Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Apolinka

dolarek

Polecane posty

no wiem, wiem ale nie mam tak czasu siedzieć i śledzić. poza tym mam jeszcze jakieś kiszonki i ta moja dźwignia trochu słaba :) No ale jestem graczem długoterminowym w związku z tym :) Tak na marginesie się pocieszam i muszę zacząć grać po te 2 grosze i upychać droższy towar :) No ale aby to robić muszę jeszcze kilka tajników poznać. Chociaż teraz jak patrzę to ta cała wiedza ekonomiczna może ostro zawieść.

Waldek dobrze, że zarobiłeś na ten lunch. ja to powinnam o chlebie i wodzie siedzieć :)

Gość walgru
Pola...bez pesymizmu ...i pospiechu bo to najgorsi doradcy. oooo tylko zamnknalem pozycje na euro i tak patrze leci w dol....jestem glodny -spadam

Kurde bardzo w kropce jestem Do rbaku logiki zachowań na giełdzie już się przyzwyczaiłem, ale żeby wciąż eurusd i pln rosły to mi się nie mieści... Ktoś ewidentnie steruje rynkiem. A ja jestem w kropce, wszedłem w dolca po 3,17 i nie wiem czy czekać. 3,10 to dla mnie game over i o ile wiem że w końcu odbije, to ciekawym czy mi nie zdąży zamknąć pozycji...

ja podobnie, tez dolar po 3.17, będę czekać, nie pali się, nie powinien poleciec ponizej 3, nie widze zadnych przesłanek, ale kto to teraz wie ;/ Mysle ze odbije się od 3,1 i dojdzie do 3.3

Gość wucash
Pisalem ostatnio o tym, ze gieldy sa juz (Wawa) napompowane blisko maksa i zbliza sie czas realizacji zyskow co przemawia o bliskim odplywie i sprzedazy zlotowek. Wyhamowanie na popularnosci zlotego tez omawiali dzisiaj eksperci (najwolniejsze umacnianie sie w ostatnich dniach wsrod walut EM). Kolejnym elemenem przemawiajacym za oslabieniem EUR jest powrot tematu Grecji i zarzekanie sie Merkel, ze nie dopusci do wyjscia Grecji ze strefy co czesc inwestorow moze odebrac jako pewna obawe i probe wczesnego uspokojenia sytuacji, ktora od poczatku roku powinna wrzec!!! Przekladanie spotkania oraz tresc dokumentu o naprawie fiskalnej (czesc przeczytalem - duga lektora) nie dziala in plus dla EUR. Grecki rzad niby wyraza poparcie ale liczby i ciecia, o ktorych czytalem to jest masakra dla kolejnych 3-5 dla Grecji i nie jestem pewien, ze to sie wszystkim spodoba... Poniedzialkowa proba wejscia ponad 3.20xx tez jest sygnalem do tego, kurs chce isc w gore bozadnej informacji nie bylo ani specjalnych zamowien aby taki zwrot z 3.20xx do 3.12xx Jedynym przeciwnikiem to ten, ktorego nie potrafie okreslic i nazywam go "ktosiem", ktory w momentach mu dogodnych oddzialowuje na rynek tak aby wygladalo, ze w Eurolandzie wszystko jest pod kontrola. Nie zrobisz nic jezeli zamkna CI zlecenie ale mysle, ze jeszcze dobrze na tym zarobisz... Kwestia dni... Kwestia 3.10 jest w "normalnych warunkach" nie osiagalna, dolar juz sie zaczal bronic sam... Przemyslenia oparte na wlasnych wnioskach... Yo

Gość wucash
lektura... oopsss

Witam was, znalazłem stronkę z kalendarzem wydarzeń http://www.macronext.com/art-7789 i tak 11 i 18 stycznia Niemcu też mieli aukcje obligacji na 5 i 4mild E i w tych dniach był spadek zobaczcie 11 a 18 pogłębił się z 17 były też inne aukcje 12,13,19 stycznia Hiszpanii,Włoch,Francji i znowu Hiszpani ale rynek już tak nie reagował. Jak sądzicie czy to ma wpływ plus te wszystkie inne wydarzenia. A co do zł. coś za dużo mówią i piszą o jego umacnianiu czy nie będzie odwrotnie? jeżeli był tak powiązany z E to zanosi się że E też dostanie po d....e i to jeszcze do marca. Widzę ,że ktoś do nas dołączył??

to chyba ja.. :) dopiero zacząłem zabawę z walutami, także czytam i zgłębiam co się da, pozdrawiam :)

