Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikt wazny na forum

Moze ktos poprawic - angielski

Polecane posty

Gość nikt wazny na forum
Kolejny temat to "has got a pen". Jak być może zauważyłaś to jest po prostu present perfect bo dostała i ma lub wzięła do ręki i ma. he/she/it has got (get - got - got) dzieki babeczki :) nie ma to jak polskie czasy, 3 i po sprawie :) angielski przeszly jest chyba najtrudniejszy, czasowniki do zapamietania nieregularne, troche to trudne :(

Gość nikt wazny na forum
to jeszcze z tamtego tematu przekleje zdanie do sprawdzenia, rzuccie okiem i dla mnie to byloby na dzis tyle, bo jeszcze skrupulatnie zapisuje wszystkie Wasze sugestie :) 1. We would like to rent a car for three days, how much would it cost? 2.Jak napisac? - Do ktorej godziny) mamy wrocic? -Do ktorej godziny oddac auto ?

Gość nikt wazny na forum
napisalas/es zdanie w innej formie, mam rozumiec,ze to moje calkowicie zle czy tylko Twoje inaczej napisane? chodzi mi o sprawdzenie poprawnosci mojego tworzenia, inaczej wcale sie nie naucze :D

Gość nikt wazny na forum
a drugie ? jak bedzie ? :)

- Do ktorej godziny) mamy wrocic? - At what time should we get back? -Do ktorej godziny oddac auto ? -At what time should we get the car back?

Gość nikt wazny na forum
dziekuje :) pierwszy raz widze zdanie zaczynajce sie od AT - no ale ja dopiero sie ucze :) no i na pewno THE car a nie A car ? :( serio ?

Z tym THE i A niestety nie potrafię Ci wytłumaczyć... Ale jestem pewien, że THE powinno być.

Kolejny temat to "has got a pen". Jak być może zauważyłaś to jest po prostu present perfect bo dostała i ma lub wzięła do ręki i ma. he/she/it has got (get - got - got) Nie daj sobie wmówić, że to present perfect, zwykły present simple, 'have got' to mieć. Tak samo możesz napisać: She has got three brothers.

Gość nikt wazny na forum
w takim razie dziekuje za pomoc :) na dzis tyle pytan na forum, teraz cwiczenia :) see you tomorrow :D 🖐️

Zdanie "to jest samochód" brzmi: "This is A car" Ale w zdaniu, o którym rozmawiamy jest THE car.. Naprawdę nie umiem Ci tego wytłumaczyć:)

Gość nikt wazny na forum
Nikita to jeszcze dopytam, czyli jesli ogolnie mowilabym o autku to A a ze chodzi wlasnie o konktretny samochod to wtedy THE, tak ?

Jeśli ogólnie rozmawiasz o samochodzie, to zwykle mówiesz "ten samochód", albo "tamten samochód", a wtedy w ogóle nie używasz A, czy THE:) mówiesz "this car"(ten samochód), lub "that cat" (tamten samochód) :)

Gość nie zaszla pomylka z wyjasnien
..niem think...? think about think of 21-01-2011 11 KOMENTARZY Czy nurtuje kogoś z Was pytanie: czy think about i think of czymś różnią się od siebie? A jeśli tak, to czym? Być może nigdy się nad tym nie zastanawialiście. Różnice, co prawda, nie są duże, ale czasami mogą okazać się znaczące. W zasadzie odpowiedź zawiera się już w samym wyglądzie tych dwóch konstrukcji. Brzmi dziwnie? Już wszystko tłumaczę. Spójrzmy: think about think of Gdybyście w ogóle nie znali języka angielskiego, to co moglibyście powiedzieć o tych dwóch konstrukcjach? Hmm.. A co, gdybyście nie znali, nie posługiwali się alfabetem łacińskim? Prawdopodobnie na pytanie, czym się różnią od siebie te konstrukcje odpowiedzielibyście to samo, co na pytanie, czym różni się odcinek 5 cm od odcinka 50 cm. Tak, zarówno odcinki, jak i think about i think of różnią się od siebie długością. W dużym uproszczeniu think about oznacza dłuższe myślenie niż think of. think about oznacza myśleć o kimś lub o czymś długo i wytężenie; think of znaczy że są to myśli przelotne, nie głębokie i nie analityczne. Porównajmy kilka przykładów: What do you think of her new book? Na takie pytanie raczej padnie krótka odpowiedź z rękawa, np. Yeah, its not bad. Jednak na pytanie: What do you think about her new book? można się spodziewać dłuższej, analitycznej odpowiedzi: Well, in general I think its well written but the plot and characters. I thought of leaving school and going to a desert island to znaczy, że przyszło mi na myśl, żeby rzucić szkołę i udać się na bezludną wyspę, wyobraziłem sobie taką sytuację. Natomiast I thought about leaving school and going to a desert island znaczy, że poważnie rozważałem taką możliwość, miałem dylemat, co zrobić. W powyższych przykładach zarówno of, jak i about skutkują w sensownych zdaniach, które jedynie różnią się znaczeniem. Są jednak sytuacje, w których użycie drugiego przyimka może skutkować niezbyt naturalną wypowiedzią. Poniżej kilka znaczeń i sytuacji, w których lepiej powiedzieć think of oraz tych, w których lepiej użyć think about. Think of używa się w znaczeniu: mieć na uwadze, pamiętać Think of calling your mom on Mothers Day! znaczy tyle, co pamiętaj, żeby zadzwonić do mamy w Dzień Matki; Think of starving children! miej na uwadze głodujące dzieci (i nie marnuj jedzenia). postrzegać jako, uważać za She thought of this affair as a joke uznała ten incydent za żart; He thinks of himself as a genius uważa się za geniusza. chcieć wspomnieć o Im thinking of chocolate when I talk about Switzerland po głowie chodzi mi czekolada, gdy opowiadam o Szwajcarii; I meant you when I insisted on dismissing lazy workers - chodziło mi o ciebie, gdy nalegałem na zwolnienie leniwych pracowników. wymyślić, wpaść na, idealizować Jane thought of a plan how to become famous Jane wymyśliła plan, jak stać się sławną; Noone had ever thought of such a brilliant solution nikt nigdy nie wpadł na takie świetne rozwiązanie. wybrać w myślach Think of a number between 1 and 100 pomyśl liczbę pomiędzy 1 a 100. Wszystkie wyżej podane sytuacje nie wymagają długiego rozważania, rozmyślania i dlatego pojawia się think of. W przeciwnym wypadku należałoby użyć think about: mieć coś na głowie, intensywnie (z zaangażowaniem) myśleć o Im thinking about my brother abroad rozmyślam o moim bracie za granicą; She always thinks of her children first zawsze, w pierwszej kolejności, myśli o swoich dzieciach. Myślę, że różnice pomiędzy think of i think about są teraz wyraźne.

