Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Osz Ty!

Która z was nie szczepila waszych dzieci?

Polecane posty

Gość taaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
stomatoloszka no i jak tam córka koleżanki? odpowiesz mi?

pracowałam w ośrodku dla dzieci z autyzmem. Zdesperowane matki zrobią wszystko aby udowodnić że to przez szczepienia, nawet jeśli jego objawy pojawiły się dużo wcześniej niż szczepiania, które podobno mogą jej wywoływać

Gość mireczkaa
co Wy z tym autyzmem? Istnieje tysiące innych powikłań poszczepiennych. Ja tam osobiście uważam, ze im dziecko starsze tym lepiej znosi szczepienia. Mnóstwo moich znajomych zaczyna szczepienia dopiero jak dziecko skończy rok- uważam, że bardzo słusznie. Nam zostały jeszcze trzy szczepienia- oprócz słynnego MMR oczywiście. I całe szczescie, bo dosyć mam już telefonów z przychodni, ze im sie papiery nie zgadzają :)

ma o tyle że to też może być czynnik uaktywniający ostatnio jak właśnie taka dyskusja tu była trochę czytałam i zasadniczo są 3 teorie na przyczyny autyzmu 1. to własnie genetyka 2. właśnie to zapalenie jelit ( pierwsza teoria uwaza że zapalenie jelit jest własnie też jednym z uwalniaczy choroby) 3. hmm właśnie nie pamiętam co było trzecie ale mało naukowców się z nią zgadza no i w tej pierwszej jest cała lista czynników które mogą ten wadliwy gen uaktywnić i tam jest właśnie rtęć, zapalenie jelit, szok, jakaś trauma i wiele wiele więcej

a Ty byś pewnie tak spokojnie to przyjęła i pogodziła sie z losem pewnie, ze są zdesperowane, bo jak niby mają sie zachować? i dziwne, ze choroby dzieci zawsze zaczynają się po szczepieniu nie mówię o autyźmie, ale innych, np. padaczkach, czy cofnięciach w rozwoju

Gość BeyonceKnowlesssssssssssssssss
a skoro MMR nie wywołuje autyzmu to dlaczego dla świetego spokoju nie szczepi sie pozniej???? no przeciez nie ma znaczenia czy 2 czy 3 latek ja dostanie, MMR to syf jakich mało

;p jeszcze dodam że są 2 teorie "genetyczne"- jedna to mutacja chromosonowa, druga (tego nie mogą przełknąć rodzice) że jest to dziedziczne-nawet jeśli rodzice nie mają autyzmu-istnieją tak zwane geny kumulatywne, które spowodują u dziecka autyzm

Gość Kropeczka!!!!!
a skoro MMR nie wywołuje autyzmu to dlaczego dla świetego spokoju nie szczepi sie pozniej???? no twoja logika mnie zabiła w tym momencie. Przeczytaj jeszcze raz co napisalas.

no własnie stomatolozka dobrze napisałas- rodzice byc moze przekazuja chorobe dziecku ale organizm potrafił u nich ja zniszczyc nie dopuscic do jej rozwoju i własnie u dzieci takich rodziców MMR może byc bodzcem do wybudzenia uspoinej choroby

no tak czyli jakby np. tego zapalenia jelit nie było, to autyzm pewnie by się nie ujawnił, tak? chyba tak wiem, że autyzm do jakiegoś tam wieku moze się uaktywnić, potem już organizm jest na tyle silny, ze sobie z tym jakoś radzi i o to mi własnie chodzi, o ten czas słyszałam od pewnego lekarza (nie podam nazwiska), coś w tym jest, ze po to szczepi się takie malutkie dzieci w najkważniejszym momencie rozwojowym, żeby w razie powikłań poszczepiennych zwalić to na karb złego samego w sobie rozwoju dziecka i, ze jest takie słabowite, bo doszło do złego rozwoju, czy też rozwoju jakiejś choroby, i zamydlić przez to oczy wszystkim

Gość mamuśkaMałejZuzi
nie ma naukowych dowodów, że mmr powoduje autyzm, ale są pewne przypuszczenia...oczywiście nie czytałam, żadnych naukowych wydań nt szczepień, tylko jakieś artykuły w necie, gdzie powtarzał, się wątek, że jak dziecko ma grzyba candidia, to szczepionka mmr może uszkodzić mózg(oczywiście droga do jego uszkodzenia jest długa i mało prawdopodobna ale jest). Jak moja mała skończyła roczek, dostała strasznych odparzeń, poszłyśmy do pediatry i powiedziała nam, ze ma jakiegoś grzybka, przepisała pimfamucin i uznała, że dziecko jest zdrowe i chciała ją zaszczepić. ja się nie zgodziłam, powiedziałam, jej o tym co czytałam, że grzyb+mmr=autyzm. oczywiście mnie wyśmiała i powiedziała, że nic podobnego, ale szanuje moją decyzję odmowną. 2 tyg. później znów przyszłam do niej z tymi odparzeniami bo maść nie pomogła i zaczęłam rozmowę nt szczepienia, że może zaszczepię a ona mi na to, że nie pozwoli, bo grzybek i nie ma co męczyć dziecka. Może moja wcześniejsza rozmowa jej utkwiła w głowie. W związku z tym, przesuwam ją o rok. Poza tym, pracowałam z dziećmi autystycznymi, których rodzice(niektórzy) uważali że szczepinka mmr mogła mieć powiązanie z autyzmem.