No witamy w takim razie. EURUSD dośc zdecydowanie podchodzi pod 1,33 - normalnie ni z gruszki ni z pietruszki koniec kryzysu ogłosili :D

Cześć. Nadrabiam lekturowe zaległości. Zgadzam się, że ktoś steruje tutaj. Tylko pewnie ma cel i możliwości do kiedy. Niczym nie poparte ale przychylam się do opinii, że jak gruchnie to nagle. Witamy Nowych :)) Zbyszek dzięki za info

Nie siedzę w temacie tylko tyle co mam na palcu no i to co nosi żona ale i tak nie przywiązujemy do tego wagi bo do tej pory traktujemy to jako ozdobę lub rytuał. Jak myślisz o interesie to myślę że to ostateczność na dłuższy okres czasu

Gość walgru
witam, dzisiaj wszystkie gieldy europy otworzyly sie na zielono.../powinna byc w krotkim czasie korekta/. eur/usd maszeruje powoli do gory....ale moim skromnym zdaniem podpierajac sie "madrymi glowami" czeka nas mocne wzmocnienie usd i to w b. krotkim terminie.

Gość walgru
Pola-co do zlota to dlugoterminowo dobra inwestycja , ale na dzien dzisiejszy troche przydrogie

Też mi się wydaje. Myślę o długoterminowej inwestycji. w ostatnim m-cu uncja podskoczyła ok 100 USD. Moim zdaniem jest przewartościowane. ale jak złoto spadnie i dolar pójdzie do góry to wyjdzie na to samo. jak nie z tej strony to z tamtej dmuchną... Waldek jakie mocne głowy podpowiadają ci z tym umocnieniem. podrzuć lekturę do poczytania

Gość wucash
O zlocie pisalem juz na forum na wlkoo i uwazam, ze jest to dobre posuniecie posiadajac juz dolary w kieszeni (handel bez dzwigni 1:1) na, np http://www.bullionvault.com Mi udalo sie taki manewr wykonac w lipcu, qz tym ze kupilem wtedy sztabki za 4200zl i do grudnia bodajze lub listopada cena wyskoczyla na 5600 wiec trafna decyzja. Problem ze sztabkami w PL jest taki, ze jezeli chcesz tanio kupic fizycznie zloto to min 45 dni czekania, allegro i brak pewnosci (przytrafilo mi sie, ze nie otrzymalem sztabek i kasa nie jest zwrocona...:() wiec zdecydowanie odradzam ta forme! Mennice maja za duzy narzut. Pozostaje elektroniczna wersja ale bez dzwigni. Poczytaj sobie na stronce buliona i rozkmin czy Ci pasuje czy nie... Warto porownac wykresy i jeszcze jedno... Jezeli zabezpieczasz dolary zlotem to nie reaguj na chwilowe wachniecia i potraktuj to tym razem jako dlugoterminowa sprawe (do sierpnia po Euro na przyklad)... Moz sie zdazyc, ze kurs dolara wroci do gory a Ty juz zarobisz 10% na zlocie przed ustalonym czasem to warto sie wtedy zastanowic czy nie sprzedac zlota i pozostac w trendzie wzrostowym dolara wystawiajac sie na ryzyko niezxabezpieczania waluty. Sam bardzo mocno zastanawialem sie nad ta forma ale wybralem inna forme odrobienia strat czyli wykorzystywanie wahan kursowych oraz to, ze ktos tu wodemaci i dosyc proste sa sygnaly do zmiany chwilowych whniec a i to o czasuale narazie odrabiam troszke (wcia mocno na minus). Kolejna rzecza jaka mnie zniecheca to fakt placenia komus za przechowywanie zlota, niby z jakiej racji??? Ale to wszystko zalezy od CIebie. Latwo siedzi sie z boku i doradza to i tamto (w miare mozliwosci) a ciezej nacisnc ENTER ale ja jestem jak najbardziej na tak jezeli podobja Ci sie warunki...

Gość wucash
Pola, dodajac do Twojego postu maly komentarz, zloto poszlo w gore i zgodnie z tym jest jest jeszcze miejsce na umocnienie, skok o 100dol jest znacznym ale nie maksymalnym odejsciem w gore.Jedna rzecz, zauwaz co dzieje sie w Europie a zgodnie z zapowiedziami z 2011 dziac sie nie powinno.... Do tego okres przejsciowy po realizacji zyskow bedzie czasem kiedy zloto bedzie w popycie ze wzgledu na znaki zapytania, ktore pojawia sie po realizacji zyskow... Wg mnnie dobry pomyl...

