Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiosenna mama

Po zebraniu w przedszkolu stwierdzam

Polecane posty

Gość sifirojgit
Mnie z kolei najbardziej dziwi umieszczenie religii 2 razy w tygodniu dopiero od godz. 14.30.Mam wrażenie, że robi się to celowo, by przetrzymać większość.Wychodzi na to, że religia staje się przedmiotem płatnym.Czy tak powinno być? U nas z uwagi na religie, większość rodziców powpisywało sie do tej 15.Więc umieszczenie religii na koniec dnia okazuje się dobrym chwytem.

Gość poyebało wasssss
Po co dzieciom religia w przedszkolu ja się pytam???

my dostalismy liste jakos w wakacje. musielismy kupic -ryze papieru -dwie paczki chusteczek higieniczych w pudelku -dwa pojemniki mokrych chusteczek antybakteryjnych -blok techniczny -1 klej w butelce (podana firma) -1 klej w sztyfcie - 1 fartuszek do malowania - 1 pudelko flamastrow - 2 pudelka kredek -1 nozyczki - 1 maly plastikowy pojemnik (na kredki) - 1 magazyn edukacyjny ( do wycinania) - 1 kolorowanka - 2 pedzle (maly i duzy) - 2 foldery - 1 ksiazeczka - 1 puzzle - 1 antybakteryjny zel do rak - 1 poduszka - 1 kocyk (na zebraniu powiedzialy ze moga byc dwa to jedno poloza dziecku na lezaczek a drugim sie przykryje) - ubranie na przebranie - majtki na przebranie na koncu info ze WSZYSTKO musi byc podpisane nie wiem nawet czy to ma byc na caly rok ale nie mowily ze za jakis czas powtorka. nie uwazam tego za przesade (no chyba ze np. co 3 miesiace trzeba przynoscic wiecej) ale tez wszytko jest podpisane wiec dziecko uzywa swojego. ale nie mamy zadnych komitetow, zajec dodatkowych itp. wszytko wliczone w jedno czesne, wyzywienie tez (co mi akurat srednio wyjdzie bo moj poszedl 2 dzien i nie bardzo zjada to co tam mu daja wiec jak widza ze nie je to daja to co ja przyniose - powinni mi odliczyc posilki :P :D ) nie mieszkam w Pl wiec troche inne zasady panuja pewnie ale ta lista Bellik to naprawde przesada. padlam z dzieci przyklejajacych boazerie :D :D :D dziwne ze tak sie im wszystko zniszczylo i pokonczylo. a juz zupelnie nie rozumiem jakim cudem wszystkie kubki tez sie jakos popsuly, cud ze do konca roku kubki wytrzymaly, no ale koniec roku szkolnego, wysluzyly sie i wszytkie jak jeden popekaly w ostatni dzien szkoly. bywa :P

Gość Ola _b
Witam! Wczoraj mialam zebranie i trwalo ono dość długo - ponad 1,5 godziny. co do opłaty za przedszkole to przy umowie godzinowej wychodzi - 2,4 zł za godz., płatne tylko do godz. 8 i po 13ej (w tym czasie bezpłatnie). jeśli umowa zryczałtowana to koszt jest większy - chyba 4,5 zł. Za wyżywienie - 7 zł za 3 posilki. Mój synek jest w przedszkolu od 7 do 12 i płacimy ok. 150 zł (1 godz. platna + wyżywienie 3 posiłki). co do kosztów dodatkowych to: - ubezpieczenie na cały rok - 34 zł - składki na przybory i zabawki - 5 zl co miesiąc - Rada Rodziców (komitet rodzicielski) - kwoty jeszcze nie ma, ale w tamtym roku było 60 zł za caly rok (z tego bedą robione paczki i różnego rodzaju wycieczki i teatrzyki). U nas zajęcia dodatkowe będą po podstawie programowej, czyli po 14, więc w tym roku synka na nic nie zapisałam. Co do kosztów za zajęcia dodatkowe to: - angielski 15 zł za miesiąc - rytmika 14 zł za miesiąc - gimnastyka korekcyjna - 7 zł za jedne zajęcia. pozdrawiam :)

