Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olek8888888

Finanse na studia po ślubie

Polecane posty

Gość olek8888888

Witam, Ja i moja narzeczona jesteśmy studentami zaocznymi. Za ok półtora roku bierzemy ślub, i moje pytanie brzmi czy po ślubie ja powinienem finansować naukę żonie ???

Gość buhhahahahhahaha
dobre;) na sam wieczór sie niezle usmiałam a dlaczego masz jej cos finansowac??? to raz a po drugie wiesz u nas jest tak , ze mamy wspolna kase i decydujemy razem czy nas stac na moje studia czy tez nie i tyle w temacie pewnie twoja pindzia ci tak nawciskała ze po slubie masz jej studia opłacac???

takie to dylematy maja ci ktorzy nie dojrzeli do malzenstwa;-(( albio lubia sobie komplikowac zycie przez jednoczesny slub/prace/.studia/wychowywanie potomstwa i jeszcze cos tam... chyba prawo nie nakzuje ze maz musi cokowleik finansowac zonie wiec mozesz spac spkojnie chlopcze;-)

Gość nie koleś nie musisz
ale jak twoja żonka dzięki studiom dostanie lepszą pracę, może nawet będzie lepiej zarabiać niż ty w przyszłości to też nie będzie musiała cię na ciebie łożyć.

dzieki studiom nie dostaje sie lepszj pracy - studia to jedynie preludium do kariery na jakims polu zawodowym, potocznie zwanej sciezka zawodowa;-)) i nie to nie dziala tak - ty jej studia, to ona potem kaska ci sypnie - jesli masz zone a nie utrzymanke to nie musisz jej niczego sponsorowac;) as easy as it is;-)

po slubie kasa jest wspolna i nie ma czegos takiego ze ty jej cos tam finansujesz jakby to były tylko twoje pieniądze nawet jesli tylko ty zarabiasz to kasa jest wspólna a nie tylko twoja i razem decydujecie na co ją przeznaczyc

kasa nie musi byc wspolna po slubie - to zalezy od tego, jak zadecydujecie a pieniadze maja zawsze wlasciciela tego ktory je przynosi. nie musisz tez ustalac z zona na co wydajesz swoja pensje - oczywiscie w przypadku rozwodu wsztystko sie zlicza itd. (ale to zwykle dotyczy dobrs trwalych + oszczednosci) a swoja kase zawsze mozesz wydac na co ci sie zywnie podoba, to zony bez kasy (swojej) czesto kurczowo powtarzaja ten mit - "ze sie wydaje wspolnie" - to takie zaklinanie rzeczywistosci;-)

Gość ksdhsa
ROR ale z ciebie sknera. To jesli twoj facet starci prace to co mu powiesz:"Spierdalaj, nie bede utrzymywac pasozyta, bo to moja kasa" czy moze on tak tobie powie. I mylisz sie, nie tylko kobiety uzaleznione od mezczyzn uwazaja, ze kasa jest wspolna. Moja mama zwsze zarabiala duzo wiecej od ojca. On w koncu zachorowal smiertelnie, nie zarabial, dostawal tylko marna rente i jeszcze trzeba bylo wszystko przy nim robic. I co miala go kopnac w dupe i oddac do osrodka, bo nie bedzie sie zajmowac chorym pasozytem. NIE. Pracowala ciezko, a po pacy zajmala sie nim, myla, zmieniala pieluchy, zabierala do prywatnych lekarzy, kupowala drogie leki. I to wszystko szlo z jej kasy. Ale ty tego nie zrozumiesz, bo tylko pieniadze sie dla ciebie licza i kto je zarobil. Jest jeszcze cos takiego jak milosc i przywiazanie, ze nieliczy sie ile wydasz, zeby tylko uratowac i pomoc osobie, ktora kochasz. Nawet zanim tata zachorowal pieniadze byly wspolne i mama nigdy nie wywyzszala sie, ze to ona duzo zarabia. Malzenstwo to wspolnota, i finansowa i uczuciowa.

