Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiosenna mama

Po zebraniu w przedszkolu stwierdzam

Polecane posty

Gość oniemiałam na zebraniu
u nas odliczaja i pobyt i wyżywienie, to widzialam ze dyre boli ze rodzice teraz czesciej dzieci w domu przytrzymuja :/ a na koniec jeszcze niesmiertelny tekst pamietany przeze mnie z czasu po prl - jeśli ktoś może niech przyniesie kwiatki :D

a ja będę taniej w tym roku płaciła :) godzina u nas 2,90, mały chodzi od 8-15 przeważnie więc z godzin wyjdzie 127,60 zł jedzenie 5,50 x 22 czyli 121 zł czyli podstawowy koszt 248,60 a w tamtym roku płaciłam 300 wyprawka 60 zł jednorazowo ale tylko starszaki, młodsze dzieci 50 książka 97 zł książka do religii 10 zł ubezpieczenie 30 zł komitet za pół roku 60 zł rytmika i inne zajęcia będą dopiero od października

Gość i znowu ta religia
A po co im książka do religii? Kiedyś każde dziecko miało "Biblię w obrazkach dla najmłodszych", czytało się to z rodzicami albo babcią :) w domu i nie było żadnych cyrków w przedszkolu z religią :o

Gość jdns
hm, u mnie oprócz bloków,klejów,kredek: 2 szt. woskowe, 2 szt.ołówkowe, to zeszyt pap.kolorowych:tęczowy,fakturowy,marmurkowy????, flizelina. masa papierowa, filc kolorowy.20 rolek pap.toaletowego,itp. gdzie one to przechowają??? gdzie to kupic??? i dlaczego nie moge kupic porządnych kredek drewnianych bambino(tzn. moge ale stac mnie tylko na 1 sztuke) i juz kupiłam jedne fajne woskowe bic, ale tez dałam 13 zł za 1 sztuke. kiedy to wykoloruje? synek, który na kartce a4 potrafi pokolorowac małego np. grzybka miniaturke, a reszt obrazkabiała?he he poradzcie chociaz gdzie zakupic te flizeline i reszte?

Gość D.BillI
pani po prostu nie zawraca sobie glowy uczeniem dzieci szacunku do tego, czego używają, a po zakończeniu roku wszystko wyrzuca, bo to przecież nie jej - nie chce jej się być gospodarną, bo rodzice się nie zbiorą i nie zrobią z tym porządku... tak sobie domniemuję

Gość ciotkaf
Flizelina, filc, no może w Empiku? Mają tam różne cuda.

Gość poibv gcvjh
Boże fizelina :O Oni naprawdę przesadzają Zobacz w pasmanterii. Powinnaś tam dostać

do do Belik chodzi o to że jak nie będzie miał ochoty to go nie zmuszą i nie będzie jadł. albo jak będzie chory to opłata automatycznie się zmniejszy :P

Gość oniemiałam na zebraniu
na allegro jest taniej

Gość poibv gcvjh
A filc faktycznie w Empiku albo może w marketach budowlanych ?? W obi są podkładki filcowe takie w dużych kwadratach

Gość poibv gcvjh
I na allegro też masz więc zerknij sobie

Gość jdns
dzięki, wybiore sie chyba do empiku, bo faktycznie jest tam tak a czesc z przyborami:) cos poszukam:)a kredki dokupie bambino drewniane i dam mu tylko po 1 paczce z zaznaczeniem ze jak sie pokoncxzą to dokupię. najgorsze jest to ze kazda grupa ma tak bogata wyprawke, bo myslałam ze czsesc rodziców kupuje np wiecej bloków, a tamci np nozyczki ,kleje, ale nie .

Gość jdns
najgorzej ze musze pół miasta przejezdzic za tym:(rece opadają. aha i mam kupic ku mojej uciesze jeden duzy pędzel, a akurat wszedzie widze w paczkach komplety( zeby był w srodku duzy) . chyba jeszcze duzo chodzenia przede mną:(

Gość w empiku?
Ja bym poszukała sklepów typu pasmanteria czy coś, albo sklepy z filcem, teraz jest ich trochę, bo wyroby filcowe (torebki, biżuteria itp.) są bardzo popularne, wiem na pewno, że w Warszawie przy Al. Niepodległości był taki sklep "Świat filcu" czy coś, może jeszcze jest (z pół roku temu był), może w innych miastach też są. Ja tylko nie wiem, dlaczego te baby się tak upierają, przecież gdyby każde dziecko miało swój zestaw identyczny z innymi dziećmi to i dbałyby bardziej i na pewno nie zużywałyby tyle tego. W końcu ile te dzieci tam siedzą w tym przedszkolu? Widzę, że większość 8-13, w tym czasie jest pewnie śniadanie, zabawa na powietrzu, drzemka, to ile czasu zostaje na to malowanie i klejenie????

u nas jest 15 dzieci w takich godzinach, ale dyrektorka zapowiedziała, że w przyszłym roku takich nie przyjmie, tylko takich co na więcej godzin chcą, bo na tych przedszkole ani grosza nie zarabia, a rachunki płacić trzeba a wyprawkę panie same kupują w hurtowni za te pieniądze i wtedy nie ma pilnowania co czyje, tylko wszystko wspólne i racja