Dzięki Waldek za rady. Poczytam jeszcze to co mi podesłałeś. W każdym razie dla mnie to długoterminowa decyzja. Zastanawiam się czy ma sens poprostu trzymać i nic z tym nie robić. Traktować jako zabezpieczenie i wieloletnią inwwestycję. A tak na marginesie Waldek USd miał się też trzymać a cudeńka wyprawia

Gość walgru
Pola- gadam tel z madrymi glowami i czasami jem z nimi lunch- :)

Rano słyszałem że EBC pompuje E do banków więc jak się potwierdzi to E będzie drastycznie spadać a giełdy na zielono bo chyba tak to działa, chyba że banki będą trzymać tą walutę na jakieś złe wieści o Grecji bo dalej myślę że ją poświęcili w imię interesów banków i przygotowują/zabezpieczają/ się w przypadku jej upadku. Co wy na to? Może $$ czeka co się wydarzy.

Ostatnio na jahoo finance oglądałem rozmowę tamtejszych ekonomistów. Mówią wprost. Czy podpiszą umowę czy nie to grecja bankrutuje ( 70% redukcji długu a 100 to już żadna różnica ). Bronią się przed tym bo niby jakies ubezpieczeniowe swapy bankructwo uruchamia a redukcja nie. Mniejsza o to przekaz był jeden: grecja to sprawa ustalona i nikt już na nią nie będzie zwracać uwagi. Teraz trzeba patrzeć na portugalię.

luty 2012 - spotkanie Merkel-Sarkozy-Monti poświęcone kryzysowi długu; 1 lutego 2012 Włochy wykupią obligacje o wartości 17 mld EUR; 9 lutego 2012 - posiedzenie Europejskiego Banku Centralnego; 14 lutego 2012 aukcja obligacji Włoch; 20 lutego 2012 spotkanie ministrów finansów strefy euro (Eurogrupa); 21 lutego 2012 - spotkanie ministrów finansów Unii Europejskiej (ECOFIN); 19 lutego 2012 wybory parlamentarne w Grecji; 25 lutego 2012 spotkanie ministrów finansów i szefów banków centralnych G20; 28 lutego 2012 aukcja obligacji Włoch; 28 lutego 2012 - Hiszpania wykupi obligacje o wartości 1,3 mld EUR; 29 lutego 2012 drugi przetarg na 3-letnie pożyczki (LTRO) oferowane przez ECB; 1-2 marca 2012 szczyt Unii Europejskiej; 1 marca 2012 Włochy wykupią obligacje o wartości 10,4 mld EUR; 8 marca 2012 posiedzenie Europejskiego Banku Centralnego; 12 marca 2012 - spotkanie ministrów finansów strefy euro (Eurogrupa); 13 marca 2012 - spotkanie ministrów finansów Unii Europejskiej (ECOFIN); 13 marca 2012 - posiedzenie Rezerwy Federalnej; 14 marca 2012 aukcja bonów Włoch; 15 marca 2012 posiedzenie Narodowego Banku Szwajcarii (SNB); 20 marca 2012 Grecja wykupi obligacje o wartości 14,5 mld EUR; 29 marca 2012 aukcja obligacji Włoch; 30-31 marca 2012 nieformalne spotkanie ministrów finansów Unii Europejskiej; 31 marca 2012 - do końca I kwartału 2012 r. Moody's wypowie się ws. ratingu Francji.

Gość wucash
Mowia, ze nie pozwola odejsc Grecji bo dla Merkel i Sarcoziego byloby za drogo aby ten proces przetworzyc. Kase wyplaca (to raczej pewne) ale nie beda inwestorzy zadowoleni z przepychanek i pogrywania sobie przez Grecje, ktorej rzad doskonalezdaje sobie sprawe, ze ich bankructwo byloby poczatkiem wielkich turbulencji w EU... Na chwile obecna przelamany jest zeszly szczyt z wczesniejszych godzin na USD/PLN co swiadczy o tym, ze jak pisalem wczesniej rynek ma apetyt na oslabienie zlotego i o dziwo wzrost EUR nie powoduje ostrego wyhamowania wzrostu na USD/PLN... Zobaczymy za chwile. Gielda na malym -sie... Ciekawie sie robi...

Gość wucash
tiacocstoe - trzymam kciuki, leci pod Ciebie w tej chwili ;)

Gość wucash
3.1664 - po przebiciu tego poziomu - droga otwarta do zyskow ;)

Gość wucash
gielda kuli sie z minuty na minute, to moze znaczyc poczatek wyskakiwania z akcji, Pola - obserwuj zloto.