Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ech te przeprowadzki........

Czy są wśród was jakieś mamy z Holandii?

Polecane posty

dobra. mea culpa. zle mowie,,, bo to juz nie jest bos en lommer tylko burgemeester de Vlugtlaan...patrzac od mostu to po prawej stronie jest caly ciag sklepow,,,,a ten bazar jest zaraz przed skretem na Slotermeerlaan...:) tak wg mapy Amsterdamu :D a w Erasmus parku stoi fajny niedzwiedz :D tam od strony placu zabaw :D

nie po prawej,tylko po lewej. :P za takim tureckim marketem bialym :) jest ta szczelina,,,po poludniu tam jest parking

Heh :) No kto jak kto, ale już taksówkarz to powinien mieć topografie Ams. w małym paluszku. :P Napisz mi chociaż z której strony mostu to jest? Przy jakiej ulicy? Tej co most? Hoofdweg?

A już teraz widzę! Ale ja tam nigdy w życiu nawet nie byłam! :D To nie mój most, dlatego nie wiedziałam za bardzo co za drogę i sklepy opisujesz. My chodzimy tym Hoofdweg vis a vis bazaru koło KFC. To wy aż tak daleko jeździcie? Ode mnie to jest kawał drogi. Warto chociaż tam jechać? Co tam mają czego nie ma na tym bazarze bliżej? Wielkością na mapie wygląda na podobny do tego naszego.

Byłam raz w okolicy w Dece, ale z zupełnie drugiej strony (od ronda) i nie widziałam nawet tego bazaru. A on jest pewnie otwierany w jakieś określone dni i godziny?

no my to w rozne miejsca jezdzimy,,, mamy znajomych w roznych dzielnicach. poza tym poznalam rozne sklepy jak z turczynkami z pracy jezdzilysmy zeby je odwiezc,,,:) no a bazar jak bazar :) wszystko maja to samo :P a przy tym naszym przynajmniej sklepow kupe :) naprzeciwko bazarku jest taki fajny dzieciecy sklep :) kolo chinczyka :P bylas ???

a kolo was tam jezdzimy do turka po kebaby :P do takiej malej budki na rogu,,,,nazwy ulicy nie pamietam,,,:P

Sprawdziłam teraz street view w okolicy tego tureckiego i tam też jest trochę niezłych sklepów (Hema, Kijkshop, Ah, Bruna, nawet Aldi jest), ale szkoda że tak daleko. Ja nie mam auta, tylko rower. A która to piekarnia ma taki dobry chleb? Ta z żółto zielonym szyldem 'baklava' coś tam..? Chodzi ci o Apino? :) Na razie mam spending freeze na dziecięce rzeczy, bo za dużo już tu na nie wydałam. Była u nas jeszcze w Nowy Rok znajoma z UK i naprzywoziła małemu ciuchów, które nie wiem kiedy wychodzi, bo my tu też szalałyśmy w czasie ostatnich wyprzedaży. ;) Póki co schluss.

Tylu tutaj tych 'Turków', że wybacz, ale nie jestem nawet wstanie określić gdzie i do którego jeździcie. :P Na plaży jeszcze nie byliśmy, bo przyjechaliśmy na jesieni, a potem zaraz była zima, no i czasu też za bardzo nie ma. Ale planujemy wyskoczyć latem do Scheveningen jak będzie luźniej z czasem.

A wy jeździliście tu do IJmuiden? Idę coś przegryźć.

tak,ta z zielono zoltym szyldem :) pyszne wypieki...taki duzy okragly chleb - pyyycha :) no my kilkakrotnie bylismy w /ijmuiden,,,super ogromna plaza,,,zarełko blisko :) port,molo dluuuuugasne...taki fajny wystajacy cypelek wysuniety w morze :) mozna promy obserwowac :) poza tym przed samym Ijmuiden jest super miejsce na piknik.na spacery.jest tez sztuczny stok.stawy.łąki.tylko ja to z tymi nazwami to mam skleroze :) ale polecam ten kierunek :P a na Bewervijku byliscie ??? :)

