkazie u dziecka karmienie piersia mija sie z celem bo mleko jest w chlebie, bulkach- we wszystkim. Efekt taki że żeby wyeliminować z diety wszystko co ma nabial i co nie wzdymajace, uczulające, cudujące trzebaby jesc ziemniaki gotowane i popijać wodą- anemia murowana.

Gość pomóżcie błagam was
a dlaczego męczyłaś się z karmieniem mięszanym ? miałaś mało pokarmu ? co jadłaś jak karmiłaś piersią ? no straszny syf.. jak się małej uleje to strasznie śmierdzi po moim mleku tak nie czuć jak można powiedzieć że nie śmierdzi no ale nie jedno dziecko się na nim wychowało... a chcę nadal karmić piersią.

A pediatra był pewien, że to skaza? Moja córka mając 2 miesiące dostała wysypki na buzi, pediatra stwierdziła, że to skaza. Ale spokoju nie dawało mi to, że wysypka była tylko na czole, mała nie miała ŻADNYCH objawów skazy. Poszłam do innego pediatry, który stwierdził łojotokowe zapalenie skóry, dostałam maść do smarowania a po 4 dniach wysypka zeszła. Skazy nie było.

syf nie syf ale jesli dziecku nie szkodzi to znaczy ze ejst ok. Maluchy nie czują smaku na tyle dobrze zeby krecic nosem na nutramigen czy pepti. Ponadto jak beda dostawac tylko to to wyjscia nie ma polubic muszą.

Gość pomóżcie błagam was
wiosenna mama właśnie... i dlatego chciałam aby przepisała mi mleko mm ja chcę karmić nadal piersią bo jest to nie można ukrywać bardzo wygodne i tak fajnie mała się przytula... a powiedzcie mi jak mam się pozbyć pokarmu w razie jak zdecyduję się na mleko mm

Gość pomóżcie błagam was
mała ma czerwone krostki na buzi i na szujce. byłam ponad tydzień czasu u pediatry i stwierdził że ma Atopowe zapalenie skóry. Dzisiaj znowu poszłam do innego prywatnie i stwierdził skazę

musisz isc do lekarza po tabletki- np bromergon ewentualnie szalwia tez sprawia ze pokarm zanika Mój sam zniknąl. Nie robilam nic, nie sciagalam i zniknąl. Wiesz co? mozna zrobic testy z krwi w kierunku alergii i są wiarygodne już u maluszków i wtedy bedziesz wiedziala bo jak to nie skaza to szkoda zebys malucha przestala karmic, a jak to skaza to on moze nawet po bulce z delmą caly byc wysypany.Szukaj jakiegos alergologa dzieciecego.

Gość ja mialam podobny problem
A bo chcialam ja jeszcze pokarmic wlasnym mlekiem..ale to nie latwe ,to karmienie mieszane jest potrzebna dyscyplina,ja np musiala sciagac zanim podalam jej butle zeby utrzymac laktacje..Nie moglam robic dlugich przerw i jakos sie udalo kilka miesiecy ,takim sposobem...

Gość pomóżcie błagam was
do lekarza ginekologa ? a to te testy to ige całkowite ? czy ige jakieś inne ?

Gość pomóżcie błagam was
aha i mała dostała zyrtec więc jak jej dziś podam te kropelki to czy jutro wynik wyjdzie prawidłowy ? czy może jakoś te kropelki go zaburzą ?

nie wolno podawać odczulaczy przy badaniach w kierunku alergii. Muszisz odczekać z badaniami (my do testów skórnych musielismy byc min 5 dni bez claritiny)

Gość pomóżcie błagam was
aha to ja może jej dziś nie będę podawać tych kropli tylko pojadę jutro na to badanie a powiedz mi jeszcze czy IgE całkowite czy jakieś inne ?

tak ige calkowite tzn ja tylko o takim wiem, ale jak pójdziesz do alergologa to ci cos powienien doradzic. Tylko idz do dobrego a nie do takiego ktory twierdzi ze testy u dzieci sa niewiarygodne i w sumie nic ponad to nie mówi...

Gość nie dla głupich matekk
najlepiej karmic cipka albo odbytem.Polecam.

Gość pomóżcie błagam was
dzięki za inf. Pójdę w następnym tyg do alergologa i się dowiem co i jak a dziś podam małej te kropelki. tylko nie wiem co z karmieniem ? karmić ją cycem ? czy lepiej butelką ? no rany ja już nie wiem co mam robić :( pogubiłam się :(

Gość bababuba
Mój synek jako noworodek miał ostrą wysypkę na buzi, trochę na szyi i dekolcie i położna zasugerowała odstawienie nabiału ale dlatego że skazę najłatwiej sprawdzić. Wyglądał jak ropuszcza, wytrzymałam trochę na diecie bezbiałkowej, patrzyłam na skład wszystkiego, chodziło o laktozę- nie jest we wszystkim, nie jest tak źle. Ale pewnie bym nie wytrzymała długo takiej diety, lubię dobre jedzenie. Po jakimś czasie wróciłam do nabiału... i nic, zero reakcji. Dopiero jakiś czas później przekonałam się że oboje z synem mamy alergię na paracetamol którym się faszerowałam po porodzie bo w szpitalu mi powiedzieli że wolno... Ponoć po kilku dniach po odstawieniu dopiero widać czy to faktycznie uczulenie. Jak chcesz karmić piersią, to zrób badania, a żeby sprawdzić alergię na nabiał to trzeba całkowicie go wykluczyć, nie rozumiem dlaczego jogurty czy kefir możesz pić... No chyba że dłużej na takiej diecie wytrzymasz. A jak chcesz karmić butelką, to przejdź na mm i po problemie.

to zrób eksperyment. Odstaw wszystko co moze miec w sobie bialko czyli jedz tylko gotowane warzywa przez dwa-trzy dni i zobaczysz czy malej poschodzi uczulenie. A moze ona ci sie uczulila na proszek albo kosmetyki a nie na mleko? Kup szare mydlo i myj ją tylko w szarym mydle. Ja moja mylam w hipie od urodzenia a po kilku tyg ją wysypalo i okazalo sie ze ja zel uczulił. Zmienilam na szare mydlo i po problemie. No ale wracając do eksperymentu to jak zoabczysz ze znika to spróbujesz po malu wprowadzac jakies mleczne rzeczy zaczynając od chleba/ bulek i bedziesz patrzec czy jest pogorszenie czy nie ma róznicy.

Gość sdp.bb
Rozmawialam ze znajomym pediatrą i powiedział, że niestety nagminne jest zrzucanie kazdej wysypki/uczulenia na skazę białkową.. a z czasem okazuje się, że to nie to. Jak radzą dziewczyny, spróbuj odstawić nabiał na tydzień i zobacz reakcję. Za jakiś czas spróbuj znów coś zjeść z laktozą. Szkoda odstawiać 4 tygodniowe dziecko od piersi... karmienie piersią chocby do 6tego mies ma same plusy - zdrowotne, ekonomiczne, emocjonalne...

u mojego synka tez zdiagnozowano skaze białkowa.jednak mi nie kazali calkowicie eliminowac nabialu,a raczej go ograniczyc o połowe.moj synek tez ma uczulenie na bialko kurze.objawia sie to taka skórka za uszkami.

Gość D.Bill
laktoza to jedno, a białko mleka krowiego to drugie...

Gość gfzdsfthoikl
d.bill, dokładnie. mozna nie byc uczulonym na białko mleka, a miec nietolerancje laktozy i odwrotnie