Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez nicka chwilowo

Jaki prezent dla księdza na komunię?

Polecane posty

Gość bez nicka chwilowo

Zebranie przedkomunijne. Co roku składka 100 zł. Na kwiaty, organistę, chlebek na ofiarowanie, prezent dla księdza. W tym roku wielka wojna. Niż demograficzny ;) Co roku były 3 klasy po 20 kilka osób. W tym roku jest 37 dzieci Część rodziców uważa,że w związku z tym trzeba się składać po 200 zł. Po co roku w prezencie proboszcz wybiera co chce do kościoła i tak np kupiono ornat, obraz, figurkę NMP (co roku coś innego) Każdy z tych prezentów to ponoć koszt ok 3 tys. Ja jestem z drużyny, która uważa,że kupić co trzeba, za resztę prezent BEZ PYTANIA na tyle ile nas stać. Drużyna przeciwna ;) uważa, że ZASTAW SIĘ A POSTAW SIĘ :] Wszyscy patrzą na siebie wilkiem Naprawdę nie można kupić skromniejszego prezentu? jakie prezenty są w Waszych parafiach?

Gość Opiekunka do dzieco
ja bym im prezent dala!!!

Gość bez nicka chwilowo
To może ustalmy na wstępie: proszę o udział w dyskusji katolików, którzy uczestniczą w uroczystościach kościelnych ;) Wszystkim będzie łatwiej i przyjemniej. Nikt nie musi się tu stresować :)

Gość fwefewf
Skoro w ogóle bierzecie pod uwagę te 200 złotych, to widocznie was stać. Ludzie to mają problemy... Jakby mi ktoś wyskoczył z taką propozycją, to bym śmiechem zabiła. :) Może opłacicie mi czynsz, skoro z was taka majętna grupa ludzi? Na pewno byłby to przynajmniej dobry uczynek dla bliźniego a nie bogatej organizacji religijnej. No dobra, pośmiałam się... Teraz do rzeczy. Autorko tematu, niech cię pocałują w dupę. Zbyt dużą kwotę ktoś sobie wymyślił i masz prawo uważać to co absurdalne za absurd, tak traktować i mówić o tym głośno.

Gość Opiekunka do dzieco
Chodze do kosciola i to co niedziele,ale zniesc tego nie moge.Nie chodze dla tej czarnej mafii ale dla potrzeby duchowej

Gość giifufi
Skoro w ogóle bierzecie pod uwagę te 200 złotych, to widocznie was stać. Ludzie to mają problemy... Jakby mi ktoś wyskoczył z taką propozycją, to bym śmiechem zabiła. :) Może opłacicie mi czynsz, skoro z was taka majętna grupa ludzi? Na pewno byłby to przynajmniej dobry uczynek dla bliźniego a nie bogatej organizacji religijnej. No dobra, pośmiałam się... Teraz do rzeczy. Autorko tematu, niech cię pocałują w dupę. Zbyt dużą kwotę ktoś sobie wymyślił i masz prawo uważać to co absurdalne za absurd, tak traktować i mówić o tym głośno.

Gość giifufi
Chodziłam na religię, moje dziecko pewnie też będzie. Wolno mi odpowiadać? Poza tym opinie osób które nie biorą udziału we wszystkich przejawach... bo ja wiem... praktykowania, dałby jasność widzenia i więcej obiektywizmu a widzę że to zostało zatracone przez trójkę katolicko-klasową czy kto tam jest jakimś przywódcą, podczas gdy reszta gotowa się podporządkować.

hmm.. wiem, że stary temat ;) u mnie w parafii składka na prezent z reguły była po 50 zł, ale dzieci do komunii szło około 100, teraz jest niż i jest niewiele ponad połowa, więc nie wiem, jak to jest obecnie rozsztrzygane. Ale chyba sprawiedliwie będzie, kiedy co roku składka jest taka sama. Bo gdyby idąc tym tropem, co twoi przeciwnicy, to w bardzo małych parafiach, gdzie jednego roku rodzi sie raptem troje dzieci, to składka na prezent pierwszokomunijny musiałaby wynosić po 1000 zł, żeby księdzu dogodzić. W kościele zawsze przyda się i prezent tańszy i droższy.. Jezeli danego roku bedzie więcej dzieci, to niech rodzice kupią coś za większą kwotę, a jak mniej - to za mniejsza.

Gość gość
u nas składka wynosi 40 zł od dziecka na dar ołtarza którym jest kielich i patena,na kwiaty składka po 50 zł, no i wiadomo że trzeba coś dla księdza od rodziców.

Gość gość
Mój synek jest rok po komunii i pamiętam, że sprezentowaliśmy księdzu taką oto kadzielnice http://www.sacrum.com.pl/index.php/pl/oferta/kadzielnice-lodki. Tyle że sytuacja była inna bo składało się na to aż cztery klasy... Ja na Twoim miejscu zdecydowanie trwałabym przy swoim. Masz prawo wyrażać własne zdanie. Kwota 200 zł na prezent jest przesadą...