Kropeczka widzisz gówno wiesz o szczepieniach, inaczej bys wiedziała co miałam na mysli, autyzm ujawnia sie zazwyczaj u 12-13 miesiecznych dzieci i w tym samym czasie szczepi sie MMR, jak chcesz dyskutowac to wiedz chodz minimum w danym temacie

Gość jhajdh
taaaaaaaaaa

Gość Kropeczka!!!!!
BeyonceKnowlesssssssssssssssss spokojnie bo ci żyłka peknie No wlasnie i w tym jest problkem ze autyzm zazwyczaj stwierdza sie ok roku i wtedy sie szczepi dziecko i w konsekwencji zwala sie to na szczepienie bo najlatwiej skojarzyc zaleznosc szczepienie MRR=autyzm.

Gość jhajdh
taaaa

autyzm stwirdza sie znacznie później niż ok roku, wtedy nic się nie da stwierdzić, nawet porażenia mózgowego, chyba, ze jest ewidentnie widac, bo dziecko pokręcone

Gość jhajdh
taaaaa rozumiem, ze robiłaś badania statystyczne, które potwierdzają, że dziewi ZAWSZE chorują po szczepieniu. Nie bądź śmieszna. kropeczka szczepi się tak wcześnie y dziecko szybciej było chronione.

Gość mamuśkaMałejZuzi
właśnie coś w tym, jest, że ,,grzybek" może osłabić jelita, przez co staną się nie szczelne i ta min. ilość rtęci czy innej szkodliwej subst, ze szczepionki może dostać się przez cały organizm aż do mózgu......

no własnie wiec skoro jest chocby podejrzenie związku autyzmu z MMR dlaczego sie nie opozni tego szczepienia???? bo inni maja w dupie czyjes dzieci, dlatego ciesze sie że rodzice sa coraz bardziej świadomi powikłan po szczepieniach i moga decydowac o zdrowiu a czasem zyciu swoich dzieci. A teraz lecę do przedszkola po moja córke która jest niezaszczepiona :P

[zgłoś do usunięcia] :P:P:P:P:P ma o tyle że to też może być czynnik uaktywniający ostatnio jak właśnie taka dyskusja tu była trochę czytałam i zasadniczo są 3 teorie na przyczyny autyzmu 1. to własnie genetyka 2. właśnie to zapalenie jelit ( pierwsza teoria uwaza że zapalenie jelit jest własnie też jednym z uwalniaczy choroby) chodzi o nieswoiste zapalenia jelit, czy coś jeszcze innego? bo nigdy nie słyszałam o kimś z cu lub cd, by miał także i autyzm.

statystyki nie prowadzę,to ty nie bądź śmieszna, ignorantko napisałam, ze jak coś się dzieje, to zazwyczaj po ... i to jest prawda akurat

Gość KOLEJNY TEN SAM TEMAT
AZ MI NIE DOBRZE OD TYCH WASZYCH SZCZEPIC CZY NIE SCZEPIC izolowac takie co nie chca to jest moje zdanie

szczepione też choruja i koniec wszystkich najlepoiej izolować

Gość MotylemJestemlalalalalalal
a ja jestem za tym żeby izolowac wszystkie dzieci niezaszczepione na pneumo i meningokoki w dupie mam że mamusie nie stać na szczepienie, sa zagrożeniem dla innych dzieci IZOLOWAC je !!!!!!!!!!!!!!!!

mój chrześniak szczepiony na co sie da, pneumo i meningo też, a wyhodowano u niego w nosie i gardle pneumo...., i co ty na to? jak to możliwe, poza tym non stop choruje, ciagle gardło i katar, ale szczepiony i rodzice dumnie kroczą po planecie

a Ty byś pewnie tak spokojnie to przyjęła i pogodziła sie z losem pewnie, ze są zdesperowane, bo jak niby mają sie zachować? Są zdesperowane, ale po tych wszystkich latach chodzi już im tylko głównie o pieniądze i odszkodowania. A że padaczka u dzieci w większości przypadków jest spowodowana zatruciem alkoholowym w ciąży to już tego nie wiesz? ekomamuśki o tym już zapominają

no błagam koleżanka ma córkę z padaczką, a bez ciąży alkoholu nie tyka, a w ciąży to już wogóle stomatoloszka weź no sie nie kompromituj odpowiesz mi wreszzcie jak tam córka koleżanki?

niestety ja znam przypadek dziecka (w mojej rodzinie), ktore zachorowalo na odre bo rodzice po panice jaka byla w UK nie zaszczepili malej. Dziewczynka sama odre jakby sie moglo wydawać zniosla nienajgorzej dramat rozegral sie chyba jak dobrze pamietam ok rok pozniej kiedy u dziecka stwierdzono zapalenie mozgu ale jakies nietypowe - nie znam dokladnie nazwy. Przestalo mowic, miala dziwne tiki, mimowolne ruchy rąk i niedowłady, które sie pogłebiały. Dzisiaj niestety jest sparalizowana, jej rozwoj intelektualny sie zatrzymał. Dramat.