Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pawłowa Mama

Autyzm

Polecane posty

ja jutro nie mogę bo 16.15 odbieram starszego z koni i on jest padniety po zajeciach

mój nie ma jeszcze dwóch lat i dopiero zaczynamy z nocnikiem... trzeba przyznać, że szybko zakumał sikanie na zawołanie tzn ze siada i sika, natomiast niestety nie woła że chce, tzn czasem się złapie za pupę, czasem nawet powie siii, ale zazwyczaj siura na podłogę, jak w porę Go nie wysadzę. Fajne jest to, że nie sika przez sen, tzn od dawna w nocy ma sucho, w dzień śpi bez pieluchy, tylko muszę czuwac. żeby po spaniu Go wysadzić. Jak ma dobry dzień to po wstaniu sam usiądzie i się wysika. jestem dobrej myśli, ale zamierzam się na poważnie zająć tym w lato, bo teraz u dziadków jest dosyć zimno i nie mogę Go z gołą dupą puścić...

mój od jesieni (24mce) łapał co to nocnik ale jakoś bez przekonania, jak latał z gołym tyłkiem to pamiętał a jak w spodniach to już nie na dobre nauczył się początkiem stycznia czyli 2 lata i 4mce, z tego też powodu do dziś jest chory :/ ale przynajmniej sika bez wpadek, jedynie co to ja jak wychodzimy to mu jeszcze zakładam pieluchę bo on jak zawoła to tak na już a zimą to ciężko tak na już w dodatku jakby się zsiurał gdzieś po drodze to na bank chory na mrozie z mokrymi gaciami, starszy też w tym wieku zaskoczył ale był maj/czerwiec więc ominęłam wtedy etap chodzenia na spacer z pieluchą, tyle, że starszy zupełnie nie czuł sikania i nocnik był beee

u nas bedzie ciezej;/ za bardzo nie chce nawet siedziec,chyba,ze cos w tv leci,ale TV OGRANICZAM do minimum.... to Ogryzku My mozemy spotkanie powtorzyc w czw lub pt a poki co jutro godz 16 w Nibylandii???

ok, mam nadzieję, ze się spotkamy. moja kolezanka niestety nie da rady dojechać. Jak się poznamy? ja będę pewnie w granatowym swetrze z kapturem, małym synkiem i chudą 5 latką :D

to ja się piszę na powtórkę, tylko, ze u mnie to w tyg raczej późnym popołudniem bo urwisy są w przedszkolu, chyba, że mam jakąś rehabilitacje to wtedy do południa są w domu, ale to zwykle 1 jest drugi nie, ja pracuję w domu więc się mogę dostosować

hehe,ja bede z chudym Igorem, blondynka do ramion wlosy,bede w granatowej bluzce i leginnsach:) Daria:)

Darcia, jest tam jakieś charakterystyczne miejsce, przy którym się spotkamy? może przy "recepcji" czy gdzie tam się płaci ;.) Ola :) postaram się być o 16:00, a możecie mi powiedzieć gdzie się zjeżdża z trasy 86 jadąc od strony Katowic? Jest tam jakiś drogowskaz, coś charakterystycznego?

zjedź na Murcki, jest drogowskaz, przejedziesz lasek, potem zabudowania, po lewej kościół i jak dojedziesz do skrzyżowania dużego (w lewo na Mysłowice, prosto na Tychy, Bielsko, w prawo Katowice Mikołów) to w prawo, za jakieś 150-250m będzie sala po prawej stronie, nie rozpędzaj się bo po 1 tam stoi Policja a po 2 zjazd do samej sali zabaw jest zaczajony i możesz minąć, możesz wjechać dwoma wjazdami jak miniesz pierwszą strzałkę to za 50m jest druga droga na parking z drugiej strony :) sala jest w starej szkole i na 1szy raz to może sie wydawać niewidoczna bo jest za drzewami tak w oddali ale ogólnie to duże kolorowe miejsce jak będziesz patrzeć to trafisz

spotkajmy sie przy kasie,tam nie ma szans ,zebysmy sie nie spotkały:) MOZE bedzie ze mna sasiadka z corka,ktora tez ma podobne problemy,ale to zalezy czy moj szanowny maz zostanie z jej autystycznym synem... O-gryzek jaki z Ciebie super znawca;)

