Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

JULKA1609

Nietolerancja mleka krowiego u niemowlaczka-skaza bialkowa!!!

Polecane posty

Gość pies na medal
Witam,moja corka tez ma skaze ostatnio robilam prowokacje bebikiem i dostala azs poza tym jest uczulona na owoce,choc teraz juz mniej ale i tak owoce podaje sporadycznie. Do postu wyzej:moze byc reakcja na jakis owoc wlasnie albo gluten.Ja tez sie zastanawiam nad tym glutenem bo jak corka zje biszkopta chlebek lub cos z glutenem to tez policzki podraznione odrazu i czerwone nieziemsko.Niby gluten to sprawy brzuszkowe bardziej ale wyczytalam ze u takich maluchow moze sie zaczac objawami skornymi.Wiec trzeba obserwowac.Corka ma 14msc a od 2 miesiaca ma skaze

Gość szczęśliwa mama *
Tak , ja też się cieszę ,że taki topic powstał i można powymieniac się doświadczeniami , bo niestety ,ale w moim kręgu nie ma nikt dziecka z azs . Julka , my jemy tak : Jak się obudzi ,to mleczko , ostatnio z kaszką 8 zbóż Nestle Deserek Potem następuje drzemka :-) i po spanku obiadek ze słoiczka W między czasie niekiedy jakis bananek zgnieciony Podwieczorek ,czyli sloiczek np. dynia z indykiem Kolacja butla :-) Moja córka je bardzo mało mleka , 180 ml jak zje ,to sukces . Kiedyś jadła chętnie 240 , a od jakiegoś miesiąca mamy problem . Może wygląda ,że Młoda mało je ,ale my wstajemy koło 10 :-) , stąd wypada nam jedna butla :-) Oczywiście ciagle podjada jakieś chrupki ryżowe z hippa , cos tak kosztuje np. bułkę , mięso z obiadu naszego.. Tak to u nas wyglada :-) Faktycznie , trafne spostrzeżenie , że gluten również może wywoływac zmiany skórne . Trzeba to sprawdzic . Dziewczyny , te które podaja jogurt - jaki ?

Mój synek ma 11 miesięcy. Jak miał mniej więcej 6 tyg stwierdzono uczulenie na białko mleka krowiego. Pediatra chciała go odstawiać od piersi na próbę, ale się nie zgodziłam i teraz jest wszystko ok (musiałam tylko zmodyfikować swoją dietę). Nasz grafik jedzeniowy wygląda tak: ok 8 (po obudzeniu) pierś 11 sinlac 14 obiadek (ostatnio kiepsko mu idzie) :o 17 owocki 19.30 sinlac lub nestle na dobry sen na bebilonie pepti, popija piersią Pomiędzy posiłkami czasem chrupie chrupki kukurydziane. Pije też zwykłą wodę z kubka (butelki nigdy nie chciał). Przesypiał całą noc od paru miesięcy, ale teraz był chory więc się budził w nocy często, daję mu pierś jak trzeba (najczęściej o 4 nad ranem). Odnośnie glutenu ja też zauważyłam czerwone plamy wokół ust jak je chlebek, ale nie wiem czy to nie jest np. uczulenie na pszenicę. Wczoraj teściowa dała mu bułkę i zajadał ją ze smakiem, ale potem twarz miał jak ogień. Tylko w takiej bułce mogło być mleko, więc już sama nie wiem od czego to uczulenie. Chciałabym wprowadzić już nabiał (choć zaczęłam wprowadzać do diety swojej i wydaje mi się, że za dobrze tego nie znosi). Dołączam się do pytania szczęśliwej mamy* - od czego zacząć??

Gość kaszka 8 zbóż ?????
szczęśliwa mama * ile podajesz tej kaszki 8 zbóż do mleka ?

Gość katty@
hej dziewczyny ! Fajni e, ze temat sie rozwinal :) Julka ja pisze z birmingham ! Co do naszego jedzenia to kilka razy dalam mu te 8 zboz ze sliwka i mial straszna twarz ,. Nie wiem czy to sliwka czy ten gluten w tej kaszce :/ Co do menu - rano po przebudzeniu zazwyczaj nutramigen plus kaszka bananlub jablko pozniej probuje znow mleko ale czesto nie chce obiadek gotuje sama mleko znow deserek mleko z sinlackiem na noc w miedzy czasie chrupki i pije duzo herbatki jakies 150ml dziennie tak w skrocie napisalam:) dziewczyny z Uk co mozecie polecic na sucha skore? jakie srodki do kapania/smarowania ? Dzieki pozdrawiam!

