Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziunia125.

Przesyłka za pobraniem-mam pytanie.

Polecane posty

Gość dziunia125.

Witam! Jeszcze nie miałam okazji wysyłać przesyłki. Mam zamiar wystawic książkę. Chcę ją sprzedać jako przesyłka za pobraniem. Książka jest nieduża,gruba na ok. 3cm. Jak zapakuję ja na poczcie w wiekszą kopertę na listy to mam ja wysłać jako list za pobraniem czy jako przesyłka za pobraniem? Czym się różni list za pobraniem od przesyłki za pobraniem? Znaczek na przesyłkę jest droższy od znaczku na list?

list to także przesyłka, tak samo jak jest nią paczka. Na zasadzie, że każdy kwadrat jest prostokątem, ale nie każdy prostokąt kwadratem. Generalnie możesz książkę wysłać jako list lub jako paczkę. Proponuję list, bo jedna książka jako paczka to bez sensu, drożej tylko wyjdzie. Dobierasz odpowiednią kopertę i wysyłasz jako przesyłkę listową pobraniową

Wszystko co zmieścisz do koperty możesz wysłać jako list, najlepiej w bąbelkowej kopercie zeby nie zamokło :) normalnie kosztuje to 7-7,50 a za pobraniem koło 10zł.

Przesyłka jest liczona kiedy wysyłasz cos w pudełku i jest o wiele droższa. Jeszcze mi sie nie zdarzyło żeby ktoś zamówił przesłanie jednej książki jako paczkę.

A wybacz, pobraniowa od 10,5. Zmienili cennik chyba, bo ostatnio jak wysyłałam list polecony to tez jakoś tanio było, ok 6 zł zapłaciłam za priorytet, a paczka miała gabaryt b. ;)

Gość dziunia125.
Dzięki za odpowiedzi. :) A co to znaczy list z zadeklarowaną wartością?

Gość dziunia125.
Dzięki za odp :) Pewnie po to ta 1zł,żeby poczta coś na tym zarobiła.