Super, bardzo się cieszę. Jakbym się troszkę spóźniła to zaczekajcie na mnie :) nie wiem,ile mi zajmie dojazd, kierowca ze mnie dość marny :( Piotrusia poznacie po tym, ze ...jest malutki, wyglada na roczniaka a nie na dwulatka, jest na 3 centylu ledwo ledwo. No i następne spotkanie też możemy razem, bo ja zostaję prawdopodobnie do 22 marca, dzisiaj się wyjaśniło :) poza tym mam doła jakoś dzisiaj :(( Plamiasty jak tam u Ciebie????? Napisz o Synapsis..

czemu masz doła?Moze uda nam sie GO wypedzic przy kawce;)Ja tez sie ciesze! Moj Igor tez jest mniejszy,a pzrede wszystkim za chudy:( TERAZ przeszlam gehenne,zeby zjadl zupe;/ cały blok Go chyba slyszal.Nigdy nie nalezal do zarłoków,ale takich cyrkow to nie bylo...chyba cos jest na rzeczy...

ale jestes samokrytczna:) Napewno nie jest tak zle.Poza tym co sie dziwisz,ze dzieci chude,:);)

bo mały taaak odbiega od rówieśników. Codziennie sobie obiecuję, że koniec, jest cudowny, nie będę Go porównywać, ale idę do parku i dup, masz Ci los, znowu jakiś wygadany wielki dwulatek :(

jeszcze nadrobi!!!:) moj maz tez byl taki mały,chudy, a teraz 190cm :) wyrosł wielki kon:) ja przy nim mały krasnal:P

ja tu mieszkam to wiem gdzie Nibylandia :D a mój młodszy taki niezbyt wyrośnięty, niewygadany zupełnie ale łobuz, za to chudy niezbyt, starszy raczej wyższy ale teraz zmalał kiedyś był najgrubszy i najwyższy

Gość plamiasty
Witam, przez pare dni nie maiałam internetu więc piszę dopiero teraz. W Synapsis najpierw mieliśmy obserwację a następnie wywiad. Panie nam się nie przedstawiły. Podczas obserwacji od razu uznały, że kontakt wzrokowy z dzieckiem jest zerowy. Mały bawił się sam i bardzo się skupiał na tym co robił. Nie zwracał uwagi nawet na nas. Tego się bałam. On tak się zachowuje w nowych miejscach wsród nieznanych ludzi. W domu jest zupełnie inny. Kolejną obserwację mamy mieć w sali z lustrem weneckim i będą na niego patrzeć z ukrycia. Wiem z doświadczenia, że im mniej ludzi tym bardziej mały się otwiera. Następnie ja i tata poszliśmy na wywiad a mały został z babcią i jedną z Pań terapeutek. Jak zostało mniej osób to się oczywiście trochę rozruszał i nawet dawał owej Pani buziaki. Badała go również neurologopedka, która stwierdziła brak pionizacji języka. My już wcześniej zwracaliśmy uwagę, że mały w nienaturalny sposób wywija język, ale wszyscy to bagatelizowali. Mamy się z nią spotkać na oddzielnej wizycie. Podczas wywiadu Panie dały nam do zrozumienia, że Filip ma zaburzenia autystyczne. Budujące jest to, że ma z nami w domu kontakt i się rozwija. Trzeba go nauczyć współpracy z innymi poza domem. Zostawiliśmy płytę z nagraniem jego zachowania w domu i czekamy na kolejną obserwację. Na wczoraj mieliśmy planowany zabieg drenażu. Całe szczęście płyn w uszkach się wchłonął i obeszło się bez interwencji chirurgicznej. Wróciliśmy szczęśliwi do domu! Życzę Wam udanego spotkania!

