Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sportowieec

Blokada kolana- pęknięcie łękotki?

Polecane posty

Witam. Mam 14 lat i od 2006 roku trenuję piłkę nożną. Wczoraj na treningu przy nieudanym wślizgu noga podwinęła się pode mnie. Nie poczułem żadnego bólu, lecz gdy chciałem podnieść się z boiska, nie mogłem wyprostować nogi. Pojechałem do szpitala. Zostało mi zrobione zdjęcie rentgenowskie, lecz ortopeda stwierdził, że z kośćmi wszystko w porządku, ale najprawdopodobniej mam uszkodzoną łękotkę. Lekarz po znieczuleniu, wyprostował, nastawił mi nogę. Powiedział, abym w poniedziałek przyszedł na kontrolę, wtedy zrobi usg i będzie wiadomo co dokładnie mi się stało. Wróciłem do domu i nie było najgorzej. Rano gdy wstałem, zauważyłem znowu to samo- czyli blokadę kolana. Z tego co przeczytałem na różnych forach medycznych, może to być pęknięcie łękotki, a kolano blokują odłamki. Obawiam się, że będzie konieczne operacja, lecz z tego co się doczytałem, ciężko by mi było wrócić po niej do sportu. Piłkę kocham nad życie i nie wyobrażam sobie tego, że nie mogę w nią grać. Wiązałem z nią plany na przyszłość... Proszę, doradźcie mi jakie byłoby najlepsze wyjście z tej sytuacji. Z góry dziękuję i pozdrawiam ; )

Gość lulllllllllllabyyyyyyyyyyyyyyy
najlepszym wyjsciem byloby pojscie do lekarza matole po artroskopi kolana(zabieg a NIE operacja) - tak sie leczy lakotke - normalnie sie wraca do sportu, nawet zawodowego(wiem z doswiadczenia!) wiec idz do lekarza a nie leczysz sie przez internet ;/

Gość 12345u473490
po 1 idz do fizjoterapeuty najlepiej jest pelno testeto lekotkowych, na wiezadla krzyzowe itd dopiero jak w tym nie wyjdzie nic moze cie pokierowac na inne badania np usg niestety ortopedzi bardzo zadko testeują i decyduja sie na arroskopie niestety mi taka zoriono i wyciagnieto zdrowa łekotki w 3 zabiegach operacyjnych a problem byl w wiezadle do czego doszedł dopiero fizjiterapeuta mohe ci kogos polecic ale zalezy jakie miasto