Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malentka

umowa zastepstwo ciaza stres

Polecane posty

Witam, właśnie zrobiłam test ciążowy z którego wyszło iz jestem w ciązy:) mam prace na zastepstwo w firmie w której od poczatku nie cfzuje sie dobrze i jestem tam tylko z powodu pieniedzy...czy ktos sie zna na tego typu umowach? jak to wyglada? czy mnie zwolnią? czy uda mi sie uzyskac zwolnienie lekarskie na jak najdluzszy okres? nie chce stracic tego dziecka o ile uda mi sie utrzymac ciaze a przezywam w tej pracy codziennie stres....

Umowa w tym momencie nie chroni Cie przed zwolnieniem pomimo ciązy. Mozesz pojsc na L4 ale jak tylko pojawisz sie w pracy mozesz otrzymac wypowiedzenie.

Nie musisz mieć długiego zwolnienia, najważniejsze żeby między nimi nie było problemu. Tak jak koleżanka powyżej napisała: ta umowa nie chroni Cię przed zwolnieniem z pracy i nie musi być przedłużona do dnia porodu. Co chcesz więcej wiedzieć?

Chciałam napisać że między zwolnieniami żeby nie było przerwy, ale mam 100 myśli na raz i coś od rzeczy napisałam

a czy nie jest tak ze nie moga mnie zwolnic do okresu powrotu pracownika ktorego zastepuje? a jesli moga zwolnic to czy moge uzyskac zwolnienie do lipca czyli do okresu kiedy wroci pani ktora zastepuje? jak myslicie? i jesli dobrze zrouzmialam- okres zwolnienia chroni mnie przed wyrzucieniem z pracuy tak?

Jeszcze raz po kolei. W umowie masz na pewno napisany okres na jaki zawarta jest umowa i informację że jak osoba X wróci to w tym momencie rozwiązuje się Twoja umowa. I jeśli któraś z tych rzeczy nastąpi to ciąża nie daje Ci gwarancji pracy do dnia porodu, no chyba że kierownik będzie miał inną wolę. Natomiast możesz iść na zwolnienie i nawet jak umowa zostanie rozwiązana to możesz kontynuować zwolnienie do dnia porodu i wtedy po ustaniu umowy lub już po 33 dniach płatności przejmie ZUS. NIE PRZYSŁUGUJE CI NATOMIAST ZASIŁEK MACIERZYŃSKI. Tylko uwaga. Jeśli nie pójdziesz na zwolnienie a szef dowie się że jesteś w ciąży to ma prawo dać Ci wypowiedzenie z pracy. Jeśli dobrze pamiętam to jest ono 3 dniowe, bez podania przyczyny. Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi bo nie mam zbytnio doświadczenia w umowach na zastępstwo. Mam nadzieję że w miarę "po polsku" Ci to wyjaśniłam.

tak tak zrozumialam :) dziekuje serdecznie z ainformacje :) mam w umowie napisane ze pracuje do powrotu zastepowanego pracownika, czyli msuze pojsc na zwolnienie chorobowe z powodu ciazy i mysle ze nie maja wtedy prawa mnie wywalic z pracy....:) dziekuje jeszcze raz :)

Dla pewności zadzwoń do inspekcji pracy, żeby potwierdzić te informacje, bo tak jak wspomniałam, miałam tylko 2 razy do czynienia z umowę na zastępstwo i nie zagłębiałam się w temat. Wiem tylko że to najgorsza z możliwych umów o pracę.