Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaskadaaa

Nocnik!! cz to już?? Może jeszcze odpuścić???

Polecane posty

Gość wściekłość nad wściekłościami
lo matko skoro twoja córka ma 20 lat, a ty jako dojrzała kobieta piszesz w taki sposób-no cóz...dojrzała tytlko wiekiem...

Gość każdy w swoim tempie....
mój ma 2,5 latek i jeszcze w dzień nie woła na nocnik robi tylko rano i wieczorem przed snem nie zmuszam go specjalnie i nie sadzam na siłę na bilansie 2 latka lekarz mówiła że trwa to dłużnej u chłopców i każde dziecko ma swoje tępo jak na różne inne rzeczy np: chodzenie, mówienie itp i żeby na siłę nie sadzać bo przyniesie to więcej złego niż pożytku, pytać czy chce jak chce usiąść to posadzić

Gość powiedz mi jeszcze ze ze
kaskadaaa lo matko i corkooooo ty na pewno pamiętasz ile twoje dziecko miało lat kiedy zaczęło sikać do nocnika. Stara bab a pie**oli takie głupoty dziwić się małolata .! autorko a co to jest małolato hahahahahhahaha :D

Gość anita1978
Do- lo matko i .... mam do Ciebie pytanie. Jak idziesz o tej porze roku z takim 14 miesięcznym dzieckiem który po domu siada do nocnika i sam prosi,na spacer i on poprosi siku to co wytłumaczysz żeby potrzymał aż zajdziecie do domu. a zakładać pampers anie może bo na codzień powinien juz chodzić tylko w majtkach.Skoro ty taka doświadczona to powiedz co matka niedoświadczona ma robić. Czytając niektóre "mądre matki" to wasze dzieci w wieku 3 lat powinny już chodzić do przedszkola albo i nawet do szkoły !!!! Ucząc dziecko trzeba patrzeć też na porę roku . Do Kaskady-nie odpuszczaj i dalej ucz,a ile to potrwa zależy dużo od dziecka,

Gość powiedz mi jeszcze ze ze
przepraszam małolata haha dziwkaaa

Gość kaskadaaa
powiedz mi jeszcze ze ze przeczytaj od początku wszystko to zrozumiesz.... anita1978 dobre pytanie... wczoraj byliśmy na basenie i tam wiadomo pampers nieprzemakalny ale potem weszliśmy jeszcze do kawiarni do dom mamy 5 minut więc nie zakładałam pampersa a tam nagle córka woła siku i co w tedy powinnam zrobić? wzięłam ją pod pachę i biegnę do łazienki która była oddalona o jakieś 100m ale jak dobiegliśmy to było już po wszystkim a córka nawet na kibelku nie chciała usiąść.

Gość Eleonoraaaaaaa
15:59 [zgłoś do usunięcia] kombartatahanan 17miesiecy to duz dziewczynka i radzilabym pojsc do lekarza czy wszystko z nia ok ze nie robi jeszcze na nocnik i leje w spodnie. moze to nie twoja wina ale mala rozwija sie wolniej zdecydoewanie niz rówiesnicy. moj synek w wieku 15miesiecy uzywal tylko pieluchy na noc" powalaja mnie takie posty! :D buhahahha normalnie chyba chodziło kobicie żeby autorkę wpędzić w kompleksy i się dowartościować jakiego to ja mam geniusza że ho ho a z twoim dzieckiem jest coś nie tak:O Autorko, po pierwsze z twoim dzieckiem jest wszystko ok. Nie odpuszczaj to raz. A dwa -się nie poddawaj i nie zakładaj pieluch jeśli małej już tak dobrze szło :) Mój synek 2l. owszem siada po kilka razy na nocnik ale za chiny ludowe ani siku ani kupy na nim nie zrobi. Jak miał rok (uczyliśmy już do wtedy sadzania na nocnik), potrafił już sikać do nocnika. Wyglądało to tak, że zakładałam mu pieluche, ale przy każdej zmianie pieluchy średnio co 3h. wysadzałam go na nocnik. Po 2 tygodniach załapał i wstrzymywał siku tak żeby wysikać się jak go wysadzałam na nocniku a pieluchy były suche. Wszystko wzięło w łeb, jak musiałam zaraz po tym wrócić do pracy. On poszedł na opiekę do babć- bo pilnują go na zmianę i się zaciął. Przestał siusiać na nocniku i wróciliśmy do punktu wyjścia. Nie poddajemy się. Babcie do wysadzają w ciągu dnia, my rano i wieczorem przed kąpielą. Mam nadzieję że nadejdzie szybko taki dzień że obędzie się już bez pieluchy. AAaAaaaa sukces, zaczął sygnalizować: mamo kupa! nooo tylko szkoda że po fakcie jak już smród na całą chate zalatuje a nad tym smogiem unoszą sie muchy hahahahah trudno płakać nie będę, tylko trzeba być cierpliwym, nic na siłę :) Nie poddawaj się! czego i sobie również życzę ;)

