Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikt wazny na forum

Moze ktos poprawic - angielski

Polecane posty

Ze zbliżonych tematów... Gotta go - muszę iść ...totalny syf ale tak się mówi. A poprawnie: I have got to go skrócone do: I've got to go skrócone do: I got to go skrócone do: Got to go skrócone do tego co na początku :D Well, cya soon.

Gość nikt wazny na forum
babeczki, skoro piszesz,ze bez GOT to zaniedbanie jezykowe, to okazuje sie, ze stronki do nauki ang.faktycznie opuszczaja to GOT :( naprawde mialam problem by dokopac sie do calej formy I HAVE GOT, takiego czasu nie umialam odszukac, bo oczywiscie naiwnie myslalam, ze to jeszcze cos innego :D Jak dobrze, ze jestescie na forum, oczywiscie nie musze setny raz dodawac, ze polecam sie na przyszlosc ;)

Gość nikt wazny na forum
do przykladow co wypisales, od razu mi sie przypomnialo WANT, bo tez sie obiegowo np. w piosenkach spotkalam z WANNA, ale to temat na inna lekcje bedzie :) ps. juz mam niezly zeszycik z Waszymi przykladami :D See you soon :) bye

Gość nikt wazny na forum
Hello :) Witam po kilku dniach przerwy, wiem, wiem, teskniliscie :D nazbieralo sie kilka nurtujacych pytan,wiec jak zwykle bardzo prosze o wyjasnienie :) 1.Can I ...? May I ...? wiem, ze to drugie jest grzeczniejsze, ale czy tak sie faktycznie mowi? nie jest to jakies przestarzale ? ;) 2.There are some forks on the table. czemu "there are" ? nie mogloby byc: forks are on the table ? 3.She having a bath. He has a bath at six o'clock. dlaczego has/having? 4.Wchodzac do sklepu,robiac zakupy jak powinnam zaczac zdanie? I would like ... i wymieniam produkty ? 5.W restauracji/kawiarni podchodzi kelner, cos pewnie zapyta ;) a ja jak mam zlozyc zamowienie, oczywiscie pokazywanie palcem w karcie menu nie wchodzi w rachube,wiec jak zaczac zdanie/zlozyc zamowienie? 6.Can we see the menu? - czy to jest poprawnie? 7.nie odpowiedziliscie mi na 1 pytanie wczesniej,czy zdanie ponizsze jest poprawne? We would like to rent a car for three days,how much would it cost? to WOULD jakos nie wiem czy pasuje ? :( 7a.Is insurance includid in price? - czy tak jest ok? 8.I'm going out!wychodze! trzeba to OUT dodac? czy samo I'm going juz mowi, ze wychodze? 9.Shall I put here?- zdania z tym SHALL to czy zawsze czasownik bedzie w I formie? 10.I think so - czy tez SO trzeba dodac? 11.Can I come in? - a nie mozna - Can I come? znow czemu IN dodane ? :( 12.Where have you been? I have been out to lunch? - po co to OUT ? :( 13.I'll buy this one? - czy poprawnie to jest ? 14.kiedy MAYBE kiedy PERHAPS? 15.What do you do this evening? co robisz dzis wieczorem? - poprawnie? 16.I won't to Italy I didn't go to Italy - znaczy to samo tylko inaczej powiedziane? tak? :( chyba tyle i tak podziwiam kogos komu bedzie sie chcialo na tyle pytan odpowiedziec, ale licze bardzo na Wasza pomoc :)

Gość nikt wazny na forum
nikt nie odpowiedzial ?! :( podnosze temat

Gość nikt wazny na forum
babeczki wroc :( i wytlumacz jak zwykle where are you ? 😭

Gość nikt wazny na forum
moze ktos jednak udzieli odpowiedzi ? :)

Gość nikt wazny na forum
no i jeszcze co to za magiczne slowko GET ?, bo w slowniku ma kilka znaczen :) no odpowiadajcie, znow zajrzalam i nic, zlituje sie ktos ? :)

Gość nikt wazny na forum
wchodze a tu znowu nic :( jestescie bez serca :o

Gość pierniczki w guziczki
podbijaj, podbijaj, na forum jest babeczki w kropeczki, ekspert od angielskiego, liczby pojedynczej i mnogiej a także strony czynnej i biernej :D :classic_cool: czekaj, a będzie ci dane :D

