Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Osz Ty!

Która z was nie szczepila waszych dzieci?

Polecane posty

Gość MotylemJestemlalalalalalal
no stomatolożka Ty to jestes jednak jeb.nieta, picie alkoholu w ciązy to patologia wyjatki na tysiące więc nie pierdol tych swoich farmaznow bo słabo sie robi, gdybys to powiedziałą na zywo jakiejś matce chorego dziecka która o siebie dbała i chuchała w ciązy to bys normalnie po mordzie dostała

Gość taaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
to samo może się zdarzyć po zaszczepieniu

ty mnie wogóle czytasz? stomatoloszka?

czy wy musicie zawsze obijać każdemu mordę? Padaczka bardzo często następuje w wyniku zatrucia alkoholowego płodu. Jest to znana powszechnie uznana prawidłowość. Są wyjątki, jak wszędzie, ale łatwiej matce powiedzieć że zaszczepiła dziecko niż przyznac się że poszła na imprezę i wypiła kilka kieliszków wódki, bo tu nie chodzi nawet o żaden alkoholizm

Gość tjuu
"podaj przykład że autyzm nie jest powodowany przez szczepionki.' Wypowiedź powyższa świadczy o braku jakiegokolwiek własnego toku rozumowania.Badania pseudo dr. Majewskiej i jakiegoś angielskiego doktorka zostały w całości obalone. Jeśli chodzi o konserwanty w szczepionkach to zawsze byłu i bedą.Autyzm nie jest do końca zbadana jednostką chorobową,ujawnia się najczęściej w wieku ok.1,5 roku życia dziecka i to zbiega sie właśnie ze szczepieniami na MMR zreszta zastapione obecnie inną szczepionka (nie pamiętam nazwy.) przynajmniej w mojej przychodni. Ja nikomu nie narzucam szczepień radziłabym jednak kierować się zdrowym rozsądkiem. Pozatym większym autorytetem w dziadzinie szczepień jest dla mnie prof. farmacji niż matka oszołom z kafe,to tyle w temacie.

nie zakrywaj się majewską chcesz naukowego dowodu, ze szczepionki go powodują, to ja chcę takowego, ze nie powodują możemy się tak licytować, ale na żadne pytanie odpowiedzi nie mamy, bo ich nie ma nikt normalny do niczego się nie przyzna publicznie to powinnaś zrozumieć

stomatoloszka ty jednak masz coś z głową jak sie czegoś czepisz to koniec niby po medycynie, a podaje durny przykład picia alkoholu w ciąży weź no sie ogarnij trochę

Nie bez znaczenia w przypadku tej choroby są również urazy mózgu. Drgawki mogą się, bowiem pojawić w trakcie reakcji kompensacyjnych organizmu. Istnieje również hipoteza, iż tak zwana blizna glejowa powstała po urazach mózgu, jest jednym z czynników powodujących pojawienie się ogniska padaczkowego. Jedną z często wskazywanych przyczyn napadów padaczkowych są również zmieniające się z dużym natężeniem różnorodne bodźce, głównie dźwięki i zapachy. Do napadu padaczkowego mogą się również przyczynić wahania hormonalne związane na przykład z menstruacją, stan gorączkowy, zmiana aktywności falowej mózgu, czyli przejście organizmu od stanu snu do czuwania i odwrotnie, a także zmęczenie, długotrwały brak snu oraz szereg stanów fizjologicznych organizmu. Najczęściej wśród nich wskazywane, to niedocukrzenie, niedotlenienie, niewydolność adrenergiczna, jak również zaburzenia wodno - elektrolitowe.

PROPOZYCJA ZMIANY PROGRAMU SZCZEPIEŃ W POLSCE Propozycja zmiany programu szczepień w Polsce, oparta na analizie programów w innych krajach UE (Euvac.net) oraz konsultacjach z pediatrami - jest następująca: a) wyeliminowanie wszystkich szczepionek z thimerosalem; b) zrezygnowanie ze szczepienia noworodków szczepionkami Wzw B (szczepienie tylko noworodków z grupy wysokiego ryzyka, czyli od matek zakażonych żółtaczką). Zaoszczędzone na tych szczepionkach pieniądze przeznaczyć na higienę szpitali, by nikt się w nich nie zarażał. c) zrezygnowanie ze szczepienia noworodków BCG (stosować tylko u dzieci z regionów, gdzie odsetek chorych na gruźlicę wynosi powyżej 40 na 100 000); d) w pozostałej grupie dzieci rozpoczęcie szczepień od 4 miesiąca życia; e) zrezygnowanie ze szczepionki krztuścowej pełnokomórkowej; f) zrezygnowanie z podawania więcej niż trzech rodzajów szczepionek w jednym dniu; g) zrezygnowanie z podawania szczepionek zawierających żywe wirusy lub podawanie ich pojedyńczo w bezpiecznych odstępach czasu; h) udostępnienie szczepionek monowalentnych; i) zobowiązanie szczepiącego lekarza do przeprowadzenia wstępnego wywiadu z rodzicami odnośnie alergii, astmy i innych chorób typu autoimmunologicznego oraz powikłań poszczepiennych u członków rodziny, co pozwoli przewidzieć, czy u danego dziecka mogą wystąpić groźne reakcje poszczepienne. Takie dziecko powinno mieć opracowany indywidualny, bardzo ostrożny program szczepień; j) zobowiązanie szczepiącego lekarza do monitorowania stanu zdrowia dzieci po szczepieniach, by w porę uchwycić stany zagrażające życiu lub zdrowiu dziecka; k) stworzenie narodowego programu obowiązkowej rejestracji powikłań i zgonów poszczepiennych. Dane te powinny być raportowane do WHO (a nie są) i informacje o powikłaniach powinny być zamieszczane w książeczkach zdrowia dziecka.