Nie, co ty. Nigdzie się na razie nie kręcimy poza Ams. i okolicami. Najdalej gdzie byliśmy to w centrach handlowych i marketach budowlanych na obrzeżach miasta, a tak to ograniczamy się do centrum i okolic. Nie jesteśmy tak mobilni jak wy, bo nie mamy tu samochodu. Ale dobrze wiedzieć, że warto tam w przyszłości wyskoczyć. :) Skoro tak zachwalasz tę piekarnię, to może rzeczywiście tam któregoś dnia wyskoczę. Zobaczymy. Póki co wcinam ten zwykły krojony marketowy chlebek ze spulchniaczami :P ..z masełkiem i vlokken De Ruijtera z białej i ciemnej czekolady jest wspaniały. ;) Do tego miodowo orzechowy roomyoghurt Almhofa. Pyszności! :)

ojjjj jak mi brakuje tego chleba to nie masz pojęcia :D tak bym sobie zjadła :D :D :D nasze chleby niestety po 1 dniu traca swiezosc a tamte,,,,po tygodniu jeszcze dobre :D - mimo ze to sama chemia :D no ale czerwona i museumplein zwiedziliscie ? :P port? kolo nas teraz wesole miasteczko stoi w westerparku,,polecam,,,pelno atrakcji dla dzieciakow, bylam w zeszlym roku i polecam :) wyjezdzilam sie na tych wszystkich karuzelach itd a nastepnego dnia odkrylam ze jestem w ciazy :D piekny to byl weekend :D

Taa, pewnie że dobre ...ale całe w pleśni. :P Już nie raz nam się przytrafiło, że chleb piękny z wierzchu, miękki, a w środku zielono aż miło. :P Jak ktoś chce je dłużej trzymać w domu to raczej tylko w zamrażalce, bo w cieple się psują. A te polskie rzeczywiście robią się szybko czerstwe, ale za to tak prędko nie pleśnieją. A te u Turka też są tak długo 'świeże', czy bardziej jak polskie? W Ams. już chyba wszędzie byliśmy. :) A gdzie nie byliśmy to chodzimy przy nadarzającej się okazji. Mój maluch jest jeszcze za młody na wesołe miasteczko. Zapewne byłoby mu całkowicie obojętne gdzie jest i co się dzieje, ani nic by nie pamiętał. ;) Słuchaj, a na tureckim bazarze to jakie są ceny? Takie jak na naszym, czy niższe? I czy on jest otwarty w określone dni i godziny, czy jak?

O już sobie znalazłam. On się nazywa Markt Plein '40 - '45. Od wt. do sob. 09:00 - 17:00

to to jest dokladnie to :P jak sie z gorki bujniesz to moment i bedziesz,,,poza tym od ciebie powinien jezdzic tramwaj :) a z chlebem to i racja... ale te tureckie przysmaki o niebo lepsze,,,ale wytrzymuja tak jak te holenderskie :P jesli bedziesz w tej piekarni popros o baklave - to pyszne ciastka tureckie - meeega slodkie,,,ale pyszne. jadlam takie swojskiej roboty i mniaaaaaaaaaam :P poza tym mialam szczescie bo pracujac z turczynkami duzo rzeczy jadlam z ich kuchni :P tuczyly mnie tam :P hi hi hi.... a ceny sa nizsze tam niz na naszym,tak mi sie wydaje. nie wiem jak teraz,bo maz sam nie chodzi - woli sie zaopatrzyc w dirku. a jak duze masz dziecko ? ile miesiecy ? :P

Tak tak :P jak się z górki bujnę, to się będę później bujać z siatami pod górkę. :D A tak całkiem poważnie, to chyba się tam naprawdę przejadę. Jeszcze nie wiem jak i kiedy, ale wpisałam to na moją 'to do list'. ;) Chlebek też zakupię skoro tak zachwalasz. Baklavę znam (byłam w Turkije kilka lat temu). :) Moje dziecko jest jeszcze naprawdę małe. :) Skończy rok pod koniec kwietnia ..dopiero. Jak tu przyleciał był niewiele starszy od twojej córki (nie miał jeszcze 5 miesięcy).

