Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 janoity43

luzne gatki clarkowc贸w

Polecane posty

P艂ywak, jeszcze tylko chcia艂am powiedzie膰, 偶e mylisz si臋 co do sk艂adu mleka kobiecego. Zawiera ono: 1,2 % bia艂ka 3,8% t艂uszczu 7 % laktozy - czyli cukru mlecznego - czyli weglowodan贸w

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
MonaL W przeciwienstwie do dr Lutza, dr Kwa艣niewski i dr Michalak zalecaja ziemniaki. Oprocz warzyw to wg nich najlepsze 藕r贸d艂o Ww. Jeszcze dwa miesi膮ce temu jada艂em tylko warzywa, owoce, bialko (jaja, ser, mieso), troche tluszczy i pilem swieze soki. W pewnym momencie odczulem potrzebe ziemniaka czy chleba wiec ze smakiem je do艂膮czy艂ylem. Chleb tylko do jajecznicy, a ziemniaki i kasze do mies w ilo艣ci nie zb臋dnej dla organizmu. Teraz duzo wiecej tluszczy, mniej warzyw i owocow. Organizm sam sobie to wyregulowal. Z reguly nie dojadam miedzy posi艂kami. Wczesniej pomiedzy nimi podjada艂em owoce. Smalcu nie u偶ywam, zdecydowanie wole maslo klarowane. Wczesniej nawet o tym nie myslalem, ze tak b臋dzie wygl膮da膰 moje menu. Nie jadam 72g ww na dobe jak Lutz zaleca tylko troche wiecej. Bli偶ej mi do proporcji dr Kwa艣niewskiego. Jadam podobnie jak dr Michalak zaleca, choc nie stosuje si臋 do wszystkich jego wskazowek. Np nie uzywam olejow, nie jadam cytrusow. Na diecie LC tluszcz stanowi 藕r贸d艂o energii. Bialka organizm duzo nie potrzebuje. Niewielka ilosc zoltek, sera czasami miesa (najbardziej warto艣ciowe sa podroby) w zupe艂no艣ci wystaczy. Wbrew pozorom cz艂owiek bedacy na diecie LC nie potrzebuje az tyle magnezu czy innych mineralow. Wystarczajaca ich ilosc znajduje sie w zoltkach, miesie, nabiale, kaszy, ziemniakach. Troche si臋 balem zakwaszenia ale obecnie nic si臋 takiego nie dzieje. Jedz膮c malo wegli nie obciaza si臋 tak w膮troby, trzustki. Organizmu nie musi ich nadwy偶k臋 zamieniac na kwasy tluszczowe tracac przy tym swoje zasoby. Dostaje czysta energie w postaci tluszczy nasyconych (maslo, smietana, ser, mieso) i ja pozytkuje. To si臋 czuje. Nigdy nie podejrzewalem, ze maselko (moje g艂贸wne 藕r贸d艂o tluszczu) czyni takie cuda. Brakuje mi ruchu jak nigdy wczesniej. Mog臋 p艂ywa膰 non stop, a ze teraz plywalnia zamknieta to 膰wicz臋 w domowej silowni. po lewej stronie tego linka jest art. dot prawid艂owego odzywiania wg dr Michlaka. Luzna kopia DO. Jadam podobnie. http://www.drmichalak.pl/ a tutaj abc 偶ywienia optymalnego wg dr Kwasniewskiego http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=79

Udost臋pnij ten post

ps. odn sk艂adu mleka kobiecego oczywi艣cie masz racje. Troche si臋 zagalopowa艂em, mia艂em na mysli, ze wi臋kszo艣膰 energi dziecko otrzymuje z tluszczy, a nie Ww. W zale偶no艣ci od miejsca zamieszkania kobiety maja rozne proporcje BTW. Im mleko tlusciejsze tym lepsze. http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1519.msg23874#msg23874

Udost臋pnij ten post

P艂ywak, w ka偶dym razie uwa偶am, 偶e to dobra modyfikacja - w kierunku zwi臋kszenia dobrych t艂uszczy, odstawienia cukr贸w i ograniczeniu w臋glowodan贸w obci膮偶aj膮cych przew贸d pokarmowy. Dzi臋ki :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 janoity43
Gdyby kto艣 chcia艂 bardziej szczeg贸艂owo podej艣膰 do tworzenia diety,to polecam program w Excelu "Dziennik Posi艂k贸w Vitalmax" http://chomikuj.pl/madzia_pat/Dokumenty/Dziennik+posi*c5*82k*c3*b3w+VITALMAX tu jest dyskusja na ten temat http://www.sfd.pl/DZIENNIK_POSI%C5%81K%C3%93W_VITALMAX_!!!-t263991.html tu jest te偶 ciekawy kalkulator,mo偶na sumowa膰 wybrane produkty http://www.tabele-kalorii.pl/

