Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ATEISTAaaa

Człeki niech ktoś mi powie jak można wierzyć w jakiegoś tam pana boga?

Polecane posty

pewnie ,ze ogladałam :) szkoda tylko ,ze nie obejrzalaś niezmontowanych ujęć :) tak dopiero bylo na co popatrzeć :)

jutrobedelepsza - jak się po śmierci okaże, że bóg istnieje to cię całą wieczność będę w żebra dźgać palcem w kotle i wtedy dopiero będę się nabijać :P

Gość jutrobedelepsza
allium :D "szkoda tylko ,ze nie obejrzalaś niezmontowanych ujęć" zle trafilas, lubie Dawkinsa i ogladalam jego chyba wszystkie debaty wklej te bez niezmontowacyh ujec i zanalizujemy 🖐️ ja tez mam jedna jego debate z ksiedzem bez ciec - nie musze mowic jak biedny ksiadz sie skomromitowal :D

"bo wszystkie są dla mnie równe" no i bzdura, bo wszystkie nie są równe. jak już wspominałem, to jest tak jak z teoriami naukowymi - są takie których nieprawdziwość udowodniono i nie można ich traktować na równi z tymi które się potwierdzają. a biblia jak na razie się sprawdza czy ci się to podoba czy nie.

ja z żadnej wiary sie nie wyśmiewam ,chcę być niczym Archanioł Michał , który nawet przeciw Szatanowi złego slowa nie powiedział a tylko zawołał " Niech cię Pan skaże " Ja po prostu uznajaę je za fałszywe i puste , zwodnicze i odciągajace od prawdizwego Boga . To tyle i jak widzać dla niektórych aż tyle .

jutrobedelepsza - co nie znaczy, że gdyby "trafił" na innego księdza poszłoby mu równie łatwo. Myślę, że z moimi dwoma znajomymi miałby problem :)

Gość jutrobedelepsza
jutrobedelepsza - co nie znaczy, że gdyby "trafił" na innego księdza poszłoby mu równie łatwo. Myślę, że z moimi dwoma znajomymi miałby problem Moorland - z calym szacunkeim, ale nie sadze urojenia nie wygrywaja z logika

ksiadz mozę sie skompromitował , bo księza Katoliccy wiedzy z zakresu Biblii nie maja prawie ażadnej , sakazani sie na grafik czytań i tyle . Interesujace jest ,zę Dawkins nigdy nie rozmawia z np . pastorami protestanckimi , albo baptystami ,nigdy nie aranżuje takiej rozmowy z kimś po kim nie wie jaką odpowiedz otrzyma :) To też wiele mówi o jego " wiedzy " :)

!offerma - w tej chwili istnieje kilka religii i ich odłamów których nieprawdziwości nie udowodniono. Z resztą, wymarłe kulty takiego, a nie innego statusu doczekiwały się zwykle przez brak zastosowania i lepsze alternatywy. Jeżeli chodzi o moralną stronę religii to owszem - są lepsze i gorsze, ale to już kwestia mocno subiektywnej oceny. Powtórzę raz jeszcze - sam akt wiary w siłę nadprzyrodzoną, jakkolwiek by się jej nie nazwało, moim zdaniem zawsze zasługuje na ten sam szacunek. allium - o ile nie będziesz na siłę ingerować to niech tak zostanie, moją uwagę zwróciło to co powiedziałaś o niemożności odwrócenia wzroku od tego jak inni swoim życiem i wiarą zarządzają.

sądzisz , nie śadzisz ale prawdą jest ,ze nigdy do żadnej powąznej dyskusji nie stanął. a jego prace obalają nawet studzeci szkół biblijnych . No ,ale na laikach to on wrażenie robi :)

"bo wszystkie są dla mnie równe" ale to jest prymitywna metoda na ośmieszanie wiary. no bo faktycznie jeżeli uzna się że biblia jest równie wiarygodna jak jakieś "mity greckie" czy inne wierzenia w "sześcioręką boginię kali" to faktycznie tylko głupek może w to wierzyć. tyle że tak nie jest. bilia faktycznie jest pełna uproszczeń, ale pamiętajmy że była pisana dla prostych ludzi, jednak znajduje się w niej zaskakująco wiele stwierdzeń które potwierdza współczesna nauka. to jest zdumiewające biorąc pod uwagę jak dawno powstała.

