Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nostalgiczna26

CO WY WIECIE O UCZUCIACH....

Polecane posty

Ojej ile agresji w Tobie. Nie wiem czy wiesz, ale jeśli ktoś zastanawiał się nad wegetarianizmem, to po przeczytaniu Twojego postu na 100% się zniechęcił. Przejawiasz straszy fanatyzm, a to zawsze jest szkodliwe. Wyluzuj, zjedz marchewkę, wpij sok z ogóreczka i wyśpij się.

Zły cholesterol z drobiu i ryb? Jakaś nowość w dietetyce. :D Skąd się biorą takie oszołomy? :O

Gość ozezwmordke
Pink, masz kly, a one sluza to rozrywania lisci roslin i wgryzania sie w owoce ;) juz spokoj. one to pisza z troska, mimo wszystko o nas... ale ja badam sie regularnie i wyniki mam bardzo dobre. wiec mieso z kurczaka 1 raz w tyg i raz schab chyba mnie jednak nie zabije... :D

baldur "A jakim prawem chcesz mi wmawiać co mam jeść? " Ja Ci nic nie narzucam, ja tylko mam nadzieję, że jeśli tego sam nie pojmiesz, to za to kiedyś zapłacisz i tego życzę:) "W mięsie są niezbędne do życia składniki, których żadna roślina nie dostarczy." Ojjjj ze złą osobą wdałeś się na ten temat w polemikę:) Podaj chociaż jeden składnik , którego nie zastąpisz roslinnym??? Czekam z niecierpliwością :) "Spróbuj po intensywnym treningu lub ciężkiej fizycznej pracy najeść się marchewką i zregenerować mięśnie pietruszką to pogadamy." Organizm ludzki w celach regeneracji potrzebuje dostarczania aminokwasów egzogennych, wszystkie występują w produktach roślinnych w identycznych pod względem przyswajalności proporcjach jak pozyskiwane z mięsa. Bądź inteligentny i sprawdź, że przesąd o "niepełnowartościowym białku roślinnym" pochodzi z 1914 wieku i badań nad szczurami!!!!!!!!!!!!!! Haloooooo jesteśmy już w roku 2011!!! Chyba, że jesteś szczurkiem:]

Gość ozezwmordke
Baldur, w rzeczy samej :D kwasy omega samo zdrowie... losos chocby... drob wlasnie... ech, no ale... tolerancja ponad wszystko :) my miesozerni musimy byc madrzejsci i bardziej tolerancyjni widac ;)

Gość ozezwmordke
a jaka to wygoda stac nad garem i gotowac mieso zamiast stac nad garem i gotowac rosliny strazczkowe np? nie widze roznicy. jem to, co mi smakuje.

baldur Nie wspomniałam w ani jednym poście o złym cholesterolu pochodzącym z rym czy drobiu. Natomiast warto abyś poczytał o hormonach sterydowych i antybiotykach jakie możesz spotkać w przypadku przez Ciebie wspomnianych i się jeszcze raz dogłębnie zastanowić:) O ile potrafisz

Najnormalniejsza, wybacz, że zaprzeczę Twoim słowom, ale ewidentnie głupoty piszesz, z którymi się zgodzić nie mogę. :P Organizm mięsa POTRZEBUJE. Tak jak na przykład wody, chce Ci się pić, kiedy masz jej niedobór. To, że zastępujesz składniki zawarte w mięsie tymi samymi, które występują w roślinach nie znaczy bynajmniej, że spożywanie kotleta jest wynaturzeniem i lenistwem. Tacy już jesteśmy wszystkożerni, a kultura nie ma nic do tego. Zresztą, jak wytłumaczyć posiadanie kłów, o czym już orandż wcześniej wspomniał? Swoją drogą, czemu rośliny- również organizmy żywe- nie budzą w wegetarianach takiej empatii jak puchaty kotek, czy krowa? :classic_cool:

Gość ozezwmordke
zadna roslinka nie dostarczy ci odpowiedniej ilosci wit. B a kazdy fanatyzm jest szkodiwy, zwlaszcza podany w formie jaka stosujesz... :D

Tak się składa, że najbardziej wartościowymi aminokwasami są właśnie te zwierzęce np wątrobowe ciemna maso a po za tym potrzeba też weglowodanów i zapomniałaś chyba o białku serwatkowym, które jest teraz najbardziej cenionym przez sportowców więc nie zaczynaj dyskusji jak masz ograniczoną wiedzę. A żrąc sam błonnik nie będziesz miała zaraz czym się wysrać.