Udost臋pnij ten post

tomi :) wielkie bravo :) dla ciebie :):) za glodowke na urynie ladnie sie przelamales pisz mi jak ci sie ksztaltowal... smak moczu podczas glodowki zaczynales pic wczesniej? i pijesz poranna dalej po zakonczeniu glodowki? jakies inne zabawy z uryna? nacieranie lewatywy? przepraszam ze dopiero teraz ale... wyjatkowo duzo zajec, wyjazdow..... i przerwa od tego co nie musze wode pilem rano na rozruch...produkcji uryny :) lewatywy z samej wody.... czasem dodawalem z dodatkiem uryny ( szklanke na litr) bo reszte wypijalem :) pilem tylko swieza i tylko ciepla przelom cos kolo 6 dnia... bardzo wyrazny kwasny - zakwaszony zapach w sypialni.... jedyny niepowtarzalny nie do podrobienia ile calkowicie dni glodowales i ile ci kg polecialo? pozdrowienia dla reszty :) czytam zaleglosci

Udost臋pnij ten post

aaaaa mona :) taaaaam.... kiedys o dietce arbuzowej na oczyszczenie nerek chlebek z miodem... w razie wielkiego glodu - to miala byc wspomagajaca porcja wegli energii bobek odpada bo to ciezko strawne bialko i "obciaza" nerki ktore to maja byc czyszczone juz nie pamietam czy to tombak czy malachow o tej arbuzowej pisal... ale wspominali ze kolo 17-19 bywaja skurcze i wypada jakis przeciwbolesny i rozkurczony produkt nosic przy sobie... bo moze dopasc cie taki bol ze na kolana upadasz... jak kamien sie rusza ( na ... az takie extremum to nawet ;) ja bym sie nie pisal) dlatego ja w tym wypadku wole urynianke bo naturalnie ladnie wyplukuje wszelkie zlogi

Udost臋pnij ten post

aaaa :) potrzeba... i lenistwo ;) matka "wynalazku" mozna i jako czyscik zatok... ja to uzywam jak zdarzy sie jakas praca..... kurz膮ca - zanieczyszczajaca nosowe kanaly oddechowe zamiast jala neti ktory to zabieg... troche zabawy wymaga i odpowiedniego przyboru biore strzykawke, im wieksza tym lepsza, nawet "偶anete" (100ml) sobie kupilem i wstrzykuje sobie urynianke tym narzedziem do kazdej dziurki nosowej na poczatku delikatnie i coraz ostrzej wstrzykuje z wiekszym cisnieniem znakomicie czysci i wyplukuje :) taka.... szybka intensywna zabawa oczywiscie tylko i wylacznie sama plastikowa strzykawka - bez niczego ostrego i klujacego :)

Udost臋pnij ten post

plywak :) ja tam juz nie zamierzam z nikim dyskutowac na tematy zywieniowe... ale ta czesc twojej wypowiedzi: Chleb tylko do jajecznicy, a ziemniaki i kasze do mies w ilo艣ci nie zb臋dnej dla organizmu. to przejezyczenie? czy faktycznie tak robisz? chodzi mi o laczenie bialek z weglowodanami i jak ci sie to ma.... np do tego co tombak pisze na ten temat?

Udost臋pnij ten post

Dzisiaj zacz膮艂em 3 dniowy post na urynie, m.in. dlatego, 偶e dzie艅 po zako艅czeniu poprzedniej 'wywali艂" mi si臋 pot臋偶ny wrz贸d w 艣rodku nosa (nigdy takich 艣wi艅stw nie mia艂em), co艣 si臋 musia艂o nie藕le od艂o偶y膰 i teraz "wyje艣膰". Trzeba dalej pog艂臋bia膰 oczyszczanie. S艂awek na wi臋kszo艣膰 twoich pyta艅 odpowiedzia艂em p贸藕niejszymi wpisami, co do innych - to by艂 moja pierwsza przygoda z uryn膮 + g艂od贸wka - teraz dok艂adnie ci nie opisz臋 zmiany smaku uryny, ale czu艂em r贸偶ne smaki, oraz narastaj膮c膮 kwasowo艣膰 (szczeg贸lnie na dole j臋zyka) mocz si臋 oczyszcza艂, by艂 czasami bez wonny, bez smakowy - podczas g艂od贸wki naciera艂em twarz (szczeg贸lnie skronie) - robi艂em dwa razy lewatyw臋 z uryny (raz ze 艣wie偶ej (1 litr) raz z odparowanej na koniec g艂od贸wki) - dalej pij臋 porann膮 uryn臋