loo matko i corko ty kobieto przestan siac panike ze dziecko opoznione, tylko dlatego bo ma 17 miec i chodzi w pampersie synek mojej kuzynki ma 16 miesiecy i nawet jeszcze nie chodzi, co w takim razie jest opozniony? dobre sobie kazde dziecko rosnie i uczy sie swoim rytmem, inne raczkuje w wieku 9 miesiecy, inne w wieku 12 m-cy itp to samo z nocnikiem

padłam po prostu jak poczytałam wypowiedzi o roczniakach sikających na nocniki, i jeszcze te wspaniałe diagnozy opóźnienia. takie rzeczy to tylko na kafe!:D

Gość HJKLKIOLY
dO AUTORKI->NIE WIERZ TYM CO TU PISZA ZE NIBY ICH DZIECI TAK SZYBKO NAUCZYLY SIE KORZYSTAC Z NOCNIKA,MADRE SA BO NIKT TEGO NIE SPRAWDZI A ZALOZE SIE ZE WIEKSZA POLOWA Z TEGO TO SCIEMA HAHAHAHA TO WLASNIE WY JESTESCIE OPOZNIONE A NIE DZIECKO!!! NIE MARTW SIE NAUCZY SIE;)I NIE SLUCHAJ TYCH HIPOKRYTEK KTORE OBRAZAJA TWOJE DZIECKO. SORKI ZA CAPS ALE NIE CHCE MI SIE PISAC OD NOWA:)

Gość MODLITWA DNIA
PANIE BOŻE CHROŃ NAS OD TAKICH IDIOTEK jak kombartatahanan i łooo matko, KTÓRE MYŚLĄ ŻE ICH DZIECKO JEST WYZNACZNIKIEM ROZWOJU WSZYSTKICH DZIECI NA ŚWIECIE. AMEN ;)

Gość anita1978
A najlepiej też jest uczyć dziecko na wiosnę albo latem.Nawet jak na podwórku się zasika latem to nie to samo co jesienią,wiadomo o co chodzi. Moja mama wysadzała jedną siostrzenicę w wieku 15 mies a drugą w wieku 18 mies ale zawsze robiła to pozną wiosną i latem. A moja córkę będziemy uczyć też na wiosnę jak będzie miała 19 mies.

Gość anita1978
A mam dużo koleżanek młodych matek koło 10 ,a tylko jedna koleżanka nauczyła sikać małą jak miała 1,5roku a reszta koło 2lat a nawet później,

Droga autorko nie rezygnuj z wysadzania małej, po prostu nauczy się wcześniej. Będzie bardziej samodzielna, Ty będziesz miała mniej pracy a kwestia oszczędności jest oczywista. To kiedy dziecko zacznie się załatwiać zależy przede wszystkim od tego kiedy rodzic się tym zajmie (wg mnie im wcześniej tym lepiej dla dziecka i rodzica ale na litość boską nie jest to kwestia upośledzenia!), od tego czy dziecku spodoba się pomysł siadania na nocnik (a są dzieci, które po prostu nie chcą z niego korzystać dość długo, nie podoba im się to, wolą pieluchę) oraz od tego czy rodzice umiejętnie do tematu podejdą. Wypowiedzi o upośledzeniu powaliły mnie na kolana po prostu, nie wiem skąd biorą się tak głupie i złośliwe baby (ale podejrzewam, że nie dzieje się w ich życiu dobrze i w ten sposób odwracają uwagę od własnych problemów).

