Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Diament83

z jakiego kraju klikacie

Polecane posty

Hej dziewczyny,piszcie z jakiego panstwa za granica klikacie,jakie wrazenia, jak dlugo jestescie i czy wam sie podoba?

z Wloch, mieszkam tu 10 lat, ciezko powiedziec czy mi sie podoba - przyzwyczailam sie.

Hej dziewczyny,dzieki za odzew.Womanontheway25,jestesmy sasiadami ze tak powiem,ja od 8 lat w uk ,thaisse 80 z jakiej czesci Wloch jestes?jak z poludnia to zazdroszcze pogody

Anglia, jestem tutaj okolo roku, jestem zadowolona z pobytu, choc zawsze marzylam o Ameryce :-D A czy mi sie podoba...hmmm trudno tak stwierdzic jednoznacznie, jedne sprawy mi sie podobaja, inne mniej. Generalnie mysle, aby kiedys w przyszlosci sie przeprowadzic do USA lub Kanady, ale zobacze jeszcze co bedzie, poniewaz nie jest tak latwo zaczynac zycie od nowa.

Gość hsbha nbsdjsa
klikam z USA :)

Gość adaads
z hoandii, ejstem od maja 2010. przyjechaalmza facetem-jest holendrem. i kocham ten kraj menmtalnosc ludzi, jedzenie, architeklture, sluzbe zdrowia , panie w urzedach everything!!! tak sie przyzwyczailam do uorzejmosci ludzi ze jak wracam do Pl to boje sie pani w sklepie:)

Gość hsbha nbsdjsa
Mieszkam na Florydzie od 4 lat. Stany bardzo roznia sie od Europy

Gość hsbha nbsdjsa
Zona..strasznie bym chciala pojechac na wymiane do Walii ale moj uniwersytet nie prowadzi zadnych wymian ze szkolami w tym kraju. Myslisz ze powinnam napisac bezposrednio do uniwersytetu tam? Ciekawe ile by mnie skasowali za semestr nauki... I jak jest z walijskim akcentem? Boje sie ze nie bede ich rozumiec. Mieszkam w stanach.

Marzy mi sie najbardziej Floryda. Napisz mi prosze kolezanko (powyzej) jak sie tam zyje, czy ciezko sie dostac do USA wiem, ze jest mnostwo formalnosci, ale jak to wyglada w praktyce, czy ludzie sa przyjaznie nastaiweni itp. Czy uznaja tam np dyplom ukonczenia studiow z UK lub certyfikaty np dla nauczycieli?

Gość nie poniedziałek ONA
ja mieszkam we Francjii i z miła checią przeprowadziłabym sie do Stanów hmm tylko jak to zrobic

Gość hsbha nbsdjsa
Teraz jest bardzo ciezko z otrzymaniem pobytu stalego w USA jedyna pewna droga to malzenstwo lub jesli ktos z twojej rodziny (mama czy tata) jest obywatelem. KAzdy dyplom, nie wazne czy z UK czy polski trzeba ewaluowac przez specjalny serwis jak WES i to oni decyduja czy masz specjalne credentials tutaj w USA. Jedyna droga z zewnatrz jest jesli firma transferuje cie bezposrednio do USA i wtedy po ilus tam latach mozesz starac sie o rezydenture.. Jednak teraz firmy niechetnie sponsoruja bo to straszne koszty i mnostwo ludzi jest na twoje miejsce tutaj z pozwoleniem na prace. Nielegalna imigracja zmniejszyla sie bardzo, ale podejrzewam ze w takich miastrach jak Chicago czy Nowy Jork nadal istnieje. JEdnak zeby utrzymac sie ze sprzatania czy kontraktorki to teraz bardzo trudno bo duzo rzeczy podrozalo w tym benzyna. No ale teraz od jasnej strony: Jesli masz pozwolenie na prace i dobry zawod jak pielenigniarka inzynier lekarz czy naukowiec to zyjesz sobie dobrze, w 400sq feet domu kazdy ma tu srednio po 2 samochody (lub wiecej jesli ma dzieci), nie trzeba sie martwic z czego zaplacic rachunki itp. Floryda to stan typowo nastawiony na turystyke wiec trudno jest znalezc prace chyba ze ma sie wyspecjalizowany zawod tak jakj pisalam powyzej wtedy praca zawsze jest. Ja narazie praca sie nie martwie bo studiuje

Jest jeszcze loteria wizowa, w której Polacy znów mogą brać udział. To znaczy w zeszłym roku mogli (na rok 2013), a jak będzie w tym to się okaże we wrześniu.

Gość ***1
Ja tez z Francji,mam mieszane uczucia.Za bardzo mi sie nie podoba,ale finansowo jest super,w polsce ciezko przezyc a co dopiero odlozyc,a tu calkiem niezle nam sie powodzi i na koncie ladna sumka sie odklada :)

mam ok 2% szans na to, ze mnie wylosuja w loterii wizowej :( Moj zawod to nauczyciel, nawet mam papiery z UK, maz tez ten sam zawód, wiec nie wiem, czy jest tam zapotrzebowanie czy nie. Rodziny nie mamy zadnej w USA, mamy sporo pieniedzy odlozonych, ale nie wiem czy to ma jakies znaczenie. Nielegalnie absolutnie nie chce wyjezdzac, to nie wchodzi w gre.