Gość qwerty26
TAK zerówka też jest płatna, mimo, że OBOWIĄZKOWA. Moja cóka jako 6latek poszła obowiązkowo do zerówki, za która muszę płacić. Rozumiem, że za wyżywienie to normalna sprawa, ale składka podstawowa za przedszkole 200 zł też jest. Gdy pytałam o to dyrekcję, to stwierdzili, ze oni mają to narzucone przez urząd miasta i oddają miastu te pieniądze :o Zerówka powinna być jak szkoła - bezpłatna. Skoro jest narzucona przez państwo. A tutaj takie cyrki :O

ale jak wdac wasze dzieci ma kto odebrac do tej magicznej 13tej, a co jak wiekszosc ludzi co pracuje do 16 00 -17 00? musza bulic, to jest chore, naprawde, juz sie jakies strajki zaczynaja, w wiaomosciach podawali

Gość nr 3 sa oblesne taki lakier
właśnie dobrze, że religia jest pod koniec!!!! bo wtedy dzieci, które nie uczęszczają, mogą wyjśc do domu i cześć. a tak, to co - wyprowadzisz na korytarz i niech czekają? Przedszkola sa dla rodzin, gdzie oboje rodzice pracują. Ja sie więc pytam, komu przeszkadza, że dziecko musi zostac do 14? i skąd rodzice odbierający dzieci o 13???

no to mnie tez zastanawia,skoro maja czas aby odebac dziecko tak wczesnie to znaczy ze nie pracuja. jak ja bym nie pracowala to bym dziecka nie poslala do przedszkola tylko bym jeszcze z nim posiedziala w domku

sama nie pracuję i mam 3 letniego synka i jest ze mna w domu. Od listiopada idę do pracy, ale przedszkola nie dostalismy, bo ja nie rpacuje przecież. wiec musze go zostawic z kimś, jakas opiekunką. A w przedskzolach cudem rodzice odbierają dzieci o 13!!! Chyba że wsyztskie matki na pól etatu robią...

Gość Ola _b
Jeszcze są dzidkowie, którzy mogą z dzieckiem posiedzieć. a dziecko lepiej się rozwija w przedszkolu niż w domu. Więcej może się nauczyć i jest wśród rówiesników. my odbieramy synka o 12, ponieważ nie śpi już w południe, a w przedszkolu dzieci lezaczkują, a wyleżec 1,5 godziny by nie wytrzymal w bezruchu.

Ola_b skoro nie pracujesz, to jak dostaals przedszkole? chyba ze tylko u mnie jest taki probolem, że masa chetnych a przedszkoli za mało. Ale pewnie jakby dać w łape, to by moje dziecko przyjeli...

Gość z dużego miasta
Rany, ja się zastanawiam skąd takie różnice w opłatach??? U nas (centrum dużego miasta) przedszkole (państwowe) jest od 7-17, godziny darmowe 8-14. Każda nadgodzina 1,3zł, trzy posiłki 4,4zł. Żadnych książek, kredek itd, wszystko zapewnia przedszkole. Ubezpieczenie 30zł na rok, rytmika 15 zł na miesiąc, zajęcia dodatkowe różnie ale nie więcej niż 40zł na miesiąc. Komitet rodziców 70 zł jednorazowo.

w duzym miescie jest konkurencja, ja mieszkam w malym miescie (20 tys.) gdzie są tylko 4 przedszkola..... i rodzice sie bija o miejsca w nich!!!! Wiec mozna windowac ceny.

Gość z dużego miasta
powiem Wam, że mnie krew zalewa jak na każdym kroku ciągnie się kasę z rodziców.:/ od samego początku jak się urodzi dziecko wszyscy robią na tym interes, obłęd jakiś!

No właśnie, a powiesz cos na ten temat - że wyzysk, nieuczciwe zagrania itp - każdy ci wtedy powie "na co rodzilas dzieci" "jak cie nie stac na dzieci to sie nie decyduj" itp

Gość MatyldaS
W sumie wytłumaczcie mi proszę jak to jest?? Niby tyle się mówiło, że jest więcej dzieci niż miejsc w przedszkolach i że pierszeństwo mają te dzieci, których rodzice pracują/samotnie wychowują. A z tego co widzę, większość dzieci przychodzi do przedszkola na darmowe godziny, raptem rodzice nie pracują? o 12 stej większość dzieci jest odbierana, a może wystawiają lewe zaświadczenia o pracy? Moją córkę zaprowadzam o 7, odbiera ją moja mama po 15. A ja znam wiele rodzin, których dzieci nie dostały się do przedszkoli, mimo, że oboje rodzice pracują i muszą sobie jakoś radzić. To tak z moich obserwacji wynika... a ja zebranie mam dzisiaj.

