Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

JULKA1609

Nietolerancja mleka krowiego u niemowlaczka-skaza bialkowa!!!

Polecane posty

Gość szczęśliwa mama *
Witajcie :-) Trochę mi ostatnio czasu brakowało . Pytanie było o kaszki Nestle 8 zbóż ze śladowymi ilościami mleka , otóż ..ja to podaje swojej córce od niedawna , ma 10 miesięcy , wczesniej bym nie podała ,ale póki nie spróbujesz , to się nie dowiesz :-) U Nas żadnej reakcji . Od 4 dni dostaje jogurt i również nie ma rewolucji :-) Skóra normalna , kupy też . Na zatwardzenia dobry jest doczek jabłkowy . Wypija jeden i luz :-) albo brzoskwinia bądź morela . Też działaja rozluźniająco . Koło 5 miesiaca podałam GRUSZKĘ ,ale też wysypało Młodą na buzi . Spróbowałam za jakiś czas ( 2-3) miesiące i wszystko w normie . Jula , ja podaje bebilon pepti i w nim sa priobiotyki,ale nie zagłębiałam sie nigdy w bakterie :) i nie daje dziecku nic dodatkowo . Bobovita nie ma śladowych ilosci mleka w składzie , masz rację , tu chodzzi o Nestle :-)

Gość szczęśliwa mama *
Aha - u nas testy kosztują 120 zł z krwii , ale ja nie robiłam , bo doktor , neonatolog sama powiedziała ,że w tak młodym wieku moga wyjśc bzdurne . Moje zdanie jest takie jak jej .

Gość zuzmag
Ja dam sobie spokój z tymi badaniami bo chyba nie wytrzymałabym psychicznie tego, a poza tym tak jak pisze "szczęśliwa mama" alergia na dany produkt może z czasem zniknąć. Będę po prostu uważnie obserwować skórę córeczki i uważać na to co jem i jej podaję. Choć przyznaję że moja dieta jest bardzo uboga, nadal karmię piersią plus codziennie jakieś inne danie i wieczorem kaszka na bebilonie pepti 2. Napiszcie jeszcze proszę jak często powinnam podawać jej inne produkty w ciągu dnia- ona ma 6,5 miesiąca (oczywiście oprócz mojego mleka). Kiedy powinnam dawać jej więcej innych dań??? Czy raz dziennie obiadek lub deserek plus wieczorem kaszka wystarczy?

hej kobitki,hej Zuzmag-moja tez ma skonczone 6 miesiecy i ja oprocz kaszek i sinlacu daje tylko zupki na obiadek ,a potem deserek,czasem daje jeszcze jakiegos owocka zmiksowanego na podwieczorek.Moja malutka je generalnie co 4 godzinki z dluzsza przerwa w nocy po sinlacu0.Wprowadzam nowe pokarmy bardzo ostroznie i nie kilka na raz!!!bo w razie alergii chce miec pewnosc na co byla reakcja.na razie wszystko jest ok,od wczoraj zaczelysmy zupki z dodatkiem odrobiny piersi z kurczaka(gotuje osobno warzywa-marchweka,ziemniaczek,bo to juz sprawdzone)a,osobno piers kurczaczka,z ktorej odlewam wode(bo hormony),potem miksuje te odroninke piersi z warzywami i wywarem z nich(-:dla niemowlaka w wieku 6 miesiecy podaje sie okolo 10 gram(2 lyzeczki od herbaty)zmiksowanego mieska(-;sprawdzilysmy juz brokuly,reakcji nie ma ale moja malutka za bardzo nie lubi(((-:od przyszlego tygodnia zaczynam podawac kropelki Cebion multi(witaminki)pozdrawiam Was mamusie(-;