Udost臋pnij ten post

i jeszcze jedno - lewatywy wodne + sok z cytryny robi艂em codziennie (czasami nawet rano i wiecz贸r)

Udost臋pnij ten post

podczas glodowki przy lewatywie dodatek soku z cytryny bym odpuscil sok juz cie odzywia i zaburza procesy przechodzenia na spalanie/odzywianie wewnetrzne czytales w ktorejs ksiazce o glodowkach o dodaniu soku z cytryny do lewatywy? wg mnie... normalnie oki ale przy glodowce sama woda lub mocz czy jego dodatek

Udost臋pnij ten post

plywak a moze po raz kolejny sie troszku zagalopowales ;) ? twoje: Troche si臋 zagalopowa艂em, mia艂em na mysli, ze wi臋kszo艣膰 energi dziecko otrzymuje z tluszczy, a nie Ww. W zale偶no艣ci od miejsca zamieszkania kobiety maja rozne proporcje BTW. Im mleko tlusciejsze tym lepsze. odnosnie pierwszego.... gram tluszczu to 9 kcal gram wegli to 5 kcal z tego co wyzej mona wrzucila wychodzi w zasadzie na rowno dla mnie przewaga tluszczu nad wegle to tylko wieksza zawartosc kalorii mleko pokarm idealny :) pol na pol :):) mi sie wydaje ze zawartosc skladu mleka w glownej mierze jest zalezna od sposobu zywienia matki ( ale to juz malo istotne)

Udost臋pnij ten post

s艂awek - u ma艂achowa czyta艂em, 偶e dodawa艂 kwasek cytrynowy (s.134) - 1 dzie艅 to w zale偶no艣ci od potrzeby raz uryna, raz woda, kolejne 7 dni tylko uryna

Udost臋pnij ten post

Slawek_k :) Moj rumak jest chyba dobrze karmiony i o zadnym zagalopowaniu nie mo偶e by膰 mowy :) 1g wegli to 4, a nie 5kcal. Licz膮c 3,8 x9 i 7x4 wychodzi, ze 34 jest jednak > 28. To sa dane z PL. W USA skald mleka matki jest lepszy, natomiast w Indiach i Pakistanie jest gorszy. Najgorszy spotykany sk艂ad mleka kobiecego zawiera艂 2,0g bia艂ka, 1,34g t艂uszczu i 9,5 g w臋glowodan贸w. Najbardziej warto艣ciowe mleko kobiece zawiera艂o 0,73g bia艂ka, 8,29g t艂uszczu, 4,9g w臋glowodan贸w. 90% wegli organizm dziecka przetwarza na t艂uszcze. Im mniej wegli, a wiecej tluszczy zawiera mleko kobiece, tym mleko dla dziecka jest bardziej warto艣ciowe Tombak nie jest moim autorytetem 偶ywieniowym, choc 鈥瀓ego rozdzielna dieta na pewno jest o niebo lepsza od popularnego koryta. Jest tez dobra dla ludzi chorych i os艂abionych oraz b臋d膮cych na diecie mieszanej i HC. Na wysokotluszczowej LC niewielka podaz Ww wyklucza konflikty biochemiczne i wszystko ladnie si臋 trawi. ps. dobrze ci si臋 wydaje. Im kobieta jest lepiej zywiona, tym mleko jest lepsze, a dziecko zdrowsze. I tak w kolko.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kamdem
Witaj plywak, ja tez sklaniam sie ku diecie dr. Lutza. Wyczytalm o tym na watku urynowy, kupilam ksiazke i przez ok. 3 miesiace staralam sie zywic w ten sposob. Pierwszy raz od bardzo wielu lat nie mialam problemow wiosna z alergia na pylki!! Nie wiem czy to zmiana diety czy po prostu przypadek. Nie jestem jeszcze do konca w tym temacie "oblatana" to dopiero u mnie poczatki. Misksture owsiano-morelowa pije od miesiaca narazie nic nie moge powiedziec. A Ty czy cos zauwazyles po dluzszym stosowaniu mikstury Tanaki?