Wiecie odnoszę wrażenie, że to co teraz piszecie jest zwyczajną przekorą i naprawdę mam taką nadzieję. Jeżeli dla Was istnieje jakiekolwiek usprawiedliwienie dla zabijania dla Waszego lepszego samopoczucia, to musicie być cholernie nieświadomi.

Gość ozezwmordke
jestem hipochrondyczka i badam sie kompleksowo...

Pink_Panther Zrozum, nie jesteśmy wszystkożerni, z natury jesteśmy roślinożerni na co wskazuje chociażby skład chemiczny naszej śliny - zdolny do rozkładania wyłącznie węglowodanow. Ponadto żaden mięsożerca nie ma tak długiego łańcucha pokarmowego jak ma człowiek - to typowy układ pokarmowy roślinożerców. Ponadto zakwszenie organizmu po spożyciu mięsa jest tak wielkie, że nasz organizm pobiera WAPŃ Z NASZYCH kości dla wyrównania pH. Stąd tak powszechna w naszym społeczeństwie osteoporoza. Przykladów jest jeszcze więcej i zaufaj, że wiem o czym mówię. Wspominasz, że organizm domaga się mięsa jak wody? Niby jak się to objawia??? Pragnieniem zjedzenia mięsa? A nie masz pragnienia zjedzenia słodyczy? MAsz, czy to oznacza , że są zdrowe i niezbędne??? KŁY powtarzam raz jeszcze!!! Cofnijcie się do podstawówki!! Kły ma WIĘKSZOŚĆ ROŚLINOŻERCÓW służą do chwytania twardych owoców jak np. jabłka.

"zadna roslinka nie dostarczy ci odpowiedniej ilosci wit. B" HAHAHAHA i z kim ja w ogóle gadam:) poczytaj o witaminie B, jak mogę się domyślić chodzi Ci o B12, bo pozostałe są na potęgę rozpowszechnione w przyrodzie. Dzienne zapotrzebowanie na B12 to 1 do max 3 mikrogramów, z czego wątroba stanowi magazyn tej witaminy na AŻ 3 LATA!!!

Zapomniałaś ustosunkować się do mojej wcześniejszej wypowiedzi i tak aproposik sterydów, to zapomniałaś też o nawozach sztucznych, którymi pryskane są Twoje roślinki.

"ozezwmordke jestem hipochrondyczka i badam sie kompleksowo... " Hipohondryczka i je to co ją zabija?? Dość dziwne.. Badania kompleksowe czyli morfologia, RTG płuc heh uważasz, że tymi badaniami wykryjesz groźne choroby? Jesteś w błędzie.. Rak przebiega podstępnie i jest wykrywalny przeważnie dopiero gdy osiąga taki stopień zaawansowania, że na leczenie jest już za późno.

KŁY powtarzam raz jeszcze!!! Cofnijcie się do podstawówki!! Kły ma WIĘKSZOŚĆ ROŚLINOŻERCÓW służą do chwytania twardych owoców jak np. jabłka. myślałem , ze kły służą do podgryzania pięknej szyi...cóż...zależy jak komu leży...

