Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123;)

nocnik a przedszkole

Polecane posty

Gość 123;)

mamy pomocy moje dziecko ma ponad 2 latka siusiu robi do pampersa bo na nocnik jest wielkie nie tak samo na nakładke ,a chce zeby juz cos zaczol robic do nocnika bo przeciez od wrzesnia ma isc do przedszkola.Moze macie jakies sposoby jak go przekonac .Mam tez wrazenie ze nie jest swiadomy tego ze ma tam siusiu robic a tym bardziej mi o tym sygnalizowac:(

do września daleko bo co panikujesz jak chcesz nauczyć sikać to zdejmij pieluchę :O bo jak ma sie nauczyć skoro ma wygodę moze sie bawić i lać

Gość 123;)
a kto powiedział ze nie ma sciagnietej no własnie do wrzesnia moim zdaniem nie ma daleko

Gość mamuska mama
jezdzie na wies latem i niech chodzi bez pieluchy cale dni, nauczy sie

masz rację, wcale nie jest daleko do września, tym bardziej, jeśli mały nie sygnalizuje nawet... Macie książeczki o sikaniu? Sadzacie misie na nocniku, żeby zrobiły siusiu? Widzi, jak Ty i partner korzystacie z toalety?

Gość 123;)
milczaca tak on nawet sam misie sadza na nocnik i nam karze siadac na nocniczek ale on nie chce :(

Ja synka zaczęłam uczyć tak: co 20 minut odstawiałam go na nocnik, potem przerwy były 30 minutowe, potem 40 minutowe. Nawet nastawiałam przypominacz w komórce, bo wiadomo jak się jest zajętym to czas szybko upływa. Po prostu musisz załapać "rytm". W końcu po tygodniu zaczął wołać, że chce sikać i owszem w sumie może 3-4 wpadki się zdarzyły, ale w sumie nauka zajęła może ponad 2 tygodnie. Potem zaczął sam brać nocnik i się rozbierać, ja nawet nie musiałam o tym wiedzieć. Jedynie z "grubszą" sprawą, gdy zrobił to wołał, że "juuuuż!" :-) Dasz radę, ważne aby tylko się nie zniechęcać i nie robić tak, że jeśli w danej chwili nie masz czasu dziecka odstawić na nocnik, to pozwolisz aby wysikał sie do pieluchy. Musisz być konsekwentna, aby wiedział, że tylko tam ma to robić. Powodzenia.

Gość 123;)
powiem tak zauwazylam ze musze syna sadzac co 45 min ale go sadzam bedzie sie darł i nie zrobi wstanie i zxrobi w majty albo w pampers :(

Piszesz że robi do pampersa - po co jego zakładasz? Idźcie znów na zakupy niech dziecko sam wybierze sobie nocnik.A w domu dużo tłumacz,pokazuj (Ty na kibel,on na nocnik),bij brawo jak sie uda,nagradzaj itd. Warunek taki ZERO majtek jeśli jesteś w domu! Ja w każdym razie mojego uczyłam zimą a w dzisiejszych czasach nie takt trudno zetrzeć mopem mokrą plamę czy wybrać ciuchy :)

123;) a kto powiedział ze jak sie dziecko oducza od pieluchy to sie ja jeszcze zakłada ? pozwalasz robic do peiluchy-w pieluszce jest komfort,bo jest sucho,niech sie posika kilka razy w majtki i chodzi z mokrymi troche powinien się nauczyć,moj jest w tym samym wieku i juz spi bez pieluchy,źle zabras sie za nauke,przeciez nawet go nei zapisalas do przedszkola,bo zapisy dopiero będą,a do wrzesnia dla 2 latka to bardzo długi okres czasu

wolna i szczęśliwa TO UCZYŁAŚ METODĄ,albo zobi albo nie -hehe powodzenia :) nocik jest do sikania a nie siadania i albo zrobi albo nie. Z kupą jest łatwo bo wiadomo kiedy( dziecko się napina) a siku tez nie problem,moja nauka trwała kilka dni max: pierwszego dnia był bez pieluchy (zakładana tylko na noc,a po przebudzeniu odrazu zdejmowana i na nocnik) jak się posikał nazwałam to sisi (syn nie mówił wtedy prawie w ogóle) posikał się jakieś 3 razy,potem gdy w kąpieli robił siku sam powiedział "si" i od tej pory załapał że to sisi (kilkanaście godzin) następnego dnia pytałam "chcesz si" ? ale nie 100 razy dziennie,tylko gdy wiedziałam,że już pora,po tylu miesiącach to już przecież wiemy kiedy dziecko najczęściej sika. Następnego dnia przyszłą pora na nocnik,gdy kiwnął głową że tak to zdjęłam majtki i posadziłam na nocnik-było siku i były brawa. Mieliśmy grajacy nocnik,ale dopóki grał syn traktował go jak zabawkę (zmieniliśmy na zwykły) Od dnia w którym były brawa syn robił na nocnik,zdarzały się porażki,wiadomo,ale kar nie było a jedynie posprzątałam mówiąc "gdzieś ty zrobił te sisi i pokazywałam gdzie si się robi" Dziecko to pojetna istota i łąpie szybko. (wiec u nas nauka trwała 2 dni) w okolicach 2 lat zaczęłam naukę z spaniem bez pieluchy,wieczorem ograniczyłam picie i gdy była sucha pielucha zdjęłam pieluchę i spał bez,bywały też wpadki,ale szybko się nauczył,że nie jest fajnie,teraz to nawet sam wstaje robi siku i idzie spać dalej. ale u nas też problem,bo syn nie zrobi u kogoś hehe ale do września daleko :D