Udost臋pnij ten post

przerywam g艂od贸wk臋 um贸wi艂em si臋 na 4 godzinny maraton spinningowy w niedziele, pla偶a, profesjonalny sprz臋t, muza... regeneracje, odpoczynek, nabranie si艂y - niezb臋dne mo偶e nawet polecie膰 2-4 kg. start niedziela 6.00 rano

Udost臋pnij ten post

plywak niech ci bedzie z tym mlekiem :) jednak pisalem... prawie ;) rowno nie mniej w stosunku do tego co lutz czy kwasniewski proponuja ( chodzi mi o spozycie dzienne wegli) mozna powiedziec ze to prawie rowno ( glownie oto mi chodzilo) wiesz... :):) zalezy co kto obejmuje pod pojeciem... zaklocanie procesow biochemicznych w ukladzie pokarmowym oki :) tombak jest dobry na poczatek ale to co pisze... ( a mozesz i ty sobie ta jajecznice podjadac chlebem i kasze i ziemniaki zajadac z mieskiem, bo i znaczna wiekszosc polakow cale zycie tak robi jak i ja sporo czasu tak robilem i dozywaja.... starosci :):) ) u mnie sie zgadza ja odczuwam roznice gdy jem bialko i wegle razem, a jak zdarzy sie razem.... to juz inna bajka razi mnie to u ciebie hehe ze taki ;) :D grzech podstawowy poelniasz cytat z tombaka Zgodnie z fizjologi膮 pracy uk艂adu pokarmowego w臋glowodany s膮 trawione w jamie ustnej i cz臋艣ciowo w dwunastnicy, bia艂ka w 偶o艂膮dku i dwunastnicy, przy czym w 偶o艂膮dku i dwunastnicy dla strawienia bia艂ka wytwarzane s膮 r贸偶ne soki trawienne, kt贸re do trawienia potrzebuj膮 r贸偶n膮 ilo艣膰 czasu. . Proces trawienia pokarmu jest zahamowany i po偶ywienie w 偶o艂膮dku le偶y 鈥瀔amieniem. Popijaj膮c to wszystko p艂ynem (herbat膮, kaw膮 itp.) zmywamy niestrawiony pokarm i kwa艣ny sok 偶o艂膮dkowy z 偶o艂膮dka do dwunastnicy. W dwunastnicy istnieje odczyn zasadowy. Kwa艣ny sok 偶o艂膮dkowy przedostaje si臋 do dwunastnicy i 鈥瀦jada jej 艣luz贸wk臋, co na pocz膮tku powoduje jej zapalenie, a z biegiem czasu owrzodzenie. Dalej z dwunastnicy niestrawione resztki pokarmu dostaj膮 si臋 do jelita grubego, gdzie niestrawiony chleb gnije, a w臋dlina tworzy, 鈥瀘sad i kamienie ka艂owe. tego nie obejdziesz :D i u kazdego tak jest, tylko pewnie roznie to odczuwa ( w zaleznosci od ilosci i stosunku BTW) tylko mi nie mow ze to sie do ciebie nie odnosi hiehie bo rumak pelen wigoru :):) i nie zakloca twoich procesow trawiennych flora jelitowa dostaje popalic, wchlanianie/przyswajanie pokarmow jest uposledzone ps ale ty to maniak jestes :):) juz myslalem ze dawno spory i dyskusje na "te" tematy sie wyczerpaly hehe a tu widze ze co i niektorzy ida w te strone hehe ooooj nie dobry ty lobuz ;) osobiscie na pare miesiecy jakims chorym przewlekle "dozywotnio" probnie bym zalecil, ale nie na dluzsza mete plusem z ktorego wynikaja ozdrowienia przy stosowaniu diety optymalnej czy idealnej jest to ze pozbywasz sie z jadlospisu produktow rafinowanych a nie to ze miesko i tluszcze zwierzece sa cacy a wegle tluszcze roslinne be caly wyc w szkodliwosci rafinowanych produktow zywieniowych i ogolnym smieciowym jedzeniu i mieszaniu na dluzsza mete odbije sie to niekorzystnie ( % wieksza podaz produktow zwierzecych) no ale..... tak na rozluznienie :):) pisali spece zywieniowi ... ze kolo 2030-40 spozycie miesa wzrosnie cos kolo 3x i bedzie problem bo obecne metody produkcji nie wystarcza wiec zaczynaja kombinowac ze sztuczna produkcja miesa tak jak sie produkuje skore do przeszczepow problem w uzyskaniu ogolnej warstwowosci tkanki (plasterkami to sie nie najemy :):) ).... no i to ze na razie niewiedza co odpowiada za smak heheh i wychodzi bezsmakowy kawal miecha i dosc drogi hehe na leb chyba juz poupadali

