Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zaniepokojony21

Nieprawidłowe komórki w szyjki macicy - czy to rak?

Polecane posty

Gość Zaniepokojony21

Witam, wczoraj z moją dziewczyną byliśmy u ginekologa, pierwsza wizyta dziewczyny w życiu, współżycie zaczeliśmy jakiś rok temu, niestety podczas stosunku moja dziewczyna skarżyła się na bóle w podbrzuszu, ale dopiero po jakis 6 miesiącach od rozpoczęcia współżycia. Wczoraj ginekolog po zbadaniu jej powiedział że w szyjce macicy znajdują się nieprawidłowe komórki, których nie powinno tam być, powiedziała że z czegoś takiego z reguły tworzy się rak szyjki macicy - potwornie to wystraszyło moją dziewczynę i zresztą mnie, ona nie może spać , cały czas płacze, ja staram się zachować zimną krew, za 2 tyg ona ma USG (dostała skierowanie od tej ginekolożki i powiedziała że dopiero po tych badaniach powie coś więcej) czy możecie (tutaj pyt skierowane m.in. do kobiet) czy takie komórki to naprawdę coś poważneg? straszliwie się martwię o nią :(( nie dopuszczam najgorszych myśli, zaznaczam że ja byłem jej pierwszym a ona moją pierwszą , proszę was o jakąkolwiek odpowiedź, martwię się ...

Nie trzeba sie tak przejmować od razu ,ale czym szybciej są wykryte tym lepiej , Sa zabiegi różne które usuwają takie zmiany i po tym normalnie sie funkcjonuje i cała macica jest . Trzymam kciuki za Twoja dziewczynę żeby wyniki nie były takie złe jak sie wydaje:)

Gość Paulina załamana:(
Miałą cytologie tak?? Ktora grupa, 3???

Gość Zaniepokojony21
cytologię dopiero ma w poniedziałek, ona strasznie panikuje, myśli o najgorszym ,cały czas ją uspokajam .

Wiec na jakiej podstawie wykryto komorki??? Jakim badaniem?

Gość Zaniepokojony21
no mówiła że ginekolog wprowadziła jej jakąś rurkę w pochwę i potem palcami jeszcze sprawdzała czy jakoś tak

Gość uhauha
co to za bzdety? Na jakiej podstawie lekarz wie że to komorki rakowe?????????????????????????????? Zobaczył je gołym okiem?????????????????????????? Przeciez takie coś wychodzi przy cytologii, a potem są inne bardziej szczegółowe metody.

Gość Zaniepokojony21
z tego co wiem to żadnego wycinka nie miała pobieranego, a co to oznacza?

Palcami nie ma mozliwosci sprawdzenia jaki typ komorek:/

Gość uhauha
no mówiła że ginekolog wprowadziła jej jakąś rurkę w pochwę i potem palcami jeszcze sprawdzała czy jakoś tak I jeszcze powiedz że w ten sam dzień po badaniu zaraz miała wynik :-O

Gość takkababkka
Dziewczyna chyba cos klamie. Moze ma zwyczajne uplawy i pani ginekolog powiedziala, ze nieleczone uplawy moga kiedys tam przyczynic sie do powstania raka. Dziewczyna pewnie zle zrozumiala i sie przestraszyla, albo wymyslila historie. Podczasd zwyklego badania nie mozna stwierdzic obecnosci nieprawidlowych komorek.

Gość Zaniepokojony21
niewiem czy miała wynik, chyba nie ,bo zaraz jak wyszła cała roztrzęsiona to poszliśmy z stamtąd, po prostu powiedziała jej że znajdują się tam komórki których być nie powinno i że z tego nic dobrego się nie dzieje, że z tego powstaje rak, po prostu nie wiem jak ją pocieszyć.

Gość Zaniepokojony21
takababka , ona na pewno nie kłamie była roztrzęsiona ,być może że opatrzenie to zrozumiała, jak tylko chcę się dowiedzieć co to może być, moja dziewczyna też strasznie zawsze panikuje, może macie racje że po prostu źle to zrozumiała itp, aproos co to są te upławy?

Jasne:) popatrzyła i zobaczyla te komorki... nie wierz jej- moze dowiedziała sie o chorobie wenerycznej ;) patologie komorek mozna ocenic TYLKO badanie histopatologiczne. Cytologia badz wycinek. Czeka sie ok 7dni- nie ma w ten sam dzien. Dziewczyna cie klamie.

