Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misia pysia 333

RELIGIA W PRZEDSZKOLU

Polecane posty

Gość misia pysia 333

Witam jestem mamą trzylatka . Dziś w przedszkolu było zebranie na którym Pani rozdała karteczki do podpisania oświadczające że chcę żeby moje dziecko uczestniczyło w lekcji religii . Nie podpisałam ponieważ nie jesteśmy katolikami . I teraz moje pytanie czy na ten czas moje dziecko może być wyprowadzane z sali ? Czy jest to zgodne z prawem i zasadami równości ? Jutro chcę porozmawiać z Panią ale chciałabym się do tej rozmowy przygotować .

U nas nie ma dla maluchow ale ogolnie to sie odbywa w 2 wariantach: 1 jesli duzo dzieci zdecyduje sie uczestniczyc to wtedy organizują grupę dla dzieci nie biorących udziału w tych zajęciach i te dzieci mają jakieś tam swoje rzeczy w tym czasie organizowane 2. jesli malo dzieci wyrazilo chec chodzenia na religię to wtedy robią zbiorczą grupę tych ktorzy chcą chodzic i zajecia odbywają się wspólnie (oczywiscie wspolnie dla powiedzmy 3-4 latków a ie dla calego przedszkola)

aa i nie uwazam zeby to byla dyskryminacja,. Tak samo jest z religią jak i z rytmiką, tancami angielskim itd. To jest tylko i wylacznie forma zajęc dodatkowych. Za bardzo bierzesz to do siebie.

Gość misia pysia 333
Ja absolutnie nie biorę tego do siebie , ale skoro "inne" zajęcia są w godzinach "nie obowiązkowych" to dlaczego religia jest w ramach zajęć obowiązkowych ?? Obawiam się że moje dziecko jako jedyne chodzić nie będzie , a trzylatkowi trudno wytłumaczyć dlaczego musi wyjść z sali :O

Gość misia pysia 333
i na pytanie dlaczego to dyskryminacja , odpowiadam że dla trzylatka wyjście z sali którą zna do sali z innymi obcymi dziećmi , i obcą panią może być traumatyczne i traktowane jako kara :(

Gość a skad wiesz
ze bedzie musial wyjsc z sali? Jeszcze nie wiesz ile dzieci na religie bedzie chodzic a juz panike siejesz :O

Gość religia w przedszkolu?
paranoja:O

u nas religię mają dopiero pieciolatki i w tym roku syn wlasnie jest w takiej grupie. Nie bedzie chodził na religię ale wydaje mi sie ze łatwiej 5 latkowi to wytłumaczyć. W Polsc eejst z tym cieżko, bo faktycznie religia powinna być dodatkowo a nie w godzinach 8-13. A takl zwykle jest, tak smao w skzołach, powinna być na 1wszej lub ostatniej lekcji, a jest zwykle w środku. To wszystko dlatego że to kler ustala warunki, ja uczę w skzole i u nas plan ustalają pod ksieży. Chore. A najlepsze jest w klasach 1-3, oni cały czas są w jednej sali, nawet na poczatku na przerwy nie wychodzą, i tylko ich pani z nimi, ja wchodze na angielski i ksiadz. Całe przygotowania do komunii itd, dla mnie to okropne, ze syn pewnie ajko jedyny bedzie w srodku lekcji chodzil na swietlice. Kiedyś każdy miał swoją (katolicką lub nie) religię przy kosciele i nikt nikogo sie nie zcepiał, a teraz sztuczne podziały robią przez religie w szkole. A dla samych katolików to też nie jest dobre że religia jest sprowadzana do przedmiotu szkolnego, 2 razy w tyg (!!!!) na oceny, kują na pamieć bezmyślnie i tylko przez to bardziej mają dosyć kościoła. Jakby mieli mało do nauki w szkole.

też uważam że religia w przedszkolu to przesada. my nie chrzcimy syna, jesteśmy niewierzący i już widzę to szukanie przedszkola, w którym nie będzie religii lub będzie jako ostatnia. ale takie to już są problemy w tym dziwnym kraju...

no u nas w szkole jest dwóch nie-katolików, w przedszkolu wiem że jedno dziecko prócz mojego. A dodam, że mieszkam w mieście zróżnicowanymm religijnie. Więc aż strach pomyśleć co jest w innych częściach kraju. Pewnie od sekt wyzywają itd.

Gość misia pysia 333
a skąd wiesz - nie sieje paniki , tylko szukam informacji . Nie mogę nic znaleść w necie a może ktoś ma już doświadczenie w tej kwestii . ;)

mi pani powiedziała, ze dzieci które nie chodzą na religię idą sobie do innej grupy w tym czasie, bo łatwiej jest wyprowadzić dwójkę dzieci niż pozostałe (skoro uczęszcza ok 20), żeby ta dwójka została w swojej sali. Mówiła że dzieci nie robią z tego problemu, przynajmniej na poziomie przedszkola.