Udost臋pnij ten post

tomi :) odwodnisz sie plywak :) o mleczku akurat tak luklem ;) Bia艂ko mleka kobiecego zawiera 3040% kazeiny i 6070% bia艂ek serwatkowych oraz trzy aminokwasy posiadaj膮ce w swym 艂a艅cuchu siark臋: metionin臋, cystern臋 i tauryn臋, kt贸re s膮 niezb臋dnym budulcem organizmu cz艂owieka. Tauryna dodatkowo odgrywa du偶膮 rol臋 jako neuroprzeka藕nik w m贸zgu i siatk贸wce G艂贸wnym w臋glowodanem zawartym w pokarmie matki jest laktoza. Cukier ten stanowi podstawowe 藕r贸d艂o energii dla noworodka Drugim pod wzgl臋dem ilo艣ci sk艂adnikiem mleka kobiecego s膮 t艂uszcze, w wi臋kszo艣ci to triglicerydy (98%) oraz z fosfolipidy i tzw. 鈥瀌obry cholesterol wysokiej g臋sto艣ci (HDL). Lipidy obok laktozy s膮 wa偶nym 藕r贸d艂em energii, dostarczaj膮 bowiem 50% kalorii. Kwas linolowy i linolenowy z grupy wspomnianych trigliceryd贸w wchodzi w sk艂ad d艂ugo艂a艅cuchowych wielonienasyconych kwas贸w t艂uszczowych (tzw. NNKT), bez kt贸rych organizm cz艂owieka, zw艂aszcza tkanka nerwowa, nie m贸g艂by si臋 prawid艂owo rozwija膰. 1.Cukier ten stanowi podstawowe 藕r贸d艂o energii dla noworodka 2.wielonienasyconych kwas贸w t艂uszczowych ale i bialko serwatkowe i tauryna..... jedne z najlepszych i sprawdzonych :) ( juz od malego :) bierzemy :):) )

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 henryk51
janoity43 Trudno odmowic Tombakowi racji i mysle,ze ma troche lepszy dostep do medycyny chinskiej niz my. Jak mi wiadomo rosjanie juz od dawna korzystali z medycyny chinskiej,ale byla wykorzystywana do leczenia prominetow i przez dluzszy czas bylo to utrzymywane w tajemnicy.Mam unikalne wydanie na ten temat dotyczacy akupunktury.W tym celu w ZSSR przeszkolilo w Chinych czterystu lekarzy w tym kierunku by leczyc elite partyjna. Nie znalazlem w moich opisach tego,co napisal Tombak. Moj osobisty przypadek ( przypadek ) bo drugi raz nie udalo mi sie tego osiagnac pomimo,ze pracuje nad tym nikogo nie informujac i jak dotychczas nic. Mojego dobrego znajomego zwalilo kiedys z nog.Wynoszac lodowke w duzym bloka 14te pietro,byl spocony,dostal podmuch zimnego wietru i to bal jego ostatni ruch.Wniesli go do mieszkania i tak pozostal okolo szesciu godzin na mnie.Nie chcial zadnego pogotowia czy lekarzy po prostu czekal.Trudno mi to bylo zrozumiec,lezal w bardzo niewygodnej pozycji i mial ograniczony oddech,ze wytrzymal tyle czasu.Po pietnastu minutach postawilem go na nogi zrobil kilka krokow i na nowo go zlapalo.Tym razem potrzebowalem calej godziny,zeby uwolnic zablokowany nerw kulszowy,ktory byl zablokowany w kilku miejscach i to bylo dwutygodniowa rewelacja,dla niego bo ja nalykalem sie porzadnie strachu. Przychodzil kazdego dnia i cieszyl sie,ze nie odczuwa glodu.On sie coraz bardziej cieszyl,a ja coraz bardziej balem,ze mu cos uszkodzilem.Po dwuch tygodniach wszystko wrocilo do normy,on byl smutny,a ja wesoly,ze tak sie wszystko skonczylo.Schudl przez te dwa tygodnie cztery kilo.Zapomnialbym o sprawie,ale po miesiacu przychodzi i prosi,zebym mu to zrobil ponownie.Odmowilem,po nastepnym miesiacu przychodzi znowu z prosba,zebym to powtorzyl.Odmowilem,ale dalo mi to do myslenia.Wiedzialem,co u niego zrobilem i przesledzilem punkty akupresury i okazalo sie ,ze dosc mocno naciskalem na osiem punktow odpowiedzialnych za nadwage,ale nie ma to nic wspolnego z kregoslupem,lecz z koscia guziczna.Wlasnie w tej okolicy znajduja sie tez punkty odpowiedzialne,za pecherz,prostate,zapalenie jajnikow,cysty w podbrzuszu i brak orgazmu u kobiet,ktore wykorzystuje na codzien z niezlym powodzeniem i jak zaznaczylem powyzej ( nadwagi ) nie udalo mi sie drugi raz osiagnac.Mam zbyt wiele innej pracy,zeby sie skoncentrowac tylko na nadwadze,ale cos w tym jest. Poz.

Udost臋pnij ten post

Czesc kamdem :) Skuteki uboczne picia miktury w postaci poprawy w艂os贸w i cery, splycenia zmarszczek zauwa偶ysz po ok. 2-3 miesiacach jej stosowania.

