Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mati2011

*****************LIPIEC 2012***********************

Polecane posty

neli jakbym slyszala sama siebie he he :) ale jak mozna sie tak kochac bez przyjemnosci?? ja czasem odczuwalam nawet bol bo tam bylo troche sucho.... a kiedys ?? :( czasem mi nawet tego brakuje co my wyprawialismy :) tylko ze u mnie to tez sie chyba wiaze z tym ze moj od razu zabiera sie do rzeczy a ja bym wolala jakies buziaki , w ciaglu dnia jakies "zaloty" itp itd , moze wtedy bym jakos nabrala ochoty, eh chyba zostaje mi powazna rozmowa z chlopem.. co do spacerkow u nas tez dzisiaj pogoda taka sobie, niby slonko zaglada ale wietrznie i jakos tak nijak...

Szczęśliwa ja stosuję zamiast oliwki do ciała emulsję do ciała EMOLIUM i muszę powiedzieć że jest super,Adaś miał bardzo suchą skórę na boczkach i pod paszkami i od kiedy balsamuje go tym to jest super mięciutka i gładka.Jeśli chodzi o seks to polecam jakiś lubrykant do nawilżenia ,bo kobieta która karmi piersią jest "sucha".Ogólnie po porodzie musi się wszystko unormować.

trollewna u mnie nie potrzeba na szczescie zadnych nawilzaczy bo jak ma ochote i moj mnie rozkreci to jest ok, ale problem w tym ze on by chcial juz i teraz i na gotowe, a ja juz tak nie potrafie :( co do emulsji to chyba bede musiala cos wyprobowac tylko tyle tego jest.... :( sama nie wiem na co sie zdecydowac.... a jak z cena??

Szczęśliwa,a może w ramach "zalotów" popisz z mężem sms-y i zobacz czy podłapie to może na wieczór będziesz miała ochotę... Zmuszać się jest niedobrze,ale trzeba wypracować jakąś skuteczną metodę żeby obydwojgu było dobrze...

Szczęśliwa nasze dzieciaki chyba naprawdę mają coś ze sobą wspólnego.Tydzień temu tak mi go wysypało, że szok! Cała główka, buźka i brzuszek. Rzucał się, nie mógł spać i bił się rączkami po twarzy. Poszłam do lekarza(internisty) i przepisała jakąś maść. Ja w domu czytam ulotkę a to się okazuje maść na sterydach do tego nie wolno stosować u dzieci poniżej 2 roku życia. Wkurzyłam się bo pieniądze poszły w błoto, maści nawet nie użyłam:( Więc metodą prób i błędów (a człowiek uczy się na błędach, a ja zwłaszcza) poszłam do dermatologa po fachową poradę (trzeba tam było iść od razu) i okazało się, zę to nie skaza białkowa, ani atopowe zapalenie skóry, a po prostu dziecko oczyszcza sie po porodzie zwiazane jest to z hormonami i coś tam i to normalnie i mamy się nie martwić. Mogę polecić krem bardzo intensywnie nawilżający, który przepisała dermatolog o nazwie Cethapil Dziś Antoś (bo tak ma na imię mój dzieć) ma buźkę piękną i gładziutka a ja jestem happy. A ja odmówiłam sobie prawie 3 tygodnie nabiału, a teraz nadrabiam bo uwielbiam:)

Ani-a61 moj Piotrek tez wlasnie mial cala buzke wysypana, za uszkami i glowke, i troszke na klatce, ale u mnie niestety sie sprawdzilo ze to skaza bialkowa bo po odstawieniu nabialu maly od razu inaczej wyglada i do tego ta sucha skorka tez swiadczy o tej alergii,, a wierze swojej lekarce bo cieszy sie bardzo dobra opinia,, od wczoraj tez mu podaje to nan pro ha, zobaczymy czy sie przyjmie....

ja ze swoim od czasu do czasu piszę...emolium kosztuje ok 30 zł za 200 ml.czyli dość dużo ale na takiego maluszka to starczy i starczy...

