Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niskie żelazo

negatywne skutki odchudzania

Polecane posty

Gość niskie żelazo

hmmm, zawsze chciałam schudnąć i nigdy nie mogłam się zebrać w sobie. W końcu udało mi się- schudłam ok. 13 kg +/- 0,5kg. Chudłam ok 1- 1,5 kg na tydzien, czyli chyba nie tak strasznie szybko (?). Od 2 miesięcy staram sie wyjśc z diety. Nie chce już chudnąc, tyć tez nie. Niestety zauważyłam negatywne skutki mojego odchudznia. brzydka skóra na biuście, który zmalał 3 miseczki ale z biustem zawsze miałam problem. Ale najgorsze jest wypadanie włosów, któe zaczęlo się praktycznie, gdy postanowiłam wychodzić z diety. Wypadło mi bardzo dużo włosów, od ponad miesiaca biorę witaminy, ale widze niewielką poprawę. Jak stopniowo wzbogacać dietę, zeby poprawić stan włosów, ale nie mieć jojo? Dodam, zę teraz jem więcej i "bogaciej" w różne składniki, niż na diecie. Ale jak przeliczam kalorie, to i tak zazwyczaj wychodzi 1300- 1400 kcal, wiem, ze to mało. Mam hemoglobinę 11,8.

Gość venge.
ile ważysz

Gość niskie żelazo
mam 161 cm, waże ok 56 kg

Gość tiuuuat
więcej i "bogaciej" w różne składniki, niż na diecie. Ale jak przeliczam kalorie, to i tak zazwyczaj wychodzi 1300- 1400 kcal Jezus Mario, to ile ty jadłaś na diecie? przecież nawet na tych 1400 kcal ciężko jest zaspokoić zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, a co mówić jak jesz mniej... nabawiłaś się poważnych niedoborów i w parę dni tego na pewno nie nadrobisz, a i masz nauczkę na przyszłość żeby nie stosować głupi głodo-diet... :(

Kup jakieś witaminy specjalnie na włosy i stosuj jakieś maseczki. Nawet szampony są specjalne wzmacniające włosy, zainwestuj. Ja zaczęłam brać witaminy zanim zaczęłam mieć dietę.

Gość matka polka laska ;)
jedz jak najwiecej warzyw w jak najmniej przetworzonej formie. Nie unikaj owocow. Nie sluchaj tych, ktorzy strasza ze od sliwek, brzoskwin bananow orzechow sie tyje. Jeden banan da twojemu cialu wiecej zdrowia niz np. dunkanowy twarozek 0% tluszczu Znam takie co licza kalorie, a gdy zlamia zasade i pochlona fryteczki lub ciastko to zaoszczedza tego dnia kalorie obcinajac owoce bo te tucza... Stron od diet ktore hamuja laknienie przez nadmierne spozywania bialka i miesa czy podrobow i jaj. Wszystko w umiarze. Nie grozi ci jojo jesli zwykle gdy bedziesz miec ochote na placuszki, ciasteczka spagetti pizze lazanie buleczki kluseczki powstrzymasz sie i pojdziesz do warzywniaka po to co karmi komorki twojego ciala mikro i makroelementami witaminami i enzymami. Dermatolog przepisze ci na wlosy mieszanke ziolowa do wcierania w skore z witaminami i poleci szampon np dobra jest dermena. Na poprawe stanu skory olej z wiesiolka i vit a+ e ale mowisz ze bierzesz. Jak sadzisz jaki blad popelnilas w diecie? Jak jadlas?

Gość niskie żelazo
a więc tak- moje odchudzanie to typowa dieta 1000 kcal. Starałm się tworzyć różnorodne menu, zeby dostarczac organizmowi potrzebnych skłądników- jadłam warzywa, owoce, ryby, drób, jogurty, ciemne lub chrupkie pieczywo. Ale uwierzcie, ze bardzo często pozwalałam sobie na różne szaleństwa, przeważnie słodycze, bo nie potrafię bez nich zyć. Az sama sie dziwie, ze udało mi się tyle schudnąć. Myślę, że moim błędem było niemal całkowite wyeliminowanie wieprzowiny z jadłospisu. Zawiera sporo kalorii, ale również bardzo dużo zelaza, a tego własnie mi teraz brakuje. Wyniki mam w normie, tylko niskie żelazo 11,8. Głupio zrobiłam też, że nie brałam witaminw trakcie diety, tylio dopiero, gdy zauwazyłam, ze włosy zaczęły wypadać. Mam nadzieję, ze jakoś się z tym uporam, a w poniedziałek idę do lekarza w związku z niską hemoglobiną

Gość niskie zelazo
wszystko to jadłam, a mimo to mam niedobór zelaza

Gość matka polka laska ;)
wypadnie wlosow, stan skory i wynikow krwi nie jest raczej wynikiem ilosci kalorii i chudniecia Takie same efekty moze miec osoba jedzaca np 3000 kal i tyjaca. Chodzi o brak waznych subastancji odzywczych . Mozliwe ze w twoim przypadku jesli jadalas duzo wieprzowiny to po rezygnacji spadlo ci zelazo. Ale nalezy pamietac ze na swiecie jest mnostwo wegetarian wegan i witarian, ktorzy nie maja problemow z zelazem, chyba ze zle ukladaja jadlospis Zielony szejk lub bezkaloryczna zielenina podawana do posilkow ma duzo wyzsza wartosc niz swinka :) Mowisz ze jadlas slodycze na diecie 1000 kal czyli kosztem wartosciowego pokarmu szamalas ciastko? :) CUKIER WYPLUKUJE WITAMINY I MINERALY, WYZIEBIA ORGANIZM, SPOWALNIA GOJENIE SIE RAN. KAWA GLOWNIE WAPN I MAGNEZ. MOCNA HERBATA I COLA TO SAMO. Dlatego ktos kto ogranicza mocno kalorie ale nie skupia sie na tym ile czego nalezy dostarczyc organizmowi prawdopodobnie bedzie mial brak mineralow i witamin, lub zaczyna lapac infekcjie itd.

Gość niskie zelazo
masz racje- teraz też to już wiem:)

Na braki żelaza najlepsza: wątróbka wieprzowa, potem drobiowa i wołowa, a także sałata. Do tego wszystkie niezbędne składniki pokarmowe (witaminy, mikroelementy), bo bez tego żelazo się nie przyswoi!