Gość szczęśliwa mama *
Cześc Dziewczyny wieczorową porą :-) Kaszka 8 zbóż - ja daję 3 małe łyżeczki na 210 ml mleka , bo młoda pije ze smoczka o rozmiarze M , a to otwór średniawy , a L się krztusi . Katty , może Twoje dziecko źle reagowac na tą kaszkę ze śliwką nie tylko ze względu na gluten ,ponieważ w niej są śladowe ilości mleka . Z resztą pisze u dolu opakowania . Może to jest przyczyną ? Kasza manna ugotowana na wodzie też jest glutenem , wystarczy dodac mm i sprawdź ,czy tak samo będzie :-) No i zapomniałam dopisac ,że moja również pije he soczki : jabłko , marchew , jabłko-marchew , herbatkę . Raz więcej ,raz mniej ,ale srednio koło 150 będzie . Warto o tym pamiętac ,żeby proponowac cos do picia co godzinę Też się cieszę z tego topicu , bo nie mam z kim swoich wątpliwosci konsultowac i skąd brac dobre rady :-)

Gość a mi lekarka
powiedziala ze bardzo czesto uczula:JABŁKO,PIETRUSZKA,SELER i ze tego mam sie wystrzegac. dziecko pije bebilon pepti,dostaje biogaje lub diclofar 30 w kapsulkach(probiotyk)

Gość a mi lekarka
a w tej kaszce 8 zboz nie ma sladowych ilosci mleka? ja nie podaje jeszcze kaszki,czekam na wizyte lekarza i to co mi zaproponuje.bo diete rozpisuje mi lekarz.ja sama nic nie wprowadzam.

Gość szczęśliwa mama *
A mi lekarka - tak , tez mi to mówiono :-) ,ale warto próbowac :-) Moja córa je i jabłko i seler ,a także pietruche jeśli jest w którymś ze słoikow . To taka troche metoda prób i błędów , aż odkryjemy ,co tak naprawdę alergizuje nasze bąble :-) My podajemy Zyrtec i to też dużo nam pomaga .

Gość a mi lekarka
szczesliwa mamo-a ile twoje dziecko ma miesiecy.bo moj syn 5,5mies i rozszezram mu powoli diete.my podajemy fenistil.3 krople raz dziennie.

Gość katty@
Hmmm... A wiecie, ze ja tego nie doczytalam, ze ta kaszka 8.zboz ma mleko?! Musze to sprawdzic. Dzieki! A jutro kupie kasze manne I wyprobuje. Tylko,.ze nigdy tego nie robilam wczesniej :-) zapytam Was o rade jakbym miala problem.. Dobranoc :-)

czesc Mamusie alergiczkow(-; fajnie,ze nas coraz wiecej(-;my od dzisiaj jemy tez kaszke z bananami z Bobovity-pyszniusia(-: mam propozycje,moze wpisalybyscie w stopkach na dole date urodzin dzidzi(tak jak ja mam)to pomoze nam dyskutowac w konkretnych przedzialach wiekowych(-: i mozna tez sobie nick zaczernic,bo na innych forach jest mnostwo dziwnych podszywow-czasem niemilych)-; a podajecie jakies zestawy witamin???bo ja wlasnie mam zamiar cos zakupic dla mijej dziewczynki i chcialabym sie zorientowac.Ja tez podaje dicoflor 30 ale w saszetkach(-:probowalam dzisiaj znalezs kostki rosolowe dla niemowlaczkow,bardzo duzo firm je ma,sa takie super delikatne i mozna potem na nich zaczac zupki gotowac ale kurcze ,te co dzisiaj znalazlam zawieraja sladowe ilosci mleka)-: a czy w ogole jest jakas firma co ma tylko produkty albo chociaz duzy wybor bez mleka???(sloiczki),my kupujemy Hippo ale tam tez jest kilka sloiczkow bez dodatku mleka i to wszystko)-:ktore sloiczki polecacie(obiadki i deserki) ja dzisiaj kupilam brokuly i mam zamiar wprowadzac powoli do zupek(-: zastanawiam sie co jeszcze mozna podac,zeby troszke urozmaicic diete... moja hulya ma skonczone 6 miesiecy,chcialabym jej dac cos tak zeby mogla w lapce trzymac i ciumkac ale to chyba jeszcze za wczesnie???pozatym,jeszcze zabkow nie ma(((-: czekamy na sugestie-pozdrawiam(-:

Gość fajnajulia
ostatnio alergolog mi powiedziała że u dzieci ze skazą bardzo często uczula też jajko. odstawiłam jajka, nie podawałam biszkoptów i generalnie tego co jajka zawiera i skóra córki sie poprawiła. podaję tez probiotyki cały czas, te bez białka krowiego, aktualnie latopic, jak skoncze spróbuje nastepny. wydaje mi się ze warto.

Gość zuzmag
Odnośnie kosmetyków dla dziecka: gdy okazało się że Zuzia ma skazę, jej skóra pokryta była krostkami, była szorstka i zaczerwieniona (głównie twarz i za uszami). Kupiłam balsam i płyn do kąpieli firmy OILATUM, lecz to nie pomagało, następnie zastosowałam EMOLIUM i krostki nadal nie chciały zniknąć. Dopiero położna poradziła mi żebym kąpała córeczkę w krochmalu a miejsca zaczerwienione smarować maścią DEPHANTEN- i tak robiłam przez kilka dni i na szczęście POMOGŁO!!! Teraz gdy skóra Zuzi jest w dobrym stanie to profilaktycznie smaruję jej twarz kremem Oilatum żeby ją nawilżyć a do kąpieli wlewam troszeczkę oliwki i myję ją żelem NIVEA BABY. Całej jej nie smaruję bo nie widzę takiej potrzeby, a lepiej nie uwrażliwiać skóry, bo później mogą być problemy typu sucha i swędząca skóra. Poza tym pediatra polecił mi kosmetyki ALLERCO które też wypróbowałam i nie są złe. Troszkę nakupiłam tych kosmetyków bo byłam przerażona stanem jej skóry- teraz leżą i czasami ich używam. Ale w moim przypadku najlepsze na zlikwidowanie krostek u Zuzi była kąpiel w krochmalu + maść dephanten. A krochmal to nic innego jak woda + mąka ziemniaczana :) Tworzy ona okluzję, same spróbujcie to się przekonacie, że stare metody czasami są najlepsze :)

Gość zuzmag
A jeśli chodzi o probiotyki, to czy można je podawać cały czas? Bo ja podawałam tylko wtedy gdy Zuzia miała krew i śluz w kupce, a gdy przeszło to przestałam dawać- takie miałam zalecenie od pediatry. Dlaczego podajecie cały czas probiotyki, czemu to ma służyć? Czy wtedy dziecko lepiej się opróżnia? Odpiszcie proszę bo może ja również powinnam dawać jakieś probiotyki- chociaż nie wiem po co jeśli na razie nic się nie dzieje.

Gość szczęśliwa mama *
Witajcie :-) A mi lekarka - moja córka ma 10 miesięcy :-) i tak jakos specjalnie powoli nie rozszerzałam jej diety . Za jednym razem jadla np. cały mały słoik marchewki ,czy innego produktu , bo jej smakowało . A wychodziłam z założenia ,że jeśli miałoby ją to uczulic ,to i przy malej ilosci , z tym ,że byc może objawy były by słabsze . Dziewczyny , z tymi probiotykami byłabym ostrożna . Może , jeśli dziecko jest małe , to warto podawac ,ale jak już starsze tak koło 4-5 miesięcy ,to po co ? A jak zacznie chorowac i dostanie antybiotyk , co wówczas podacie ? Nie wiem ,czy do stałego podawania probio. się dziecko nie przyzwyczai . Katty , tak na dole już poza skladem pisze ,że produkt może zwierac śladowe ilosci mleka :-)

Gość pies na medal
Witam,w gazecie "zycie na goraco" jest bardzo ciekawy artykul o atopii.Pisze tam,ze tak naprawde atopia jest nieuleczalna i choroba wystepuje w rzutach i nawet po kilku latach moze powrocic. Jesli zostanie zdiagnozowana u niemowlat to zanika ok 5 roku zycia a potem wraca w okresie dojrzewania i pozniej po trzydziestce.Nie wiem czy tak jest w kazdym przypadku ale warto wiedziec.A i jeszcze ze mimo lagodzenia objawow skora taka jest daleka od doskonalej.

