Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eltako

Czego mozna nauczyć dziecko do 3 roku życia ?

Polecane posty

Gość cukiereczeksłodki
No i oczywiście te 5 geniuszy światowych jest zawsze tylko na kafeterii.

Gość skład mają trochę inny
a właśnie się nie zgodzę że dziecko autorki umie za dużo , spróbujcie nauczyć czegoś swoje dzieci, a zobaczycie jak im to łatwo przyjdzie, więc fajnie ze mały zna alfabet i cyferki ale to wcale nie jest objaw geniuszu.

Gość cukiereczeksłodki
Ludzie, alfabetu i cyferek dzieci uczą się najwcześniej w wieku 5-6 lat !!!!!Maksimum 4 !!!!!

Gość eltako
Wierz mi, że całym sercem się z tobą zgadzam Pójdzie do przedszkola i będzie wyrządzał, bo zna już to czego będą uczyć ? Dlatego widzę rozwiązanie w tym żłobku, może zainteresowałby się zabawą z dziećmi, zabawkami. Tylko mam ten dylemat, że cała moja skromna pensja musiałaby pójść na żłobek a pracę mam marną , mało płatną i do tego zmianową, także w weekendy.

nie mżna sie nauczyć za dużo i za szybko, wręcz przeciwnie, trzeba w dzieciach pielęgnować zdolności, oczywiście nie na siłę i przez zabawę. Autorko ciesz sie że masz takie dziecko, uzbrój się w cierpliwość i dalej odpowiadaj na " co to jest" a jak faktycznie ci ciężko spobuj żłobek, zawsze przecież możesz zrezygnować, a może do jakiegoś klubiku malucha by poszedł?

Gość ZASDfkjl;khfdas
to ty jeszcze pracujesz i masz czas tak dziecko szkolić:) dobre sobie Moje dziecko ma niecałe 2 lata i mówi mama, tata, baba, ciocia, wujek, dać, tak , nie jakieś tam drobne słówka a ja uważam i tak że to bardzo dużo ale nigdy nie wieże że twoje zna alfabet. Sama po sobie wiem że miałam problemy z nauczenie się go i nawet w 6klasie dobrze nie miałam

cukiereczek: czyli najlepiej jak dziecko pyta o literki, cyferki to powiedzieć " nie wolno to zarezerwowane dla przedszkolaków" :D :D:D i za nic w swiecie nie uczyć :D najlepiej do kojca zamknąć i tam niech dzieci siedzą do 4 lat :D:D

Gość cukiereczeksłodki
Przecież dziecko niespełna 2-letnie dopiero co wyszło lub wychodzi z pieluch, dopiero co zaczyna mówić, a nauka liter, cyferek i czytania to dopiero w wieku przedszkolnym najwcześniej. Przecież ja sama idąc do zerówki w wieku 6 lat, jak byłam dzieckiem, byłam jedynym dzieckiem umiejącym czytać w grupie,z reguły wszyscy w wieku 6 lat dopiero zaczynali przygodę z alfabetem, literami.

Gość eltako
Dziękuje Powiem szczerze, że po prostu nas nie stać na posłanie go na kilka godzin do klubu Jesli już to tylko taka opcja, że ja wracam do pracy i zarabiam na żłobek syna, nie ma innego wyjścia. Z jednej strony to głupie, pracować tylko i wyłącznie na żłobek a z drugiej zaczynam się dusić w domu . Wiem, że droga powinna być taka, że poczekam jeszcze rok, pośle syna do przedszkola i wrócę na rynek pracy. Ale po prostu przeraża mnie wizja tej zimy

Gość cukiereczeksłodki
takie małe dziecko nie jest w ogóle w stanie pojąć, co to alfabet, a co dopiero o niego pytać - od tego zacznijmy. Cudem jest jak mówi ładnie w tym wieku i buduje jakiekolwiek zdania, ale nie alfabet !!!!!

Gość eltako
Kochane - na prawdę nie musicie mi wierzyć Nie twierdzę nawet, że mój syn to jakiś geniusz. Nie skądże znowu, w pampersy oczywiście robi i mimo, że wie kiedy kupa i siku idzie to nie zawoła na nocnik. Od roczku zaczął powtarzać słowa, też nie musicie wierzyć. Po prostu łatwo mu to przychodziło i na półtora roku składał już zdania. A myślicie że to takie fajne ? Teraz więcej wymaga, ciągle pyta " co to a tamto". To też jest męczące. No ale cóż, mówi, zna kilka rzeczy , znudzony jest ten młody człowiek siedzeniem z mamą w domu a ja jestem , znużona naszą codziennością

Gość eltako
Nie chcę , żeby ta dyskusja teraz skupiła się na tym, że Wy nie wierzycie a ja mam udowadniać, że jednak zna kilka rzeczy.To nawet nie o to chodzi. Szukam chyba podpowiedzi co z nim robić, gdzie posłać. Przecież ja jest ze mną w domu i pyta o różne rzeczy, to nie będę zmyślać. A wiecie ile jest teraz różnych filmików w Internecie, ile piosenek o literkach ? Przecież dzieci są chłonne jak gąbka. Ja nie mówię, że mój to jakiś wyjątek. Chciał to się nauczył. A ja bym chciała, żeby nauczył sie wołać na nocnik - to on nie chce, Taki geniusz:P

Gość cukiereczeksłodki
Ja proponuję dziecko zapisać do Mensy albo jakiegoś stowarzyszenia geniuszy światowych, może tam znajdzie dla siebie zainteresowania i nie będzie się nudził nudną codziennością życia zwykłego 2-latka, w której z reguły większość 2 latków się odnajduje.

