Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikt wazny na forum

Moze ktos poprawic - angielski

Polecane posty

Gość nikt wazny na forum

jakby ktos zajrzal, to prosze o sprawdzenie czy te zdania sa poprawne?! - I haven't seen you Nie widzialam Cie ( w sensie,ze przeszlam obok kogos nie zauwazajac go) -We haven't finished eaten Nie skonczylismy jesc -I have had this car for a year - czemu w tym zdaniu pojawia sie HAD? jak juz HAVE oznacze miec? czy chodzi o to, ze HAVE tylko jako operator a HAD jako czasownik i tak zawsze trzeba dodac w tym przypadku dodac ? tak ? - What do you think about ....? ale spotkalam takie okreslenie: What do you think of it ? -- czy to jest poprawnie ? - Can you show me on the map czy at the map? czy mozesz pokazac mi na mapie? -He hasn't got a pen - co to za czas z tym "got" ? -Is there bus stop nere here? - czy poprawnie? czy jest przystanek autobusowy w poblizu? -Is Mike in his room ?

Gość nikt wazny na forum
pomoze ktos ? :(

Gość nikt wazny na forum
ponawawiam prosbe ;)

Gość nikt wazny na forum
no trudno ;) ale i tak fajnie,ze sie odezwalas, o ile masz tamten temat do ulubionych,to odpowiedz jutro tak ok? bede miec wszystko w jednym miejscu :) please

Gość ddddduuuuupppppaaaaa
I haven't finish to eat ma byc. sprawdzam dalej.

- I haven't seen you Nie widzialam Cie ( w sensie,ze przeszlam obok kogos nie zauwazajac go) OK -We haven't finished eaten Nie skonczylismy jesc OK -I have had this car for a year - czemu w tym zdaniu pojawia sie HAD? jak juz HAVE oznacze miec? czy chodzi o to, ze HAVE tylko jako operator a HAD jako czasownik i tak zawsze trzeba dodac w tym przypadku dodac ? tak ? w tym przypadku have jest operatorem, had to past participle, więc kliniczny present prefect - What do you think about ....? ale spotkalam takie okreslenie: What do you think of it ? -- czy to jest poprawnie ? of - o osobie about - o sprawie w mowie potocznej stosowane zamiennie - Can you show me on the map czy at the map? czy mozesz pokazac mi na mapie? on i at pasuje -He hasn't got a pen - co to za czas z tym "got" ? present simple -Is there bus stop nere here? - czy poprawnie? czy jest przystanek autobusowy w poblizu? OK -Is Mike in his room ? OK

Albo: I haven't finish eating.

Gość mamachichi
1-ok drugie- we haven't finished eating trzecie-ok czwarte- about jest ok piate-on the map szoste-ok, got jest czescia has got, czas te razniejszy siodme-is there a bus stop near here osme-ok

Gość nikt wazny na forum
duuupppaa - bardzo dziekuje :) wreszcie ktos sie zlitowal dzis nade mna ;) babeczki witaj :) 🖐️ helenka i babeczki - ja i tak tutaj bede jeszcze dlugo prosic o pomoc, wiec kiedy bedziecie mieli ochote licze,ze mi pomozecie :) ---> troche Gierkiem zalecialo :P wszystkim dzis chetnym naprawde jestem bardzo wdzieczna za pomoc :)

- I haven't seen you -I didn't see you. -We haven't finished eaten - We didn't finish eating -I have had this car for a year Have had to (chyba) czas past present, czyli przeszły teraźniejszy. To zdanie znaczy, że masz teraz samochód, ale rok temu też go miałeś\aś. (ale za to sobie ręki nie dam uciąć;)) - What do you think about ....? ale spotkalam takie okreslenie: What do you think of it ? -- czy to jest poprawnie ? Pierwsze oznacza: Co myślisz o...? tu wpisujesz o czym. Drugie pytanie, to pytanie o coś konkretnego. Na przykład pokazujesz komuś buty i pytasz, co o nich myśli. - Can you show me on the map czy at the map? On the map. -He hasn't got a pen - co to za czas z tym "got" ? To po prostu czas present simple:) -Is there bus stop nere here? - czy poprawnie? czy jest przystanek autobusowy w poblizu? - Is there a bus stop somewhere near? -Is Mike in his room ? Ok:D

Gość joijoi
i haven't seen you w tym kontekcie to zdanie nie jest poprawne, nie ten czas. Jezeli z kims rozmawiasz i mowisz, ze np. wczoraj nie widzialas go, to najlepiej uzyc past simple. what do you think of/about NIE jest stosowane zamiennie

Gość postaram sie..
1) Moim zdaniem jest dobrze 2) We haven't finished eating (ale tego w ogóle nie jestem pewna, ja bym tak napisała) 3) Jest najpierw operator czasu (have - ponieważ to jest czas presnet perfect) następnie masz czasownik w trzeciej formie od słowa "mieć" czyli had. 4) Nie pomogę, bo nie wiem 5)nie wime 6) got to jest trzecia forma od get - dostać 7) chyba okej 8)Is there mike in his room? Ile potrafiłam tyle pomogłam ;p

Gość joijoi
to jest tak jak polacy ucza sie tylko regulek, a potem mowia w przekonaniu, ze jakies zdanie jest dobrze kiedy kompletnie maja racji:D Powiedz anglikowi "i haven't seen you" to nie bedzie wiedzia o co chodzi

On the map , nie at the map

Gość nikt wazny na forum
Ludzie dziekuje :) ruszyliscie z pomoca jak pospolite ruszenie :) Jezu, ale sie ciesze :):):) swietna podpowiedz z tym about/of .... DO ZAPAMIATANIA EXTRA :)

Gość joijoi
Zalezy od kontekstu, ale jesli jedna osoba mowi, ze np. wczoraj byla na koncercie i cie widziala, a ty odpowiadasz, ze ty jej nie widzialas, to nie mozesz uzyc present simple:O