Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia1837677

Pomoc z Mopsu

Polecane posty

Gość 342e23fe
szczerze mowiąc, to nigdy nie słyszałam takich głupot, zeby pierszeństwo mieli co co biją i piją... :(

Pierwszeństwo mają Ci co biją i piją z prostej przyczyny - ich dochód równa się zero... No a jak ktoś nie ma nic i NIBY pracy nie może znaleźć to mu się tam jakoś pomaga, choć celówką.

Gość 342e23fe
a ja jestem dziś zła- a takim razie powinnaś wiedziec, że jest taki przepis, o szczególnych wypadkach, do których zalicza się też niepelsnosprawnosc, i mozna dac pomoc osobom co przekraczaja magiczną kwotę -ok. 350 na osobę. Pracownik chyba cię zbył. To kwestia uznaniowa.

Gość a ja jestem dziś zła
tak, nie mają nic, ich stac żeby kupić dziecku skuter a mnie nie żeby małemu kupić rower, tylko dlatego że mąz nie bije i nie kradnie. Mają kochana kasę, kombinują,kradną, nie maja tych pieniędzy na papierze taka jest różnica.

Takie jest prawo :( I możemy sobie tylko na nie ponarzekać :( Nic nie zmienimy... A Ty, jeśli nie chcesz iść po pomoc finansową to zapytaj choc pracownika o to czy nie realizują jakiegoś unijnego programu akurat - może uda sie dzieciaki wysłac np. na kolonię (nie wiem w jakim są wieku) a może wyslą Cie na jakiś kurs czy szkolenie... To też duża pomoc

Gość a ja jestem dziś zła
nauczyłam się jednego czym wcześniej bardzo gardziłam, nawiązałam znajomość z panem z gminy, który zupełnie bezinteresownie ale niestety po znajomości załatwił mi pomoc,nie finansową, ale moje dziecko chodzi na angielski darmowy, to jest dla mnie ważna pomoc.Szkoda tylko że takie rzeczy trzeba w taki sposób załatwiać,

Gość joana-hiena
a w jaki?

hiena - po znajomości, po znajomości! Niestety, tak jest :( Po znajomości można zawsze więcej załatwić :( Aczkolwiek ja ardzo nie lubię takich rzeczy i nie potrafie o to prosić nawet jak mam możliwość. Sama tez unikam załatwiania komukolwiek czegokolwiek po znajomości. Owszem, mogę znajomego przyjąć po godzinach czy poradzić alo pomóc wypełnić dorze dokumenty ale żadne przyspieszanie, załatwianie poza kolejnością a broń Boże wydawanie decyzji na jego korzyść. yłoby szczytem chamstwa załatwić znajomemu coś kosztem jakiegoś bidoka - no bo musimy pamiętać, że jak jednej nie do końca zasługującej osobie coś damy to inna już tego nie dostanie :(

Gość Korzystajaca z Socialu
Ja znalazlam sie w takiej sytuacji, ze potrzebowalam pieniedzy z MOPSU. Mieszkam w Austrii i dostalam na 3 osoby 1300 EURna miesiac, wiec niech sie ta Anuss nie wkur..wia, piszac: "a ile mielibysmy jej dac? wyplate meza?" Pomoc socjalna w Polsce jest do KITU!!! Na jedna osobe w Austrii pomoc socjalna to 799 EUR + 200 EUR od dziecka

Gość Korzystajaca z Socialu
i nikt mi do domu nie wlazil, zeby zobaczyc, co moglabym sprzedac. wszystko opieralo sie tylko na dokumentacji. A w Polsce nawet zarzuca: " przeciez pani jest umalowana, widze, ze stac pania na kosmetyki" Nawet sie babsko nie zastanowi, ze cien do powiek i puder mozna miec przez lata...

ok - tylko jaki jest poziom zarobków w Austrii a jaki w Polsce. U nas nawet jak pracują oboje dorosli to nieraz nie starcza na zbyt wiele. Tam w takiej sytuacji ludzie zyja na przyzwoitym poziomie. Jesli opieka da komuś 2000zł na zycie, by mógł dorze funkcjonować to jak się to ma do pani pracującej w markecie na kasie - bo ta zapierdala przez 10 albo 12 godzin i zarabia z 1000zł. Tak jak napisałam - zasiłki są relatywne do zarobków w naszym kraju. Zarobki ciulate to i zasiłki w postaci racji głodowych

i jeszcze jedno - pracownik nie wypomina tego, że ktoś jest umalowany. Po prostu to działa tak, że dostaje sie jakąś śmieszną pulę pieniędzy do rozdzielenia - nie ma mowy, by starczyło dla wszystkich potrzeujących. Trzeba wybrać tych w najtrudniejszej sytuacji i najlepiej sie nie pomylić. Dlatego socjalni zaglądają ludziom do mysiej dziury, bo wiadomo, że jak ktoś ma w domu plazmę to sugeruje sie ją sprzedać a zasiłek daje się temu co nie ma juz co sprzedawać. Nasze polskie realia a nie złosliwość pracowników MOPRu

Gość joana-hiena
anulsss... fallus...daj sobie na luz... piszesz w kółko to samo...strasznie monotematyczna jesteś,! nudziaro.