Szczęśliwa wklejam link do kremu poczytaj sobie bo naprawde jest świetny. Ja go smaruje 6 razy dziennie i po tygodniu nie ma śladu wysypki. Smaruje też rączki i nóżki bo miał przesuszone. Jest bardzo wydajny starczy mi chyba na pół roku. Oto link: http://allegro.pl/cetaphil-da-ultra-85g-i2678851698.html aha ja w aptece zapłaciłam 39.90:) Emolium też używam, ale ten lepszy

ja juz z cena sie nawet pogodze, byle by bylo skuteczne, bedac w ciazy chcialam probowac jak najtansze pieluchy i wogole ale tak sie nie da i teraz maly moze tylko pampersy orginalne, z chusteczek tylko nivea i to te fresh & pure, mleko tez trzeba dla alergikow wiec i kosmetyki nie beda stanowic problemu, oby jemu pasowalo, teraz metoda prob i bledow wiem ze na takim malcu nie ma co oszczedzac.... ale posluchalam sie rad kolezanek i kuzynek co im pasowalo a u nas niestety sie wiele rzeczy nie sprawdza, tak jak np johnson, maly go nie moze i ja sobie go uzywam i nigdy wiecej, bo nawet mi wysusza skore.... (na szczescie dostalismy tylko butelke zelke i balsamu )

Ja dla malej stosuje aderma exomega creme emolliente i jest fajne dla niej tylko to jest dosc drogie

Pytalam bo moja mala nie lubi ssac raczek, woli smoczek, nawet jak jej sie podaje to nie chce brac do buzi i zaczelam sie zastanawiac czy to normalne. Raczkami cos tam przewraca ale raczej nie swiadomie, karuzela i zabawkami z maty edukacyjnej ineteresuje sie gada do nich ale nie probuje zlapac. Co do ortopedy my my bylismy ale usg nie robil i nic nie mowil, powiedzial ze wszystko jest w porzadku i nie ma sie czego przyczepic... Wiec juz sama nie wiem czy jest obowiazkowe dla kazdego. Dziewczyny na jakiej podstawie stwierdzili u Waszych dzieci wzmozone napiecie miesniowe? U nas znowu bylo marudzenie i placz przy cycku, pewnie zle rzobilam dalam jej z 1/4 czopka i zrobila kupke, nawet nie zdazyl sie rozpuscic i od razu inne dziecko, zjadla ladnie i zasnela i jest pogodniejsza. Ale to raczej nie jest dobre rozwiazanie bo mi jeszcze sie przyzwyczai i nie bedzie umiala sama zrobic. U nas tez z tym zyciem seksualnym srednio ale ja czekam az dojde do siebie, zreszta dopiero tabletki zaczelam brac a w gumce to nie to samo. Niby mi sie chce ale czasami po calym dniu padam po prostu za leniowa jestem:P

helo MARKA dziwne, ze tak was wysyła lekarz nate kontrole bioderek. My mieliśmy raz ipowiedział, że wystarczy, a chodzisz prywatnie?? może o kase chodzi. O okuliście też nic nie wiem. MILKA mój siostrzeniec ma autyzm i mogę powiedzieć, że w Polsce wbrew pozorom opieka nad dzieckiem autystycznym jest dobra nawet bardzo (państwowo) więć głowa do góry U mnie seks dwa trzy razy w tygodniu i sucha nie jestem :) Dziś byłyśmy na szczepieniu buuuu Jagódka też ma suchą skórę ze skłonnościami do alergii. Kąpiemyja w oillanie, najlepiej kupić na allegro duzo taniej, NIgdyjej nie oliwkowałam Ech właśnie kąpiele dalej sie drze. Zrobilśmy5 wolnego od kąpania i dalej płacze

Ja mimo ze mam calka serie kosmetykow nivea to ktore zakupilam w ciazy to i tak uzywam tylko oilatum 150 ml wystarcza nam na caly miesiac. A z kosmetykow nivei stosuje tylko mydelko jak tylek myjei pare razy krem na kazda pogode i jest ok.

