Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zbulwesowaanaa12345

Edukacja dzieci w tym kraju, to męczarnia, spojrzcie co czeka wasze dzieci !

Polecane posty

Gość a takkkkkkkkkk mam 12 lat
udzielałam korepetycji..i jeden chłopak był przekonany ze zdrastwujcie rjebiata.to znaczy siadajcie;/ a chyba tak kojarzył bo dzieci po przywitaniu od razu siadały w ławkach..a to było dzien dorby dzieci..witajcie

Gość a takkkkkkkkkk mam 12 lat
Uwazam ze polacy sa uzdolnieni ale w ruskich włoskim..niemiecki predzej...a kazda szkola wciska ang. I dziecko wychodzi bez jezyka. mozna łatw okreslic ktory jezyk łatwo mu wchodzi jesli szybko wymawia i zapamietuje słowka ruskie włoskie tego uczyc..od przedszkola

Gość post scriptum____
wiesz paulina, myslę, ze problem naszego "geniuszu" językowego zaczyna się na poziomie parlamentarnym. Ilu naszych przedstawicieli władz mówi biegle po angielsku w stopniu ponadkomunikatywnym? Może palców jednej ręki wystarczyłoby w tej wyliczance. I dopóki to sie nie zmieni, bedziemy ciągle postrzegani jak "siódme dziecko stróża". Wydaje mi się, że kandydatów na pewne stanowiska powinna weryfikować poza fachowością biegła znajomość w mowie i piśmie przynajmniej j. angielskiego. Ale może przesadzam, bo przecież większość z nich w końcu nie tak dawno kończyła te same publiczne szkoły, gdzie więc mogli się nauczyc?

Gość post scriptum____
póki co, język angielski jak dolar jest językiem obsługującym wszystkie najważniejsz transakcje na świecie i nie robimy ani sobie ani światu łaski, że się go uczymy

Gość no tak, na pewno
post criptum, co racja to racja

Gość marrtaaaa
Jestem teraz w II klasie LO i powiem wam, że niestety jest coraz gorzej :O Nie wiem dlaczego, ale w drugiej klasie mamy do przeczytania 23 lektury!!! Gdzie w pierwszej przeczytaliśmy dwie. Mój plecak waży chyba z 15 kg, nie mamy w szkole szafek. Na dodatek trzymają nas w szkole do 15, ja dojeżdżam, więc w domu jestem przed 17.00. Jak przyjeżdżam to jestem wykończona. Mam jeszcze szkołę muzyczną dwa razy w tygodniu, więc tez nie jest łatwo. Niemieckiego uczę się już siedem lat i mimo, że miałam czwórkę, na koniec 1 klasy, to niestety mało co umiem. Nauka skupia się na wkuwaniu słówek i nauczenia się szyków. Nie mamy kontaktu z pradziwymi Niemcami. Angielskiego uczę sie trzeci rok i umiem więcej, ale to dlatego, że mamy native spikera (ale oczywiście nie w szkole, tylko prywatnie).

Gość dokładnie:):):):)
(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:

Gość zawsze możecie kopać rowy
"Kiedyś było więcej materiału ? Proszę Cie ! Oczywiście że nie ! Na własne oczy widze, jak dzieciom z podstawowki dochodzi coraz to wiecej w coraz to nowszych podrecznikach. Chyba nie do konca zrozumialas sens, wiec proponuje przeczytac topik od poczatku. I zapewniam cie, kiedy sbylo lepiej, duzo lepiej. Jestem tylko 6 lat starsza od mojej 14 letniej siostry, a widze sama, jak o wiele wiecej maja materialu w porownaniu z nami." 6 lat, to widziałaś już tylko tę samą kichę, która panuje obecnie, nie masz żadnego punktu odniesienia. I oczywiście, że kiedyś było więcej materiału - weź podręczniki do matmy, z których uczyły się roczniki 70 i zobacz na własne oczy, skoro mi nie wierzysz. A jak weźmiesz podręczniki pokolenia moich rodziców, to się zdziwisz jeszcze bardziej, bo ja ten materiał, który oni mieli w liceum, miałam na studiach dopiero. Od wielu, wielu lat materiał jest sukcesywnie okrawany. I kiedyś ludzie potrafili pisać ładnie (nie było dysgrafii) i poprawnie (dysortografię ojcowie szybko pasem wypleniali), czytać płynnie i ze zrozumieniem (nie było dysleksji), a na lekcjach odbywała się nauka, a nie cyrk na kółkach (był autorytet nauczyciela, za to nie było ADHD). I dało się? Dało. "I mowisz ze poziom wymagan jest nizszy ? O czym ty wogole mowisz? Medycyna, farmacja, budownictwo itp. to wciaz kierunku na ktore jest sie ciezko dostac i ludzie probuja po pare lat !" No i? Po prostu wszyscy są słabsi z nielicznymi, chwalebnymi wyjątkami. A że teraz moda na studia, to chętnych dużo, więc nadal ciężko się dostać - nie ma to nic wspólnego ze średnim poziomem wiedzy zdających; najlepsi teraz i tak są gorsi od średniaków 20 lat temu. Studiowałam trzy razy, na trzech różnych uczelniach, w odstępach kilkuletnich. I za drugim i trzecim razem przeżyłam szok - że jakim cudem wielu ze studentów zdało maturę, a potem: czemu jeszcze nie wylecieli. Co można powiedzieć o studencie kierunku ścisłego, prosto po maturze, który nie umie dodać dwóch ułamków zwykłych? Za czasów moich pierwszych studiów takich przypadków w ogóle nie było, teraz to norma (!). Ostatni egzamin końcowy na studiach, jaki zdawałam (z całości), to była kpina, a rok po mnie, gdy za mało ludzi zdało... obniżono jeszcze wymagany poziom punktacji, bo egzamin byłby w ogóle nieważny. Nawet nie jest źle - jest TRAGICZNIE. Jak pomyśleć, że takich mamy inżynierów budowy dróg, informatyków, którzy oprogramowują sprzęt medyczny, lekarzy... to tylko z mostu skoczyć. Moim zdaniem dobrze byłoby znieść obowiązek szkolny. Biedne dzieci nie musiałyby się męczyć, a ciemną masą łatwiej się rządzi. A starsi, wyedukowani jeszcze jak trzeba, przynajmniej będą mieć dobrze płatną pracę do końca życia. :D

Według mnie w szkole sporo trzeba byłoby zmienić, poczynając od spraw bardziej organizacyjnych. A dopiero potem ingerować w konkretne przedmioty. Właśnie zastanawiam się i rozważam i czytam o inicjatywie wirtualnej szkoły, o której przeczytałam w artykule [url=http://forum.echodnia.eu/wirtualna-szkola-staje-sie-rzeczywistoscia-ruszyl-projekt-unijny-na-miare-xxi-wieku-t107293/page__gopid__1014504#entry1014504]tym i szukam jak najwięcej informacji na ten temat. Z tego co wyczytałam do tej pory nowe technologie wchodzące w zakres tego projektu miałyby polegać już nie tylko zastąpieniem tradycyjnych dzienników platformą elektroniczną ale innymi, o których można poczytać w artykule. Ja coraz bardziej przekonuję się do tego pomysłu...

Gość szkoła jest nuuudna
Zwykła szkoła jest nudna, nie idzie z duchem czasu. Jak dzieciaki mają być zainteresowane spędzaniem całych dni z nosem w książce, kiedy mają komputery, iphone'y i inne tablety... Mnie samej zdarza się ziewać nad książką, a raz zasnęłam :) Dlatego skłaniam sie, by naukę urozmaicać wirtualnymi rozwiązaniami. Właśnie robię trzeci kurs na http://sklep.edustacja.pl/ Fajnie jest. :)