Gość eltako
cukiereczeksłodki czujesz się lepiej jak tak po mnie jedziesz ? nie możesz sobie darować tego cynizmu?

Gość cukiereczeksłodki
Ja żyję życiem codziennym w realnej rzeczywistości, a nie filmikami z youtuba:-),

przecież piszę wam że to wcale nie są niewiadomo jakie osiagnięcia, te literki czy cyferki.Spróbujcie nauczyć czegoś swoje dzieci a nie tylko im jeść dawać , matki

Gość cukiereczeksłodki
Przepraszam, nie chcę jechać po nikim, ale po prostu Twój opis umiejętności dwulatka jest rozwojowo niemożliwy i albo nie mówimy o dwulatku, albo dziecko ma faktycznie niespełna 2 lata, a Ty przekoloryzowujesz jego umiejętności o 200%.

cukiereczek : w realnej rzeczywistości ...na kafeterii :D ale przyznaj filmik robi wrażenie .

Gość eltako
W porządku cukiereczek - przyjmuje to co o mnie myślisz

to cały czas pisze, że to nie są jakieś cudowne uzdolnienia, moja córka też zna literki i cyferki, alfabetu nie umie, bo jej nie uczyłam, ale literki wyrywkowo zna Cukiereczek niedowairku, niedługo się okaże że twoje dziecko będzie ostatnie w przedszkolu co nic nie umie

autorko , bez sensu rzeczywiście pracować na sam żłobek, może jednak przeczekasz jeszcze rok

Gość eltako
skład mają trochę inny Dziękuje, chociaz Ty jestem ze mną :) Tak samo pisałam przecież, że to nie jest wyczyn mojego urwisa. Czy ja z resztą piszę i oczekuje, że ktoś będzie mu klaskał z zachwytu ? Nie jestem ograniczona. Poza tym widać jaka jest reakcja, niedowierzanie .

eltako: wiedziałam że cię zjadą, bo niedawno był tu podobny temat, trzymaj sie , ja już musze uciekać bo się moja dwulatka wyspała i idziemy jeść obiad a potem będziemy się bawić :)

Gość eltako
Dzieki:)

Niektore wypowiedzi mnie zadziwiaja!!! Cukiereczek nie wiem skad informacje, ze dziecko alfabetu sie uczy dopiero w wieku 4 lat? Ja majac 3 lata potrafilam juz alfabet, potrafilam napisac swoje imie i ukladalam wierszyki dla babci. MOje dziecko ma obecnie 3 latka i umie policzyc do 10 w 3 jezykach, alfabetu sie wlasnie uczy-potrafi do literki H i to wskazac w ksiazeczce, mowi pieknie calymi zdaniami w trzech jezykach a zadnym geniuszem nie jest....I dziecko autorki tez nie-po prostu jest ciekawsze swiata niz inne dzieci i sie wiecej uczy. A do autorki: Jesli nie nauczylas dziecka od malego po troszke bawic sie samemu, to faktycznie mozesz miec teraz problem ale nigdy nie jest za pozno. Bajka w tv to od czasu do czasu nic zlego-wazne zeby mialo wyznaczony, ograniczony czas ogladania. Z zabaw proponuje malowanie farbkami, kredkami, puzzle, klocki,domino lub gre memory itp. Albo wyznacz mu zadania: np. sortowanie zabawek na male, srednie i duze, albo na kolorowe jesli zna kolory...

Gość mammmmm
Uuuuuu, to moje dziecko też jakieś dziwne jest;) Ma niecałe 2 latka (brakuje 2 miesięcy) i mówi bardzo dużo, buzia się nie zamyka, nazywa właściwie wszystko w swoim otoczeniu, mało tego - zna podstawowe kolory, nazywa przedmiot i kolor tego przedmiotu, wymienia kształty: trójkąt, kwadrat, koło, serce; potrafi się przedstawić imieniem i nazwiskiem:D I nauczyła się tego tak po prostu:)A że umie zapytać: co to jest? To ciągle się uczy nowych rzeczy. Pozdrawiam autorkę topiku:)

Gość mammmmm
I liczyć umie d0 10. dzięki częstym wspinaczkom po schodach:)

Gość jakie uzdolnione to normalne
dziecko, ja ma 2,5 latka i też umie liczyć i śpiewa piosenki proste, mówi wierszyki - ja nie widzę w tym NIC nadzwyczajnego! ...i absolutnie nie jestem przesadnie ambitna - pracuję na 2 etaty wiec nawet jakbym chciał to nie mam czasu, dziecko chodzi do żłobka, ogląda mini mini, ma klocki, książeczki - stąd sie nauczył literek, piosenek, wierszyków - a nie ode minie. Dla mnie to jakieś chora, że niektóre dzisiejsze matki tak uwsteczniają dzieci - wręcz traktują dzieci do 3 roku życia jak niemowlaki :O ... zakładają im pieluchy, dają mleko modyfikowane .. do tego napakują w dziecko szczepionek i innej badziewnej chemii typu Aktimele, jakieś sztuczne witaminy, antybiotyk przy byle kichnięciu.... do tego przegrzewają, nie wychodzą na dwór jak tylko troszkę gorsza pogoda, w domu ukrop - duchota... ... a potem się dziwią ze się dziecko nie rozwija :O