Luna probowalas wkladac mala do wanienki owinieta w pileuszke tetrowa i powoli w wodzie ja odkrywac? Kolezanka tak sowja corcie kapala bo tez jej sie darla i pomagalo....

Ani-a61 witaj w naszych skromnych progach!!! Jeśli chodzi o emolienty to zaczynałam od Oilatum - jest drogi ale świetny. Potem próbowałam Emolium ale to już nie to i zapach mi też nie odpowiadał i teraz znów mamy Oilatum. I już niczym smarować nie trzeba, skóra mięciutka, nawilżona. Kąpię małą codziennie. Marka u nas dwie wizyty i koniec jeśli wszystko oki. Na każdej było badanie i usg. Także to już za nami. Kropelka czy pierwsze sukcesy już odnosicie??? Trzymam kciuki! Stella ja szczepię na NFZ plus pneumokoki. Tak nam lekarka poleciła.

Gośce wczoraj stuknęły 3 miesiące!!! Wieczorkiem mnie na sentymenty wzięło i przeglądałam zdjęcia z okresu ciąży i te zaraz po porodzie. Jejku, kiedy to było????? Dostałam dziś od koleżanki książkę "Warto karmić piersią. I co dalej?" Bardzo zachwalała więc czytam...

i wiecie co... powzięłam dziś mocne postanowienie, że oduczę Gochę jedzenia z cycka przez kapturki... coś czuję, że nie będzie łatwo...

Pigułeczkaa ja też karmie w nakładkach Aventa i też próbowałam oduczyć i co...? Nerw był i krzyk. A tak myślałam,że będę karmiła w nakładkach tylko przez jakiś czas aż brodawki mi się zagoją bo w szpitalu to była masakra, a tu zonk...Antek nauczył się i widocznie tak mu dobrze, najgorsze jest to, że ciągle trzeba wyparzać i jak gdzieś wychodzę to nie zapomnieć bo byłby cyrk na kółkach:)

Napięcie mięśniowe babeczka stwierdziła po tym jak mała się rozryczała i podniosłam ją do pionu a ona się zaraz jak struna wyprostowała. Główkę odginała do tyłu. Powiedziała też ze bardzo pewnie i wysoko trzyma główkę a jak na 2 miesiące to powinna trochę jej się kiwać jeszcze. Moja własnie odkad rączki odkryła to smokiem pogardza ale bez niego w dzień nie potrafi usnąć więc go jej wkładamy a na to pielucha tetrowa i śpi w 5 min. Kciuka nie ssie. Raczej łapkami sobie pcha pieluszkę do buzi albo łapie z maty wiszący mini kocycyk i też do buzi. Po inne zabawki nie sięga,ewentualnie uderza w nie rączkami. Rzeczywiście za nami pierwsze drobniutkie sukcesy w karmieniu. W nocy raz i raz w dzien ale z 2 piersi. Nie mniej musiałam jeszcze w butli podać bo za mało było dla niej. Z lakatora elektrycznego raczej nie jestem zadowolona bo to samo ściągam ręcznym i nawet szybciej. Do poniedziałku potrzymam. U nas sex odkad skonczyłam krwawić był raptem raz. I bolało wiec nie wyobrazam sobie co by było po sn... Mnie też jakoś nie ciagnie. Zreszta poklocilam sie z moim i wywalilam z lozka wiec...

A na bioderka warto isc. Trzeba sprawdzić czy dobrze rozwiniete sa. Ja o tych biodrach to mialam na wskazaniach na wypisie ze szpitala i ja poprosilam pediatre o skierowanie. W ogole ja ze swojej nfz'towej pediatry nie jestem zadowolona i bede chciala ja zmienic. W pon ide w luxmedzie do poleconej pani. Mam nadzieje ze bedzie lepsza. Do kapieli i smarowania mamy mydelko i mleczko do ciala z hippa i jestem bardzo zadowolona. Mialam tez oillan ale za ta cene nie widze roznicy z hippem. I teraz tez stosuje emulsje do kapania z pharmaceris dla dzieci. Tez bardzo fajna. Ale dosc droga a ja kupilam bo byla w promocji za 25 zl (normalnie 40) wiec zostane przy hippie. Bardzo wydajne, mily zapach, skora śliczna, rozowa, miekka