Gość njgfbd,loik
Szaniwne Panie,kilka tygodni temu zauwarzyłam,że moje dziecko ma takie suche i chropowate miejsca na nózkach,bezbarwne i wyczuwalne pod palcami,na policzkach też miewało zaczerwienienia i czasem krostki,pani doktor odrazu stwierdziłą ,że to atopowe zapalenie ,i ze powinnam dawac mleko z apteki sojowe... ale nie dala na nie recepty,zresztą ja jestem przeciwna soi,bo jest modyfikowana i truje nam dzieci! więc mineło kilka tygodni od tamtej chwili i dziecko pije to samo mleko Bebilon 2 zwykły. Dodam,że zmienilismy miejsce zamieszkania i ja na swojej skórze baaaardzo doczułam zmianę wody,po kazdym myciu skóra szczególnie na twarzy mnie ciagnęła,musialam sporo kremu uzywac aby to się poprawilo,myśle,że tym bardziej dziecku malemu skóra po tej wodzie miła się wysuszac i robic te plamy suche na skórze.Dodam,że dziecko dostalo kilka rayz cytrusó do spróbowania,i podejrzewam,że to po nich moglo wywalic wysypke... Pani zapisala dziecku Latopic,masc na zamówienie do zrobienia w aptece na buzie-któej nie zamówiłam bo koszt 60 zł.zreszta uznalam,że nie potrzeba dziecku az takich cudów,i co ?? Podałam dziecku 2 razy ten latopic, po 2gim podaniu dziecko mialo wielki zaparcie i wiecej tego nie podalam,masci nie wykupiłam.. jedynie tran który pani zapisala podaje i tyle.Minęło duzo czasu od wizyty u Pani doktor,moje dziecko nie ma suchych miejsc na cialku,buzie ma czysciutka bez plam i krost,je jogurty, serki,mleka nie zmienilam i nie ma oznaków uczulenia na mleko krowie,i ciesze się,że nie szpikowalam dziecka mlekiem sojowym,i nie dałam sobie wkrecic alergii !

Gość kasia_fantasia
jeszcze sie nie spotkałam tym, zeby probiotyk powodował zaparcie. moja córka tez brała latopic i wszystko było w porządku. ale każdy organizm, szczególnie taki malutki może reagować inaczej. ja na takie suche placki stosowałam maśc z hydrokortyzonem, kąpałam w emolientach, cuda czyniłam i kombinacje, a pomógł jeden krem polecony przez porzadnego alergologa, cetaphil DA, kosztował 26 zł i jest bardzo wydajny.

Gość zuzmag
Dzięki JULKA1609 za odpowiedź. Ja nadal karmię piersią i to jest podwójny problem, bo czasami nie wiem czy ja coś nie tak zjadłam czy wysypało ją bo jej nowy produkt podałam. Ale nie poddam się, nadal będę karmić piersią bo jest to dla mnie ważne- po prostu muszę bardzo uważać na to co jem. Kosztuje mnie to dużo wyrzeczeń ale uwierzcie mi że WARTO :) Dla mojej córeczki zrobię wszystko i Wam drogie mamusie życzę wytrwałości :)

hej babeczki,hej Kasia fantasia,no ja tez pierwsze slysze ,zeby probiotyk powodowal zaparcia-z tego co wiem to probiotyki podaje sie w profilaktyce i leczeniu zaparc.

hej moja corcia ma juz 10 miesiecy i tez w wieku 2 miesiecy stwierdzono u niej nietolerancje mleka krowiego, niestey ani bebilon pepti ani inne mleka nie pomogly jak tylko mleko Neocate dostaje je za darmo z apteki.( mleko to nie jest hydrolizantem protein mlecznych lecz mieszanka spec aminokwasow)wiec to byl wogole hardcore. Pierwsze objawy to byly prezenia sie dziecka po karmienu( do 4 mies wylacznie na piersi) pozniej doszla wysypka, ktora na poczatku zdiagnoz jako hormony, oraz kupy ze sluzem, spocone zimne stopki...za trzecim razem od razu wyslano nas do alegologa. Problem ustal, od okolo 8 miesiaca zaczela podawac jej jogurty, kaszka na normalnym mm, teraz danonki, troche maselka i dzieki Bogu chyba wyszlismy z tego dziadostwa, bo zadnych negatyw reakcji nie obserwuje. Zaluje tylko ze nie karmilam piersia dluzej(dostalam w wyniku oprzenia infekcji w nodze) i laktacja tak zmalala, ze nie mialam sily juz jej rozpedzac....a karmienie piersia pomaga dziecku przejsc lepiej rozszerzanie diety, ale to pewnie wiecie. Zycze Wam zeby dzieci jak najszybciej i jak najlepiej wyszly z tego typu alergii. Odnosnie zatwardzenia, moze jej wywolywac wit D3 u nas tak bylo, poza tym Sinlac jest bogaty w zelazo ktore powoduje rowniez takie problemy, z probiotykami bym sie wstrzymala, tzn nie podawala ich zbyt dlugo gdyz moze to doprowadzic to syt gdzie w jelitkach bedzie wystepowal tylko jeden szczep bakterii (wlasnie ten z probiotyku) a inne wygina co moze prowadzic do wyjawienia przewodu pokarmowego.