Gość w empiku?
A przedszkole państwowe nie jest finansowane przez państwo? Bo na razie to wynika że rodzice płacą za wyprawki, przybory, środki czystości, jedzenie, zajęcia językowe, taneczne, rytmiczne, religię (!!!!) i inne, ubezpieczenie, wyjścia, bale, zabawy, i wszystko inne oraz jeszcze za "dodatkowe" godziny czyli za rachunki... Swoją drogą nie rozumiem tego - w przedszkolach państwowych pierwszeństwo chyba maja samotni rodzice, albo gdy oboje rodzice pracują... Więc dlaczego godziny po 13 są dodatkowo płatne? Kto kończy pracę przed 13?

do w empiku? Przedszkole nie jest darmowe bo nie jest obowiązkowe... i tu nawet się zgodzę, ale wydaje mi się, że niektóre przedszkola zwyczajnie to wykorzystują i doją rodziców z kasy jak leci :/

Gość jdns
JA TEZ WIEM ZE NIE JEST DARMOWE ale 250 zł jak w tamtym roku to mozna zniesc, ale teraz cos 400 w sumie

Gość ciotkaf
Mało kto kończy pracę o tej porze i dlatego widuję tabuny dzieci odprowadzanych przez dziadków oraz mamy z pociechami w wózkach, czyli na macierzyńskim, bądź wychowawczym.

jdns no to to porażka :/ Na tych zmianach z darmowymi godzinami to korzystają TYLKO rodzice dzieci 5ciogodzinnych ( a takich dzieci w przedszkolu jest zawsze mniej). Teraz to wychodzi tyle co w prywatnym :/

Gość jdns
tak, a moja siostra która naprawde nie ma kasy,bo u nich bieda, mąz pracuje , ona ma 2 i 4,5 latka, którego własnie posłała do przedszkola, zeby sie przyuczal do szkoły i dzieci, straciła prawo do wychowawczego bo mąz przynosi cos koło 2000 tyś, wiec nie mieszczą sie w widełki,a w przedzkolu przyjmują własnie w pierwszenstwie tych, co najdłuzej zostawiają dzieci i musiała go zapisac na dłuższe godziny(płatne) zeby go przyjęli bo chętnych brak. siostra zapierdziela w polu, na działce zeby cos na zime miec z warzyw, ale z dwójką dzieci nie wiele moze i było jej na reke posłanie starszego do przedszkola, a teraz jest załamana:( a chce posłac tez młodszego zeby pójsc do pracy.zamkniete koło

bellik, u mnie jeśli zostawisz dziecko na 8 godzin to płacisz dokładnie tyle co płaciłaś, więc bez przesady

no dokladnie, u mnie nie ma czy odbiore dziecko 13 00 czy 17 30 - place zawsze 450 zeta moze watro pszukac jakiegos tanszego prywatnego i moc pracowac do 16 00 i pokojnie odebrac dzecko o tej 17 00?

A u nas tak: - podstawa programowa 8-13 darmo, dodatkowe godziny 1,4 (moja córka chodzi od 8-13, więc nie płacimy) - wyżywienie - 5zł x 22 dni września = 110 zł - tzw "potrzeby" raz na rok - 60 zł - woda do picia 15 zł raz na semestr - ubezpieczenie 23 zł za cały rok - rytmika 50 zł za semestr Razem 258 zł, w październiku płacę już tylko jedzenie. Z zajęć dodatkowych jest angielski (84 zł za sem.) i taniec towarzyski (50 zł za sem.) na które córki nie posyłam, bo zajęcia odbywają się poza podstawą, zresztą wydaje mi się że za rok nauka angielskiego będzie miała większy sens. Nikt nic nie mówił o żadnej wyprawce, kredki, farby itd kupowane są ze składek określanych jako "potrzeby".

Gość sdftghjkl,mnbfd
u mnie w mieście nie ma bezpłatnej zerówki. Co prawda ta 5godz.jest "darmowa" ale jest tylko godzina nauki, a dzieci w 8godz. są już 2 godz. Poza tym jak odbiorę dziecko do 12tej? A płacenie za zerówkę jak za przedszkole to paranoja

Gość komitet nie obowiązkowyyyyy
płacenie na komitet nie jest obowiązkowe,, można nie płacić, to jest wymysł komunistyczny, bo szkoła czy przedszkole nie ma pieniędzy, no to w takim układzie niech rząd da, odprowadzamy podatki, na biura poselskie idzie kupęęęęęęęę pieniędzy, niech im zabiorą i przeznaczą na utrzymanie szkół. To jest jawne wyłudzanie pieniędzyyyyyyyyy. Nie ma przymusu, to jest dobrowolneeeeeee, kto chce, jak maciek upę kasy to proszę, możecie dać dużo więcej.

Gość żadnej religii
niech ksiądz zakupi za swoje, zamiast przeznaczać na kochanke

Gość oiuygtfds
A zerówka nie powinna być bezpłatna ??? Przecież to obowiązek szkolny na który posyła ministerstwo edukacji.

Gość Ewaff
Ja jestem przed zebraniem.. jakoś w naszym przedszkolu jest późno.. ale juz sie nie moge doczekać, jak dowiem się, jakie ukryte opłaty trzeba będzie wnieść :))) Pozdrawiam, Ewa http://ewalazinska.blogspot.com/

Gość Bellik, mam pytanie
możesz napisac skąd jesteś? I wyjaśnij proszę o co chodzi z tym zwrotem z wojska, my też wojskowi i chce mojego 3-latka poslać do przedszkola,a le nie wiem nic o takim zwrocie