Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

JULKA1609

Nietolerancja mleka krowiego u niemowlaczka-skaza bialkowa!!!

Polecane posty

Witam wszystkie mamusie,ktore maja w domkach malych,kochanych alergikow.Chcialabym podzielic sie moim doswiadczeniem na ten temat,jak i zasiegnac porady innych.wiem,ze juz bylo sporo tematow o tym problemie ale nie moge znalezc aktualnego)-:U mojej prawie szesciomiesiecznej coreczki skaze zdiagnozowano pomiedzy 1-2 miesiacem zycia.Nigdy nie miala zadnych reakcji na skorze(jak jest w ksiazkowych przykladach),u nas zareagowal wylacznie uklad pokarmowy)-:a jak to bylo u was?jak sobie z tym radzicie?jak rozszerzacie diete?i wiele innych pytan...

Gość moja ma 6 miesięcy
zaczynałyśmy od marchewki ziemniak jabłko itd. każdą nowość wprowadzam powoli 5-7 dni i do tej pory na szczęście jest wszystko ok w tej chwili jemy gruszkę i dzisiaj podam jej ostatni raz cały słoiczek i jutro do obiadku pół łyżeczki glutenu (nestle zdrowy brzuszek 8 zbóż) a potem jarzynowa z królikiem i potem żółtko

Gość moj synek
tez mial nietolerancjie mleka krowiego, wymiotował gdy zjadł cos na bazie mleka krowiego. Do roku karmiłam go piersią no i oczywiscie trzymałam diete, po roku wprowadzi łam bebilon pepti, a gdzies ok 2 roku zycia zaczoł mleko tolerowac dzis ma 5 lat i je wszystko i nic mu nie jest. Wszystkie inne potrawy wprowadzałam w normalnej kolejnosci.

Hej kobitki-dzieki za wspolprace(-: u nas zaczelo sie calkiem niewinnie,luznymi kupkami,ktore z czasem niestety(wszystko dzialo sie bardzo szybko)zaczely zawierac sluz i krew,a po kilku dniach zaraz po karmieniu byla juz prawie sama krwista zawartosc pieluszki)-:bylam strasznie przerazona,codziennie jezdzilam do szpitala,a ze mieszkamy w Anglii,strasznie ciezko tu podjac im jakas diagnoze)-:naszczescie trafilam na przemila pania pediatre,ktora jako pierwsza potraktowala temat serio!!!od kilku miesiecy jestesmy na NutramigenieAA i o dziwo,pamietam jak dzis,juz po pierwszej butli tego mleczka,kupka byla bez krwi i sluzu(-:wczoraj dalam mojej malutkiej troszke papkowanego jabluszka,no i bedziemy stosowac diete obserwacyjna i w razie czego eliminacyjna.Podaje rowniez probiotyk codziennie Dicoflor 30 dla alergikow,nie ukrywam,ze denerwuje sie tym wprowadzaniem nowego jedzonka.

dziewczyny?jakie kaszki podawalyscie?mozecie podac konkretna nazwe?podawalyscie ten Sinlac z Nestle?

Gość mama pytająca dziś
moje dziecko miało skazę białkową. Około 3 miesiaca życia się objawiła. Dostawała bebilon pepti. Co do rozszerzania, to robiłam tak, jak z nieuczulonym dzieckiem, tylko nie podawałam nic co ma mleko i jego przetwory. Bardzo tego pilnowałam i np. czytałam czy obiadek słoiczkowy nie zawiera np. masła. Po jakichś 8-9 miesiącach bezmlecznej diety, pediatra kazała powoli wprowadzać nabiałowe produkty, zaczynając od jogurtów. Teraz dziecko ma 5 lat, jogurty i mleko uwielbia i pożera w ilościach przemysłowych. Chyba najważniejszy jest rygor w tych miesiącach wykluczenia białka krowiego. ps. Mała piła bebilon do 2 roku życia, poprostu przyzwyczaiła się do jego smaku i pediatra mówiła że nie ma przeciwskazań, zeby nadal go piła. A oprócz tego jadła serki, jogurty, potrawy na mleku krowim.

Gość mama pytająca dziś
a co do kaszek, ja podawałam ryżowe, kukurydziane, robiłam je na bebilonie pepti.

