Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jo------anna

Termin lipiec - wrzesień 2012, jest ktoś?

Polecane posty

Kurcze byłam dzisiaj na USG i jestem taka niepocieszona, że masakra. Z wściekłości myślałam, że się rozryczę... Mój zakręcony lekarz nie włożył płyty do nagrywarki i nie mam żadnego filmu z badania :( ! Na dodatek zrobił takie zdjęcie, kiedy mała się akurat poruszyła, że wygląda na nim jak Frankenstein (mam na myśli obraz 4d). Nie znam zatem żadnych szczegółowych pomiarów (bo nie zwróciłam uwagi), ani nie mam pamiątki... czekałam na to badanie 4 tygodnie!!!!! Z Zuzinką niby wszystko dobrze, lekarz mówi że nie ma żadnych zastrzeżeń i ciąża przebiega książkowo. Waży 780g (26tc) i ułożona jest główką na dół. Kazał mi od 28tc liczyć ruchy płodu 2 razy dziennie w czasie największej aktywności dziecka (czyli np. późny wieczór i wczesny ranek). Powinno ich być 5 w przeciągu pół godziny. Acha, jakby ktoś był zainteresowany to zapytałam o jakiś żel lub maść przeciw żylakom i powiedział, że bez problemu można używać LIOTON 1000. Obrzęki ogólnie powinny ustępować po spoczynku nocnym, jeśli nie to trzeba się zgłosić żeby zrobić morfologię i mocz pod kątem czegoś tam. Mi w sumie po nocy opuchlizna ustępuje. Invictia - też mam zlecone te same badania co Ty i łącznie kosztować mnie będą ok.100zł. Samo HIV 50zł, a przeciwciała 35zł. Co do magnezu polecam ASPAGRIN - magnez i potas w jednym.

Dziewczyny jak jest z ubiorem do porodu? Mozna sie ubrac w co sie chce, czy jest obowiazek zalozenia tej koszuli szpitalnej?

Amefa u mnie w szpitalu można być w swojej koszulce ale pewnie co szpital to inne wymogi. Ja się właśnie obżarłam bo najadłam to mało powiedziane śledzi w smietanie i majonezie z cebulką i ogorkiem kiszony a do tego młode ziemniaczki pychota

Alcia ale pysznosci :) Tez mam nieraz ochote na sledzia, ale po tych tabletkach z kwasami mi sie odbija sledziem i sie boje zjesc :P Ja bym chciala rodzic w takim topie/staniku. Dol jakos bym sobie oslonila przescieradlem czy czyms. Zalezy mi, zeby miec odkryta klatke piersiowa i przytulic Jasia bezposrednio do skory :) Myslisz, ze zgodza sie na takie cos w szpitalu?

myślę że to zależy od szpitala. Chyba że moglabyś mieć jakąś rozpinaną koszulę

Mam nadzieje ze sie zgodza :) Spytam na szkole rodzenia. W koncu maja wanne do porodow, a do wanny raczej w koszuli nie wpuszczaja wiec nie powinno to byc problemem :)

Amefa koszulę możesz mieć jaką chcesz, szpitalnej na pewno nie musisz zakładać, chyba że nie weźmiesz swojej :)

amefa mi jak tylko urodziłam to położna kazała pociągnąć koszule i nie pytała czy chce tylko położyła mi mała na piersiach, także o to się nie martw:) kupiłam termometr i jestem bardzo zadowolona, dobrze mierzy, dobra cena i 3 lata gwarancji:)

Ulcia a Ty robisz badania na fundusz czy prywatnie? Bo ja wszystko na fundusz i nie wiem czy ten hiv jest płatny czy nie, w każdym razie gin mi nie mówiła nic o opłatach, przekonam się jak pójdę:)

Ulcia a Ty robisz badania na fundusz czy prywatnie? Bo ja wszystko na fundusz i nie wiem czy ten hiv jest płatny czy nie, w każdym razie gin mi nie mówiła nic o opłatach, przekonam się jak pójdę:)

