Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziwna-nietypowa

NIEPELNOSPRAWNI-Topik dla nas

Polecane posty

Gość tuptus666
juz prawie35 czas leci

Gość gość
no niestety Moze rozkreci sie ten temat wieczorem i wiecej nas tu bedzie, chetnie nawiaze znajomosc z ludzmi z malopolski i nie tylko

Gość gość
no niestety. Moze wejda jeszcze jakies osoby i uda nam sie przynajmniej porozmawiac. W jakim wojewodztwie mieszkasz?

Gość tuptus666
swietokrzyskie szkoda ze nie ma tu czatu pokolkał bym z tobą

Gość gość
masz skype?

Gość tuptus666
nie mam kam

Gość gość
ale pogadac mozna:).A moze na ipon jestes albo ofon?

Gość tuptus666
napisz do manie na poczte nap. odpowiem :-)

Gość gość
Podbijam

Jestem niepelnosprawna, poniewaz prawie glucha. Pracuje i ciesze sie zyciem :) To jest wazne w takiej sytuacji, nie uwazac sie samemu za "chorego", bo niepelnosprawnosc, handicap, a choroba, to dwie róze pary butów czasami.

Gość gość
proszę nie brać tego do siebie - piszę ogólnie na podstawie swoich doświadczeń z wieloma niepełnosprawnymi osobami: x niepełnosprawni - nie bądźcie roszczeniowi, nie oczekujcie, żę zdrowa większość dostosuje się do was a wtedy nie będziecie narażenia na niechęć zdrowych ludzi.

Gość gość
La kobieta a gdzie pracujesz, czym się zajmujesz? jak sobie radzisz gdy trzeba np. kupić coś w sklepie?

Gość gość
Mam chory kręgosłup i jem kupę

Gość manhattan___
tez mam orzeczony stopien niepelnosprawnosci - niedosluch. Slask :-) pozdrawiam tych chorych, ktorzy nie maja lekko.

Witam. Jacy niepełnosprawni, jacy??? Ot utarło się to słowo w polszczyźnie i w głowach ludzi!!! Jacy niepełnosprawni? A nie można powiedzieć.... sprawni inaczej? Można prawda? No i ja tak mówię. Jakieś „psia mac” tabu w tym narodzie że jak ktoś na wózku o kulach, niewidomy, głuchy to be!!! Taki „parch” na moim osiedlu miał problemy natury akceptacji człowieka na wózku. I kiedyś mówię do niego no magik siadaj na wózek i śmigaj na 2 piętro pokaz jakiś kozak, i co? I bidulek mimo że z gatunku pakerów co to na siłowni tony przerzuca zgasł. Zmienił nastawienie po jednym razie, jednej próbie. Szczena opadła totalnie:-) Ja jako człek bez wad mogę powiedzieć jedno znając ludzi takich jak Wy. Nie ma lepszych kumpli od tych co wiedzą jak z takim garbem jak życie SPRAWNEGO INACZEJ sobie poradzić. Głowa do góry:-) A dla tych co chcą sobie na tym topiku robić jaja powiem jedno. A kto wie czy któryś z was nie ulegnie wypadkowi, chorobie, albo nie pęknie jakaś żyłka pod kopułą i na jedzenie będzie papu mówił. Zatem troszkę szacunku to tak mało i tak wiele.

Gość gość
manhattan___ dzieki wielkie za pozdrowienia , odwzajemniam. A Mmoze dasz do siebie jakis namiar?

Gosciu, ide do sklepu i kupuje to po prostu ;) Niepelnosprawnosc znaczy bowiem, korzystanie z róznorakich mozliwosci technicznych, które umozliwiaja niepelnosprawnym mniej wiecej normalne zycie. Pracuje w sektorze socjalnym, z duzym kontaktem z ludzmi. Wszystko jest mozliwe. Oczywiscie nie odbywa sie to w Polsce. A kto mówi o jakis roszczeniach??? @inny gosiu.

Gość gość
witam no tak , tak to w polsce jest.Ostatnio modne są tematy jaki to niepełnosprawni mają wypas.Praca na nich czeka, oczywiście dostosowane stanowiska, przerwy w pracy.Tak niestety mówią roszczeniowi !zdrowi, pełni zawiści.Ta renta około 600 zł, dotacje z pefronu , żyć nie umierać.To jest oczywiście sarkazm.Sama zmagam się od urodzenia z chorobami, których przybywa.To cena za usiłowanie utrzymania się na powierzchni.Jesli my mamy tak dobrze , to mogę tylko współczuć tym zdrowym ,że mają w sobie tyle zawiści , i jeśli to jest takie fajne niech się zamienią.Z przyjemnością oddam choroby i jako osoba zdrowa sama ruszę mózgiem( widać ci zdrowi mają z tym problem) i sama ustawię swoje życie jak będę chciała.Pozdrawiam niepełnosprawnych.

Gość manhattan__
a kto mnie pytal o namiary? Praca jest glownie jako sprzataczka dla 1/2 grupy :/ 3 grupa nie wien po co jest skoro jest bardzo trudno znalezc prace. A jak juz to na gorszych warunkach :(

Wypasu niepelnosprawni nie maja nigdzie. Teoretycznie kazdy pracodawca ma obowiazek zatrudnic jakis tam procent niepelnosprawnych. Faktem jest, ze czasami woli zaplacic haracz, niz obciazac sie niepelnosprawnymi. Poszukiwanie pracy przez niepelnosprawnego, z orzeczonym procentem uszczerbku na zdrowiu, to tez taka osobna historia. Miejsca pracy dla niepelnosprawnych, o ile sa w danej firmie, sa najczesciej zajete przez innych niepelnosprawnych pracowników, a dodatkowe przeciez nie beda urzadzane. Oczywiscie najlepiej kjest, gdy podejmuje sie jakas prace jako zdrowy, a choroby i niepelnosprawnosc, pózniej na pewnej posadzie sie przyplataja. Zaczynac kariere zawodowa z handicapem, tego nikomu nie zycze.

Dołączam do sympatycznego grona- jestem osobą zdrową, ale dla sprawnych inaczej mam ogromną sympatię i podziw za to, że potrafią cieszyć się życiem bardziej od tych zdrowych. Dla mnie jesteście wielcy! Pozdrawiam cieplutko każdego Wielkiego Bohatera :-)

Sprawni inaczej? Co to za dziwne okreslenie? Jest sie sprawnym, albo niesprawnym, ale inaczej sprawnym, nie rozumiem, co to ma oznaczac?

Gość gość
hej. ostatnio w bloku firma www.tryb-dzwig.pl/oferta.html montowała nam platforme bo nie bylo mozliwosci, zebysmy sobie poradzili na wozkach ze schodami ;/