Przypomniało mi się, że w Xenosie można też dostać często tani towar, w tym jedzenie. Np. ostatnio wynalazłam tam azjatyckie napoje w plastikowych przezroczystych puszkach o różnych egzotycznych smakach po niecałe 1 euro! Kupiłam kilka różnych i naprawdę były niezłe. A właśnie ..czemu nie jeździliście na targi bliżej na Jordaan, tylko aż na B en L? Na Jordaanie są ponoć ze 3, w tym 1 biologisch z eko żywnością. Mieliście je sporo bliżej. Znalazłam taki fajny serwis ze wszystkimi kategoriami bazarów i targów w NL + ich adresami, godzinami i dniami pracy, opisami itd. Bardzo fajna stronka i bardzo informatywna: http://www.hollandsemarkten.nl/ Możecie sobie tu wyszukać bazarki w okolicy nowego miejsca zamieszkania, jak już coś znajdziecie. :) Są nawet pchle targi, targi bożonarodzeniowe ...i końskie. ;) A tak by the way, to jak idą poszukiwania nowej haciendy? Ruszyło się coś?

odezwe sie wieczorkiem bo z małą dzis jade zaraz na szczepienie.. :( mąż jutro wraca to mi chlebek i tampoucena przywiezie :D

Hej, mnie teraz przez jakiś czas nie będzie, bo mam egzaminy, ale możesz zawsze coś popisać. :) Pozdrawiam.

Gość Sencilla
Drogie Mamy! Zapraszam na warsztaty dla mam oraz do mojej grupy Workshop Factory na facebooku! https://www.facebook.com/groups/164049403741812/ Warsztaty: ODKRYWANIE TEMPERAMENTU DZIECKA "Większość z nas, rodziców, ma swoje oczekiwania na temat tego, jakie będą nasze dzieci. A kiedy w końcu przychodzą na świat, są jak zagadka. Zupełnie nie wiemy, kim są i jak najlepiej okazać im miłość. Jesteśmy pełni dobrych chęci, by postępować z nimi we właściwy sposób- nawet jeśli nie mamy bladego pojęcia, jaki jest ten właściwy sposób. Nie maprawdopodobnie trudniejszej, bardziej pochłaniającej, ale i bardziej satysfakcjonującej pracy niż wychowanie dzi ecka. Dzieci nie rodzą się z instrukcją obsługi. Możemy mieć jedynie przeczucie i niejasną świadomość, że jedo podejście jakie jest lepsze od drugiego." Paul Tieger Zapraszamy na kolejne warsztaty! Te będą skierowane do rodziców, zapraszamy wszystkich, również i tych "w drodze"! Podczas warsztatów spojrzymy na nasze dzieci przez pryzmat ich temperamentu, tego, co wrodzone, a co może wynikać z wychowania. Skorzystamy z metody MBTI ( http://pl.wikipedia.org/wiki/MBTI ), aby lepiej poznać typ osobowości naszych maluchów. Oczywiście zapewniamy opieke dla maluchow! A my w tym czasie bedziemy zglebiac tajniki ich serc :) Zapraszam! Termin: 29 listopada, czwartek, Wijkcentrum Kersenboogerd, Hoorn, godz. 9:00, wartszaty potrwaja 3 godziny. To bedzie bardzo ciekawe i owocne spotkanie!

Gość gość
Hej, jestem mamą z opmeer,czy są może jakieś mamy tu z okolic? Co prawda nie mieszkam tu jeszcze na stałe ale moj maż pracuje tu od kilku lat wiec ja tak przesiaduje troche w pl a troche w nl :-) mam 2,5 letnia corke i myślę że fajnie by bylo sie spotkac z innymi mamami na pogaduchy a i dzieciaki by fajnie razem spedzily czas. Pozdrawiam