Udost臋pnij ten post

Slawek :) Nie chce mi si臋 tego w kolo powtarzac ale klepne po raz ostatni. Bedacy na nierozdzielnej diecie Lc dr Lutz dozyl w zdrowiu 94 lat. Takim modelem 偶ywienia slutecznie leczyl tysi膮ce osob przez ponad 30 lat. Podobnie jak obecnie 偶yj膮cy dr Jan Kwa艣niewski, kt贸ry jest przynajmniej 10 lat starszy od Tombaka, a wyglada od niego 10 lat mlodziej. Ale to niewiele znacz膮cy szczeg贸艂, efekt uboczny spozywania jaj, sera, miesa i oczywi艣cie twoim zdaniem nie zdrowych tluszczy zwierzecych. Cieszy si臋 dobrym zdrowiem b臋d膮c na wysokot艂uszczowej i nierozdzielnej diecie LC od ponad 30stu lat tak jak jego rodzina i tysiace osob w Polsce, a miliony na calym swiecie. Nie stosuje UT, g艂od贸wek, lewatyw ani zadnych innych metod oczyszczania organizmu. Cialo cz艂owieka jest tak skonstruowane, ze przy odpowiednim modelu 偶ywienia nie ma takiej potrzeby, poniewa偶 nic zlego si臋 nie dzieje. To sa fakty. Papaja na Huldzie wspominala, ze by艂a zdziwiona doskonalym wygladem znajomej optymalnej, kt贸ra jest na tej diecie od paru dobrych lat...Jest po -si膮tce, a wygl膮da jak -stka... http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3277187&start=6330 Cialo bez przerostu tkanki tluszczowej i cera bez zmarszczek 艣wiadczy z reguly o dobrym zdrowiu czlowieka, co jak dobrze pami臋tam i ty pewnie tez - podkreslal Tombak w swojej kiazce. Przyczyna uzdrowien chorych b臋d膮cych na diecie optymalnej Kwasniewskiego i Lutza jak i pozniejszy ich dobry stan zdrowia nie lezy w usunieciu z menu produktow rafinowanych tylko w zastosowaniu wlasciwych proporcji BTW, kt贸rych 藕r贸d艂em sa produkty skladem najbardziej zbli偶onym do sk艂adu ciala cz艂owieka. Przyczyna chorob wiekszosci spo艂ecze艅stwa jest to, ze zywia si臋 wysokoweglowodanowo spo偶ywaj膮c przy tym spore ilo艣ci tluszczy. Mieszanie paliw to prosta droga do utraty zdrowia bez wzgl臋du na to czy sa to produkty przetworzone czy dobrej jako艣ci. Nie sa na wysokot艂uszczowej diecie LC, na kt贸rej zachodza troche inne procesy biochemiczne wiec nie pisz po raz kolejny, ze zywie si臋 jak ogol :P Cytujesz Tombaka, kt贸ry wydal jedna ksi膮偶k臋 w czterech tytulach, a informacje w niej zawarte to zlepek choc dobrych porad medycyny naturalnej to niestety przeplatanych chorobotworczymi zalecaniami dietetycznymi Angela Keysa (wysokie wegle + tluszcze ro艣linne). Dieta rozdzielna to wymysl Howarda Haya, kt贸ry umarl w wieku 74 lat. By艂a pozniej badana i rozwijana przez innych specjalistow (Dres, Wijn, Hekkens). Wg ich opinii twierdzenie, ze picie wody podczas posi艂ku zle wp艂ywa na procesy trawienia jest nies艂uszne. Sok 偶o艂膮dkowy znajduje si臋 tuz przy 艣ciankach i jest nieustannie produkowany, a popijane plyny opuszczaja 偶o艂膮dek szybciej ni偶 pokarmy stale. Sp艂ywaj膮 wzd艂u偶 malej kraw臋dzi do ujscia 偶o艂膮dka zawsze znajdujac sobie najkrotsza droge. Gdy sp艂yn膮 konsystencja zoladka staje si臋 z bardziej zwarta i proces trawienia trwa dalej. Je艣li jedzeniu towarzyszy pragnienie, to nale偶y je zaspokoic. Najlepiej gdy b臋dzie to woda. Takiego zdania jest r贸wnie偶 Kwa艣niewski. Zacytuje jego opinie odno艣nie diety rozdzielnej H. Haya w zywieniu optymalnym: "Howard Hay, kt贸ry skoncentrowa艂 si臋 na chemicznych reakcjach organizmu, nie wzi膮艂 pod uwag臋 tego, 偶e mo偶e istnie膰 od偶ywianie, kt贸re w og贸le wykluczy jakiekolwiek konflikty biochemiczne w organizmie. Tymczasem ograniczaj膮c powa偶nie spo偶ycie w臋glowodan贸w osi膮gamy w艂a艣nie ten efekt, przy czym dostarczymy naszym kom贸rkom i tkankom pe艂nowarto艣ciowego po偶ywienia i skoncentrowanej energii" o flore jelitowa bym si臋 matrwil, bowiem: cyt. "Kr贸tko艂a艅cuchowe kwasy tluszczowe egzogenne oraz uwalniane przez mikroflor臋 jelitow膮 (endogenne) wch艂aniane w jelicie cienkim i grubym reguluj膮 adsorpcj臋 wody oraz elektrolit贸w, s膮 konieczne do tworzenia prawid艂owej struktury i funkcjonowania nab艂onka jelita grubego. Wp艂ywaj膮 terapeutycznie na r贸偶nego rodzaju patologie jelita grubego np. stany zapalne" to tylko jeden ze skutkow ubocznych dzialania maselka zaliczanego do grupy 鈥瀞zkodliwych tluszczy zwierzecych :D ps. Od tygodnia z ciekawo艣ci mierze sobie ph i zawsze wychodzi pomiedzy 7, a 7,5. Tez czary ??? :D ps. Pogadajmy mo偶e o czyms innym, bo jak zauwazylem masz male opory w zaakceptowaniu wiedzy i modelu 偶ywienia Lutza i Kwa艣niewskiego i do kompromisu raczej nie dojdziemy ;) pozdrawiam ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kamdem
Czesc plywak :-) dziekuje z odpowiedz to jest to co jako kobieta chcialam uslyszec :-) A tak na bardziej powaznie to zamierzam przeprowadzic wszystkie oczyszczania po koleji i konsekwentnie stosowac diete LC. Zaczelam od mikstury Tanaki poniewaz miedzy innymi oczyszcza nerki, ktore zaczely mnie bolec po tygodniowym piciu wywaru ziol na pasozyty. Dzieki ze podales link do huldy gdzie znalazlam liczydlo do diety LC. W przyszlym tygodniu mam urlop to zajme sie dokladnie tematem.