Gość Marzena W.
Ja swojemu synkowi kupiłam kolorową deseczkę, którą zakłada się na deskę klozetową i takim sposobem ominęliśmy etap nocnika. Trzeba go było często sadzać na tej desce, ale szybko chwycił. Miał wtedy niecałe 2 lata. Dziecko trzeba zachęcić, nagradzać i chwalić za kibelkowe postępy. No i trzeba mieć też dużo cierpliwości.

Ale wredne jesteście!!! Jakie z Was matki i kobiety skoro piszecie, że dziewczynka jest nienormalna i ma zadatki na chorą umysłowo!!! Nie mam żadnej znajomej, której dziecko potrafi robić na nocnik w okolicach roku! Każdego kogo zapytam to zaczyna uczyć tego dziecko kiedy ma ok. 1,5 roku. Autorko, Twoja córeczka jest jeszcze mała i uważam, że i tak ładnie sobie radzi ;) Bądź wytrwała i sądzę, że skoro już zaczęłaś małą uczyć a ona robi postępy to nie odpuszczaj. Szkoda jej robić mętlik w głowie. Większość mam (zwłaszcza ubogich) niezmiernie szybko, chcą udoroślić swoje dzieci, bo im wszystko za drogie - pieluchy, mleko, chusteczki nawiżane, kaszki, słoiczki i soczki dla dzieci... http://www.babyboom.pl/dzieci_1_2/wychowanie/czas_na_nocnik.html

Gość _Wisienka z pestka_
Autorko!!!! niestety wybralas sobie na t pytanie najgorsze forum z mozliwych. Wiekszosc siedzacych tu matek to przygłupy ( niewiele jest tu normlanie myslących ale sa takie) nie mające zielonego pojęcia o normlanym zrwoym rozwoju dziecka - myla to z tresurą, lepiej dla ich dzieci gdyby poprzestaly na kupinie psa niz rodziły dzieci. Na tym forum pseudo matki uwazaja generalnie ze gdy dziecko skonczy rok powinno: conajmniej samo jesc, a najlepiej to powinno zrobic sobie kanapke, recytować, liczyc, robic na kibel, jezdzic na rowerze, u miec poprawnie formuowac zdania podrzędnie zlożone. Jak nie umie powyzszych czynnosci jest debilem. Odpowiedajac na Twoje pytanie...Twoje dziecko ma jeszcze czas zeby robic na nocnik i pewnie spokojnie sie tego nauczy, nie przymuszaj bo osiągniesz odwrotny skutek, tj dziecko bedzie zwiewac na widok nocnika gdzie pieprz rosnie. I radze zmien forum na bardziej inteligentne np edziecko na gazecie. Pozdrawiam

Gość tammmta
Moja corka ma 19 m-cy. My nauke taka ze 0 pieluchy w dzien zaczelismy jak miala ok 14, wczesniej tylko wysadzalam raz dziennie po drzemce. I wygladalo to podobnie jak u Ciebie. Byly dni ba nawet tygodnie ze ladnie wolala a potem nagle taki dzien ze rece opadaja - ani jednej pary suchych majtów na koniec dnia :D Ale ja nie popuscilam. Teraz juz ladnie wola. A jak ma taki dzien ze jest rozkojarzona, zajeta mocno zabawa to jej przypominam tak co godz. albo jak sie napije ze ma wolac siku. I baaardzo istotna rzecz - zauwazylam ze jak mamy takich kilka dni z rzedu ze wiecej na dworze lub wyjezdzie w pampersie siedzi to zaraz wiaze sie to z tym ze sie w majciochy zsika kilka razy. Teraz juz wola bardzo ladnie. Czasami oczywiscie zdarza sie ze popusci troszke jak leci na nocnik :D ja na Twoim miejscu juz bym tak zostawila. Cierpliwosci zycze