Gość gość
KUPCIE KSIĘDZU NOWEGO MERCEDESA PROSTO Z SALONU!

W mojej miejscowości są dwie duże parafie , co za tym idzie w każdej przystępuje ok./powyżej 100 dzieci do komunii. My należymy do trzeciej - malutkiej.W tym roku przystąpiło do komunii 21 dzieci. Składaliśmy się tak : 180 zł - dary , kwiaty,przystrojenie kościoła , prezent do kościoła ( ksiądz zapragnął mieć podwójny fotel na którym będzie zasiadał podczas mszy :D - zostało ustalone że pokryjemy koszty prezentu w 80 % , bo po prostu byśmy musieli się chyba składać po 300 zł :o) DODATKOWO po : 10 zł - kwiaty / prezent dla organisty , chórzystki i organisty 12 zł - książeczka - modlitewnik 20 zł - obrazek 70 zł - foto + kamerzysta

Gość gość
Może reliwiarz Jana Pawła II (można go zobaczyć na sacrum.com.pl ) się księdzu spodoba :) Bardzo podobny podarowaliśmy księdzu jak moja córka była u komunii.

Gość gość
Prezent dla ksiedza masakra!!!! Za co niby ? Za to ze dziecku sakramentu udzieli to jego obowiazek jest!!! On ma pensje za to nie martw sie.Ludzie sami powymyslali te oplaty,prezenty a ksieza w piorka poobrastali i zapomnieli do czego tak naprawde zostali powolani.Zeby nie bylo jestem katoliczka,ale nie uznaje tego typu zachowan.

Ludzie potocznie mówią "prezent dla księdza "......A przecież to nie jest dla księdza ! Tylko dzieci wraz z rodzicami dają prezent do kościoła :) Np. obrus , figurka,obraz , kielich , czasami szaty etc.

Gość gość
Ja tak samo nie uznaje prezentow i kwiatow dla nauczycieli z okazji zakonczenia roku szkolnego,co to w ogole ma byc? Za co te kwiaty? Czy Tobie jednej z druga ktos daje kwiaty i prezenty gdy na urlop idziesz? Nigdy zlamanego kwiatka zadnej nauczycielce nie dam.

Gość gość
bmw mu kupcie! :P kur/wa ale ciemnogród!

Gość gość
Jest taki zwyczaj?Pytam serio.

Gość antykatol
tak, jest taki zwyczaj. ciemne katole psioczą na księży, że pijaki, że złodzieje ale jak jest jakaś uroczystość to złocą kościół i wydają ostatni grosz dla klechy byle tylko nie odstawać od reszty parafii i sakramenty odbębnić no taki głupi katolski lud mamy

Gość gość
A Ty kim jesteś, że wyzywasz innych. Zwyklym zerem, kazdy ma prawo wierzyć w co chce o ile to nikogo nie krzywdzi. Tylko prostaki i inteligencją na poziomie pantofelka wyśmiewają innych, obojętne z jakiego powodu wyglądu czy wyznania.

Gość gość
no a u mnie w parafii to też oczywiście panuje przekonanie że prezent dla księdza to rzecz niezbędna, i może nie miałabym nic ku temu gdyby był to jakiś ornat, kielich czy figurka świętego, a nie jak w naszym przypadku jest określona lista rzeczy potrzebnych na nową plebanię.co to wogóle ma być, mi nikt mieszkania jakoś nie chce wyremontować ani umeblować.

Gość gość
U nas nic takiego nie ma.Kupujemy kwiaty dla kosciola .

Gość gość
Moja wnuczka w tym roku przystępowała do komunii i nie było mowy o prezentach dla księdza.Rodzice składali się po 20 zł. na przybranie kościoła, ławek i kwiaty.Ktoś z rodziców zaproponował o prezencie dla ksiedza, ale nic z tego nie wyszło. Zresztą i tak mnóstwo kasy wyciągneli od rodziców.Sama pamiątka 50 zł, książeczka , różaniec i za to 250 zł. trzeba było zapłacić w kościele.

Gość gość
Może relikwiarz papieski? (zdjęcie tutaj sacrum.com.pl) Ewentualnie jakieś eleganckie wieczne pióro lub zegarek :)

Gość gość
ksiądz i jeszcze nie był u komunii ?? :) to był żart jakby ktoś mniej kumaty nie załapał... a na serio to jeśli coś kupować to symbolicznie.

Gość gość
Dokładnie. Dobra lektura czy zegarek są zawsze dobrym pomysłem. Ewentualnie zastanowiłbym się może nad relikwiarzem papieskim ( z sacrum) hmm?

Gość gość
Kupcie mu jakiś elegancki zegarek i do tego np. relikwiarz papieski z sacrum i wystarczy.

Gość gość
Jeszcze raz ktos napisze o tym relikwiarzu papieskim to pierd/dol/ne... Nawet w takich tematach jest spam? Serio??