Gość szczęśliwa mama *
pazMama ciesz się ,ze u Was już kompletny spokój z tym dziadostwem ;-) Ja też myślę ,że najważniejsza jest ta dieta w pierwszych miesiącach , a potem to loteria i trzeba próbowac :-) Zuzmag - U nas mleka mało idzie , bo młoda nie chce pic ostatnio .. Ma 11 miesięcy i je 2 posiłki - obiad i podwieczorem , przed południem po śniadanku ( butla ) dostaje jogurt , a przed kolacją deserek ( oczywiście z odstępem czasu , np. 19 słoiczek , a o 21 kąpiel i butla ) . Ja miała 6 miesięcy , to chyba jadła tylko jeden posiłek i deserek :-) a tak to mleczko . Też nie zdażyło mi się słyszec ,żeby probiotyk powodowal problemy z brzuszkiem , alee.. wszystko możliwe :-) Julka , moja córka po Cebionie miała od urodzenia meksyk . Chyba w 3 miesiącu odstawilismy kompletnie i problemy z brzuchem zniknęly jak ręką odjął . Dostaje tylko wit. D i to w kropelkach Vigantol , bo inaczej były mega ulewania .. Taka problemowa ta moja dziewczynka :-) Mam w szafce deserek mleczny z Nestle .. ale narazie chyba postoi jeszcze trochę . Mam obawy ,że może coś sypnie ją po nim .. No nic Kobiety , idę trochę książke poczytac :-)

Gość zuzmag
Hej mamusie :) Tak jak pisałam ostatnio, zaczęłam podawać kaszkę ryżową Bobovita bez mleczną (tą w żółtym opakowaniu) i wysypka :( Na początku zastanawiałam się co ja takiego innego zjadłam, że może coś z mojej diety ją uczuliło, ale nic nowego nie jadłam. Ale weszłam na inne fora internetowe i poczytałam o alergiach na kaszki i jestem w szoku, bo nie sądziłam że taka kaszka bez mleczna też może uczulać. Teraz jestem przekonana że moją córeczkę po kaszce wysypało (na buzi, głównie okolice warg). Od dziś odstawiam kaszkę i zobaczymy czy krostki znikną. Z tego co pisały mamusie na innych forach to jedynie Sinlac nie uczula ich maleństw, niektóre pisały że kaszki z Bobovita uczulają a z Nestle nie, a znowu inne że obie kaszki uczulają. Może to być przyczyna w ryżu (uczulenie na ryż- tak stwierdził alergolog u innego dziecka). Nie wiem jak to do końca jest, ale jeśli na buzi mojej Zuzi znikną krostki po odstawieniu kaszki to będę wtedy przekonana na 100% że to reakcja na kaszkę Bobovita. Na pewno dam Wam znać :)

niestety sinlac tez uczula niektore dzieci-np.mojego synka.mleka tam nie ma,ale moze uczulac.nie pameutam co jest w skaldzie tej kaszki.lekarka mwoila ale wylecialo mi to z glowy. my rozszerzamy teraz diete o mieska.kurczak,indyk,krolik.kupuje same te miesa w sliuczku i podaje do innych dan warzywnych zaczynajac od 1 lyzeczki.

Gość katty@
Zuzmag ... Z tegoco pamietam tomialas kaszke malinowa? Malina temoze uczulac. Spriboj jablkowa lub bananowa.

hej Kobitki(-: napisz mi prosze szczesliwa mama, co miala Twoja dzidzia po Cebionie,ile podawalas kropelek dziennie i po jakim czasie to sie objawilo-dziekuje.Wlasnie mialam napisac to co juz napisala Katty,maliny sa uczulajace,ja tez mam te kaszke ale jeszcze jej nie jadlysmy,lezy i czeka.Ja zaczelam od kaszki z jablkiem,potem z bananem,teraz daje na zmiane i jest w porzadku(-:

moja gdy ta miala 6 miesiecy uczulila ja bezmleczna kaszka z bobovity jablko z gruszka( pokrzywka na nozkach w okolicy ud) a np gdy podawalam jej te owoce to nic nie bylo, moja znajoma tez dala raz corci malinowa i musiala jechac z nia do szpitala bo dostala okrpnych wypryskow do 30 min po kaszce, musieli dac dziecku zastrzyk odczulajacy

