Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hiszpaneczka87

Ciągłe uczucie rany w pochwie

Polecane posty

Witam, Od pewnego czasu borykam się z pewnym problemem i postanowiłam się podzielić tym na forum gdyż już nie wiem gdzie szukać pomocy. Od 2 miesięcy biorę tabletki antykon. Po pierwszym opakowaniu C****T ginekolog dokonał zmiany na L****E gdyż po pierwszych z tabletek miewalam bóle głowy, mdłości, itp. 2,5 tyg temu zgłosiłam się do lekarza ginekologa z silnym pieczeniem krocza (nie wiem czy to była cewka, pochwa, wargi sromowe mniejsze, nie mam pojęcia) silne pieczenie, palenie, szczypanie jak by mnie ktoś podpalał zapalniczką). Lekarz stwierdził, ze jest jakaś delikatna infekcja..mieszana i dał na 6 dni globulki Pimafucin(nie bylam z tego rozwiązania zadowolona gdyz nie borykalam się z upławami, świądem, zaczerwienieniem sromu itp, jedynie to uporczywe pieczenie). Po wzięciu 1 globulki pieczenie osłabło (nie towarzyszyło mi 24h na dobę) natomiast po 3 globulce znów piekielnie paliło więc poleciałam do innego gina i powiedział, ze on zadnej infekcji nie widzi i prawdopodobnie takowej nie było i zalecił furagin gdyż jedynie moze to byc cos od cewki bądź pęcherza, bralam furagin 6 dni ale mimo to pieczenie nadal pojawiało się w pewnych momentach. Tydzień po zakończenia pojawiania się objawów z NIEZNANYCH przyczyn doszło między mną a moim TŻ do wspólzycia (był to pierwszy nasz stosunek, mój pierwszy od 3 lat). Podczas pieszczot od momentu brania tabletek czulam suchosc wiec podczas seksu juz uzywalam zelu, duzej ilosci. Podczas stosunku wszytsko bylo ok, a po podrażnienie, pieczenie, BRAK zaczerwienienia. I stad moje pytanie czy to co sie dzieje ze mna od momentu brania tabletek jest spowodowane nimi? 4 lata temy gdy brałam CIlest przez 2 lata srednio 2 razy wmiesiacu paliło mnie w kroczu i w badaniach nic nie wychodziło, po ich odstawieniu nc nie czulam i po 4 latach problemy znów powracają. W nd przyjelam ost tab i odkalam je na dobre, majac nadzieje, ze dziwne objawy znikną, i ze moje zycie intymne nie bedzie polegalo tylko na cierpieniach "po". Podsumowując co się dzieje, że po stosunku juz 2 dzien czuje uczucie rany na zewn czesciach pochwy? Nie wchodzi w gre zarażenie od partnera (raz ze uzywalismy gumki, dwa to był jego pierwszy raz), Alergii na gunmki nie mam, nigdy cxzegos takiego wczesniej nie mialam Infekcji nie mam gdyz tydzien temu bylam u gina i mówił,ze czysto Nie mam zadnych uplaow swiądu tylko UCZUCIE RANY, PIeczenia Mam nadzieje, ze to tylko otarcia o stosunku poprzez suchowść pochwy, ale nie moze byc tak, ze jako zdrowa kobieta kazdy stosunek bede konczyla ciepieniami bo tego sie znieść nie da. Zyje w nadziei, ze po odstawieniu tabsów sytuacja minie, macie jakies sugestie? Pozdrawiam, załamana Agata

Radzę zrobić posiew z pochwy, nie zawsze infekcje są widoczne gołym okiem, nie da się inaczej ustalić z jakim mikroorganizmem mamy do czynienia. Mogłaś być niewłaściwie leczona, przy grzybicy występuje swędzenie i/lub grudkowate upławy. Jeśli Ciebie tylko piecze/pali, to może być infekcja bakteryjna. Lekarze niestety, szczególnie ci w państwowej służbie zdrowia, rzadko zlecają posiew. Jeśli wyjdzie bakteria, to w laboratorium zrobią też antybiogram, wykazujący jakie leki pomogą. Powinnaś też przyjmować probiotyki dla utrzymania właściwej flory pochwy. Tabletki antykoncepcyjne sprzyjają niestety infekcjom.

Gość może być też
suchość błon śluzowych spowodowana tabletkami, a to tylko o krok od infekcji - odczucia podobne. wybierz apteczny żel do higieny intymnej, mi kiedyś pomógł pliva fem, potem zamieniłam na AA dla osób skłonnych do podrażnień i zapaleń (dostępny w drogeriach).

W moim przypadku bardzo skuteczny okazał się provag żel, stosuje go codziennie po myciu, nawilża, łagodzi podrażnienia a co najważniejsze nie odczucia suchości w pochwie, czasami warto też zastosować probiotyki aby wzmocnić swoją barierę ochronną, która przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnej często jest zakłócona.