Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szałciałeja

Ile goi się pęknięta błona bębenkowa?

Polecane posty

Gość szałciałeja

Dzisiaj byłam u laryngologa i okazało się że ciśnieniem przez własny śpiew (!?) przerwała się moja błona bębenkowa, oczywiście mam antybiotyk maść i krople, ile zajmie gojenie się rany ? (lekarka powiedziała że nie mogę do czasu zagojenia słuchać głośnej muzyki ani śpiewać)

Gość szałciałeja
up ludzie przecież wiecie :D

Gość jak przeżyłam
nie wiem, google mi nie działa;P

Gość szewczyk dratewka.............
nie wiem ile bebenkowa, ale wiem ze dziewicza sie nie zagoi:P

Gość szałciałeja
... na google piszą że do 5 tygodni przy stanie zapalnym, a ja się pytam o zwykłe zagojenie po uszkodzeniu ...

Gość lechoo
Czasokres gojenia jest różny i zlaezy od wielu czynników np, wieku,sprężystości błony, rozległości uszkodzenia, etc. przyjmuje się w założeniach optymistycznych czas gojenia około 6-8 tygodni. Starsi ludzie mogą przechodzić proces gojenia nawet do 3 miesięcy.Najważniejsze by być w ciągłym kontakcie z laryngologiem, ponieważ w trakcie gojenia mogą pojawić się komplikacje np, perlak lub inne schorzenia natury poważnej wnikające zakażnie w głąb czaszki niszczące róznorodne struktury ucha ,i czaszki min, uszkodzenia nerwu twarzowego.Najwazniejszą sprawą po perforacji błony jest zapobieganie aby woda nie dostała się do ucha, i wyprowadzenie za pomocą antybiotyków ze stanu zapalnego ,o ile taki nastąpił/wyciek ropny lub ropopodobny z ucha/ w razie niepowodzenia gojenia się w sposób naturalny czeka nas zabieg. polegający na chemicznym podrąznieniu chorej błony by ta była łaskawa się zabliżnić.po zagojeniu może nam ubyć trochę sprawnosci słuchowej dobrze jest zbadać stan słyszenia za pomocą badan adiometrycznych .Pamiętaj być pod kontrolą laryngologa.

Gość Piotrek

witam ja oczywiscie ehh... mam problem i chce mi się płakać 1 lipca poszłem Się kąpac i mniałem patyk w uchu do czyszczenia i siedział w uchu normalny człowiek by narazie się wytarł a potem to no i był patyk ja ręcznikiem się wycieralem potem zucilem i rękę wziełem w gure a patyk wbił mi się w ucho muwie mamo przebiłem bębenek poszlem do lekarki a pani powiedziala że troche zaczerwienione i goi mi się od 1 lipca do 4 dziś 2019 i czekam niewiem czy mi się zagoi ale chciałbym bo noszę aparaty sluchowe 😞 ile dni to może trwać proszę o odpowiedz mam 17 będę mniał w 22 lipca muj rok 2002 ok podajcie ile dni ma się zagoic bo stosuję lek do ucha optiminum czy jakoś noi jak nie odczuwam a i mama mi wlewa i swędzi to goi sie a jak wlewa to boli jak niewiem i czekam na zagojenie się bo dłużej nie pociągne mam dość 😞

Gość ola

Zanim wygoisz ucho to naucz się poprawnie pisać !

ojej, lekarka powinna Ci powiedzieć, kiedy. dziwna historia z tym śpiewem, ja się często drę z różnych powodów, przestanę :(

x

a błona dziewicza się nie goi, kobieta już potem chodzi z taką wielką raną po tym, co odebrał jej meżczyzna, dlatego jest to tragedią, gdy nie jest to nawet mąż.