Udost臋pnij ten post

p艂ywak masz racje sko艅cz wreszcie dyskusje na na temat "zalet" diety optymalnej, przy okazji nie deprecjonuj innych autor贸w czy zwolennik贸w innego sposobu 偶ywienia np. dla ciebie "tombak" a np. dla mnie prof. dr hab. M. Tombak dla ciebie dr J. Kwa艣niewski i dla mnie dr J. Kwa艣niewski

Udost臋pnij ten post

Widz臋, 偶e sp贸r si臋 tu zrobi艂, niczym o religi臋, kt贸ra lepsza i jedynie prawdziwa........... A tymczasem mo偶e da si臋 skorzysta膰 z obu "szk贸艂"? Je艣膰 warzywa i owoce, raz na jaki艣 czas robi膰 glod贸wki (albo chocia偶 3-dni贸wki na jab艂kach), ograniczy膰 mi臋so.... Ale te偶 mo偶e to i prawda, 偶e jemy za du偶o w臋glowodan贸w? szczeg贸lnie jak kto艣 lubi bia艂e bu艂eczki, ciasto, makaron? Ja sama, po przeczytaniu ksi膮偶ki poleconej przez P艂ywaka z艂apa艂am si臋 na tym, 偶e owszem, nie jem mi臋sa, jem du偶o warzyw, ale do tego jem bardzo du偶o makaron贸w i pieczywa w r贸偶nej postaci. I czy to zdrowo? Co do t艂uszcz贸w, to przyznaj臋 te偶 racj臋 P艂ywakowi, 偶e nikt tu nie zastanawia艂 si臋 czy te g艂o艣no zachwalane t艂uszcze ro艣linne s膮 aby na pewno zdrowe? Owszem, my, starzy wyjadacze (np. S艂awek) wiemy gdzie zaopatrywa膰 si臋 w dobre, wysokogatunkowe i zdrowe oleje. Ale przeci臋tny "zjadacz chleba" us艂yszy tylko, 偶e to ma by膰 t艂uszcz ro艣linny i kupi sobie w spo偶ywczym olej s艂onecznikowy lub kujawski i my艣li, 偶e b臋dzie zdrowy. A tymczasem te oleje to najwi臋kszy ch艂am i badziewie, no i reklama, 偶eby to sprzeda偶 jako zdrowe......... To ja tu si臋 zgadzam, 偶e faktycznie lepsze od tego jest zwyk艂e, prawdziwe mas艂o (tylko nie jaki艣 tam masmix czy flora...). Teraz nawet tak si臋 wyedukowali producenci, 偶e daj膮 te mixy - troch臋 t艂uszczu mlecznego i reszta utwardzonego chemicznie t艂uszczu ro艣linnego - w paczkach przypominaj膮cych z wygl膮du i papierka mas艂o. M贸j m膮偶 oczywi艣cie nie widzi 偶adnej r贸偶nicy i ju偶 raz przyni贸s艂 do domu takie "mase艂ko". Tylko jak go zapyta艂am, gdzie widzi na tym napisane - "mas艂o" - to szuka艂, szuka艂, ogl膮da艂 ze wszystkich stron i nie znalaz艂. Ja w diet臋 Kwa艣niewskiego nie wierz臋, a to dlatego, 偶e tam (jak dla mnie) za du偶o kie艂bas, smalcu, golonek, bigos贸w, za du偶o sma偶onego i tego wszystkiego, co wiadomo, 偶e jest (jak to nazwa艂 P艂ywak) syfem (typu w臋dliny ze sklepu). I te ogromne (jak dla mnie) ilo艣ci mi臋cha...... Ale