Gość jutrobedelepsza
allium widzisz taka dyskusja z Toba ...jak Dawkinsa z chrzescijanami :D mowisz, ze mam obejrzec jego debtae bez ciec gdzie sie skompromiowal (czyli prosze o dowod) wykrecasz kota ogonem- jak wijacy sie jak piskorz ksiadz pod wplywem logicznych pytan :D

Allium wydaje mi sie ze nie jestes dobra osoba.....Mozesz wierzyc w to co chcesz ale mam przeczucie ze w srodku, w srodku nie jestes wrazliwa i dobra osoba.

allium - i dobrze na tym zarabia - gdyby faktycznie był antyteistą na jakiego się kreuje to zająłby się tworzeniem bardziej użytecznych prac niż pyskówki z wybranymi, łatwymi celami.

Gość jutrobedelepsza
allium moge cie zaypac teraz linkami do debat gdzie doslownie zmiazdzyk swoich partnerow w dyskusji czy twoje slowa na forum sa tak puste jak fundamenty twojej wiary?

aaa , , ,chcesz linka ? :) nie doczytałam - niestety , nie mam :) ogladałam to jakiś czas temu , na laptopie znajomych ze Stanów - ale pewnie jak się uprzesz to w sieciznajdziesz :) szukajcie - a znajdziecie :)

!offerma - po pierwsze - miałeś albo czytać całość, albo wcale. Napisałam przecież, że "równe" jeżeli chodzi o sama wiarę w byt nadprzyrodzony. To po pierwsze. Po drugie, jeżeli chodzi o wielorękie awatary Hinduizmu, to można polemizować czy Biblia jest bardziej czy mniej prawdziwa dla wyznawców danej religii.

Gość jutrobedelepsza
"Tworzeniem bardziej użytecznych prac niż pyskówki z wybranymi, łatwymi celami. " dlatego od jakiegos czasu Dawkins nie wchodzi w zadne debaty z chrzesciajanami - stwierdzil, ze szkoda mu czasu,(bo jak mozna dyskutowac z urojeniami?)

jutrobedelepsza - tak samo jak z fanatykami...dlatego jesteś trudnym rozmówcą.

wygrana tyle jest warta ile wart jest walki przeciwnik . Ostatnia debatę jaka ogladała z tym panem to nawet ja mogłabym odbyć:) bez fałszwej skromności . A pytanie jakim sposobem rozmnożyli sie ludzie skoro na ziemi byli tylko Adam i ewa uważam za poniżajace dla kogoś kto coć raz mał Biblię w ręku .

allium - przypowieści to ulubiony argument większości domorosłych antyteistów :P

Gość jutrobedelepsza
allium :D "ale pewnie jak się uprzesz to w sieciznajdziesz " - - rozumiem, ze dla Ciebie to troche za...ciezkie...? :D ok szukajcie - a znajdziecie :D tak myslalam, ze nie wkleisz linka ;) klasyk :D po co nam dowody

Gość jutrobedelepsza
dobra ide zrobic cos pozytecznego 🖐️ owocnej dyskusji :D

a tobie ręce do tyłka przyrosły ? :) szukasz prawdy ? to szukaj a nie tylko narzekaj .

Teraz mi się przypomniało, kto to rzucał tekstem o Biblii i dinozaurach? Tak mi się tu z niektórymi postami skojarzyło :P

Gość jutrobedelepsza
a tobie ręce do tyłka przyrosły ? allium :D odslaniasz sie coraz bardziej ;)