Gość w małym miasteczku
U nas przedszkole to 4,5 dziennie za posiłki , od 8-13 godziny darmowe pozostałe : pierwsza 3 zl , a każda kolejna 0,50 . Ubezpieczenia 42 zł na rok . Angielski , rytmika , plastyka dwie godziny w tygodniu darmowe w ramach programu unijnego "6+" dla dzieci w wieku 3-5 lat ( w ramach tego programu oprócz zajęc o których pisałam sa darmowe wyjazdy do teatru , opieka logopedy i psychologa dla dzieci i rodziców i dogoterapia) . Właściwie płacę tylko ok100 zł za jedzenie ( rozliczane w zalezności od obecności dziecka w przedszkolu ) i komitet rodzicielski 200 zl na rok z którego opłacane są wszystkie wycieczki , teatrzyki i prezenty z okazji wszystkich świąt ) .

MatyldaS - u nas na szczęście nie było takich problemów z przedszkolem, jeszcze pozostawały 1-3 miejsca w przedszkolach. Ja nie mam lewego zaświadczenia, po prostu z racji ciąży jestem na L4 i tym samym mogę odbierać córkę o 13. Zaraz się pewnie zacznie, że w ciąży to się pracuje do porodu itd. :P Inna sprawa, że dużo mam odbiera dzieci o 13, codziennie widzę te same mamy, niektóre znam z widzenia i na pewno nie są samotne, a czy pracują, tego też nie wiem i póki co mało mnie to obchodzi.

Gość panna z sucha glowa
Bellik - a nie moglabys sie zgadac z innymi rodzicami zaprotestowac? Nie wierze, ze jestes jedyna, ktora widzi to przegiecie! Wezie sie nie dajcie nabic w butelke! A skad w ogole wiadomo, ze towar zostanie zakupiony? Pewnie cos tam kupia, a reszte waszych pieniedzy schowaja sobie do kieszeni. Mowie Ci - poszukaj sprzymierzencow. Mieszkam za granica i tutaj ludzie sa przyzwyczajeni do rozsadnego gospodarowania zasobami i do wyrazania niezadowolenia w takich przypadkach jak ten :O Zgroza!

Gość MatyldaS
Scarlet, ja trochę uogólniłam, oczywiście, że nie wszyscy kręcą, ale większość tak, i to boli. Przyjemnej ciąży i spokojnego rozwiązania, jakby co to jestem położną :)

Gość monika2412
Witam byłam na zebraniu i wygląda sprawa tak (moje dziecko jest w zerówce )Nie ma możliwości żeby było bezpłatnie 5 godzin ponieważ musi być w przedszkolu od 8 do 14,30 obowiązkowo .Nie ma stawki godzinowej jest dzienna ok 14 zł dziennie ,dzięki nowym przepisom jest jeden plus jak dziecka nie będzie w przedszkolu to odliczają stawkę dzienną.Od tamtego roku kwota opłaty stałej zmieniła się 5 zł wiec praktycznie zmiany nie ma 300zł, kwota za wyżywienie miesięcznie 110 zł zajęcia dodatkowe tance 20 zł angielski 16 zł teatr 4,50 na ksero dla pan 3 zł miesięcznie .Wychodzi kwota 453.50zł i teraz zajęcia dodatkowe staniały wiec jest trochę taniej .W mieście gdzie kiedyś mieszkałam jest stawka godzinowa i wiem ze 160 zł jest opłata stała a była 90 zł też bym chciała tak płacić.A i jeszcze komitet zapłaciłam 80 zł wyprawka ok 200 zł (kupowałam wszystko sama) książki 85 zł i ubezpieczenie 28 zł i jak na razie kończy się lista.I ja twierdze ze staniało

Gość cytrynek
a może te odbierane dzieci o 13 to dzieci z zerówki która przypominam jest obowiązkowa

no jak czytam was to ja nie mogę narzekać na swoje przedszkole :) przedszkole prywatne, 1 grupa ok 25 dzieci, czesne 160 zł miesięcznie (bez względu na ilość godzin) , 5,50 zł stawka dzienna za wyżywienie , 44 zł ubezpieczenie raz na rok , wyprawka 35 zł zbierają przedszkolanki i kupują dla wszystkich dzieci to samo, zajęcia dodatkowe ok 50 zł miesięcznie jest to przedszkole utworzone przy szkole podstawowej ( w sumie ok 60 dzieci) przez 2 lata było dofinansowywane przez unię w 100% teraz już muszą płacić rodzice chodź przedszkole dostaje 50% tego co dostają przedszkola publiczne od burmistrza

Gość uuuuuuuuuuuuuupppppppppppppppp
:)

Gość Ola _b
do nr 3 sa oblesne taki lakier - u nas nikt nie wymagał zaświadczenia z pracy lub ze studiów. a tak poza tym to szukam pracy i dodatkowo studiuję.