Gość hsbha nbsdjsa
bardzo duzo nauczycieli z phd sciagaja i sponsoruja na zielona karte, szczegolnie jak masz phd in physics math biology or chemistry, mozna tez probowac dostac sie na phd na uniwersytecie w usa, daja bardzo duza pomoc finansowa

no niestety ja jestem nauczycielem sztuki ( nie jestem scislym umyslem ) strasznie bym chciala wyemigrowac do stanow, ale wlasnie nie wiem, czy mam szanse. A nie chce byc nielegalnym emigrantem utrzymujacym sie ze sprzatania na czarno.

hsbha nbsdjsa --> jakis konkretny uniwersytet cie interesuje? a jaki kierunek??? radze bezposrednio sie kontaktowac. a noz widelec cos by sie dalo wymyslec :) z tym akcentem to jest tak ze w samej stolicy ludzie mowia bardzo czystym, zrozumialym angielskim (nawet dla mojej mamy ktora cos tam powie po angielsku niewiele ale wlasnie mowila ze wyjatkowo dobrze rozumie), im bardziej na polnoc i w kierunku zachodnim tym akcent silniejszy. zreszta on jest o niebo lepszy niz taki szkocki np. posluchaj ludzi z cardiff: http://www.youtube.com/watch?v=TpBPi0NoOj8

Gość hsbha nbsdjsa
Dzieki Zona, bardzo fajny filmik! I akcent maja w porzadku, ja po prostu mam trudnosci ze zrozumieniem szkotow jak zaczna napierdzielac a nie chce byc w kraju gdzie mam trudnosci z komunikacja. Nie mam zadnego konretnego uniwersytetu na mysli, Myslalam o Wales/Ireland bo z tego co wiem nie placi sie tam takich olbrzymich czesnych jak w Anglii. Wazne jest dla mnie zeby kraj byl anglojezyczny (nbiestety nie przykladalam sie nigdy do hiszpanskiego, wiec mowie tylko po polsku i angielsku) i chcialabym tez skorzystac z tego ze jestem obywatelka Unii wiec moze nie bede musiala zaplacic olbrzymich czesnych za semestr wymiany. Jednakze widze ze uniwersytety w Walii wcale nie sa za darmo tak jak w Szkocji, znalazlam naich stronie to: Cardiff University will charge an annual fee of 9,000 per annum. However, if you are from a country within the EU and studying towards your first degree at Cardiff University, you will not have to pay your tuition fee upfront. You will be eligible for: a non-repayable tuition fee grant of 5,535 from the Welsh Government, subject to terms and conditions. a repayable tuition fee loan of 3,465 which you only start to pay back when you have finished your studies and are earning more than 21,000pa. Ja dostaje grant ze swojego uniwersytetu w USA wiec watpie zebym kwalifikowala sie takze na ich.

Gość dianahhh
Zjednoczone Emiraty Arabskie, dokladnie Dubaj :) Mieszkamy tu z mezem od prawie roku, dostalismy swietna oferte pracy i zaryzykowalismy wyjazd. Oplacilo sie. Moge dumnie powiedziec, ze mieszkamy w raju, choc zycie, mieszkania sa drogie, ale dajemy rade. Jest super :) Pozdrawiam obecnie z Polski na urlopie :)

Gość aniaaaab
USA

chcialabym ci pomoc, ale niestety juz sie nie orientuje... studiowalam na university of wales w newport, ale konczylam w 2008 roku a od tego czasu wiele sie pozmienialo.. kocznylam tez studia w polsce ale to nie mialo znaczenia do otrzymania granta ani pozyczki. bo to tylko liczy sie wyksztalcenie zdobyte w uk a nie w innych krajach. najlepiej to bys sie skontaktowala bezposrednio (sprobuj mailowo po prostu) z liderem wybranego przez ciebie kierunku. ja wlasnie w ten sposob wiele sobie zalatwilam..

Gość Werusia
a ja klikam z Ukrainy! Piekny kraj!

Gość Mallinaa
Słowacja. A nie takie miałam plany .... Po kilku cudownych latach w Londynie to był szok kulturowy, no ale jakoś się przyzwyczajam. Niby tak blisko Polski, ale jednak inaczej. Na plus zaliczam sytuację na rynku pracy i wynagrodzenia, opiekę socjalną, dopłaty do leków (byłam zaskoczona płacąc 2 euro za znane mi z pl drogie antybiotyki). Calkiem spoko służba zdrowia. Przystojni faceci (w tym oczywiście mój ślubny).

Gość emigracyjne plotki
Szkocja, w momencie wyjazdu będę tutaj 4 lata :)