ja nie wiem jak z tymi probiotykami. bede u pediatry to dopytam czy podawac caly czas. na razie nie podawalam zadnych kaszek.tylko sloiki z hippa,plus buraczki czerwone ktore robilam sama.a tak synek jadl:marchew,ziemniak+dynia,mloda marchew +zieminak,banan,gruszka.chce podac brokula ale sama chce go zrobic,bo ten slioczkowy strasznie smierdzi...nie jestem w stanie podac go.na poczatku marca bede u lekarza to dopytam o ten probiotyk.jezeli macie jeszcze jakies pytania to piszcie,dopytam o wszytsko i ewentualnie porownamy informacje. moj synek ma 5,5mies.oisalam wczesniej jako "a mi lekarka"

Gość szczęśliwa mama *
Wiecie ,że skaza białkowa , a atopowe zapalenie skóry ,to rożnica ? Proponuję wpisac w google i poczytac . Większośc maluchów , ma po prostu alergie pokarmową , która w dzisiejszych czasas jest zmorą , kiedys tego nie było ,ale było i mniej chemii :-) Ja nie jestem żadna eko mamą , gdyby ktos przypuszczał :-) , bo uważam ,że nie ma sensu szalec ani w jedną , ani w drugą stronę . Dziecko ze skazy wyrasta do max 2 lat , niekiedy dłużej ,ale z reguły koło roczku w 70% kończą się problemy , a atopia faktycznie jest problemem na całe życie . Moja córka ma typowe policzki skazowca , niestety ,ale skórę na ciele ma normalną , jak każde niemowlę , z wyjątkiem dni , kiedy dostanie coś , po czym następuje wysyp . Z tymi probiotykami ,to naprawdę lepiej poradzic się lekarza , bo ja tak myślę , na chłopski rozum ,że jak jest noworodek ,to ma jeszcze nie do końca sprawny przewód pokarmowy i przy bólach brzuszka pediatrzy zalecaja podawanie priobiotyku , w celu wykształcenia sie wlaściwej flory bakteryjnej ,ale starsze niemowle już zaczyna samodzielnie "pracowac" i sensu nie widzę . Dopiero , gdy zachodzi potrzeba zazywania antybiotyku , to włącza się priobiotyk. Takie moje zdanie :-) może i się mylę , w końcu lekarzem nie jestem :-))

Gość pies na medal
Hej,szczesliwa mamo,wiem ze nie ma co przesadzac,ale mysle ze dobrze jest wiedziec pewne rzeczy,po to zeby umiec w pore odpowiednio zareagowac dlatego napisalam o tej atopii.I nie twierdze ze kazdy do konca zycia bedzie musial uzerac sie z ta przypadloscia.Tak naprawde kazdy przypadek alergii to indywidualna sprawa na ktora ma wplyw wiele czynnikow.Ciesze sie ze powstal ten topik,taka wymiana doswiadczen moze byc bardzo pomocna.Zycze milego dnia wszystkim mamom:)

Gość szczęśliwa mama *
Hej Pies na medal , Ty napisałas w razie w , a ja dopisałam i tak oto wyszła nam pełna wypowiedz he :-)

Hej dziewczyny moja córka tez ma skazę białkową ale ma dopiero 3 mc więc teraz to tylko sprawa mojej diety. Mam tylko nadzieję że potem nie będę miała problemów z wypisaniem dla niej mleka i które polecacie.

w Polsce zapisuja bebilon pepti lub nutramigen.z moich obserwacji wynika ze na poczatku przepisuja pepti a jezeli nie ma poprawy to nutramigen.nutramigen jest rowniez dla dzieci,ktore maja nietolerancje laktozy. moj synek mial/ma czerwone policzki i krosty na nich.na poczatku mial suche/czerwone meijsca niekiedy z krostami przy łokciach,przy zgieciu nozek i na klatce piersiowej.skora na ciele poprawila sie po kosmetych z serii emolium a na buzi jest poprawa,ale jednak policzki nie sa tak gladkie jak u zdrowych dzieci. moj synek jest na bebilonie pepti.