Gość nikt wazny na forum
babeczki - nie widzisz mnie ????????????????? :D:D:D no wejdz TU !!!!!!!!!!!!!!! :)

Gość nikt wazny na forum
niemozliwe, ze tak mnie zignorowales :( czemu nagle nie chcesz mi juz wiecej pomagac ? :o a za granica bylam nieraz ..... co sie stalo ? normalnie zrobilo mi sie przykro :o

Gość sorry mi moi
ty sie sama tego angielkeigo uczysz bo niektore pytania sa tak banalne ze powinnas znac na nie odpowiedz jezeli mialas choc rok ang. w szkole: 1.Can I ...? May I ...? wiem, ze to drugie jest grzeczniejsze, ale czy tak sie faktycznie mowi? nie jest to jakies przestarzale ? Z Cani - MUSISz uzyc please: Can i have it ,please? inaczej to bedzie uwazanze za neigrzeczne dlaetgo lepiej uzyc MAY. 2.There are some forks on the table. czemu "there are" ? nie mogloby byc: forks are on the table ? Przewaznie jak sie zaczyna zdanie typu Sa/Jest to zaczyna sie od There is /are 3.She having a bath. He has a bath at six o'clock. dlaczego has/having? Having- czas cialgy teraz. a wiec ona TERAz sie kapie. On- czas present simpel- tutaj chodzi o oNAWYK- jego naywk to kapiel o 6. tak jak np. wstaej o 6 rano, myje zeby . 4.Wchodzac do sklepu,robiac zakupy jak powinnam zaczac zdanie? I would like ... i wymieniam produkty ? I'd like to buy -ale takie cos sie rzadko uzywa. albo uzyj MAY ALBO can i ,please have bottle of milk etc. 5.W restauracji/kawiarni podchodzi kelner, cos pewnie zapyta a ja jak mam zlozyc zamowienie, oczywiscie pokazywanie palcem w karcie menu nie wchodzi w rachube,wiec jak zaczac zdanie/zlozyc zamowienie? I'd like to order.... I will have ... 6.Can we see the menu? - czy to jest poprawnie? ok tylko dodaj PLEASe albo uzyj MAy 7.nie odpowiedziliscie mi na 1 pytanie wczesniej,czy zdanie ponizsze jest poprawne? We would like to rent a car for three days,how much would it cost?OK to WOULD jakos nie wiem czy pasuje ? 7a.Is ( THE) insurance includEd in THE price? - czy tak jest ok? 8.I'm going out!wychodze! trzeba to OUT dodac? czy samo I'm going juz mowi, ze wychodze? TRZEBA DODAC OUT 9.Shall I put here?- zdania z tym SHALL to czy zawsze czasownik bedzie w I formie? tak I shall u shall he she it shall 10.I think so - czy tez SO trzeba dodac? Jezeli chcesz powiedz ze :tak sadze to dodajesz so. 11.Can I come in? - a nie mozna - Can I come? znow czemu IN dodane ? In trzeba -oznacz ze cchesz wejsc DO SRODKA. to tak jakbys po polku powiedziala moge wchodzic. tak jak po polsku je ZEjsc Wejsc ODejsc jak w anglieskim jest in out etc. 12.Where have you been? I have been out to lunch? - po co to OUT ? OUT- czyli bylas POZA DOMEM /Biurem 13.I'll buy this one? - czy poprawnie to jest ? jesli to stwierdzenie to tak. 14.kiedy MAYBE kiedy PERHAPS? ??? 15.What do you do this evening? co robisz dzis wieczorem? - poprawnie? no raczej What ARE YOU GOING TO DO this evening 16.I won't to Italy- I WONT GO TO italy - nie POJADE to wloch ( CZAS PRZYSLZU) I didn't go to Italy - NIE BYLAM ?POJECHALAM do wloch- CZAS PRZESZLY!!!! chyba tyle i tak podziwiam kogos komu bedzie sie chcialo na tyle pytan odpowiedziec, ale licze bardzo na Wasza pomoc

Gość sorry mi moi
3. She IS having a bath.