Invictia nie wiem czy to o mnie chodziło, ale ja niestety chodzę prywatnie i za wszystko płacę :/ Nowa HIV 50 zł? Z tego co pamiętam to jesteś z Torunia tak jak ja i mnie to badanie kosztowało coś około 25 złotych.

chyba pomyliłam niki;) A jak właśnie u was z żylakami? Ja miałam iść na ostrzykiwanie, ale dowiedziałam się o ciąży;) no kiepsko te moje nogi wygladają ale co zrobić, boję się że po 2 ciąży operacja będzie koniecznością

Invictia i Ulci chodzę prywatnie (do Matopadu) i wziełam sobie dziś ulotkę sprzed gabinetu laboratorium. Niestety 50zł za HIV... teraz żałuję, że nie chodzę do dwóch lekarzy od początku ciąży-prywatnie i na NFZ, bo badania bym mogła robić na kasę chorych, a usg prywatnie. Tak się wydaje, ale te wszystkie badania sporo kosztują. Zwłaszcza jak trzeba coś dodatkowego, np. miałam 2 razy toxoplazmozę (bo się przeziębiłam i chciał sprawdzić czy to nie to), albo na hormony tarczycy (kiedy powiedziałam, że spora część rodziny choruje). Ech, mądry polak po szkodzie... Aż się martwię jak pod koniec ciąży trzeba będzie co kilka dni KTG powtarzać, a każde 25zł + wizyty itp.

Invictia jeśli chodzi o żylaki to jeszcze nie mam, ale mam żylakowato powiększone naczynia jak to określił lekarz rok temu i niestety mi grożą, zwłaszcza w ciąży. U nas to genetyczne i nawet mój dziadekje miał więc lepiej zapobiegać niż leczyć.

Nowa, ale przecież tych badań nie musisz robić w laboratorium matopatu. Wystarczy przecież, że przyniesiesz aktualny wynik badania, a gdzie one będą zrobione to już przecież Twoja sprawa...Badania możesz zrobić prywatnie, bez skierowania w laboratorium jakie sobie wybierzesz. Polecam laboratorium przy Miejskiej przychodni Specjalistycznej, na ulicy Uniwersyteckiej (niedaleko dworca PKS). Na dole strony masz cennik, co prawda z 2011, ale ceny raczej się nie zmieniły. Ceny badania HIV akurat tu nie ma ale na pewno jest dużo tańsze niż 50 zł. http://www.mps.torun.pl/index.php?dokument=37&pierwszy=&dzial=3

Ulci, ale czy nie trzeba przyjść ze skierowaniem? Myślałam, że skoro lekarz je wypisuje na karcie z tego laboratorium to trzeba je tam zrobić :/ Dzięki, sprawdzę ile by mnie wyniosły badania na uniwersyteckiej.

Nie zauważyłam, że napisałaś że bez skierowania też można :)

Nieee :) Na moich "skierowaniach" od prywatnego lekarza prowadzącego nawet nie ma pieczątki. Dostaję spis zleconych badań na zwykłej kartce, tak tylko dla mojej informacji żebym wiedziała jakie zrobić badania. Przychodząc do tej przychodni na Uniwersyteckiej czy do jakiejkolwiek innej nawet tej kartki nie pokazuję, mówię tylko jakie bym chciała zrobić badania i płacę, ale nie takie kosmiczne kwoty jak w matopacie.

Hmmm ja mam wszystko na specjalnej karcie z tego laboratorium, z pieczątką zleceniodawcy (szpital) i z pieczątką lekarza kierującego. Dlatego myślałam, że trzeba mieć zawsze skierowanie na tego typu badania.