hej dziewczyny! byłam dziś u pediatry po skierowanie do alergologa i mały dał taki popis przed przychodnią, że pielęgniarka kazała wziąc mi małego na ręcę żeby go lekarz zbadał bo to "nienormAlne, że dziecko aż tak intensywnie płacze". Jak im o tym mówiłam od początku to chyba ni wierzyły. A dziś przed przychodnią, podczas wizyty, na spacerach. Wczoraj płakałam na spcerze bo tak krzyczał, że ludzie przechod\ili i patrzyli na mnie jakbym dzidziusiwo krzywdę robiła:/ jeszcze słyszała jakieś lekkie szumy koło serca ale narazie mam się tym nie martwić:/ w związku z tym dostałam skierowanie do gastrologa, na usg brzuszka i do gastrologa:/ mam nadzieję, że wszystko będzie ok:) ach te nasze dzieciaczki:)

hej dziewczyny Pytałam się dzisiaj okulisty jak to jest z badaniem takich bobasków i powiedział ,że jeśli nic się nie dzieje czyli oczka nie ropieją lub nie wyskakuje jakaś plamka to do roku nie trzeba iść.Oczka do roku mogą zezować i tym też się nie przejmować,dopiero po roku jak dalej dziecko zezuje to trzeba się udać na wizytę. Ja karmiłam prawie dwa miesiące przez nakładki i już się poddałam ,bo ona ciągle spadała jak mały bo tak ruszał główką i mało mleka leciało później plus to że gdziekolwiek wychodziłam to trzeba było ją brać.Na początku września postanowiłam że zakończę karmienie żeby się nie denerwować i jego bo byłam zła na siebie że nie umiem dziecka bez nakładek nakarmić.Dałam butelkę i dziecko było najedzone i szczęśliwe.Pomyślałam wtedy ,że jeszcze ostatni raz spróbuję go przystawić bez nakładki i męczyłam się całą niedzielę płacząc razem z nim ,ale udało się .Adaś je pierś a później dojada butlę.Z tymi nakładkami to było ciężko ,próbowałam nawet odcinać końcówkę,ale to nic nie dało bo i tak nie chciał złapać...teraz mama jest szczęśliwa,a jak jest szczęśliwe macierzyństwo to i dzieciństwo jest szczęśliwe...

helo Jagoda w kąpieli tylko kwiliła wiec jest dobrze czasami nawet cisza była:) Od urodzenia małej jedno oczko ropieje i dzis pediatra mi powiedział, że jak do roku nieprzejdzie to trzeba będzie czyścic kanaliki pod narokoza Na szczęście jak dotąd nie wystąpił agorączkopo szczepieniu tylkotroszkę marudna była w dzień.

Luna, mi okulistka mówiła, że czyszczenie kanalików robi się przed skończeniem 6 miesiąca. Trollewna, a z butli dajesz swoje mleko czy mm? Marka, jak bedziesz po spotkaniu z rehabilitantem to daj znać co i jak ok? Bo ja do pediatry po skierowanie dopiero w środę mogę iść

Luna mojej tez oczko ropialo do 2 miesiaca ale ja jej dawalam kropelki swietlik na opakowanu napisane zeby podawac chyba od 9 roku zycia ale jedna babka w aptece mi polecila :-) moja mala w poniedzialek ma pierwsza szzepionke ciekawe jak sie zachowa po niej az mi jest jej szkoda podobno to sa dwie szczepionki w oba uda :-( a wlasnie dajecie cos dziecia na goraczke po szczepionce????