Gość nikt wazny na forum
sorry mi moi - dziekuje :) nie sadzilam, ze ktos tutaj jeszcze zajrzy a zwlaszcza, ze zechce odpowiedziec, ale jak widac sa jeszcze zyczliwi ludzi ;) babeczki ale zawiodlam sie na Tobie, bo do tej pory swietnie mi pomagales i liczylam, ze przynajmniej na czesc pytan mi odpowiesz, naprawde smutno mi sie zrobilo, jak to przeczytalam :( Byles moim guru z angielskiego i nigdy nie napisalam,ze na stronkach lepiej tlumacza,nie rozumiem czemu tak napisales? przeciez calkiem niedawno pisalam, ze masz racje chociazby z have got ..... niemniej jednak i tak dziekuje za wczesniejsza pomoc :( 🖐️ sorry mi moi - pozdrawiam :) thx

Gość nikt wazny na forum
sorry mi moi - zaglebilam sie w to co napisalas, naprawde wytlumaczone extra, o to mi chodzilo :) dzieki kolejny raz !

Gość nikt wazny na forum
helenka - fajnie, ze zajrzalas :) babeczki - mnie olal :o ale znalazla sie pomocna osoba i mam prawie wszystko wytlumaczone a dokladnie to co potrzebowalam :) tzn. chcialabym jeszcze wiedziec, czy jest jakis uniwersalny sposob na slowko GET ? strasznie duzo ma znaczen, o co z nim chodzi ? ;) Ty zawsze tak trafnie pisalas podpowiedzi np. z about/of wiec licze, ze tutaj podasz jakis sposob jak?gdzie? tego slowka uzywac.... nie wiem czemu az ma tyle znaczen :o i nie wiem czy jasno napisalam o co mi chodzi ? :D

Gość nikt wazny na forum
Good evening :) Dzis ZAKUPY/TURYSTYKA prosze o sprawdzenie i poprawe: 1.May I try THE t-shirt? 2.May I try this one? ---> i wtedy wskazuje cos co w reku trzymam :D 3.Jak ktos mnie o cos pyta a ja chce odpowiedziec, ze czegos nie mam to czy wystarczy krotkie I HAVEN'T ? czy cos jeszcze trzeba dodac? 4.Have you got a room for two ?/dla 2 osob - czy to jest poprawnie? 5.I jak zapytac - czy masz 2 pokoje dwuosobowe? tego zupelnie nie wiem? :( lub chcielibysmy wynajac dwa pokoje dwuosobowe. 6.What a pity ! ---> to naprawde znaczy SZKODA ?! :D 7.I have message for you - mam wiadomosc dla ciebie. 8.SOME uzywa sie w twierdzacych ANY w przeczeniach i pytaniach, wiec czy dla przykladu mozecie podac jakies przeczenie z ANY? 9.How can we get to the central city?helenka i wlasnie w tym zdaniu GET mnie zgubilo bo jakos "dostac" mi tu nie pasuje :) 10.The second (turning) on the right - druga w prawo :o 11.I would like to two tickets to London i dalej jak dodac,ze tam i z powrotem ? :( 12.Do I pay here i co dalej ? - place tutaj czy przy kasie? 13. Jaka jest roznica miedy MADE a MAKE ? :( Jakby komus sie nudzilo to prosze o sprawdzenie i wytlumaczenie. Have a nice day :D

1. Can/may I try ON A t-shirt? zwrot try on - przymierzyc, a tshirt- jakas koszulke bez szczegolnego wyroznienia. 2 jest ok 7 I have A message for you 8 I did't find any taxi. 9 made - czas przeszly wyprodukowano, make forma czasownika wyprodukowac/wytworzyc. 11 I would like to BUY two ticket to London AND BACK. To powinno wystarczyc zwrot TO..... AND BACK oznacza w ta i spowrotem. 12. Do I pay now/ here or at the checkout?

Gość nikt wazny na forum
hej, no nie wyglupiajcie sie, nie zostawiajcie mnie samej z dylematami jak powyzej :D please ;)

Gość nikt wazny na forum
dzisiaj incognito dziekuje 🌻 :) rozumiem,ze wypisalas/es tylko te z bledami, reszta ok :)

Gość nikt wazny na forum
incognito nie masz pojecia jak sie ciesze :) bardzo, bardzo Ci dziekuje, ze mi wszystko poprawilas/es. a jeszcze czy what a pity ! naprawde znaczy - szkoda !