khahahaha - ;-))))) nie ma to jak wkladac w czyjes usta slowa kt ta osoba nie wypowiedziala i jeszcze z tym polemizowac;-))) "[zgłoś do usunięcia] ksdhsa ROR ale z ciebie sknera. To jesli twoj facet starci prace to co mu powiesz:"Spie**alaj, nie bede utrzymywac pasozyta, bo to moja kasa" czy moze on tak tobie powie" jesli o mnie chodzi to mamy kilka kont - te wieksze oszczednosci/akcje/inwestycje sa wspolne - te mniejsze z biezacymi pensjami sa oddzielne - wiec zarowno ja jak i moj mezczyzna mamy swoje odrebne osczednosci;-))) po drugie placimy jak popadnie - wiec dwa miesiace to on zyje na moj koszt/ja go "utrzymuje";) - bo np. zdarza sie ze zatankuje obydwa samochody itp. - a za chwile przez trzy miesiace to on jest "sponsorem";-))) tak wiec nie ma z tym zdanego problemu - tylko co mam moj indywidualny stosenek dop rzeczy? chodzi o to ze to jest kwestia umowy - i nie ma nic, de facto, "z urzedu" - jka chcialyby mezom wmowic niektore zonki - zwlaczsza te nie majace wlsnych dochodow /lub majace niewystarczajaco wysokie dochody.. " On w koncu zachorowal smiertelnie, nie zarabial, dostawal tylko marna rente i jeszcze trzeba bylo wszystko przy nim robic. I co miala go kopnac w d**e i oddac do osrodka, bo nie bedzie sie zajmowac chorym pasozytem. NIE" ty chyba cos nadinterpretujesz sobie albo nie zrozumialas... "Pracowala ciezko, a po pacy zajmala sie nim, myla, zmieniala pieluchy, zabierala do prywatnych lekarzy, kupowala drogie leki. I to wszystko szlo z jej kasy. Ale ty tego nie zrozumiesz, bo tylko pieniadze sie dla ciebie licza i kto je zarobil" wiesz takie ocenianie jak twoje jest ..hm...jakby to powiedziec -zalosne? ja sama stracilam jedna z najblizszych osob - polegla z rakiem, umierajac na raty na moich oczach - rzone sa metody opieki sa tez pielegniarki kt mozna wynajac itd. "Jest jeszcze cos takiego jak milosc i przywiazanie, ze nieliczy sie ile wydasz, zeby tylko uratowac i pomoc osobie, ktora kochasz" zgadazm sie - co nie zmienia faktu ze peiniadze maja zawsze wlasciciela " Nawet zanim tata zachorowal pieniadze byly wspolne i mama nigdy nie wywyzszala sie, ze to ona duzo zarabia. Malzenstwo to wspolnota, i finansowa i uczuciowa" to twoje zdanie albo zadnie twoich rodzicow - kazdy ma prawo do wlasnej interpretacji malzenstwa czyz nie? malzesntwo nie musi oznaczac calkowietego zespolenia - ciala, dusz oraz finansow - z mojego dowiadczenia wokol widze ze takowe sa njamniej trwalae i najbardziej nieszczesliwe. chyba za bardzo uogolniasz

Gość ksdhsa
Wiesz co, ty i tobie podobni moga sobie myslec co chca, a jesli juz to sama jestes zalosna. Wymadrzasz sie tu i na innych tematach jak wyrocznia, a widzisz tylko czubek wlasnego nosa.

w przeciwienstwei do ciebie - za to nie zdalam ze moje wypowiedzi sa determinujace i nie uogolniam swojego zdania jako jedynie wlasciwie obowiazujacy kanon;-))) a ty nie mozezs scierpiec vze kltos mysli inaczej niz ty;)

Gość mężatka...
Kolego drogi po ślubie wszystko jest wspólne więc nie ty będziesz finansował ale będziecie finansować ze wspólnych środków ( nie ważne że tyu pracujesz a ona nie), no chyba że będzie rozdzielność majątkowa...

cyli nie zawsze jest wspolne - poza tym nie ma obowiazku zeby bylo wspolne - to zalezy jak sie umowicie;)