połowa sugestii forumowiczów jest tutaj do niczego, mam poziom matury rozszerzonej ale widzę że co niektórzy tutaj brednie wypisują jeśli potrzebujesz pomocy w angielskim zgłaszaj się do mnie, chętnie pomogę, ale raczej na priv bo na forum rzadko bywam ;)

Gość nikt wazny na forum
chyba zrozumialam :) do tej pory uczylam sie wlasnie z A lub THIS, THAT nagle THE, ale wiem juz, ze chodzi o ten jeden konkretny o ktorym mowa :) Naprawde dziekuje jeszcze raz i dobranoc :)

Gość nikt wazny na forum
nie zaszla pomylka z wyjasnien - jeeee cudownie, ze to wkleilas dzieki dzieki dzieki :) Ciemna czekolada - pomocy potrzebuje i to bardzo, jednak wole na forum sorry bo zawsze ktos cos jeszcze dopowie tzn. wiecej osob,dziekuje za wsparcie....:) teraz juz musze wziac sie za cwiczenia, dobranoc, jestem Wszystkim baaaaardzo wdzieczna :) pa

Gość nie zaszla pomylka z wyjasnien
tylko, że z mojej strony to było pytanie... ja nie jestem pewna, kto ma rację. ale sama możesz to sprawdzić na bazie przykładów...;)

"Nie daj sobie wmówić, że to present perfect, zwykły present simple, 'have got' to mieć. Tak samo możesz napisać: She has got three brothers." Co za bzdura... gdzie tu jest simple present? Czasownik jak byk w trzeciej formie i oczywiście, że to jest present perfect. Co wy ludzie w baniach macie to się w pale nie mieści. I have a car = mam samochód w simple present, a mega poprawnie: I have got a car = mam samochód w present perfect.

- Do ktorej godziny) mamy wrocic? - At what time should we get back? -Do ktorej godziny oddac auto ? -At what time should we get the car back? ...w powyższym "At' jest zbędne i strasznie sztuczne. W mowie potocznej pomijamy, czyli: What time should we get back? What time should we bring the car back?

W mowie potocznej może i tak, ale nie zapominaj, że autorka uczy się tego do szkoły, a tam trzeba od początku, do końca poprawnego angielskiego używać.

Gość nikt wazny na forum
Witam :) dzis szczegolny dzien, wiec nie moglam wczesniej tutaj zajrzec z braku czasu, ale do rzeczy ..... "Co za bzdura... gdzie tu jest simple present? Czasownik jak byk w trzeciej formie i oczywiście, że to jest present perfect. Co wy ludzie w baniach macie to się w pale nie mieści. I have a car = mam samochód w simple present, a mega poprawnie: I have got a car = mam samochód w present perfect." Jako zupelny laik w jezyku ang.musze przyznac, ze babeczki ma racje, gdyz przed chwila przekopalam internet by odszukac przyklady z "have got" i wlasnie pod tym czasem jest on zapisany chociaz wszystkie ponizsze przyklady wypisane sa podobno poprawne: I have an English book. I've got an English book. I have got an English book. I got an English book. I wiecie co ? nie potrafie teraz tego odszukac, ale na jakiejs stronce czytalam, ze HAVE powie amerykanin a HAVE GOT brytyjczyk :) Mam plytke do nauki stworzona przez brytyczyjkow i oni tam wlasnie mowia HAVE GOT natomiast na stronkach do nauki ang.w necie, nie potrafilam odszukac jaki to czas, bo w present perfect podaja tylko HAVE a mi brakowalo GOT, ale szukalam dalej wyjasnien i znalazlam w koncu :) to co dla Was oczywiste dla mnie jest droga przez meke, ale poprzez dociekliwosc cos w glowie zostaje, przynajmniej wiem, ze jedno i drugie poprawne z przewaga na HAVE GOT :) Naprawde bardzo Wam dziekuje za szczegolowe wyjasnienia, swietnie potraficie wyjasnic, rozlozyc na czynniki pierwsze, dalabym sie pokroic by z taka swoboda poslugiwac sie angielskim ....ech, moze kiedys ;) bye

Bo samo got to już takie zaniedbanie językowe jakich wiele i tak naprawdę... tak się mówi. Z pewnością nikt nie powie I have a book tylko I got a book, co jest adekwatne z I've got a book... Got milk? :D