Gość ozezwmordke
jedyne co moge stwierdzic po tej rozmowie na pewno to to, ze o dziwo ludzie, ktorzy jedza mieso sa mniej agresywni od wegetarian. i to jest prawdziwy przelom :D

O matko, przecież gdybyśmy byli roślinożercami, to byśmy nie mogli mięsa przełknąć, jak krowa która je tylko trawę. Jesteśmy ewidentnie wszystkożerni, bo każdy rodzaj pokarmu nam smakuje, nie tylko zielone. Sama pisałaś, że mięso jest smaczne. Ponadto nie jest dla człowieka ani trochę trujące, a wręcz przeciwnie, dostarcza składników odżywczych i siły, które co prawda da się zastąpić roślinami, ale nie można powiedzieć, że te drugie lepiej na nas działają. Najlepiej i najzdrowiej jest jeść wszystko- zgodnie z naturą. No i pominęłaś kwestie wybiórczej empatii, która znika, kiedy głód brzuszek ściska i coś trzeba zjeść, a ciężko jest wsuwać martwą materię, najlepiej organizmy żywe, więc chociaż te rośliny zostają.:classic_cool:

Gość ozezwmordke
nie, mam lekarzy w rodzinie... i badaniem sie znacznie bardziej kompleksowo niz sugerujesz w swoim poscie ... ale too akurat przykry temat dla mnie...

Gość ozezwmordke
jestes fanatyczka... :( nie lubie takich ludzi... nietolerancyjnych... lekcja u Palikota by Ci sie przydala :D

baldur "Tak się składa, że najbardziej wartościowymi aminokwasami są właśnie te zwierzęce" Co za bzdura!!! To mit pochodzący z 1914 roku! Chłopie poczytaj książki i czasopisma naukowe! Bo nawet mi się polemizować z Tobą nie chce, skoro Ty wciąż tkwisz w epoce przekonań o aminokwasach "WARTOŚCIOWYCH" i "WARTOŚCIOWSZYCH", to już dawno obalone mity!!! Kiedy aminokwas jest aminokwasem? - Gdy zwiera w swoim składnie grupę aminową , karboksylową , atom wodoru i podstawnik - bez względu na to, czy aminokwas jest pochodzenia zwierzęcego czy roślinnego , zawsze ma taką budowę!!! Ta budowa jest taka sama! Zreszą skąd ta krowa bierze bierze aminokwasy? - z trawy którą zjada! Więc proponuję poczytać nowe fakty naukowe, a nie jakieś antyki przytaczać.. Apropo węglowodanów to ja już zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi i Ty chyba sam też tego nie rozumiesz.. ????

O ciekawy temat! Ja nie lubię mięsa, ale nie z przyczyn ideologicznych, tylko po prostu nie lubię smaku mięsa. I właśnie szukam przepisu ciekawego na jutrzejszy obiad. Może ktoś mi coś poleci dobrego i wykwintnego (będą goście...)

Z zastępowaniem mięsa roślinami jest jak z zastępowaniem seksu masturbacją. Niby to samo a jednak nie tak samo. :D

"ozezwmordke nie, mam lekarzy w rodzinie... i badaniem sie znacznie bardziej kompleksowo niz sugerujesz w swoim poscie ...ale too akurat przykry temat dla mnie..." Dlaczego przykry temat? Straciłaś kogoś bliskiego? Wiecie , tu nie chodzi o jakiś chory fanatyzm.. Dzień w dzień widuję umierających ludzi na własne życzenie, ten stan rzeczy zaczyna mnie przytłaczać, że sami sobie i swoim bliskim gotujecie taki los nieświadomością.. Tych faktów "mięso jest złe" nikt Wam nie powie, bo przemysł mięsny, mleczny by go zakrzyczał. Zapoznajcie się z piramidą żywienia, zobaczcie jak niewielki procent produktów mięsnych powinniśmy spożywać - najlepiej tego wcale nie robić.

Moje babcie namiętnie jadają mięso i osto ich nie łapie, ale może mają szczęście ;) Naj, naj... widzę, że dużo wiesz, masz tez jakieś pyszne przepisy> Skoro w naszych rodzinach tyle osób je głównie mięso, nie chce im mięsa jutro podać... Masz jakiś fajny przepis?