Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rolniq

co sądzicie o zawodzie chłopaka typu "rolnik"

Polecane posty

w polsce jeszcze zaden rolnik z glodu nie umarl.wbrew pozorom poziom zycia wyzszy niz w miescie.ale...jak chcesz zlapac kobiete z miasta to niestety,ale musisz dac jej wolna reke.jesli chce niech pracuje w miescie,a moze jak urodza sie dzieci,to bedzie zmeczona dojazdami i przejmie w pelni dom,dzieci i ogrod.na pomoc przy krowach bym nie liczyla.

Gość Men Struacja
Po ile trooskawki będę w tym sezonie? Obrodziło?

znam kilku mlodych rolników i powiem szczerze to to po 1 bardzo pracowici ludzie a po 2 ich kobiety naprawde raczej nie musza martwic się o zycie ;) szanuje ten zawód i uwazam że dziś w Polsce jest to bardzo popłatna profesja ;)

Gość 66asika45
ja tam jakbym poznala rolnika moge isc na wioske, ale robic nie bede sory to nie dla mnie,prowadzic dom i jezdzic na targ owszem:)

Gość Yachu Chrystman
- śmierdzą - są szczerbaci - chodzą w gumiokach - noszą wzorzyste skarpety - lubią srać w latrynie - głośno kichają - " jak chłop przy koniach "

Gość 567tgfhg
MÓJ KOLEGA MA ZAWÓD ROLNIK A PRACUJE PRZY ELEKTRONICE BARDZO FAJNY KOLEŚ NAWET ŻAŁUJĘ ŻE NIC Z TEGO NIE WYSZŁO :(

Gość 567tgfhg
I JUŻ NIE CHCIAŁAM BYĆ MAŁOSTKOWA ALE MUSZĘ :jakie on miał auto to żaden mój kolega z miasta nie miał takiej fury i nigdy mu kasy nie brakowało

Gość madziula-aaa
a jakie masz krowki?? Hf??

Gość ***sweetie***
a ja lubie krowy maja cuuudne oczy :) oczywiscie nie bede przy nich chodzic bo jestem za delikatna ale profesja jak kazda inna:) jak to lubisz to co Cie obchodzi zdanie innych:)

Gość madziula-aaa
ja uwielbiam prace przy gospodarce, niestety juz nie mamy juz gospodarstwa... Ale bardzo czesto jezdze do znajomych na dolnyslask :) skonczylam tech.wet, teraz zootechnika... :)

Gość ***sweetie***
madziula fajne studia jedne i drugie :)

Gość rolniq
tak madziu mam rasy HF w czystej rasie

Gość rolniq
Men Struacja o ceny truskawek zapytaj w maju ... dziś nikt nie jest w stanie tego przewidzieć :)

Gość akabariette
ja mieszkam na wsi i wiele z tego co piszecie to prawda. Ale to mniejszość rolników ma aż tyle hektarów prawda jest taka ze zazwyczj to 4-7 a to mało. cały czas trzeba zapierdalać cięcie grabienie pryskanie koszenie rwanie nie mówiąc juz o trzodzie jakiejś. w mieście masz prace i nic cie nie interesuje (nie mówie o skrajnej biedzie) poczytajcie ile kosztują opryski i ile trzeba pryskać zeby mieć jabłka na tyle przyzwoite zeby przezyć do wiosny.

Gość filonmilion
madziula-aaa -to eeraz mozesz jaja bykom huśtać.

Gość harperrf
Rolniku -w jakiej cenie u ciebie jest hektar ziemi.

a dużo masz z tego pieniędzy? tzn, nie chodzi mi o luksusy, tylko czy da się z tego żyć na normalnym poziomie? myślę, że jak facet jest wartościowy, miły, mądry to taki zawód może nawet imponować - bo na pewno ten facet jest pracowity i zaradny, a to są zalety

Gość rolniq
10-14 tyś za 1ha zalezy w jakiej klasie ziemi ....