to co radzi P艂ywak - mniej chleba, wyrob贸w z bia艂ej m膮ki zero cukr贸w, za to wi臋cej jajek, dobrej, g臋stej 艣mietany, t艂ustego twarogu - to dla mnie ok. Ja z tego "kawa艂ka" diety optymalnej skorzystam. Reszta - owoce, soki, dobre oleje - lniany i oliwa z oliwek, du偶o warzyw, ma艂o mi臋sa, kasze - zostawiam z Tombaka i jemu podobnych. A poza tym, zgodzam si臋 z Janoitym - piszcie ka偶dy o swoich zasadach, sposobach, i podawajcie dowody ich skuteczno艣ci - nikt tu nikogo nie musi zmienia膰 - warto po prostu powymienia膰 si臋 podl膮dami, ale i spr贸bowa膰 co艣 sobie udowodni膰 i przekona膰 si臋 wzajemnie - bo robi si臋 z tego ciekawa wymiana zda艅 :) Gdyby nie by艂o tu P艂ywaka, to ju偶 dawno temat "zdrowej diety" odszed艂 by w zapomnienie. A tak - przynajmniej zn贸w o tym piszecie, przypominacie zasady, S艂awek w ko艅cu si臋 odezwa艂 :) :) :) Matylda, robimy od wrze艣nia kolejn膮 rund臋 oczyszcza艅 w膮troby? Ja ju偶 troch臋 o tym my艣l臋 - 偶eby zobaczy膰 jak tym razem b臋dzie, po kilkumiesi臋cznej przerwie....... Mo偶e uda si臋 j膮 oczy艣ci膰 do ko艅ca???

Udost臋pnij ten post

Kamdem, mog艂aby艣 przypomnie膰 przepis na mikstur臋 morelowo-owsian膮? I dalczego, wg was (Ciebie i P艂ywaka) jest taka dobra??? Co takiego jest w niej niezwyk艂ego?

Udost臋pnij ten post

Tomi, P艂ywak pisze swoje, a Ty pisz swoje - ja z bardzo du偶膮 ciekawo艣ci膮 czyta艂am o Twoich g艂od贸wkach i efektach :) :) :) Napisz, jak si臋 teraz od偶ywiasz i czujesz.

Udost臋pnij ten post

MonaL, podpisuj臋 si臋 obiema r臋koma pod Twoj膮 wypowiedzi膮. Ka偶dy tu ma prawo do wypowiedzi i przedstawienia swojej racji. Gdy poczyta艂am Lutza i kwacha to mi te偶 sprawy 偶ywieniowe ukaza艂y si臋 w innym 艣wietle, tym bardziej poparte obserwacjami pacjent贸w...Ograniczy艂am w臋gle, od czasu do czasu zjem ekologiczne jajeczko.Gdy jad艂am tych jajek kilka dziennie, to mia艂am taki bystry umys艂,偶e hej! Ale,偶e jestem 艂asuch na s艂odycze(je te偶 ograniczy艂am i to bardzo), czyli w臋gle, to tych jajek spo偶ywam ma艂o, bo si臋 boj臋 cholesterolu. Mitem jest olbrzymia ilo艣膰 miecha, i to t艂ustego....je si臋 go w sumie niewiele, bo szybko osi膮ga si臋 syto艣膰. Pisz, P艂ywak pisz...zawsze to co艣 innego ni偶 wieczne g艂odowanie. Ja jem wszystko, popijam Emem Probiotyk i wszystko 艂adnie si臋 trawi a wydala jeszcze szybciej, hihi.I jest git.

Udost臋pnij ten post