Wy serio mówicie że chcą indoktrynowac już przedszkolaki? jestem zbulwersowana:O

Gość misia pysia 333
Dzięki dziewczyny za opinie . W tamtym roku mój syn chwilkę chodził do przedszkola ale wtedy w maluszkach nie było religii . Bardzo zdziwiło mnie więc to że w tym roku takie maluszki będą miały takie zajęcia Podobno mogę wymagać żeby zajęcia te były organizowane na początku zajęć np o 8mej ( a przyprowadzać go na 8:30 w ten dzień ) ale nie wiem czy ma to jakąś podstawę prawną . Nie mogę nigdzie tego znaleźć

Gość no litości w przedszkolu?
Ja też uważam, że powinny wrócić czasy, kiedy religia była poza szkołą, w domach przykościelnych. Sama tak chodziłam i to było dobre rozwiązanie, a skandalem jest wliczanie oceny z religii do średniej. A religia w przedszkolu to już w ogóle paranoja jakaś. O ukrzyżowaniu mówią tym 3-latkom???

Gość misia pysia 333
Paulina , wolała bym uniknąć wyprowadzania , bo to trochę nie Fair :(

też bym wolała ale co zrobić jeśli większość chodzi, nie wyprowadzą dwudziestki dzieci:) powinna być religia na koncu lub poczatku i tyle.

taaa, a będą ich uczyć o świętych inkwizycjach, paleniu na stosach czarownic i heretyków? czy jak zwykle religia traktowana wybiórczo:p a tak serio, to naprawdę niepoważne...

w naszym dawnym przedszkolu religia byłą dla starszaków - i wyglądało to tak że 1 raz w tugodniu dzieci miały ją aż przez 15min w porywach do 30 min :D zwykle to była jakaś piosenka Arki Noego, rysunek do pokolorowanie itp.. tak więc zbyt szumnie jak dla mnie to nazywać religią. aaa i jak byli na spacerze w okolicach kościoła to też zaszli go "pooglądać" w środku i to już była lekcja religii zaliczona.. w nowym przedszkolu religi nie ma, zresztą wieelu zajęć tu nie ma :(

Gość hafasza
misia pysia 333 Paulina , wolała bym uniknąć wyprowadzania , bo to trochę nie Fair A jaka to roznica czy jego wyprowadza czy 20 pozostalych dzieci i on sam raptem w pustej wielkiej sali zostanie? :D

Gość misia pysia 333
Hafasza dlatego zależało by mi na tym żeby zajęcia te były np o 8 rano a ja bym go przyprowadzała później . Wilk syty i owca cała . Tylko czy dyrektorka może mi odmówić ??

ale podobno zajecia dodatkowe nie moga sie odbywac podczas podstawy programowej. Tak nam dzis tlumaczyli bo chcielismy cala grupa rytmikę o 12. Więc jak religia moze być?

Gość religia jest
Bo religia jest na specjalnych prawach, bo każde polskie dziecko powinno być od małego indoktrynowane, a zaczyna się właśnie od piosenek arki noego.

Gość misia pysia 333
Wiosenna mamo , bo Religia jest w programie nauki przedszkola . Religia też jako jedyna z zajęć "dodatkowych" jest bezpłatna . U nas w sumie rytmika też jest w trakcie zajęć obowiązkowych . Jakoś udało się wcisnąć

Ja nie wiem co Ty autorko wymyślasz :/ Dziecko nie będzie się czuło ani ukarane ani nic :/ Rano jak dzieci przychodza np. na 7mą to też są połącze i z inną Panią często- to samo jest po południu i to samo na religii....

Gość misia pysia 333
Bellik , może ja głupia jestem ale jeśli nagle moje dziecko będzie musiało wyjść to chyba nie poczuje się z tym dobrze ( bo niby dlaczego sam musi opuścić sale ) Chciała byś żeby Twoje dziecko musiało wychodzić ?? Zresztą dlaczego ma tak być że on MUSI tą sale opuścić skoro jest wolność religijna . Puki co u mnie w przedszkolu łączone grupy są chyba tylko w czasie ferii i pomiędzy świętami a sylwestrem . Ale to inna sytuacja jeśli od rana jest w takiej grupie .

jest bezpłatna bo refundowana przez urząd miasta/ gminy, ale nie jest obowiązkowa i nie jest w podstawie programowej wiec coś pomieszane w tym przedszkolu macie. Chyba ze u nas inaczej jakoś? U nas tylko 5-6 latki maj ą religie i tez po 13 dopiero.

Mysiu równie dobrze może uczestniczyć w zajęciach z religi skoro nie chcesz żeby wychodził- proste ;) Przecież nie zostawią 1 dziecka w sali i nie pójdą na korytarz! Wtedy Twoje dziecko dopiero by się źle czuło jakby zostało samo.... Jeśli zaprowadzasz dziecko np. na 7mą rano to też wymagasz żeby dziecko siedziało w swojej sali ze swoją Panią??? No zastanów się chwilę...

"Puki co u mnie w przedszkolu łączone grupy są chyba tylko w czasie ferii i pomiędzy świętami a sylwestrem . Ale to inna sytuacja jeśli od rana jest w takiej grupie ." A co z popołudniami? wtedy też są grupy łączone :>