Plamiasty, a jakie "zadania" Mały miał do wykonania? Ja myślę. że jak idzie do przodu i nie regresuje to świetny znak! Darcia dzięki za przemiłe spotkanie, mam nadzieję, że je powtórzymy? Darcia to niezła laska, czułam się przy Niej jak uboga zaniedbana krewna cholerka :)

Gość plamiasty
Cała obserwacja była spontaniczną zabawą. Może były jakieś planowane zadania ale mały się ich nie podiął. Od momentu przekroczenia progu sali prawie nie było z nim kontaktu. Kładł się na podłogę i jeździł autkiem, rzucał piłkę albo kręcił kwiatkiem na takiej tablicy dydaktycznej. Żyrafy z klockami nawet nie dotknął mimo, że ma taką w domu i bardzo ją lubi, książeczek też nie chciał oglądać, raczej kartkował, pobazgrał trochę długopisem, który zabrał jednej z Pań. Bawił się sam i mocno się skupiał, nie reagował na próby przerwania jego samodzielnej zabawy. Zanim weszliśmy na salę jeszcze w szatni to było zupełnie inne dziecko -rozglądał się, uśmiechał, biegał, zaczepiał nas i pracowników przedszkola, wskazywał obrazki na ścianach, udawał, że wyciera buty...Podobnie po wyjściu, chociaż już mniej bo był już zmęczony. Spędziliśmy tam ponad cztery godziny.

Gość plamiasty
Każdego dnia obawiam się regresu i codziennie mały nabywa nowych umiejętności. Zawsze rozkładałam ręce jak mówiłam, że czegoś nie ma. A tu niespodziewanie Filip wyłączył pralkę, zgasł wyświetlacz a on rozłożył rączki i mówi "i ma". Już wielokrotnie dziś powtarzał adekwatnie do sytuacji "i ma". Te jego sukcesy podnoszą mnie na duchu!

hej:) Ja tez dziekuje kochana za mile spotkanie,choc do konca nie moglysmy sie skupic na sobie,bo dzieciaki wymagały uwagi,szczegolnie moj:) jestem chetna na kolejne spotkania. Nie przesadzaj z tymi kompleantami! Moj tez wlasnie w obcych ,innych miejscach jest inny, w domu calkiem inne dziecko:)

darcia to kiedy jedziesz do Nibylandii? ;)) u nas coraz gorzej ze starszym, młodszy jakoś leci, chociaż coraz bardziej odstaje od grupy i wzrostem i mową starszy ma jakiś paskudny czas kiedy wszystko jest nudne nic mu sie nie chce nie potrafi się z łóżka podnieść i potworne sińce pod oczami wręcz ma zapuchnięte oczy

w biedronce sa fajne zestawy dwupaki gier po 19,99 :> polecam, sprawdzone też na 2 latkach :D zwłaszcza lody :) ja dzis zakupilam sklep i pizze a mam juz w domu lody i są rewelka za tą cenę

to sa zestawy ciastoliny???? O-gryzku mysle,ze w przyszlym tyg mozemy sie umowic w Nibylandii:)

darcia nie ciastolina zestaw gier :) bardzo fajne edukacyjne i rozwijające a proste, w zależności od wieku można zasady gry komplikować wrzuć sobie w google albo allegro Trefl lody albo pizza i zobaczysz a jak będziesz jechać do Nibylandii to daj znać :)

ok;) ale w przyszlym tyg napewno sie wybierzemy:) Nie taka ....jeszcze bedzie w kato,wiec wypijemy kawke;):):):) a wlasnie przypomnij mi Olu kiedy Ty wracasz do Wawy??? Bo my badanie na peptydy w moczu musimy dowiezc do 18 marca.

szkoda:( za pozno...Bedzie maz musial wziasc urlop i jechac:) mnie na dzien dzisiejszy odpowiada,chyba ,ze cos w trakcie sie wykluje... O-gryzku???Tobie pasuje?