Gość hihi to ja tak napiszę
He he to jednym słowem nalało się w doopy "mamuśkom" od siedmiu boleści, które przedszkole uważały za "przechowalnię" dzieci. Pracuję tam to wiem :D Na rekrutacji w karcie -> godziny pobytu dziecka w p-lu było od 7-17. Po zmianie odpłatności od 8-14 góra 15 ! A jednak moża ? Można !

Gość hihi to ja tak napiszę
Przepis wyjdzie na zdrowie "chorym" rodzicom i dzieciakom, które bardziej znały swoje "Panie" lub "Ciocie" niż ojca czy matkę :p

Przedszkole państwowe, Warszawa Nowa uchwała wprowadza następujące zasady naliczania i rozliczania opłat w warszawskich przedszkolach publicznych: * w godzinach 8 13 przedszkole zapewnia wszystkim dzieciom bezpłatne nauczanie, wychowanie i opiekę (5 godzin dziennie), * za pozostałe godziny zajęć przedszkolnych, ze względu na rodzaj świadczeń, ustala się dwie stawki opłat, przy czym: - za rozpoczętą godzinę zajęć prowadzonych do godz. 8 i po godz. 16 opłata wynosi 1,80 zł - za rozpoczętą godzinę zajęć prowadzonych pomiędzy 13 16 opłata wynosi 3,51 * miesięczna opłata, wyliczona jako iloczyn stawki opłaty i liczby godzin świadczeń udzielnych dziecku w danym miesiącu, ustalana jest na podstawie pisemnej deklaracji rodziców (prawnych opiekunów) określającej godziny pobytu dziecka w przedszkolu w każdym dniu tygodnia (JAKO N. DOKŁADNIE WYLICZAM ILE GODZIN KAŻDE DZIECKO PRZEBYWAŁO W PRZEDSZKOLU W DANYM MIESIĄCU I CZY PRZEKRACZAŁO DEKLAROWANE GODZINY CO MI ZAJMUJE MASĘ CZASU I NERÓW - dyrekcja proponuj, żebyśmy korzystały z excela, ciekawe kiedy....), * jeżeli dziecko korzysta ze świadczeń ponad czas określony w deklaracji, do opłaty za dany miesiąc doliczana jest opłata za dodatkowe godziny świadczeń (za każdą rozpoczętą godzinę zajęć ponad czas zadeklarowany przez rodzica), * zmiana godzin pobytu dziecka w przedszkolu wymaga zmiany deklaracji, zmiana deklaracji może nastąpić w każdym czasie w trakcie roku szkolnego, ze skutkiem od pierwszego dnia następnego miesiąca (U NAS MOŻLIWA JEST ZMIANA DEKLARACJI Z DNIA NA DZIEŃ, CO MI "UŁATWIA" PRACĘ Z GRUPĄ 25 DZIECIAKÓW), Wyprawka do 3 latków; - chusteczki mokre i suche po 1 op. (kiedy brakuje, prosimy o doniesienie) - szczoteczka, pasta, kubek - kredki bambino 12 sztuk - bloki: biały rysunkowy, z kolorowymi kartkami, biały techniczny, biały z kolorowymi kartkami po 1 op - papier kolorowy 1 op - klej 1 szt - farby plakatowe 12 szt - plastelina 1 op - ryza papieru do drukarki - strój gimnastyczny - piżama - worek z ubraniami na przebranie Wyprawka do 4 latków - chusteczki mokre i suche po 1 op - szczoteczka - kredki bambino - klej (te sprzed roku są już suche) - pastele - strój gimnastyczny - piżama

Wyżywienie to ok 7 zł/dziennie, nie wiem dokładnie... Zajęcia teatalne - 35 zł/mc Angielski - 30 zł/mc Rytmika - 30 zł/mc Gimnastyka - 30 zł/mc