Gość rolniq
gwiezdna wojna - spoko da sie żyć , ja kończę swój dom , mam hondę civic VIII , więc myslę że dobrze mi się żyje

Gość harperrf
Dzięki ,a w jakim regionie mieszkasz?

Gość sondersonder
mój ojciec, mama i rodzenstwo mieszkają dalej na gospodarce, stary uprawia ponad 200 ha, nie ma zwierząt. Ale ten zawód to troche ryzyko - jeden rok urodzajny i masz kupe kasy, a potem 2-3 lata wsyztko na kredyt wlącznie z chlebem w wiejskim sklepie. Wyobraź sobie, ze nie masz pieniędzy, bo poprzedni rok się nie udał - plony słabe, pogoda nie dopisała, mniej dni słonecznych a zatem jakość ziarna nie taka jak trzeba. Zapłacą za to mniej, lub tak jak na paszę. A potem przychodzi kolejna wiosna a ty musisz kupic nawozy na te 200 ha. No i wychodzi ponad 100 000 tys na same nawozy i środki ochrony rośłin. Oczywiscie musisz sie zadłużyć w firmie nasienniczej, ryzykujesz, że kolejny rok też może się nie udać. I tak to sie kręcisz, że wiecej z tego długów niż pożytku.

Gość alebezedura
rolniq ja szczerze mówiąc się nie dziwię, że to dziewczyny przeraża... sam napisałeś, że "czasem mogłaby pomóc" to jak już by była żoną to za pewne "czasem" zamieniłoby się w "codziennie". Ja sobie siebie na wsi nie wyobrażam, całe życie mieszkam w mieście, jestem przyzwyczajona do wygód - jak mam ochotę na chipsy o 21 to zejdę na dół do sklepu i mam, jak chcę iść do kina to idę, jak chcę iść na basen to idę - na wsi mogę o tym zapomnieć. Robić trzeba codziennie, bo tak jak ktoś pisał - krowy doić dwa razy dziennie, tego czy tamtego pilnować, wiecznie coś. Nie chciałabym tak żyć i te dziewczyny pewnie to przeraża bo zwyczajnie nie chcą takiego życia. Chcą pracować zawodowo, wrócić do domu, posiedzieć z mężem i dziećmi a nie doić krowy... Wydaje mi się, że prędzej jednak powinieneś szukać kobiety z wioski, dla której to chleb powszedni, która to lubi i chciałaby tak żyć :)

Gość zazazaza
rolniku, z jakiego jestes województwa? ja też jestem z rolniczej rodziny i powiedziualam sobie, ze sama rolnikiem nigdy nie zostanę, co najwyżej mogę miec sad owocowy, bo ogród akurat lubię... ale wiem jaka na roli jest ciężka praca, jakie to uwiązanie...

Gość nie dużo
Mieszkam na wsi mamy dużo ziemi i jestesmy rolnikami. Zatrudniamy pracowników do pracy w polu i zagrodzie ja nie pracuję a do domu zatrudniam panią do sprzątania. Rodzina 2+2 dzieci nastolatki mają swoje samochody którymi dojeżdzają do szkoły. Zimą wszyscy wyjeżdzamy na narty a latem spędzamy zagranicą. Do dużego miasta 9 km a na wsi mamy 2 domy jeden nowy a drugi po rodzicach. Część ziemi jest budowlana i sprzedajemy działki i nie musimy się martwić o emerytury groszowe.

Gość rolniq
mieszkam w świętokrzyskim

Gość GOść

Zapraszamy serdecznie do Szkoły Policealnej Plus Edukacja! Oferujemy szeroki wachlarz kierunków,

napewno Każdy znajdzie odpowiedni kierunek dla siebie. Teraz  u nas wiele kierunków bezpłatnych,  czesne 0 zł!, 

skontaktuj się z nami, a udzielimy Ci wszelkich informacji.

tel. 717275032 (33)

www.plusedukacja.pl 

https://www.facebook.com/Plusedukacja.Wroclaw