Gość katty@
Hej ! To moze i ja sie dolacze :) Moj maly ma 7mcy - zaczelo sie jak mial ok 2mcy . Straszne czerwone policzki , suche , swedzace. Momentami az mial takie krostki jakby. Wygladalo to strasznie !! Mieszkamy w UK wiec lekarka stwierdzila egzema i zaczelo sie leczenie nato kremami sterydami ! Walczylam o zmiane mleka aletutaj jest ciezko go dostac wiec chyba po ok 3mcach wkoncu dostalismy nutramigen . Dodatkowo kazala smarowac sterydami. Pojechalam do Polski , zrobilam testy , wyszlo , ze jest uczulony na mleko i kilka innych. Widzialam sie z alergologiem dostalam super masc ,ktora pomogla. Nadal ma na policzkach troszke sucha skorke i to tyle. Popowrocie do Uk okazalo sie ,z e ten krem co mamz Pl nie jest tutaj az tak czesto stosowany i jej zdaniem jest lepiej uzywac sterydow. Nie wiem czyuda mi sie znow wywalczyc recepte na to ! Jak nie to bede musiala miec przysylane z PL . Codo kaszek to ja daje sinlac namleku na noc. Rano dajelyzeczka robiona na nutramigenie tez - bananowa lub jablkowa :) Pozdrawiam !

Gość katty@
Aha ... wlasnie od 3 dni zauwazylam , ze maly ma jakby sapke ? Nie wiem czy to to ale tak jakos slychac czasem jakby mialzapchany nos a tam nic nie ma w srodku ! :( Czytalam cos, ze to moze byc na tle alergicznym . Czy ktoras z Was to przerabiala ?

Mieszkamy w Anglii ,wnusia ma skazę białkową ,zmieniłyśmy mleko na sojowe i buśka czysta ,bardzo lubi masło jest z mleka a jej nie szkodzi a po aktimelku wysypuje.Każda mama to najlepszy lekarz ,codzienna obserwacja jest najlepsza.

Gość lady bronka
a napsikałas do noska marimerem albo innym preparatem tego typu? może to nic takiego i wystarczy przeczyścic porzadnie nosek. moja córka dostała nutramigen kiedy miała 3 tygodnie. miała suche, szorstkie policzki z wypryskami, do tego wysypke za uszami i na szyi. bolał ja brzuszek, prezyła się, w kupach sluz. po nutramigenie problemy sie skonczyły. kolejne produkty wprowadzałam z około miesięcznym opóźnieniem, testowałam taki produkt kilka dni, jesli nie było wysypki, próbowałam nastepny. podawałam probiotyki bez białka mleka krowiego, np. latopic dla dzieci z azs i alergia pokarmowa. diete bezmleczną stosowaliśmy do ukonczenia roku przez córkę. teraz podajemy jogurty, zupy zabielane, mleko z nutramigenu zamieniliśmy na razie na ha, docelowo na zwykłe. mała chyba ze skazy wyrosła ;)

czesc dziewczyny(-: my narazie jestesmy w fazie warzywkowej(ziemniaczek,marchewka,groszek) i jemy deserki z Gerbera jabluszko z marchewka(-:troche monotonnie ale staram sie wprowadzac wszystko powolutku.Mozecie mi powiedziec,po jakim czasie od zjedzenia czegos wystepowala alergia u Waszych dzidzi i jak czesto(po ilu dniach)wprowadzalyscie cos nowego???Moja malutka znow ma jakies poskudne odparzenia na pupce(tam przy odbyciku)az troszke krwi widzialam z tych babelkow)))-:smarujemy:Alantanem,sudocremam,penathenem i tak na zmiane-chyba najlepiej pomaga masc alantanowa jak narazie,macie cos sprawdzonego do pupci alergika???mysle,ze to ta kupka zmienila odczyn po wprowadzeniu nowych pokarmow plus wrazliwa dupka i tak sie dzieje-mialyscie tak???a i jesli mozecie,napiszcie mi prosze w jakich proporcjach dajecie Sinlac???(na Nutramigenie,bo tak mam zamiar dawac).Moja mala musi jesc okolo 500 mill Nutramigenu dziennie,czyli musze go dodawac wszedzie w miare mozliwosci(na 180 mill wody wsypuje 6 lyzeczek Nutramigenu-jak na puszce jest napisane-a ile do tego Sinlacu na poczatek???)Jesli chodzi o probiotyk to ja podaje Dicoflor 30-pol saszetki do porannego mleczka,raz dziennie.Moja malenka teraz ma problem z kupka(zmieniona konsystencja,pewnie tez po nowym jedzeniu)i zastanawiam sie czy moge podac cos ze sliwki suszonej???jak myslicie???dziekuje i pozdrawiam(-:

Julka sliwka suszona to jesli dziecko ma zaparcie;) A zmiana konsystencji to bedzie bo podajesz juz cos nowego! Ja mam takie pytanie czy moge malemu podawac NAN HA 2 czyli to mleczo dla alergikow jesli podejrzewam ze ma skaze bo tu nie chca mi zrobic badan:/ A maly po zwyklym Nan ma coraz gorsza buziunie. Wiec moje pytanie czy tym HA mleczkiem nie zaszkodze malemu???