coś innego Przyczyny padaczki u dziecka mogą być różne: komplikacje w czasie porodu, infekcja u matki w czasie ciąży lub choroby, które przebyło samo dziecko: uraz głowy lub zapalenie opon mózgowych. W wielu przypadkach przyczyny nie można wykryć lub ma ona podłoże genetyczne.

taaaaaaaaaaaaaaaaaaaa wiesz to nie jest tak do konca gurny przyklad z tym piciem alkoholu w ciazy. Wielokrotnie bylam swiadkem kiedy moje kolezanki/ znajome pily browarka w goracy, lipcowy wieczor do grilla mowiac ze "to tylko browarek ile on tam ma alkoholu/". Nie kłócilam sie z nimi i nie umoralnialam robiły co chcialy bo dla mnie to nie jest "tylko browarek".

Gość mamuśkaMałejZuzi
z wypowiedzi tju ,,szczepieniami na MMR zreszta zastapione obecnie inną szczepionka (nie pamiętam nazwy.) przynajmniej w mojej przychodni. " ciekawe dlaczego poprzednia szczepionka została zastąpiona inną, coś w tym jednak jest, ciekawe czy wszystkie przychodnie zastąpiły starą szczepionkę na nową....

i tu: JAKIE SĄ PRZYCZYNY PADACZKI ? Przyczyny są różne i jest ich wiele: urazy mózgu okołoporodowe wczesne i późne oraz ich powikłania guzy nowotworowe ropnie zaburzenia naczyniowe (udar mózgu, miażdżyca, naczyniaki, tętniaki) czynniki zapalne (zapalenie opon mózgowych, zapalenie mózgu) ostre niedotlenienie mózgu na różnym podłożu urazy głowy związane z przerwaniem ciągłości opon otaczających mózg - w tym wypadku padaczka występuje jako powikłanie w wyniku urazu głowy. Ponadto do przyczyn padaczki zalicza się zaburzenia metaboliczne i hormonalne Pomimo wielu poznanych przyczyn padaczki około 70% przypadków tej choroby ma nieznaną etiologię. Napady padaczkowe występują samoistnie, ale znane są czynniki mające wpływ na ich sprowokowanie. Zaliczamy do nich: alkohol niektóre leki zaburzenia cyklu snu i czuwania nieprzyjmowanie leków przeciwpadaczkowych stany gorączkowe (szczególnie u małych dzieci) nadmierny wysiłek fizyczny bodźce świetlne silne emocje

aikon a ja nie widziałam u żadnej ze swoich znajomych browarka raczej sa uświadomionymi matkami i dbającymi bardzo o swoje dzieci moze to kwestia doboru towarzystwa - nie chcę nikogo urazić

a tu nie chodzi o to ze zastapiono ta stara szczepinke MRR ta nowa lepiej oczyszczona ale dalej to jest szczepionka MRR i to jest ta obecnie stosowana i dostpena w aptekach na terenie calej Polski. To u nas sa dostepne dwie szczepionki na MRR?

nie stomat... to są przyczyny własnie u dzieci wystarczy w google wrzucić ale ty moze przepisz z ksiażek medycznych, to czegoś ciekawszego się moze dowiemy

STOMATOLOSZKA jak córka koleżanki? wyzdrowiała od tego spryskiwacza? pytam poważnie

Gość mamuśkaMałejZuzi
cieszę się, że wy w ciąży nie piłyście, ale naprawdę sama mam znajome, wydawać by się mogło dobrze wykształcone koleżanki pracują np w szkole specjalnej a w ciąży paliły papierosy, piły często wino, piwo itp....teraz moja kuzynka (pani pedagog 35 lat) jest w ciąży i ciągle pije czerwone wino do kolacji bo jej gin kazał....dla mnie to patologia, ale nawet wykształcone kobiety nie zdają sobie z tego sprawy

no jasne, ze patologia w ciąży da się wytrzymac bez browarka sama lubię czasem wypic, ale w ciąży nawet nie powąchałam i cóż to za lekarz, który na krew zaleca wino? mój byłby oburzony - ściema nie lekarz

i patrz stomatoloszka była szczepiona, dzoiwne nie?

no bo 2 dawka przypada w wieku 10 lat wiec po co ją pakować w wieku 13 miesiecy? skoro i tak nie uodparnia? nie można by tak w wieku 3, 4 lat czy później? odpowiedz sobie sama po co wyżej już napisałam

Gość mamuśkaMałejZuzi
no właśnie nie ma!!! nawet się z nią kłóciłam o to, a ona twardo przy swoim stoi, że przy pierwszym dziecku piła i jest zdrowe to przy drugim też będzie. na głupotę niektórych nic się nie poradzi

Gość tjuu
została zmieniona bo inna firma wygrała przetarg - wy naprawde macie jakąś obsesję. Inny przykład żeby nie było że sama się nie zastanawiałam nad zaszczepieniem, moja Pani dr. do której chodze z małą ma dwójke małych dzieci zadałam jej pytanie na temat szczepień i wiadomości zasłyszanych z netu;Odpowiedziała mi wprost nie wyobrażam sobie nie zaszczepić własnych dzieci poza tym badam dzieci przed szczepieniem już ładnych parę lat i nie miałam przypadku jakichś powikłań po szczepiennych poza gorączka czy gorszym samopoczuciem. Dodam że mam zaufanie do owej Pani oprócz tego że zrobiła dr. z neonatologii dodatkowo cały czas sie dokształca i jeździ na szkolenia. W zwiazku z tym zaufam może jednak ludziom bardziej wykszt. w tym kierunku.