Kropelka ja daję mm ,nie odciągam bo nie mam cierpliwości do laktatora,mam aventu ręczny ,albo robię to źle albo chciała bym żeby leciało jak tylko przystawię laktator ...to nie dla mnie taka zabawa ...próbowałam tyle razy i raz mi tylko wyszło ...jak miałam bolące piersi to ściągałam sobie ręcznie...echhh...

co do laktatorow to ja tez mam reczny i to jeszcze nie z pompka tylko taki dziwny he he :) tutaj wkeljam linka, (niestety to byl laktator kupowany w najblizszej aptece kolo szpitala jak malego musialam wkladac do inkubatorka a chcialam swoje mleko dawac, z pomoca mamy ledwo 20ml sciaglam wtedy, tyle ze to byla dopiero 2 doba i nie mialam nawet zbytnio pokarmu, ale w domu tez juz kilka razy probowalam i to straszna meczarnia, juz reka lepiej i wiecej sciagam, chociarz fakt ze pomogl wyciagnac troche brodawki i jak mialam zastoj to tez pomogl bo reka ani drgnelo :) http://www.ceneo.pl/1935551 madziaz na goraczke najlepsze sa ponoc czopki paracetamolu, nam pediatra kazala je podac po szczepieniu jak bedzie goraczka albo jak maly bedzie marudny lub bedzie go bolalo ale na szczescie caly dzien i cala nocke nam przespal, tylko ze poniej trzeba po nich obserwowac dziecko czy nie ma wysypki bo paracetamol nie kazdemu maluchowi pasuje mojemu Piotrkowi tez dosc dlugo ropialy oczka, najpierw stosowalam sol fizjologiczna a poznej kropelki jakis chybroxin czy cos takiego, i odpukac od tamtej pory nic sie nie dzieje :) heh ja wam zazdroszcze tego spania po 5/6godz , ja wtaje ciagle co 2 h i juz padam, maly wlasnie spi wiec ja tez chyba ide sie polozyc i wykorzystac ten czas na sen , a nie sie bede zajezdzac.. :)

co do skierowania do ortopedy to powinno się to zrobić ok. 6 tyg życia. My tak samo jak któraś tu pisała mieliśmy na wypisie ze szpitala we wskazaniach wizytę u ortopedy. Skierowanie prosiłam od lekarza rodzinnego. Potem ortopeda wpisał skierowanie na usg teraz i jak byliśmy teraz to na kontrolę za 2,5 miesiąca. Mimo tego, że wszystko jest ok. Kropelko na pewno dam znać po rehabilitacji co i jak. Tyle, że u nas trochę inny rodzaj napięcia jest, bo Filip nie odchyla główki do tyłu. Nam najbardziej dokuczają rączki. Ale opiszę tu ćwiczenia jakie dostaliśmy, ale to dopiero w poniedziałek. trollewna ja też miałam ręczny aventy i na początku też było kiepsko, a potem wypracowałam sobie metodę i leciało. Przyciskałam tą rączkę do końca powoli i trzymałam aż przestanie lecieć i tak kilka razy. Jak robiłam to metodą szybkiego przyciskania to też kiepsko leciało i bolało potem. madziaz może VIKI przyjmie szczepionkę bezobjawowo. Nie martw się, chwile poplącze i zaraz zapomni. A na gorączkę my mamy kropelki, ale teraz tyle tego w aptece, że na pewno aptekarka Ci coś doradzi :) My dziś zdecydowaliśmy, że powtórzymy badanie krwi dziś. Prywatnie, ale chce sprawdzić jak to się ma do poprzedniego wyniku. Nie chce mu podawać mleka dla bezmlecznych jeśli nie ma takiej potrzeby. Jakie badanie wykaże, czy jest konieczność zmiany mleka? Bo u nas lekarka na podstawie morfologii stwierdziła, że ma za dużo kwasochłonnych i że to pewnie alergia na mleko.

My też mieliśmy na wypisie skierowanie do ortopedy. Jak Mati miał 6 tygodni byliśmy u ortopedy i na usg bioder. Wizyta kontrolna w 5 miesiącu. Dziś Mati kończy 2 miesiące :-) Z tej okazji (żarcik, tak naprawdę bez okazji ;-) zamierzamy mu kupić lampkę nocną z projektorem, bo uwielbia oglądać lampy i różne rzeczy na suficie. Tak btw, kiedy to się włącza? Wieczorem jak dziecko ma spać to chyba nie. Więc kiedy?