Gość zuzmag
Mojej córci podałam kaszkę malinową i teraz boję się spróbować podać jej np jabłkową lub bananową bo nie mam pojęcia czy to na dany owoc (smak) jest uczulona czy po prostu na kaszkę. Teraz już nawet nie wiem czy kupić sinlac??? Ale z drugiej strony jak nie spróbuję to nie będę wiedziała. Poczekam aż całkiem wysypka jej zniknie i wtedy może spróbuję sinlac. A jeśli chodzi o cebion to ja dawałam mojej małej przez kilka dni w drugim miesiącu gdy miała śluz i krew w kupce, żeby witaminą C wzmocnić naczynia krwionośne, bo jeszcze nie było pewne od czego ta krew w kupce - teraz już wiem że to skaza. Ostatnio też podawałam jej cebion przez kilka dni, bo miała katarek ale nic się nie działo ( 2 x dziennie po 5 kropli ). Dodam że Zuzia teraz ma 6,5 miesiąca, nie pamiętam ile kropli dawałam jej w drugim miesiącu życia.

zuzmag poczekaj faktycznie az wysypka zniknie iw tedy sproboj inna kaszke, prawda jest tak ze wszystko odbywa sie metada prob i bledow:(

dziewczyny ,a wy piszecie o tym Cebionie(z wit c stezona)czy o Cebioniemulti???bo jest jeden w zoltym opakowaniu,a drugi w takim bialym z kolorowymi napisami.

Hej dziewczyny! ja od paru dni próbuję z danonkiem, oczywiście po parę łyżeczek, pierwsza reakcja fatalna (wymioty), ale teraz już lepiej (synek niebawem rok skończy więc staram się żeby zaczął normalnie jeść). Też mam ostatnio wrażenie, że uczula go sinlac, ale pediatra powiedziała, że to niemożliwe. I bądź tu mądry :o Dziś zrobiłam kaszkę nestle zdrowy brzuszek na nutramigenie i było ok. Poza tym zajadamy się holle orkiszową, wcześniej robiłam na bebilonie pepti, jutro spróbuję nutramigen. Ciekawe czy przełknie hihi. Chciałabym mu już dać normalną kanapkę, jak myślicie z czym mogę? szynek sklepowych się boję. Pozdrawiam!

Gość zuzmag
JULKA1609 ja pisałam o Cebion w żółtym opakowaniu (wit. C). Mojej małej nic po nim nie było :)

Gość katty@
Hej dziewczyny ! Moj maly tez bral ten zolty cebion I nic mu nie bylo. Mam pytanie do mam gotujacych zupki ... Jakie gotujecie? Bo mnie to sie juz pomysly koncza. Cos latwego I dobrego prosze :-) dzieki ! Milego dnia :-)

Gość areora
Witajcie drogie Mamy, z zaproszenia JULKA1609 chętnie do Was dołącze. W poniedziałek stwierdzono u mojej 5 tygodniowej córki alergie na tle pokarmowym. Objawiło się to wysypką na twarzy. Pediatra przepisał bebilon pepti. Wczesniej mała jadła zwykły bebilon. I dzisiaj niespodzianka - kupka cała zielona. Chciałam zadzwonić do pediatry,ale ze i tak uważa mnie za niezłą panikarę (przecież ja to robię z troski o dziecko!) najpierwsz postaniowiłam zasięgnąć Waszej opinii. Czy to normalny objaw po zmianie mleka? Martwie się tym bardziej, ze pierwsze 2 tygodnie życia małą dostawała NAN i miała przy tym ooookropnie bolesne zaparcia, a kupka była własnie zielona. Boje się ze znowu się zacznie .... W wolnej chwili nadrobię wasza "rozmowę" :):)

Witaj Areora na naszym Forum(-: im nas wiecej tym lepiej(-: dziewczynki,pomozmy kolezance i napiszmy o tych kupkach,prosze(-: moja mala co prawda jest na Nutramigenie ale pierwsze kupki po tym mleczku miala wlasnie ciemnozielone i baaardzo smierdzace! Katty napisz no cos kochana o Twoich zupkach,bo ja narazie podaje 3 na zmiane: 1-ziemniaczek,marchewka,jabluszko 2-ziemniaczek marchewka brokula 3-ziemniaczek i piers z kurczaczka no i probujemy rozne deserki i na razie jest ok(deserki podaje z Hippo)te bez mleka i glutenu oczywiscie,nie wiem czy moja mala ma tez alergie na gluten ale jakos narazie boje sie dac Z)-: dziewczynki,przyciemnijcie nicki prosze i dajcie wiek dzieciatek(-:bedzie nam latwiej sie komunikowac-dziekuje i pozdrawiam(-:

Kobitki i jeszcze jedno pytanko:macie cos w swoich apteczkach na odczulanie w razie A???czytalam ,ze jest jakis Zyrtec dla niemowlakow i zastanawiam sie czy zamowic)-: No bo my tak metoda prob i bledow i nie wiadomo co Nas moze zaskoczyc)))-: Ostatnio dalam mojej Hulyii polizac truskawke, ale sie oblizywala(((-:kurcze zmiksowalabym jej z 1 truskaweczke i dala ale sie boje,bo wiem ,ze to moze uczulic)-: Jakie podajecie surowe owoce(takie zmiksowane),moja oprocz jablka jeszcze nic surowego nie jadla,a po jablku chyba bolal ja brzuszek ,bo plakala albo to taki zbieg okolicznosci-no sama nie wiem)-:sprobowalam raz i teraz sie boje)-:

Gość katty@
Hej kobitki :-) Julka ja mialam przyciemnionego nicka ale nie znam hasla I w ogole to nie wiem jak.go znow przciemnic? :-) Co do kropelek to ja mam fenistil dla malego... Rewelacja ! Jak mial duzo na ciele I go swedzialo to uzywalam kilka razy I pomagalo. Hmmm co do zupek to ja wlasnie nie wiem ... Na testach wyszlo ze ma alergie na ziemniaka ale dalam juz kilka razy.chciaz cos sie pojawilo po.tym na skorze ale nic wielkiego. Ogolnie to gotuje - Marchew ale troszke bo zatwardza .. Pietruszka ... Kalafior lub brokul ... Podobne to zupka z dyni plus marchew pietruszka Dodaje tez miesko - indyk lub kurczak Dodaje ryz lub troszke makaronu Zupa z burakow plus marchew ziemniak pietruszka Dodalam tez kilka razy groszek zielony A tak w ogole to ostatnio dalam mu troche rosolu z makaronem I tez mu nic nie byo :-) Wiecej pomyslow co do zup to wlasnie nie mam , dlatego pytalam o jakies przepisy. Musze te cos przejzec w necie. Pozdrawiam !

Gość katty@
A co do surowych owocow to banan, jablko I gruszks dawalam :-)

czesc, mi lekarka tez przepisala fenistil dla synka. kazala podawac 1x dziennie 3 krople. do tego diclofor 30. a podaje to co jest w sloiczkach.przewaznie sa to sloiczki hippa. nie kupuje nic co zawiera:jablko,pietruszke,seler,winogrona(sok tez odpada).z mies;nie kupuje wolowiny i cieleciny. na razie wprowadzam kurczaka,pozniej indyka a na koncu krolika.tylko nie mam gdzie kupic krolika.bo sam indyk i kurczak dostepne sa w sloikach gerbera. a z owocow synek dostaje:banana,gruszke i sliwki.najbardziej smakuje mu banan. kaszke:lekarka polecila nam jaglana firmy holle.synkowi nie za bardzo smakuje.wczoraj podalam mu pierwszy raz(na gesto z bananami)to podbijalo go na wymioty a na konu wszystko wyplul bo nawet tego nie przelknal.tak wiec dodaje mu po lyzeczce do mleka.niech przyzwyczai sie do smaku.

areora a jak przechodzilas z mleka na mleko?bo jezeli od razu nie stopniowo to moglas spowodowac problemy brzuszkowe u dziecka. najwazniejsze ze w kupie nie bylo sluzu i krwi.a kolor-czasami dzieci robia na zielono.

Gość zuzmag
JULKA1609 w jaki sposób mogę podać wiek dziecka, w którym miejscu mam go wpisać aby był dla was widoczny? Odnośnie kupek: Gdy Zuzia skończyła miesiąc, nie wiedziałam jeszcze że ma skazę, karmiłam ją piersią i raz lub dwa razy dzienni dokarmiałam zwykłym bebilonem. Po tym miała przeróżne kupki i prawie w każdej pieluszce, również mnie martwił kolor tych kupek ale pediatra uspokoiła mnie że to normalne u takiego maluszka, że kupka zmienia się i będzie różna bo organizm maluszka musi przyzwyczaić się do nowych rzeczy które zjadam. Nie wiem jak to jest w przypadku gdy karmi się tylko mlekiem modyfikowanym??? Dodam że gdy zmieniłam mleko na bebilon pepti i zaczęłam stosować ścisłą dietę odnośnie skazy to wszystko się unormowało, choć do dziś Zuzia potrafi zrobić ciemno zieloną kupkę ale częściej "musztardową". Areora wydaje mi się że te kupki to kwestia czasu, ale jeśli Twoją córeczkę będzie przy tym bolał brzuszek to lepiej idź do pediatry. A czy karmisz ją też piersią?