Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ATEISTAaaa

Człeki niech ktoś mi powie jak można wierzyć w jakiegoś tam pana boga?

Polecane posty

ponadto znam muzułmanów " całkiem normalnych " ;) w swojej wierze , a jednak uważam ,ze błądzą . Tak samo jak wszystkie inne społeczności nie chrześcijańskie .

Allium pojezdzij sobie po swiecie i zobacz ile jest biedy i zlosliwosci i wojen to moze zmienisz zdanie. I w koncu sobie zadasz pytanie ...gdzie do cholery jest Bog? Ale dopoki bedziesz siedziec na pupce i nic nie widziec to z kad mozesz wiedziec pewne zeczy? i z kad ci przyjda jakies watpliwosci?

allium - w kwestii samoistnego pomagania są równie efektywne jak krasnale, bóg i wróżki. No, ale kostkę lodu mogę wrzucić do napoju, gdzie zacznie się roztapiać przejmując ciepło płynu, jednocześnie go chłodząc - to już coś. Co do jeżdżenia po świecie - otwartym umysłom nowe doświadczenia dają powód do zastanowienia się nad tym w co wierzą i co myślą.

jeśli musisz jedździć po świecie , żeby sie nad sobą zastanowić , żeby pogłębić swoje duchowe życie .... to albo już sie pakuj albo ... no to wspólczuję , następne " last minute " jest dla ciebie :) co za debilny argument żeby żyć niczym cielę :)

Podróżowanie to tylko jeden sposób na poznawanie świata. W każdym razie, każdy otwarty umysł jest gotowy przemyśleć każdą alternatywę i wtedy wybrać co wydaje mu sie najlogiczniejsze, a "ciele" jak to mają w zwyczaju robią to czego nauczyły je ich matki - czyli bez większego wysiłku mielą trawę na pastwisku, a celem ich istnienia jest profit..cudzy.

Kradna lub rodzice celowo bo sa biedni, sprzedaja dzieci nie wiedzac ze "ida na czesci" lub dla pedalow .W chinach istnieja lagry i PRAWDZIWE obozy pracy!!! Dzieci umierajace z glodu albo sa porzucane na ulice bo sa chore lub niepotrzebne. Chlopcom odcinaja rece i nogi bo nie chca isc na wojne ......wymieniac dalej? nie mowiac o starych i zwierzetach ile okrucienstw.... i gdzie ten dobry Bog? a moze on w ogole nie jest taki dobry jak nam powiedzieli?

i tobie oczywiście wydaje sie ,zę mój wybór jest wyborem cudzym i wtórnym bo wybrałam wiarę w Boga ?:) gdybym napisała ,zę jestem ateistką , hedonistką albo nawet spirytystką to ozaczałoby ,ze dokonałam samodzielnego wyważonego wyboru ? Ale wiara w Boga wyklucza samodzielny , " światowy " wybór ? dlaczego ? i olśnij mnie - o jakich profitach piszesz ?

Agneses - to o czym mówisz to zasługa szatana i ludzkiej ułomności. Bóg praktykuje odpowiedzialność grupową.

i tobie agnes wydaje sie ,zę dlatego nie ma Boga , bo dizeją sie takie rzeczy ? Czy to nie ludzie robią te okropieństwa ? czy to nie ludzie wywołują wojny i handlują ludźmi ? czy nie maja wolnej woli i mogliby wybrać inny model życia ?

Ateizm, hedonizm czy spirytyzm też można z domu wynieść, ale ślepa wiara jest z reguły wynikiem bardzo nieobiektywnego przyglądania się światu. Mówienie, że twoja racja jest "najtwojsza" i "mojsza niż twojsza", bo ty masz rację, a Muzułmanie nie to przykład takiej ślepej wiary. Raz miałam okazję być w domu rodzinnym przy okazji kolędy i wdałam się z księdzem w dyskusję o symbolach. Najpierw nie rozpoznał czym właściwie jest mój wisiorek, potem zaczął mi udowadniać, ze nosząc taki-i-taki symbol otwieram serce na szatana. Jak brakło mu argumentów to kazał mi zmądrzeć i pierdolnął drzwiami. ;) A mówiąc o profitach mam oczywiście na myśli w tej chwili słabnącą już (na szczęście) siłę kościoła. Co prawda trzeba złożyć ukłon przed organizacją która tyle się trzymała...ale bez przesady.