dziewczyny nie wierzcie w jakies głupie zabobony! :p ja nie mam siary, żylaków ani opuchniec, ani rozstepow- za wyjątkiem ud. Wiec spoko :) co do termometrow zgodze sie z Zussanka. W ogóle dzieki że napisałas o tym leżeli dziecka w łóżku. Aha w koncu mam wózek :D ale musze poskladac :p BR nie boj sie dentysty hehe :):p pamiętasz jak niedawno ja robiłam szóstkę i siódemkę od razu naraz bez znieczulenia? :D no. Dasz radę;)

a ja chodze do lekarza prywatnie a badania mam i tak bezplatnie w przychodni wiec moze warto podgadac lekarza (o ile przyjmuje tez na nfz)

wiecie co dziewczyny mam problem. To znaczy może dla niektorych nie byłby to problem i by sie śmiali ale dla mnie jest ogromny i wcale śmiać mi sie nie chcę. Otóż mam trzy psy, w tym dwa są duże i potrzebuja dużo zjeść a trzecia to mała ale za to suczka. Musze ją w najbliższym czasie wysterylizowac weterynarz policzy za to 60 zł. Ogólnie ile ja wydaje na nie to szkoda pisac bo jedzenie też kupuje bo nie bardzo mam im co wynieść bo jestem tylko ja i tata przecież.moja matka jest mądra zwineła manatki wyniosła co sie dało (nawet moja pościel wzięła!) a psy wszystkie zostały i w nosie ma czy żyją czy zdechły zreszta mną sie nie interesuje a co dopiero psami. Myślałam oddać do schroniska ale też cos sie płaci za to poza tym nie wiem jak by im tam było. Chyba że uśpić.. :( wątpię czy ktos będzie chciał wziąć je. Kurde na sama mysl mi sie serce kraje już przedtem zreszta płakałam jak o tym pomyślałam bo ja jestem strasznie uczuciowa i przywiązana tez do nich wszystkie już lata z nami są :( co byscie zrobiły na moim miejscu?

czesc Mamusie! u nas dzis na rano tylko 8 stopni bbbrrrr... ktoras pisala ile badanie na hiv kosztjw u mnie 25 zl. co do siary to mi leci od 21 tyg codziennie. Amefa u nas w poznaniu mozna miec swoja koszule do porodu:) nawet prosza o krotka zeby sie nie platala:p Nowa najwazniejsze ze z malenstwem wszystko ok :) i jaka juz duza:) za niedlugo bedziemy tulic nasz szkraby :) a jak to wina lekarza ze plyty nie wlozyl i mu placilas to powinien zrobic raz jeszcze... poznanski kwiatku nie wiem co bym zrobila ale moze postaraj sie wsrod znajomych znalesc im nowy dom.. uspienie to nie najlepszy pomysl ja swojego pieska musialam uspic bo byl bardzo chory po 16 latach razem... 3 dni chorowalam po tym i do dzis a minelo 1.5 roku bardzo za nim tesknie...

Lioton 1000 jest z heparyną, a o ile wiem heparyna jest szkodliwa dla maleństwa mi farmaceutka odradzała

Nowa jeśli się obawiasz, że pójdziesz tam i nie zrobią Ci badań, to na tej stronie co wczoraj podałam jest nr telefonu. Najlepiej tam zadzwoń i sama się przekonaj :) Jeśli jest możliwość to zawsze lepiej choć troszkę zaoszczędzić tym bardziej, że wydatków nas jeszcze czeka niemało :)

Hej kobitki! Ja też wczoraj zakupiłam termometr w lidlu i jestem zadowolona:) Co do siary-kilka kropel od 25tygodnia Poznański Kwiatku, dla mnie nie do pomyślenie est oddanie zwierzaka lub uśpienie, niezależnie od powodu.......futrzaki u mnie w domu traktowane są na równi z ludzmi.,... Miłego dnia kobitki!

Dziewczyny, które kupiły termometr w lidlu, bo właśnie się nim bawię-czy mierząc temperaturę w okolicy czoła nie dotyka się czoła tylko faktycznie trzyma w odległości 1 cm?czy po zakonczeniu pomiaru pipa wam 2 razy bo u mnie brak sygnału po zakoczonym pomiarze

hej. Marti u mnie nie pipa tylko pokazuje się buśka, a nie wiem jak się mierzy tak do końca bo aby wypróbowałam jak on działa:) Ale zadowolona jestem podoba mi się:)

to super:)czytam wlasnie instrukcje buzka jest przy pomiarze z czoła/skroni, ucho przy pomiarze z ucha