Gość katty@
Gosiu ! badan napewno zadnych ci nie zrobia. Musisz pogadac ze swoim gpo albo zmienic. Ja sie prosilam baardzo dlugo az w koncu poszlam do innej babki i dala mi nutramigen. Ostatnio nawet dostalam recepte na 10 puszek.... :) ale od razu podkreslila , ze jak maly bedzie miec rok to zebymprobowala zmienic na normalne bo to jest bardzo drogie , To wlasnie powod dla ktorego nie chca go dawac bo jest drigie a my mamy za darmo:) A dlaczego podejrzewasz skaze ? Jakie ma dzieciaczek objawy ???? Co mowi lekarz i czym jest leczone ? Co do sinlacu to ja wsypuje chyba 6 lyzeczek na 210 mkleka. Tak na oko,zeby nie bylo geste bardzo !:)

Gość katty@
Jeszcze co do tej skazy to... hmm tu w ogole byla masakra z leczeniem, Ciagle sterydy na twarz :( Pojechalam doPL i zrobilam testy alergiczne z krwi , Niektorzy lekarze mowili,zeby nie patrzec na to a inni , ze sa napewno wiarygodne ! Tez rozne opinie , Wyszlo , ze maly ma bardzo wysoko na wykresie alergie na ziemniaka . jest na nutramigenie , zero ziemniaka i jest ok \! Jedynie ma troszke sucha buzke .Mysle , ze ten ziemniak tez mial wplyw. Gosiu poobserwuj swoja pocieche ,moze to nie tylko mleko ? Pozdrawiam!

hej kobitki(-; jakie podajecie owoce dzidziusiom???dalam dzisiaj mojej malutkiej deserek ze sloiczka(hippo od 4 miesiaca)bez mleka oczywiscie-byl bananowy z ryzem i tak wieczorem mi plakala)-: nie wiem,czy to moze po tym???narazie jemy ten Nutramigen i sinlac i zupki warzywne(ziemniaczek,marchewka i jabluszko)wprowadzam baaardzo powoli,bo sie boje.a propos...napiszcie mi prosze co podajecie na kaszel dla niemowlaczka-macie cos sprawdzonego???My wlasnie wrocilismy z wycieczki(poza Europa)i dobrze ,ze wykupilam ubezpieczenie(bo bylysmy w szpitalu,tam sie przyplatalo to przeziebienie),co do ubezpieczen to polecam firme Axa, rewelacja,,za sume okolo 5 pokrywaja hospitalizacje do 5 tysiecy funtow!kolezanka mi polecila i super!pozdrawiam(-:

Gość guga8
help!!! a ja chodze od pediatry do alergologa zeby mi przepisał pepti na recepte i karzdy sie boi, syn ma 9 mieciecy i skaze bialkowa,ale alergolog mowi ze to moze tez na inne rzeczy i ze pediatra powinien bo lepiej zna dziecko a pediatra ze alergolog bo przepisy sie zmienily CHORY SYSTEM!!!!