Gość pies na medal
Mona,pozniej jesli bedzie potrzeba to pediatra da ci skierowanie do alergologa a ten musi wypisac zaswiadczenie ze dziecko potrzebuje bebilon .Takie zaswiadczenie bierze sie raz na rok,na jego podstawie pediatra wypisuje mleko.Takie sa teraz przepisy.U mnie tez pediatra zaczyna od pepti

Gość szczęśliwa mama *
Dokładnie tak jak dziewczyny wyżej piszą , alergolog MUSI stwierdzic skazę białkowa i dac zaświadczenie , a potem już normalnie w swojej przychodni możesz recepty odbierac . Ja miałam spięcie ze swoją lekarką w przychodni , oburzyła się ,że przyszlam po pepti , a dziecko prowadzi pediatra zupełnie inny i w dodatku prywatnie . Chyba za bardzo chciała ,żeby ta prywata wpadła jej :-) Na tej podstawie nie chciała wypisywac pepti , dała skierowanie do GASTROLOGA! i kazała przyjśc znów . Rozśmieszyła mnie tym tylko , na drugi dzien elegancko przyniosłam zaświadczenie od alergologa i znów "ale" , bo nie bylo napisane jakie mleko dokładnie . Teraz nic już nie mówi :-) , chodzimy do przychodni jedynie się szczepic i po recepty , chyba ,że pod ręką mam swoją panią doktor , więc wtedy mamy 8 op. i spokój na długi czas . Ważne jest ,żeby się nie dac . Mona , jak karmisz piersią ,to musisz biedulo uważac i czytac dokładnie etykiety , bo pierwsze miesiące są najważniejsze i rzutują na to co potem . Ogólnie pepti ma lepszy smak niz nutramigen . Kiedyś kupiłam , bo z początku po bebilonie pepti Młodą bolał brzuch , spróbowałam to drugie mleko i stwierdziłam ,że dziecka otruc nie chce . Smierdziało i smakowało jak trociny ..Biedne te dzieci ,co innego wyjścia nie mają . Aha , Pepti lepiej smakuje , gdy doda się kaszke Nestle 8 zbóż tą na dobranoc. W owocowych czuc nadal posmak mleka ,a w tej nie :-) To takie moje spostrzeżenie . Dzisiaj byłam w sklepie i zastanawiałam się nad tym jogurcikiem dla Mlodej . Stałam , stałam .. i zrezygnowałam . Ufam swojemu instynktowi i spróbuję za jakiś czas , może jak roczek jej strzeli :-) Za to dostała troszkę drożdżówki domowej roboty . Zobaczymy . Laski , powiedzcie mi jak z tymi jogurtami ,coo ?

Gość qwer
czesc,ja ci powiem na przykladzie mojej siostry ze lekarz od poczatku jej mowil ze jesli moja siostra miala skaze to dziecko prawdopodobnie tez bedzie mialo i tak wlasnie jest jej 5 mc corka ma skaze i pije jakies z apteki

hej Mamusie(-; ja a propos mojego probiotyku-podaje go caly czas(po pol saszetki dziennie,zgodnie ze wzkazaniami dietetykow i pediatrow),Dicoflor 30 ma wzkazania przy alergiach(dopoki alergia istnieje),ktoras tam z Was pisala,co wtedy jak -po antybiotykoterapii-otoz probiotyk podaje sie w celu przywrocenia rownowagi mikroflory jelitowej-a przy alergiach i tak ta mikloflora jelitowa jest zaklocona,wiec my podajemy pol saszetki,natomiast gdy zaistniej sytuacja brania antybiotyku dawke powiekszamy do normalnej z minimalnej,bo antybiotyk konkretnie wyjalawia.na pytanie dlaczego mikloflora jest zaklocona przy normalnym zywieniu-juz odpowiadam-bo my musimy probowac na co dzidzie maja reakcje,a na co nie,a przy probiotyku mamy caly czas ochrone jelitek.Probiotyk to najbardziej naturalna z metod,a gdy my jemy na codzien jogurty to co wtedy???mamy ich nie jesc,bo przy antybiotyku sie przydadza-nie???wtedy jemy wiecej(-:

Dzisiaj to normalka z tą alergią, ponieważ człowiek z zasady źle trawi mleko krowie, Lepiej przyswajalne jest białko sojowe.