Gość uhauha
No tak, widać dziewczyna coś przeinaczyła tak była wystraszona wizytą. Uspokójcie się oboje, bo najpewniej nic się nie dzieje. Jeśli powiedziala tak po pierwszej wizycie, to jest to zwyczajnie nieprawda, lub ona coś całkowicie źle zrozumiała, bo po pierwszym badaniu nie można czegoś takiego stwierdzić. Raka stwierdza się najpierw poprzez badanie cytologiczne określające jego grupę zaawansowania, potem kolposkopię, wycinki itd... Po pobraniu wymazu do badania cytologicznego musi upłynąć jakiś czas, najczęściej 2tyg do miesiąca, aby lekarze w laboratorium mogli odczytać jaki jest wynik wymazu na płytce. Także pomyśl sam, w jaki sposób po jednej wizycie dziewczyna mogłaby wyjść z takimi informacjami. TO NIEMOŻLIWE!

Gość no wiesz to jest
możliwe że lekarka rozpoznała nadżerkę szyjki macicy i dlatego zaleciła cytologię.

Gość uhauha
RADA: Idźcie RAZEM do innnego lekarza i wysłuchaj razem z nią o czym mówi lekarz, bo dziewczyna widzę jest roztrzepana.

Gość uhauha
Ps. upławy nie mają nic wspólnego z rakiem :-O

Gość no wiesz to jest
"Nadżerka szyjki macicy jest najpowszechniej występującym schorzeniem kobiecych narządów płciowych. W znacznej większości przypadków jest niegroźna, w wielu sama ustępuje. Nie należy jej jednak lekceważyć nieleczona może być początkiem stanów przedrakowych, a także przyczyniać się do powstawania innych chorób. Jak powstaje nadżerka? Szyjka macicy dzieli się na część pochwową oraz część znajdującą się w obrębie jamy macicy. Części te wyściełane są różnego rodzaju nabłonkiem: pochwowa płaskim, a ta znajdująca się w macicy gruczołowym. Kiedy powstaje nadżerka, w pochwowej części szyjki macicy pojawia się nabłonek gruczołowy. Tworzą się niewielkie, czerwone plamki. Zazwyczaj nie dają one żadnych objawów, są odkrywane przypadkowo podczas rutynowego badania ginekologicznego. Przyczyn powstawania nadżerek może być wiele np. urazy mechaniczne, zapalenia pochwy. Najbardziej narażone na tego typu zmiany są aktywne seksualnie kobiety w wieku 25-35 lat, nieraz spotyka się jednak nadżerki u młodych, nieaktywnych seksualnie dziewcząt. Ryzyko wzrasta wraz z ilością partnerów seksualnych, w przypadku kobiet po urodzeniu dziecka, a także po poronieniu. Nadżerce sprzyjają infekcje dróg rodnych, choroby przenoszone drogą płciową oraz antykoncepcja hormonalna."

Gość no wiesz to jest
upławy i ból podczas stosunku właśnie są objawem nadżerki.

Gość Zaniepokojony21
uhauha: Właśnie ja to wiem, cały czas jej powtarzam że przecież coś takiego na wizycie się nie stwierdza, tylko po prostu trzeba przeprowadzić dokładniejsze badania, dlatego dosyć spokojnie do tego podchodzę, mówię jej żeby niepanikowała, ale same wiecie że dziewczyny inaczej podchodzą do takich rzeczy, to była jej pierwsza wizyta, przed wejściem i tak była zestresowana i na pewno źle zrozumiała to co powiedziała jej lekarka, ale chciałem się dowiedzieć tutaj u Was na forum więcej na ten temat, żeby wiedzieć w razie czego z czym tak naprawde mogę mieć do czynienia.

Byc moze powiedziała jej własnie ze ma nadzerke. Ze w pn zrobi jej cytologie by sie upewnic czy nie ma tam złosliwych komorek, dodała ze nie leczona nadzerka moze prowadzic do nowotworu- a ona wszystko zle zinterpretowała. Powinna chodzic do lekarza z kims kto jest w stanie zrozumiec przekaz lekarza :(

Gość Zaniepokojony21
dziękuje wszystkim kobietom za wyrażenie swojej opinii, bardzo mi pomogłyście. Poczytam o tym więcej na internecie i przy kolejnej wizycie będę obecny i będę ją wspierał, i uspokajał bo pewnie to nic groźnego, jeszcze raz Wam dziękuje :))