Dlaczego cierpienie na świecie jest dla was dowodem na to że nie ma Boga. Są różne koncepcje nie tylko chrześcijaństwo jest jeszcze buddyzm i hinduizm tam się uważa że całe cierpienie wynika z niewiedzy i niewłaściwego postępowania.

Tak albo nie ma boga ...albo to jest zwykly h.... Mnie od malego uczyli ze mial byc wspanialy wszechobecny milosierny i takie tam glupoty ale po tym co widze i widzialam bedac tam i tu i to co sie dzieje to mozg w poprzek staje. Na zdieciach albo w telewizji to sie wydaje normalka nie odbiera sie tego jak widzisz pewne zeczy na zywo i dotykasz wlasna reka ...to tak jak isc na koncert , na ekranie to nie to samo.

"Allium pojezdzij sobie po swiecie i zobacz ile jest biedy i zlosliwosci i wojen to moze zmienisz zdanie." czyli po raz kolejny mamy dowód że ci wszyscy pożal się boże "ateiści" to ci którzy "obrazili się na bozię". przypominam wam, bando głupich tłuków, że ludzka działalność i wynikające z niej skutki nie mają nic wspólnego z bogiem. nie ma chyba takiej religii na świecie która twierdziła by że człowiek jest bezwolną marionetką w bożym ręku (a nawet gdyby była to o niczym nie świadczy) a wasze tego rodzaju pretensje do boga świadczą jedynie o waszej umysłowości na poziomie wiejskiej baby grożącej dziecku że je "bóg pokarze" i zdziwione że tego nie robi. wy naprawdę nie macie wstydu, jak już jesteście takimi tępakami to moglibyście się przynajmniej nie ujawniać.

A słyszeliście to? Dwóch żydów przechodza się po Watykanie. Nagle jeden z nich mówi do drugiego: - Icek patrz, a zaczynali od stajenki. :D

Oczywiście nasz mistrz logicznego myślenia nie założył, że ludzie mogą spokojnie przyjmować do świadomości fakt, że wszystko co się dzieje złego to w dużej mierze zasługa ludzi, a bóg nie odgrywa w tym żadnej roli. Ba, niektórzy nigdy nawet nie wierzyli w boga!

wszystko mozęna wynieść z domu , ska tylko przęświadczenie ,ze świadoma wiara koniecznie musi być ślepa ? Bo wierzę ? bo skoro wierzę w Jednego Boga nie mogę wierzyć też w innego ? przecież to logiczne , skoro Bóg jest jeden . Ale to takie humanistyczne , żeby broń Boże nie urazić bliźnich udawajmy , że ich bóg jest tak samo prawidziwy jak nasz .... a twoje uwagi dotyczące księży i kościoła kat nie robią na mnie wrażnenia , nie jestem katoliczką :)

Dla cierpiacych wlasnie bog jest nadzieja. Przynajmniej mysla ze po smierci bedzie lepiej albo ze ich cierpienie ma sens.

Większość religii powstała dla polityki, może z wyjątkiem kilku nowszych denominacji chrześcijaństwa - ale już pomijamy to. I nie chodzi o to jak szczerze wierzysz w swojego boga, tylko o to, z jaką pewnością wyrzucasz innym, że się mylą ;)

yyughiuh a kto nas nauczyl zle postepowac? moze biblia? moze koran albo inne religie?

a jaki sens byłby takiej wiary , która ciągle sie waha ? bez sensu by to było i na pół gwizdka.

Agneses - pojęcie "dobrze/źle" jest mocno subiektywne, zależy od kultury, środowiska czy nawet własnych, wyrobionych przekonań. O tym można się rozwodzić przez następne ileś stron.

jak wrocimy sie do wczesnych lat chrzescijanstwa to wtedy nikt nie zbieral na tace nie bylo ksiezy ani nie budowano wspanialych kosciolow byla wspolnota komu ludzi wspierajacych sie nawzajem i takie wlasnie bylo przeslanie Jezusa niezapomnajmy o ludziach uzdrowionych i o tym jak duzo dobrego zrobili chrzescijanie dla bliźnich np. matka teresa

allium - twoja wiara może się nie wahać, ale nie powinno się kwestionować słuszności cudzych przekonań bo obiektywnie parząc są tyle samo warte co twoje.

yyughiuh - jak każda organizacja religijna zrobili też dużo złego. Matka Teresa przede wszystkim była dobrą osobą, miała altruistyczną osobowość i chęci pomagania. Jest masa ludzi niekoniecznie związanych z jakąkolwiek religią którzy też pomagają "sami z siebie".