Gość zuzmag
Witam, moja córeczka ma 6 miesięcy, a skaza białkowa zaczęła się w drugim miesiącu jej życia. Na początku objawiło się to wysypką na twarzy i za uszami za którymi, w późniejszym czasie, zaczęły robić się strupy które pękały i z nich wydobywała się wydzielina typu ropa. Do tego doszły luźne kupki w każdej pieluszce, więc było ich za dużo (rozwolnienie), a przez parę dni w kupce była krew i śluz. Dostała probiotyk i receptę na bebilon pepti 1, dodam że karmię piersią a sztuczne mleko daję jej wtedy (tzn babcia) gdy jadę na uczelnię, bo nie mam aż tyle pokarmu żebym mogła go ściągnąć (moje maleństwo je często). Pediatra nie określiła tego jednoznacznie że jest to alergia na mleko krowie i że sama muszę poobserwować na co jest uczulona. Więc obserwowałam i od tamtej pory nie jem w ogóle nabiału i wszystkiego co jest na bazie mleka krowiego. A zamiast masła, chlebek troszeczkę polewam oliwą z oliwek, która zawiera wiele cennych witamin. W tej chwili córeczka skończyła 6 miesięcy i ja nadal karmię ją piersią i czasami dostaje bebilon pepti 2. Oprócz tego po skończeniu 5 miesiąca zaczęłam wprowadzać jej nowe produkty (bez mleczne). Zaczęłam od słoiczków (czytam gdzie nie ma masła), a ostatnio sama jej gotuję i sprawdzam co w danym miesiącu można dodać do diety takiego maluszka, oczywiście wyłączając nabiał :) Jabłka mam "swojskie" od znajomej, marchewkę mam mrożoną z własnego ogródka, poza tym staram się wybierać rzeczy które są z wiadomego źródła, żeby nie były "nafaszerowane" chemią. Pediatra doradziła, że jeśli mam kupić np jabłka ze sklepu i dać dziecku to lepiej podać maleństwu deserek ze słoiczka, bo na pewno będzie lepszy. Nabiału małej jeszcze nie wprowadzam, czasami spróbowałam zjeść jajko i widzę że kończy się to u niej wysypką. Poza tym ostatnio zjadłam mandarynki i kiwi i również skończyło się to wysypką na twarzy. Dlatego drogie mamy same musimy obserwować maleństwa, bo każde dziecko jest inne. Dodam że położna podpowiedziała mi kiedyś, że gdy zjem coś nowego, to obserwować skórę maleństwa po ok 16 godzinach, bo wtedy dopiero pokarm dostaje się do organizmu dzidzi.

Gość hera17
przy skazie warto podawać dzieciaczkom probiotyki, oczywiście te bez białka mleka krowiego, np. latopic. co do wprowadzania nowości nie trzeba sie spieszyć, ja wprowadzałam 1 produkt na tydzień. jeśli nie było reakcji zadnej wprowadzałam następny. dzieki temu wiem, ze córka ma uczulenie na banana, brzoskwinie, truskawke i maliny. a co do tych recept na pepti i nutramigen, trzeba zaświadczenie od alergologa dostarczyc pediatrze i stwierdzonej alergii pokarmowej, zeby mógł spokojnie recepty na mleko wypisywać. miałam z tym problem stąd wiem.

Gość lemon-cytryna- i
witajcie dziewczyny moja córka ma 6.5 msc i również podejrzenie skazy. Ale po 6 msc kupiłam już bebiko HA i chyba żałuję że nie kupiłam zwykłego mleka :) i małej nic nie jest :) do tej pory jadła : posiłki po 4 msc z bobovity jarzynowa z kurczakiem warzywa z królikiem warzywa z indykiem i cukinią warzywa z rybą - (podawałam 3 dni i mam nadzieję że żałować nie będę że jej nie wysypie bo wczesniej dawałam jeden produkt 5-7 dni) z owocków jabłko gruszkę banana i jutro zamierzam dać jako nowość suszoną śliwkę z gerbera również 3 dni albo 4 i w tym 4 dniu mam zamiar podać jabłka z czarną porzeczką a potem coś z jagnięciną ten słoiczek z gerbera. ja nie dawałam latopicu ale zamierzam kupić . JAk trzeba go podawać i ile ?

hej kobitki-ja podaje mojej probiotyk Dicoflor 30,po pol saszetki do porannej kaszki-raz dziennie-polecila mi go polska pediatra,bo jako jedyny zawiera Lactobacillus rhamnosus GG(jedna szaszetka zawiera 3 miliardy zywych bakterii).

Gość katty@
Hej dziewczyny ! |Julka czy mozna kupic tenpriobiotyk w uk ? Bez recepty ?>Czy znow muszeprosic sie go o to ??:( Ja mam aptamil pepti jakby ktoras chciala ... 4 puszki. Moge oddac bo moj jest na nutramigenie :)

hej(-; ja go kupuje normalnie w polskim sklepie,mozna tez zamowic przez internet na E-apteka Panaceum(-:bez recepty -na szczescie(((-:

Gość szczęśliwa mama *
Hej Dziewczyny I ja mam dziecko ze skazą białkową . Wykryto u mojej córki w 2 miesiącu życia . Do końca 4 karmiłam piersią ,ale niestety , mimo rygorystycznej diety skóra malucha oraz jej kupki były daleko od normy ,dlatego wspólnie z neonatologiem doszliśmy do wniosku ,że przejdziemy na karmienie mieszane , a z tym wiadomo jak bywa - w koncu córka nie chciała już piersi, bo butla łatwiejsza w obsłudze . Od tego czasu pije Bebilon Pepti , obecnie ma 10 miesięcy i je marchew , indyka , brokuly , groszek , fasolę , cebulę , seler w małych ilościach , królika , dynie , kukurydzę .. generalnie bardzo duzo , póki co , zaobserwowałam alergię na pomidory . Do tej pory nie podawałam jej żadnych cytrusów ,a resztę owoców toleruje dobrze . O nabiale narazie nie myślałam ,ale po przeczytaniu kilku Waszych postów zastanawiam się nad jogurcikiem , chociazmam wiele wątpliwosci i boje się ,że będzie zaraz sensacja i rewolucja . Powiedzcie mi ,czy Wasze maluchy po sprobowaniu jogurtu nie miały ani bólu brzuszka ? Pozdrawiam

Gość szczęśliwa mama *
Aha i jeszcze napiszę o pielęgnacji , bo to chyba też istotna rzecz u naszych dzieci ze względu na ich skłonności do suchej skory :-) Kąpiemy Małą w Oilatum , kiedyś raz jedyny posłuchałam "dobrych" rad ,że parafina jest lepsza i tańsza , no i Młoda po wejściu do wanny darła się jakbysmy obdzierali ją ze skóry, od tej pory żadnych zmian :-) Po umyciu smarujemy Emolium , zwłaszcza teraz w zimę , kiedy jest sezon grzewczy , bo zauważyłam ,że znów robi się szorstka na łokciach i nóżkach . Mieliśmy też jakieś specyfiki robione na receptę od alergologa , nawet sterydy , chociaz ja byłam i jestem im przeciwna i używałam tylko i wylącznie w stanach bardzo nasilonych . Od jakiegoś czasu balsam i jestem zadowolona .

Gość katty@
Julka a jak to sie nazywa dokladnie i ile sie tegopodaje ?? Dzieki z gory ! Co do pielegnacji to ja uzywam teraz calej serii emolium , zel kremowy , czasem olejek do kapania no i oczywiscie krem. Polecam ! Mialam zapas z polski ale juz mi sie konczy i zastanawiam sie czy zamowic w aptece online czy moze znow przejsc na to oilatum. Slyszalam tez o aveeno . Czy ktoras z mam w uk to uzywala ??

hej szczesliwa mama,hej katty(-: oj jak fajnie,ze topic ruszyl(-: katty ja podaje Dicoflor 30(pol saszetki do porannej kaszki),szczesliwa mama Oilatum jest super(-; a ja jeszcze mam ze szpitala z polecenia Epaderm(w takiej puszce z zielonym napisem)mozna go dodawac do kapieli ale i tez smarowac cialko-baaardzo tluste-ale extra,polecam.troszke drogie,bo okolo 10 ponoc za puszke ale ja chodze do szpitala i od nich zebrze(((-;to generalnie powinno byc dla nas bezplatnie na recepte,ale tu w Anglii,ach...szkoda gadac, nie Katty???(-:

Katty,a Ty tez Londyn?jak mozesz napisac(-:ja tu mam straszny problem z tymi lekarzami,zawsze musze ich klamac troszke(-:bo kurde,nic nie chca dac!!!i nie chodzi juz o kase ale kurcze,jak czasem mi cos powiedza to szok!!!napisz kochana jak mozesz ,skad klikasz,bo my znamy sie z innego forum(-:dzieki z gory(-; pomoglas mi Katty z tym Sinlackiem-super sie przyjal-dzieki(((-:

dziewczyny,napiszcie swoje menu dle dzidziusiow,prosze(-: my na razie mamy tak: nutramigen kaszka jablkowa bobowita(rano) nutramigen znow z kaszka (okolo 9;00) zupka z ziemniaczka plus marchewka plus jabluszko(wszystko ugotowane i zmiksowane) deserek(jabluszko i gruszka albo banan i ryz albo jabluszko i sliwka) nutramigen nutramigen i Sinlac staram sie dawac 6 posilkow,bo musze te 500 mill dawke Nutramigenu gdzies wstawic ale nie zawsze sie udaje)-: a Wy jak to robicie??? kurcze,tak sie boje eksperymentowac na Hulyii,a chcialabym jej troszke urozmaicic,co jeszcze dajecie i jest bezpieczne???dzieki(-;

Witam Was. Mam pytanie moje dziecko miało też wykrytą skazę w 2 miesiącu po około miesięcznej diecie zaczęłam wprowadzać mleczne produkty i buzia była czystą a od kilku tygodni ma już skończone 8 miesięcy znowu jego skóra na policzkach jest czerwona nie wygląda to tak strasznie jak wtedy ale też normalne to nie jest zrezygnowałam z produktów mlecznych ale nie widać poprawy wizytę u pediatry mamy w następnym tygodniu nie wiem co mu mogło zaszkodzić.